Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Огляд агропромислового сектору економіки Сирійської Арабської Республіки (липень – вересень 2009 р.)  
Параметри: Кон’юнктура ринків, ЗЕД, Економічне співробітництво, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу

 

Огляд агропромислового сектору  економіки Сирійської Арабської Республіки 
(липень – вересень 2009 року)


Державна політика уряду Сирії у сільськогосподарській сфері, яка належить до числа базових галузей економіки з часткою 23 % у ВВП, вже довгий час визначається високим рівнем застосування інтервенційних механізмів з метою забезпечення продовольчої безпеки та доступу населення до дешевих продуктів харчування. Урядом приймаються рішення щодо підвищення закупівельних цін на основні сільськогосподарські продукти, звільнення від сплати банківських відсотків по кредитах у аграрній сфері, заснування спеціального аграрного фонду підтримки сільгоспвиробників.

З метою підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва створений Фонд підтримки сільськогосподарського виробництва, бюджет якого на 2009 р. складає 210 млн.дол.США. Адміністрування фонду здійснюється виконавчим комітетом, до якого входять представники Міністерства сільського господарства, Агарної палати, Аграрного кооперативного банку, представники фермерів та професійної спілки. Таким чином, урядом централізовано процес надання підтримки виробникам, який раніше був розпорошений між чисельними урядовими установами.

Урядом застосовуються й інші механізми підтримки сільгоспвиробників - від ліцензування рослинництва в деяких районах до встановлення фіксованих цін на основну продукцію рослинництва та надання преференцій доступу до державного фонду насіннєвих матеріалів. Так, наприклад, за оцінками місцевих експертів, ціна на насіння пшениці на світовому ринку складає близько 547 дол.США, тоді як сирійським фермерам воно відпускається за ціною 337 дол.США/т. Крім цього, урядом надається сприяння у частині отримання засобів захисту рослин та врожаю, доступу до дешевих кредитних ресурсів, які забезпечуються через державний Аграрний кооперативний банк. Фермерам, які не забезпечені земельними ділянками, надається право оренди на пільгових умовах.

В залежності від державних потреб уряд регулює обсяги виробництва тієї чи іншої продукції рослинництва - продовольчих та технічних культур шляхом забезпечення виробників витратними матеріалами, реалізація яких субсидується, або шляхом придбання державою продукції за цінами вище світових.

Фінансова допомога також надається шляхом забезпечення збільшення субсидій фермерським господарствам на дизельне пальне, що помітним чином впливає на собівартість сільгосппродукції.

З метою підвищення рівня ефективного використання мінеральних добрив та боротьби з корупцією у цій сфері, у квітні ц.р. урядом прийняті рішення щодо лібералізації ринку мінеральних добрив, внаслідок чого відбулось зростання цін на сільськогосподарську продукцію (пшеницю – на 2,4, горох – на 2,3, чечевицю – на 1,8, томати –  на 1, картоплю – на 2, бавовну – на 2,1, цукровий буряк – 0,5 сир.фунтів/кг). Як передбачається, зазначене підвищення компенсується зниженням ціни на дизельне пальне, що дозволить утримати стабільність ринку.

У відповідності до прийнятого курсу на розбудову соціально орієнтованої ринкової економіки, вирішення проблем, пов’язаних з міжнародною ізоляцією та укладання низки міжнародних угод - Угоди про асоціацію з ЄС та щодо приєднання до СОТ, урядом відповідно переглядаються деякі заходи підтримки сільськогосподарського сектору.

Субсидії на вирощування аграрної продукції, зокрема на хімікати та воду, виключені із списку заборонених заходів для країн що розвиваються. Разом з тим, реформуванню підлягає система нетарифного регулювання, якою Сирія обмежує імпорт, та існуюча державна монополія на імпорт (експорт) деяких товарних груп.  

У останні три роки особливе занепокоєння в Сирії викликають низькі врожаї зернових через надзвичайно посушливу погоду.

Державною Генеральною компанією з закупівлі та переробки зернових Сирії у 2008 р. було закуплено 970 тис.т. пшениці врожаю 2008/09 рр., Генеральною компанією з розповсюдження насіннєвого матеріалу закуплено 193 тис.т. пшениці місцевого виробництва.

У 2009 р. урядом планується викупати пшеницю за ціною 420 дол.США/т., тоді як світова ціна, за оцінками місцевих експертів, наразі складає близько 245 дол.США/т.  При цьому виробники стратегічної рослинницької продукції зобов’язані реалізовувати її виключно спеціалізованим державним торгівельним агентствам.

За деякими офіційними даними державні закупівлі місцевого врожаю пшениці у 2009 р. склали 2842 тис.т на загальну суму 54 млрд.сир. фунтів (1 дол.США наразі дорівнює 46,15 сир. фунтів), що значно перевищило показник минулого року, коли було закуплено трохи менше ніж 1 млн.т , при цьому у  2007 р. було закуплено зерна пшениці власного врожаю 1,5 млн.т.  Добові об’єми закупівлі цього року складали близько 10,273 т., у той час як у минулому році вони складали 1,596 т.

Таким чином, як і очікувалось, урядом Сирії, незважаючи на економічні та фінансові труднощі, у 2009 р. продовжена політика підтримки місцевих виробників сільськогосподарської продукції шляхом її викупу за цінами, які значним чином перевищують світові.

Експорт пшениці Сирією (до Єгипту, Йорданії, Ємену) у 2007 р. становив 997 тис. т, у наступному 2008 р. – 120 тис.т , зменшення експорту відбулось через падіння внутрішнього врожаю. У той же час імпорт у 2007 та 2008 рр. відповідно складав 100 тис. та 1200 тис.т (Україна – 300 тис., Росія – 500 тис., Туреччина – 200 тис., Болгарія – 50 тис. тонн).

Загальна оціночна ємність елеваторів компаній державного сектору Сирії для зберігання зернових складає 3350 тис.т., у найближчі роки планується збільшення потужності елеваторів на 700 тис.т. У той же час потужності елеваторів приватного сектору складають 100 тис.т. Крім цього, існують відкриті сховища для зберігання зернових загальною ємністю 3 млн.т.

Загальні обсяги закупівлі пшениці по імпорту у 2009 р. наразі залишаються невизначеними.   


 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки