Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Огляд ринку молокопродуктів у Чеській Республіці (жовтень 2009 р.)  
Параметри: Кон’юнктура ринків, Товари агропромислового комплексу

Огляд ринку молокопродуктів у Чеській Республіці  (жовтень 2009)


Молочна криза

28 жовтня 2009 року відбулася акція протесту фермерів-виробників молокопродуктів Чехії. Під час акції товаровиробники Чесько-Моравського, Південно-Моравського країв вилили десятки тисяч літрів молока на поля. Протестуючи таким чином фермери, хотіли привернути увагу Уряду ЧР та Європейської Комісії на необхідність підвищення закупівельних цін та виділення дотацій на виробництво молока.

В минулому році внутрішні закупівельні ціни на продукцію землеробства та тваринництва в Чехії значно знизилися. Чеські експерти пояснюють це значним зростанням виробництва зернових культур і збільшенням поголів'я худоби та птиці. Так, закупівельні ціни на свинину зменшилися на 13,5%, м'ясо птиці на 14,5%, молоко на 11, 3%, пшеницю на 33,4 %.

Аналогічна тенденція спостерігається і в поточному році. За І півріччя 2009 року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, збільшилося поголів’я ВРХ, свиней, птиці, виробництво молока.

29 жовтня 2009 року Міністерство сільського господарства ЧР висловило свою офіційну позицію щодо фактів виливання чеськими фермерами молока на поля.

За заявою прес-секретаря цього відомства Петра Ворлічека, керівництво Міністерства сільського господарства ЧР усвідомлює складність ситуації, яка виникла останнім часом у сфері виробництва молока та намагається шляхом реалізації невідкладних заходів її виправити.

На думку керівників Міністерства, проведення акцій протесту через знищення продовольчої продукції, не може принести очікуваного результату.

Водночас, П.Ворлічка поінформував, що починаючи з 2010 р., передбачається державна підтримка ринку молока. З державного бюджету на спеціальні програми (включаючи преференції для молочної продукції), буде направлено майже 800 млн. чес. крон.

Крім того, Єврокомісія вже ухвалила рішення щодо виділення виробникам молочної продукції 280 млн. євро на здійснення невідкладних заходів на ринку молока, що має значно покращити ситуацію у цій сфері.

З огляду на це, Продовольча палата ЧР разом з Міністерством сільського господарства проводять в країні пропагандистську кампанію, скеровану на збільшення споживання молока та молочної продукції.

Слід зазначити, що Міністерство сільського господарства також реалізує з початку жовтня поточного року власну програму „Молоко до шкіл”.
 
 
Виробництво і реалізація молока в І півріччі 2009 р.

(за даними Чеського статистичного управління)

 
один.
виміру
І півріччя
+/-
Індекс
2008
2009
Виробництво молока
млн.л
1368,7
1388,2
19,4
101,4
Добові надої молока
л
18,59
19,13
0,55
102,9
Середні надої молока за півріччя
л
3383,2
3463,4
80,1
102,4
Продаж молока
млн.л
1300,9
1326,4
25,5
102,0


В Чеській Республіці, як і в деяких країнах Європейського Союзу, існує проблема реалізації молокопродуктів у зв’язку з перевиробництвом молока.

29 червня 2009 року головні магістралі Чеської Республіки були заблоковані. Більше 900 одиниць сільськогосподарської техніки перекрили автомобільні дороги на знак протесту проти низьких закупівельних цін на молоко, у зв’язку з чим галузь терпить значних збитки.

У минулому році закупівельна ціна, за якою фермери продавали молоко, була 9 чес. крон за літр (0,40 євро), у цьому році його вартість знизилася до 5,92 чес. крон (0,22 євро), а в деяких областях до 5 чес. крон. В результаті збитки фермерів від реалізації молока у минулому році склали 6 млрд. чес. крон (майже 231 млн. євро).

Неодноразові звернення фермерів до Уряду ЧР та Єврокомісії не дали позитивних результатів. У зв’язку з цим, фермери вирішили вдатися до радикальних заходів – заблокувати найбільші автомобільні магістралі.

Президент Аграрної палати Чеської Республіки Ян Велеба проблему, що склалася, пропонує вирішити за рахунок виділення урядових дотацій фермерам. За його інформацією, такі приклади існують в Словаччині, де фермери отримують дотації по 100 євро на кожну корову, щоб пережити важкі часи під час фінансової та економічної кризи.

Він вважає, що виправленню економічного стану в тваринництві  допоможе встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко не менше 7 чес. крон.

Натомість, якщо ціни не зміняться, то вже цього року в Чехії доведеться зменшити поголів’я корів на 20 тис., що в свою чергу, приведе до скорочення майже 2 тис. робочих місць в аграрній галузі та значної площі, яка використовується для пасовищ.

На саміті у місті Брно міністри сільського господарства країн Європейського Союзу на звернення фермерів держав, які вступили до ЄС після 2004 року, зобов’язалися розглянути питання щодо вирівнювання суми дотацій у сільському господарстві окремих країн


Ціни на молоко на Празькій продовольчій біржі у 2008-2009 рр.









Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки