Кон'юнктура ринків Грузії (1-й квартал 2009 р.)
Сектор промислового виробництва
В І – му кварталі 2009 року порівняно з аналогічним періодом 2008 року обсяг виробленої промислової продукції скоротився на 0,4%.
При цьому частка промисловості у всій виробленої підприємствами продукції у першому кварталі 2009 року склала 48,1%, з яких 6,4% промисловій продукції доводиться на:
- гірничодобувну промисловість (збільшення виробництва на 5,7% у порівнянні з аналойним періодом минулого року)
- 65,6% – на оброблювальну промисловість (скорочення на 17,4% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року)
- 28% – на виробництво і розподіл електроенергії, газу і води (скорочення виробництва на 11,1% до аналогічного періоду 2008 року).
В умовах загострення світової фінансової кризи, за наявними експертними оцінками, протягом першого кварталу продовжувалася тенденція до скорочення споживання металопрокату грузинськими будівельними компаніями. Аналогічні проблеми, через відсутність попиту, мали інші виробничі компанії країни.
Сільськогосподарський сектор
Станом на початок 2009 року агропромисловий комплекс (АПК) Грузії продовжував відігравати одну з провідних ролей в економіці держави та займати високу питому вагу у структурі її ВВП, що складає близько 12%.
В той же час, основною причиною стійкості грузинського АПК від зовнішніх факторів залишається вплив на економіку країни домашніх господарств, що складають близько 50% загальної економіки Грузії.
За даними грузинської статистики, протягом першого кварталу 2009р. виробництво сільськогосподарської продукції у всіх категоріях господарств проти аналогічного періоду 2008 р. виросло по відношенню до відповідного періоду на 2,7% та становило у грузинському експорті 12% (з яких, 17,7% приходилося на фрукти; 13,5% - парфуми; 6,2% – вино; 4,5% - мінеральні води та ін.).
У свою чергу, кількість імпортованої Грузією продукції становила 14,3% (з яких 20,2% приходилося на пшеницю; 8,5% - домашню птицю; 7,7% – муку; 7,5% - рибу; 7,3% - м'ясо; 7,3 – олію; 6% - овочі; 4,7% - фрукти; 4,2% – маргарин; 3,8% - цукор; 3% - концентроване молоко; 1,6% – картоплю; 1,4% - рис та ін.).
При цьому, у січні-березні 2009 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2008р., ціни на сільськогосподарську продукцію зросли в цілому на 2,7%, безалкогольні напої – на 1,3%. Крім того, протягом першого кварталу зафіксовано зростання цін на пшеницю – на 1,2%, цукор – 4%, молоко – 4%, сир – 10%, яловичину – на 5%. Зменшились на ціни на курятину – на 4%, олію – 18%, яйця – 3%, картоплю – 10%, муку.
|