Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Огляд нафтогазового сектору економіки Сирійської Арабської Республіки (липень – вересень 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Кон’юнктура ринків, ЗЕД, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії

 

Огляд нафтогазового сектору економіки Сирійської Арабської Республіки (липень – вересень 2009 року)


За оцінками МВФ, у 2009 році очікується подальше уповільнення темпів розвитку нафтогазової промисловості до негативного рівня -1.9 %. У 2008 році падіння оцінювалось на рівні -0,1 %, що було обумовлено високими цінами на вуглеводні. Тим не менш, рецесія нафтогазової галузі триває на протязі останніх десяти років і у своїй більшості обумовлена причинами внутрішнього характеру. Падіння видобутку об’ємів сирійської нафти обумовлює негативний показник реального нафтового ВВП, який в середньому складав 3,6 % в останні п’ять років.

У найближчий час зміна негативної динаміки видобутку нафти не очікується. При цьому, як прогнозується, попит зростатиме в середньому на 4 – 5 % щорічно впродовж наступних двох років, що відповідно збільшує дефіцит нафтопродуктів. У 2008 році, за даними  Центрального банку Сирії, країна імпортувала нафти та газу на загальну суму 5 656 млн. дол. США, у той час як експорт склав 5 608 млн. дол. США.  

Нафтові резерви країни поступово зменшуються
і на січень 2009 року складали близько 2,9 млрд. барелів, що дорівнює половині запасів Оману та 3 % запасів Кувейту і спонукає уряд Сирії до підвищення ефективності використання вуглеводнів та їх імпорту.  

***

Наприкінці серпня 2009 року Міністерством нафти та мінералів Сирії в рамках реалізації програми збільшення видобутку нафти та відновлення продуктивності відпрацьованих пластів, оголошено про утворення спільної сирійсько-китайської компанії SIPC-Syria Ltd., головним акціонером якої є державна компанія SINOPEC (Chinese Petroleum & Chemical Corporation).

Створення СП є нагальним свідченням процесу розвитку поглибленого співробітництва між двома країнами. Виробнича діяльність компанії буде проводитись на блоках Аудех та Тішрін, китайскою компанією планується інвестувати у розвиток інфраструктурних проектів 5 млн. доларів США.

***

За словами міністра нафти Сирії С. Аль Алау, підтверджені запаси нафти в Сирії оцінювались у 7.2 млрд. барелів, з яких наразі залишилось 2.9 млрд. барелів, але ця цифра підлягає уточненню у сторону збільшення.

***

В рамках заходів щодо оптимізації організаційної структури міністерства нафти на початку серпня прийняте рішення щодо злиття двох директоратів та утворення Юридично - комерційного Директорату, який у тому числі, буде займатись питаннями співробітництва з іноземними компаніями.

***

Вельми знаковою подію серпня 2009 року стало створення урядом Сирії та компанією Syria Shell Фонду розвитку території Дейр Ель Зоур, метою якого є підготовка та реалізація інфраструктурних проектів в регіоні, у т.ч. у сфері нафтогазового комплексу. Фінансування Фонду буде здійснюватись через систему грантів, які будуть надаватися Syria Shell, та спрямовуватись на забезпечення стабільного розвитку регіону, розвідки та розвитку нафтогазових родовищ та відповідної інфраструктури.

***

Наприкінці серпня відбулись другий раунд сирійсько-турецьких переговорів на рівні міністрів нафти та енергетики двох країн, за результатами яких було укладено Меморандум про порозуміння між урядами двох країн щодо співробітництва у сфері об’єднання газових мереж двох країн.

На подальших стадіях переговорного процесу будуть підписані короткострокові угоди про придбання – продаж природного газу, згідно яких у наступні після 2011 п’ять років до Сирії буде постачатись 0.5 – 1 млрд. куб метрів газу з Туреччини. Угодою передбачаються також зустрічні поставки транзитного газу до Туреччини через територію Сирії. Відповідальними за реалізацію укладених угод призначені Syrian General Petroleum Company (SGPC) nf Turkish Pipeline Company (Botas). 

Сирія розраховує на своє стратегічне географічне розташування та відповідно використання свого транзитного потенціалу, зокрема природного газу з Єгипту, Ірану та Іраку. Реалізація цих планів дозволить покращити ситуацію з забезпечення країни природнім газом та отримання додаткових прибутків від його реалізації.

***

За підсумками першого кварталу 2009 року, Сирією виробляється 21,6 млн. куб. м газу на день, запаси газу в Сирії складають близько 240 млрд. куб. м. Урядом Сирії приймаються заходи щодо залучення до газових проектів провідних компаній світу з метою набуття статусу експортера природного газу. Наразі весь видобутий газ споживається в країни.

***

Значна увага приділяється розвитку нафтопереробних потужностей.

Наразі Сирія має два нафтопереробні заводи загальною потужністю 240 тис. бар. на день. З метою збільшення переробних потужностей  Міністерство нафти уклало контракт з Китайською національною нафтовою корпорацією на будівництво у східному районі Дейр Ел Зоур у період до 2011 року нафтопереробного заводу потужністю 100 тис. бар на день для переробки важкої та інших сортів нафти.

Підписана також чотиристороння угода між Сирією, Іраном, Венесуелою та Малайзією про будівництво нафтопереробного заводу потужністю 140 тис. бар/день.

***

Кризові явища в економіці між тим визначають падіння попиту на внутрішньому ринку нафтопродуктів. За даними державної компанії Mahrukat, яка є монополістом на ринку реалізації нафтопродуктів, за результатами першого півріччя 2009 року внутрішній ринок впав.

Компанією було придбано по імпорту та у місцевих нафтопереробних компаній продукції в об’ємі 6,9 млн. тонн на загальну суму 119,9 млрд. сир. фунтів (2.6 млрд. доларів США). У місцевих виробників було придбано 5,2 млн. тонн (92,51 млрд.сир.фунтів – 2 млрд. дол.США), по імпорту – 1,7 млн. тонн (26,9 млрд.сир.фунтів – 586,5 млн. дол.США). Зменшення попиту та світових цін на нафту та нафтопродукти – основні чинники зменшення витрат на імпортні закупівлі.

При цьому об’єми продажу нафтопродуктів у першій половині 2009 року зафіксовані на рівні 6,9 млн. тонн на загальну суму 124 млрд. сир. фунтів (2.7 млрд. дол.США), що визначає прибутковість компанії за цей період на рівні 5,4 млрд. сир. фунтів (117 млн. дол.США).

Нижче наводиться таблиця закупівлі та збуту нафтопродуктів державною монополією Mahrukat у 2008 р. - першій половині поточного року, прогнозні оцінки на 2009 рік.

(млрд сирійських фунтів)

 
Перше півріччя 2008
2008
Перше півріччя 2009
Заплановано на 2009
Закупівля нафтопродуктів
333,9
603,8
119,5
341,1
У т.ч. по імпорту
135,4
247,9
26,9
142
Реалізація нафтопродуктів
102,7
231,9
124,9
361,6
Баланс
- 231,2
- 371,9
+ 5,4
+ 20,5



 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки