Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Щодо інвестиційного клімату в Сирійській Арабській Республіці  
Параметри: Інвестиції

Щодо інвестиційного клімату в Сирійській Арабській Республіці

(інформаційно-аналітична довідка)
 
Регіональна геополітична ситуація та санкції з боку США значним чином впливають на активність західних інвесторів в Сирії. В цих умовах, незважаючи на глобальну економічну кризу, основним джерелом надходження зовнішніх інвестицій будуть залишатися країни Азії та Перської затоки.
 
На думку віце-прем’єр міністра з економічних питань САР А. Дардарі, з метою досягнення запланованих п’ятирічним планом 9% темпів зростання економіки Сирії до 2015 року потрібно залучити інвестиційні ресурси в об’ємах близько 136 млрд. доларів США. 77 млрд. доларів США або 57% від зазначеного об’єму інвестицій планується залучити на проекти приватного сектору сирійської економіки. Реалізація стратегічного плану розвитку економіки на 2009 – 2015 роки передбачає уповільнення темпів інфляції не вище ніж 5% та рівня безробіття до 4%, проведення структурних змін в економіці, розвитку виробничих секторів, сталого економічного зростання.      
 
Незважаючи на те, що санкції США відносно Сирії не мали серйозних наслідків через обмеженість економічного співробітництва між країнами, продовження режиму односторонніх санкцій ще на один рік матиме негативний вплив на процес залучення прямих зовнішніх інвестицій, особливо до нафтогазового сектору. Через залежність від інвестицій Саудівської Аравії та Катару, урядом Сирії приймаються заходи щодо диверсифікації інвестиційних джерел, з метою досягнення показника у 16 млрд. доларів США до 2010 року.
 
Наразі, за оцінками іноземних та регіональних експертів, загальний об’єм іноземних інвестицій в Сирії, в умовах відсутності достовірних офіційних даних, коливається в межах від 1 до 10 млрд. доларів США. Відсутність необхідних статистичних даних відносно торгівлі та інвестицій помітним чином стримує інвестиційні процеси.
 
Згідно останніх заяв керівника Сирійської інвестиційної агенції, прямі зовнішні інвестиції на кінець 2008 року склали 1.2 млрд. дол. США (на кінець 2004 року - 400 млн. дол.. США).
 
За оцінками іноземних експертів, урядом Сирії очікувались значно вищі об’єми залучення інвестицій. Урядом Сирії зроблено багато практичних кроків на шляху до лібералізації зовнішньої торгівлі, зниження митних тарифів та обмеження нетарифного регулювання імпорту, створення належного інвестиційного клімату для залучення інвестицій до приватного сектору сирійської економіки.
 
Звертається увага на те, що, наприклад, китайські інвестиції оцінюються у 741.52 млн. доларів США. При цьому загальний товарообіг між країнами у 2008 році збільшився на 21% та досяг 2.27 млрд. дол..США, при сирійському експорті на рівні лише 10 млн. дол. США. До числа головних інвестиційних проектів, що наразі знаходяться в стадії реалізації перш за все необхідно відзначити проект Національної нафтової компанії Китаю з реабілітації видобутку нафти на старому родовищі Аль Кабішейх, та будівництво нафтопереробного заводу Деір Езор, обсяги китайських інвестицій сягають 2 млрд. доларів США.   
 
Цього року планується проведення досліджень інвестиційного клімату в Сирії за програмою Світового банку. Останнє дослідження такого роду відбулось у 2004 році. Об’єктом дослідження буде приватний сектор економіки Сирії, планується обстежити близько 500 сирійських компаній.
 
Наприкінці 2008 року Сирія та Катар підписали угоду про створення спільної холдингової компанії SyriasQatariHoldingCompany з уставним капіталом 5 млрд. доларів США, якою будуть виконуватись інвестиційні проекти у сферах будівництва нових генеруючих енергетичних потужностей, заводів з виробництва мінеральних добрив, іригаційні проекти, промисловості.
 
Крім цього, продовжується спільна діяльність з кувейтською компанією KharafiGroup, якою також розглядається можливість реалізації інвестиційних проектів у промисловій сфері, зокрема будівництва цементного заводу потужністю 3 млн. тонн. Меморандум про будівництво цього заводу укладено у травні ц. р. В процесі опрацювання проекти будівництва об’єктів енергетики та водопостачання.
 
На початку червня ц. р. керівниками Сирійської державної комісії з планування та кувейтського Фонду арабського економічного розвитку відбулись переговори та підписана угода про порозуміння щодо фінансування Фондом багатьох життєво важливих для Сирії проектів, до числа яких перш за все можна віднести проект будівництва водопроводів з річок Євфрат та Тигр для проведення іригаційних заходів, забезпечення питною водою сирійських міст Хасаке та Деір Езор. Кувейтський фонд виділяє грант на проведення нового техніко-економічного обґрунтування проекту водовідведення з р. Тигр, подальшому ним планується фінансування цього масштабного проекту.
 
Крім цього, обговорюються проекти будівництва ТЕС Деір Резор, фабрики з виробництва фосфатних добрив та проект розширення та реабілітації системи постачання питної води у м. Дамаск. Співробітництво з Фондом триває з 1969 року, наразі підписано 27 кредитних угод на загальну суму 1.113 млрд. сир. фунтів.
 
За наявними даними, переговори уряду Сирії з Кувейтським фондом арабського економічного розвитку та Ісламським банком розвитку, щодо надання кредитних ресурсів для фінансування життєво важливих для Сирії водних проектів знаходяться в завершальній стадії. Загальна сума кредиту на будівництво та модернізацію гідротехнічних споруд оцінюється на сьогодні в об’ємі 114 млн. євро. 35% від загальної суми, як очікується, буде надано Кувейтським фондом.
 
У найближчий час очікується оголошення тендерів на будівництво, зокрема, міні ГЕС, водоводів, перекачувальних та фільтрувальних станцій, каналів та інших гідротехнічних споруд. Враховуючи перспективи розвитку сирійської економіки, стратегічне значення та вплив САР на політичні та економічні процеси в регіоні, провідні країни світу розглядають можливість активізації торгівельно-економічного співробітництва з Сирією, що у більшості випадків пов’язується з інвестуванням перспективних проектів. На особливу увагу заслуговує діяльність на цьому ринку Росії, Китаю та в останній час Індії.
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки