Країни ЄС повністю вичерпали безмитні квоти на експорт в Україну м’яса птиці
З моменту вступу в силу економічної частини ЗВТ з Європейським Союзом, тобто з 1 січня 2016 року, станом на 5 квітня, країни ЄС повністю використали безмитні квоти на експорт в Україну м’яса птиці та 67% квоти на цукор.
Безмитну основну квоту на м’ясо птиці та напівфабрикатів з м’яса птиці було використано в об’ємі 8 тис. т (на 100%). Основними країнами-постачальниками цього виду продукції в Україну стали Велика Британія, Німеччина та Польща. Використання додаткової безмитної квоти на м’ясо птиці ще не розпочалось. Цукор в межах безмитної квоти було ввезено в обсязі 20,1 тис т із 30 тис. т, що становить 67% від загального розміру квоти.
Основну безмитну квоту на м’ясо свинини (10 тис. т) було вибрано лише на 11% (1 тис. т). Основними країнами, з яких була ввезена ця продукція, стали Нідерланди, Німеччина та Польща. Використання додаткової квоти розпочато не було.
Водночас, станом на 5 квітня українські агровиробники повністю вичерпали безмитні квоти на експорт в ЄС кукурудзи (400 тис. т), виноградного та яблучного соків (10 тис. т), оброблених томатів (10 тис. т), круп та борошна (6,3 тис. т), цукру (20,07 тис. т) та меду натурального (5 тис. т). Близькими до заповнення безмитних квот є такі товарні позиції: пшениця (88%, 835,6 тис. т з 950 тис. т) та овес (97%, 3,9 тис. т з 4 тис. т).
Источник: Український клуб аграрного бізнесу
|