Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
Щодо використання атомної енергії в Чеській Республіці  
Параметри: Кон’юнктура ринків, ЗЕД, Економічне співробітництво, Енергоносії

Русскоязычный заголовок: Об использовании атомной энергии в Чешской Республике 

Щодо використання атомної енергії в Чеській Республіці


З метою зниження споживання газу та інших енергетичних ресурсів у Чеській Республіці відповідно до "Енергетичної концепції" здійснюються заходи по збільшенню виробництва та використання атомної енергії.
За наявною інформацією, в Чеській Республіці діють чотири енергоблоки на АЕС «Дуковани» і два – на АЕС «Темелін». Їх загальна потужність складає майже 3,7 ГВт і на них виробляється майже 30% електроенергії, що продукується в країні.

На подальший розвиток атомної енергетики в Чехії впливають три принципових, взаємопов'язаних чинники: політичний, економічний і законодавчий.
На сьогоднішній час, всі питання у сфері ядерної енергетики в Чеській Республіці регулює прийнятий у 1997 році Закон ЧР №18/1997 Зб. „Про атомну енергію” (з внесеними у 2002 р. поправками), який гармонізований і приведений у відповідність до чинного законодавства ЄС.

При цьому необхідно зазначити, що законодавчий аспект, тобто рамки і діапазон державного контролю та регулювання в галузі, можна вважати не менш важливим, ніж політичний та економічний аспекти. Стабільність, однозначність і дієвість вимог державного нагляду може вплинути на майбутнє атомної енергетики. Завдання цього органу - не обмежувати розвиток атомної енергетики, а регулювати правовими методами так, щоб було забезпечено безпечне мирне використання ядерної енергії.

Державний нагляд в галузі безпечного використання атомної енергії в ЧР здійснює Державне агентство з ядерної безпеки (ДАЯБ). Воно було створене в якості незалежного центрального органу державного управління і почало діяти з 1 січня 1993 р. ДАЯБ здійснює державне управління та нагляд при використанні атомної енергії та іонізуючого випромінювання в області захисту від радіації та нерозповсюдження ядерної зброї, дотримання заборони хімічної, бактеріологічної і токсичної зброї. Основною метою діяльності ДАЯБ є захист населення та навколишнього середовища при використанні атомної енергії від джерел іонізуючого випромінювання.

До 2030 р. понад 38% електроенергії в Чехії буде вироблятися атомними електростанціями. У рамках російсько - чеського Протоколу про поставки ядерного палива для АЕС «Дуковани» з Росії постачається свіже ядерне паливо в середньому на 40-45 млн. дол.США на рік. Згідно з цим протоколом протягом 5 років буде поставлено ядерного палива на загальну суму близько 200 млн. дол.США.

У вересні 2009 року енергетичний концерн «ЧЕЗ» оголосив передтендерний кваліфікаційний відбір на будівництво двох нових енергоблоків атомної електростанції «Темелін». Російська компанія «Атомстройекспорт» у складі консорціуму подала заявку на участь в цьому конкурсі.

Взагалі, згідно із затвердженою чеським Урядом програмою модернізації атомних електростанцій, загальна потужність електроенергії, що виробляється на АЕС „Дуковани”, має збільшитися до 2012 р. на 240 МВт.

Відповідно до „Державної енергетичної концепції" ЧР на період 2020-2025 рр.”, на АЕС «Темелін» заплановано поетапне введення в експлуатацію 2-х нових атомних енергоблоків потужністю від 1000 до 1700 МВт (другий реактор будуватиметься у період 2025-2030 рр.), із загальною потужністю до 3400 МВт. В результаті цього, до 2030 р. обсяги споживання в Чехії ядерного палива, в порівнянні з 2000 р., зросте майже в 2,5 рази.

14 жовтня 2009 р. чеською компанією „Skoda JS a.s.” та російськими структурами ЗАТ "Атомстройекспорт" і ДКБ „Гідропрес" було створено міжнародний консорціум для участі у зазначеному конкурсі та зроблено заявочна пропозиція на поставку для АЕС „Темелін” 2-х комплексних енергоблоків з легководними реакторами VVER-1200 типу PWR, представлених за європейською класифікацією проектною моделлю MIR-1200 (Modernized International Reactor) з удосконаленою конструкцією енергоблоків . Такі ж реактори будуються зараз, окрім Росії (5 енергоблоків), на замовлення Туреччини і Фінляндії та певний час експлуатацію за проектом АЕС -2006 в КНР та на Ленінградській і Ново-воронезькій атомних електростанціях.

Крім консорціуму, заявки на участь у згаданому тендері подавали компанії „Mitsubishi”, „Atmea and Korea Hydro & Nuclear Power”, „Westinghouse” та „AREVA”. Врешті решт, дві останні компанії та російсько-чеський консорціум пройшли кваліфікований відбір і на початку лютого поточного року вийшли у другий тур тендерного конкурсу.

Найближчим часом представники "ЧЕЗ" оприлюднять умови чергового відбіркового туру. Водночас, чеський Уряд прийняв рішення щодо створення спеціальної комісії, яка буде спостерігати за перебігом подій навколо триваючого тендеру. До складу комісії увійдуть сім осіб – представники профільних міністерств та провідні фахівці у галузі енергетики та атомного машинобудування Чехії. Головою комісії призначено колишнього керівника чеської енергетичної компанії "ČEPS" Романа Шольца.

Вартість майбутнього контракту складає майже 500 млрд. чес. крон (понад 26,3 млрд. дол. США). Фінансування здійснюватиметься за рахунок власних коштів чеського концерну "ЧЕЗ", із залученням інвестицій (доходність яких прогнозується приблизно у 10 років), отриманням на вигідних умовах довгострокових кредитів та реалізацією випущених облігацій. Окрім будівництва 2-х нових енергоблоків для АЕС „Темелін”, "ЧЕЗ" також планується будівництво ще трьох аналогічних реакторів: для АЕС „Дуковани” та можливої реалізації за кордоном (у Словацькій Республіці та Румунії).

Остаточне рішення щодо переможця конкурсу має бути прийняте керівництвом "ЧЕЗ" наприкінці 2011 – початку 2012 року. Будівництво триватиме з 2015 р. по 2020 р.
За ствердженням провідних чеських експертів, головне завдання держави – не обмежувати розвиток атомної енергетики, а регулювати його правовими методами так, щоб було забезпечено належне використання ядерної енергії в економіці Чехії.
 
 


Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки