Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Болгарія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Стан інвестиційного співробітництва Болгарії та України (2010 р.)  
Параметри: Інвестиції, Економічне співробітництво

 

Русскоязычный заголовок: Состояние инвестиционного сотрудничества Болгарии и Украины (2010 г.)


Стан інвестиційного співробітництва Болгарії та України (2010 р.)


 
Станом на кінець 2010 р. в економіку України з РБ інвестовано всього 18 477 млн. доларів США. Водночас, дані офіційної статистики не відображають дійсний стан інвестиційного співробітництва, оскільки часто інвестиції „де-факто” здійснюються болгарськими або українськими фірмами, але „де-юре” - компаніями, зареєстрованими в офшорних зонах. 

За даними Болгарського Народного банку, загальна сума українських інвестицій  в економіку РБ станом на вересень 2010 року складає 17,1 млн. євро (дані обраховуються з 1996 р.).
 
На сьогодні в Україні діють 200 підприємств за участю болгарського капіталу та 67 представництв болгарських компаній.

В РБ станом на 1 грудня 2010 року зареєстровано 63 представництва українських підприємств, фірм та компаній, зокрема „Аеросвіт”, „Українське дунайське пароплавство” тощо.

Також діє 81 спільне підприємство за участю українського капіталу.

Негативною тенденцією стало те, що у 2009 р. у м. Варна були закриті представництва компаній „Укрферрі” (поромна переправа) та „Укрзалізниця” у зв’язку з падінням обсягів вантажоперевезень та браком фінансування, що знижує рівень української присутності на ринку РБ.
 
Перспективним є створення на території РБ спільних підприємств з виробництва української продукції, оскільки для товарів, вироблених в РБ, відкриється ринок інших країн ЄС та Балканського регіону, що може стати певним плацдармом для подальшого просування українських економічних інтересів у регіоні. Така діяльність вже проводиться в РБ, де в м. Бургас успішно працює великий металургійний комбінат „ПРОМЕТ-СТІЛ” за участю компанії з українським капіталом „МЕТІНВЕСТ”, який використовує для свого виробництва українську сировину. 
 
Українсько-болгарське СП „ЕВІФРУСІЧ” (з української сторони до його складу входять компанії НВО ім. Фрунзе та „МОТОР-СІЧ”) в рамках контракту на суму 30 млн. євро розпочало поставки своєї продукції для модернізації газокомпресорних станцій „Кардам” та „Лозенец” в РБ. 
 
Кіровоградське НВО „Радій” в рамках контракту на суму 67,7 млн. євро у 2010 р. успішно завершило основний етап модернізації систем безпеки 5 та 6 блоків АЕС „Козлодуй” з використанням українського обладнання, що свідчить про реальну можливість нарощування експорту високотехнологічної продукції до РБ.
 
У листопаді 2010 р. у м. Софія Посольством організовані переговори делегації „Крюковського вагонобудівельного заводу” з відповідними болгарськими структурами в контексті оголошеного Софійським метрополітеном тендеру на закупівлю 18 вагонів для нової лінії метро за рахунок фінансування ЄС по Оперативній програмі „Транспорт” (орієнтовна сума закупівлі – 35 - 40 млн. євро). Підприємством викуплені та заповнені необхідні документи для участі у тендері, подана офіційна заявка.
.
Системна робота Посольства по залученню іноземних інвестицій приносить конкретні результати. Так, компанія „Пріста ойл” (м. Русе) здійснила реалізацію інвестиційного проекту „Перевантажувальний комплекс індустріальних мастил” на території Одеського морського торговельного порту (загальна сума інвестицій болгарської компанії оцінюється у 6 млн. дол. США).
 
Наприкінці 2010 р. „Пріста ойл” також висловила намір реалізовувати в Україні свій другий великий інвестиційний проект зі створення національної системи для збору відпрацьованих промислових мастил з подальшою їхньою переробкою. Згідно з передпроектними техніко-економічними розрахунками, на першому етапі компанія планує здійснити інвестицію на суму 65 млн. дол. США, на другому – до 130 млн. дол. США. Реалізація інвестиційного проекту надасть можливість для створення 50 нових робочих місць для висококваліфікованих працівників і 200 інших робочих місць в системі збору відпрацьованих мастил. За сприянням Посольства, в листопаді 2010 р. відповідні пропозиції направлені до зацікавлених українських міністерств та відомств, а 14 січня ц.р. власник компанії, Почесний консул України в м. Русе П. Бобоков був прийнятий Прем’єр-міністром України М. Я. Азаровим. Під час зустрічі П. Бобоково собисто представив Главі Уряду презентаційні матеріали щодо згаданого проекту та поінформував про результати попередніх переговорів з представниками низки відповідних міністерств та відомств України.
 
12 жовтня 2010 р. у м. Олешня (Чернігівська область) відбулося офіційне відкриття заводу, спорудженого болгарською компанією „КАОЛІН” АТ, по видобуванню та збагаченню кварцового піску, який застосовується як сировина для виробництва скла та будівельних матеріалів. Загальна вартість інвестиції болгарської фірми склала 15 млн. дол. США. Підприємство є унікальним в Україні, його продукція має значний попит на зовнішніх ринках. Доцільно відзначити, що у процесі будівництва заводу, перш за все, використовувалися матеріали українського виробництва, завод на сьогодні укомплектований обладнанням українських фірм та компаній. Кількість працюючих на підприємстві становить 150 чоловік, структура стане значним платником податків до державного та місцевого бюджетів, що має важливе соціально-економічне значення для Чернігівської області.
 
Згадана болгарська компанія планує здійснити  новий проект в Україні, який передбачає інвестування 1 млн. дол. США на першому етапі у розробку родовища кварцового піску „Буряківське” (Запорізька область) з подальшим будівництвом заводу на другому етапі інвестиційного проекту у м. Орехів (Запорізька область).
 
З метою подальшого розвитку торговельно-економічного співробітництва з регіонами країни перебування Посольством, в результаті аналізу економічного потенціалу регіонів Болгарії, Посольством було виділено два ключових обласних міста РБ - Русе та Пловдів. В цьому контексті підібрані найбільш авторитетні та впливові бізнесмени із зазначених місць, які за рішеннями МЗС України призначені Почесними консулами України: у м. Русе - П. Бобоков (керівник компанії „Пріста Ойл”) та Д. Георгієв (керівник компанії „Роза Іімпекс”) – у м. Пловдів. На сьогодні з ними опрацьовується питання щодо започаткування на базі почесних консульств роботи „Інформаційно-довідкових Центрів” з питань розвитку торговельно-економічного співробітництва з Україною, в яких у координації з Посольством планується створити бази даних щодо інвестиційного та бізнес-клімату в Україні, надавати консультативну допомогу болгарським підприємцям, розповсюджувати комерційні пропозиції українських фірм та компаній. Також однією з функцій згаданих Центрів стане надання сприяння делегаціям та бізнесменам з України у пошуку відповідних болгарських партнерів.
 
 
 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Точне машинобудування

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки