Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Стан сільського господарства Сирії (2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Митно-тарифне регулювання, Товари агропромислового комплексу

Русскоязычный заголовок: Состояние сельского хозяйства Сирии (2009 г.)

Стан сільського господарства Сирії (2009 р.)


З метою захисту внутрішнього виробника сільськогосподарської продукції урядом Сирії у 2009 році було прийнято рішення щодо введення додаткового мита на імпорт кукурудзи та ячменю в об’ємі 77дол. США/тону. Наразі під тиском імпортерів та сирійських виробників тваринницької галузі країни урядом розмір мита зменшений до 22 дол.США/тону для кукурудзи та 44 дол.США/тону для ячменю.

Рішення обумовлене необхідністю підтримання на конкурентному рівні продукцію тваринництва та протидії можливій контрабанді такої продукції. Наразі обговорюється питання щодо відміни цього мита взагалі.

Виробництво цих зернових в Сирії на протязі останніх чотирьох років через сурову посуху не перевищувало 125 – 200 тис. тонн за рік, при цьому якість цієї продукції була низькою через незадовільні умови переробки та зберігання.

Між тим об’єм попиту на ці зернові складає близько 2 млн. тонн на рік. У 2009 році американські постачальники втратили свої позиції на сирійському ринку з 89% до 27,4% (494 тис. тонн), що пояснюється ціновою політику, поліпшеним доступом до постачальників з регіону Чорного моря та відповідно конкуренцією з боку постачальників невеликих корабельних партій зернових.
 
Ситуація у сільському господарстві країни зацікавлено обговорюється місцевими та регіональними економічними експертами, яким визнається несвоєчасність проведення ринкових реформ у цій галузі на піку посухи, від якої потерпає аграрний сектор на протязі останніх років. За наявним даними, загальні об’єми виробництва сільськогосподарської продукції у 2008 році знизились на 22.5%. Критиці піддається рішення щодо припинення субсидіювання закупок фермерами дизельного пального та посівного насіння.

Звертається увага на те, що реакція уряду на погіршення балансу водних ресурсів була надто запізнена та неефективна.

За оцінками фахівців ООН, більш ніж 1.3 млн. чоловік у східних регіонах САР постраждали від ураження посухою. Допомога World Food Program наразі складає лише 5.3 млн.дол.США. Тисячі сирійських фермерів та їх родини, більш ніж 30% населення регіону вимушені покидати свої домівки у провінціях Хасіка, Ракка та Дер Езор, збільшуючи тим самим безробіття у центральних районах країни. За деякими даними, у наслідку кризи лише в районі Джазіра було втрачено більш ніж 70% поголів’я худоби. Врожаї пшениці знизився до 1.3 млн. тонн у 2008 році (2.4 млн. тонн у 2007 році). 

В останні роки уряд САР намагався прийняти низку рішень щодо диверсифікації економіки східних переважно аграрних провінцій в умовах зменшення постачання нафтопродуктів. Надзвичайні заходи, які були прийняті включали реструктуризацію банківських боргів фермерів, надання готівкових грантів місцевими селищним громадам, підвищення закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію.

На думку експертів МВФ, яким підтримується курс уряду САР на проведення політки реформ, наслідком продовження політики субсидіювання було б банкрутство фінансової системи країни.

Боротьба з негативними наслідками посухи належить до числа пріоритетних завдань уряду Сирії, яким приймаються надзвичайні заходи щодо підтримки, як сільськогосподарської галузі Сирії так і майже 1 мільйона громадян, уражених посухою та вимушених покинути свої домівки у східних та північно-східних районах Сирії.
Поміж допомоги іноземних фондів та міжнародних організацій, зокрема ООН, використовуються інші інструменти стимулювання діяльності у цих депресивних регіонах, головний з яких є пошук фінансових ресурсів.

Наприкінці 2009 року Президентом САР підписаний декрет №54/2009, яким компанії, що реалізують інвестиційні проекти у регіонах Хасака, Дейр Езор та Ракка (найбільш уражені посухою райони) звільняються від спати податку на прибуток строком на 10 років. Законодавець обмежує термін початку реалізації проекту з моменту його запровадження трьома роками, тобто термін дії указу обмежений до 31.12.2012 року.
 
В рамках 30 –ї генеральної асамблеї Арабського центру з досліджень проблем посушливих та пустельних земель, яка проводилась у квітні ц.р. у м. Доха, Катар та була присвячена проблемам забезпечення продовольчої безпеки країна арабського світу, відбувся виступ Міністра сільського господарства та аграрних реформ САР Аделя Сафара. У доповіді, зокрема, наводяться прогнозні дані щодо дефіциту продовольчих продуктів на 2010 рік, який оцінюється експертами на рівні 27 млрд.дол.США. У подальшій перспективі на 2020 рік дефіцит продовольства буде зростати та сягне 40 – 50 млрд.дол.США.

Сирійський міністр закликав уряди до прийняття спільних проектів з забезпечення продовольчої безпеки країн Арабського світу, що є гарантією стабільного економічного ровитку. Наразі актуальним є завдання реабілітації сільськогосподарського виробництва через застосування сучасних технологій відновлення та підтримання продуктивності земель в умовах ризикованого землеробства.          
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки