Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Алжир
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Оподаткування при імпорті товарів до АНДР  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД

 

 Оподаткування при імпорті товарів до АНДР
 
Основними зборами при імпорті товарів до АНДР є мито (Droit de douane - DD) і податок на додану вартість (Taxe sur la valeur aujoutée - TVA).
Мито стягується за трьома основними ставками: 5, 15 та 30 %. Також існує звільнення від сплати ввізного мита.
 
Згідно з роз’ясненнями митної служби АНДР, основним принципом використання цих ставок наступний. Ставка 5 % застосовується для сировинних матеріалів та продуктів щодо імпорту яких Алжир має зацікавленість. 15 % використовується при оподаткуванні напівфабрикатів, а також промислового обладнання Ставка 30 % використовується для обкладання готової продукції, що призначена для кінцевого споживання. Згідно з позицією, що висловлюється представниками державних органів АНДР, такий принцип побудови митного тарифу,  має на меті створення сприятливих умов для локалізації та розвитку внутрішнього виробництва в Алжирі.
 
Оподаткування податком на додану вартість при імпорті продукції до АНДР на даний час здійснюється за двома основними ставками:  7 % та 17 %.
Ставка ПДВ 17 % є основною. Крім того імпорт  ряду товарних позицій є звільненими від ПДВ при імпорті.
 
Ставка 7 % використовується для ряду товарних позицій щодо імпорту яких Алжир виявляє зацікавленість. Серед цих позицій, зокрема, - живі тварини; дерева. До цього переліку входять ряд злаків, включаючи овес, рис, сорго, продукція борошномельничної промисловості, за виключенням ряду позицій, у т.ч. що  в загалі звільнені від ПДВ; інсектициди, прутки з вуглецевої сталі; турбіни, автомобілі для будівельної галузі, медичне обладнання.
 
В основному звільнення від сплати ПДВ при імпорті стосується продуктів харчування, потреба в яких не задовольняється за рахунок внутрішнього виробництва: м’ясо великої рогатої худоби, м’ясні консерви; молоко (включаючи свіже молоко, вершки, згущене та сухе молоко); пшениця, мука. Також звільнення від ПДВ при імпорті мають ряд груп медикаментів та лікарських засобів, що відносяться до позицій 3001, 3002, 3003, 3004.  Звільняється від оподаткування ПДВ  золото. Звільняється ряд товарних позицій машинобудівної продукції, включаючи, літальні апарати (літаки), судна військові, для транспортування товарів та пасажирів,  риболовні; засоби пересування (у т.ч. автомобілі)  для інвалідів.
 
Також звільнення від ПДВ при імпорті надається  щодо обладнання, матеріалів, продуктів, робіт та послуг, перелік яких визначено відносно діяльності із пошуку, розвідки, транспортування вуглеводнів, які ввозять для Національної алжирської компанії « Sonatrach », інших компаній, що є асоційованими із  « Sonatrach ».
 
Розрахунок подорожчання товарів при обкладанні митом та ПДВ здійснюється за формулою: (100 + ставка мита) х ставка ПДВ %, що дає відсоток подорожчання товарів при їх розмитненні. Згідно з таблицею, що наведена в Митному тарифі АНДР при використанні ставки мита 5 % та ставки ПДВ 7 % подорожчання, яке є необхідним уплатити в бюджет, складає 12,35 % від митної вартості товарів. Максимальним є подорожчання 52,1 % від митної вартості при оподаткуванні митом за ставкою 30 % та  ПДВ за ставкою 17 % без застосування інших митних платежів.
 
Іншим податком, що передбачений митним тарифом АНДР, є TIC (Taxe intérieure de consomation) аналогічний акцизному збору.  Ставки цього податку визначаються за змішаним типом: як фіксовані суми на одиницю ваги чи об’єму, так і у відсотках  до вартості імпортованих товарів. Згідно з положеннями ст. 27 глави щодо оподаткування обороту Податкового Кодексу  АНДР, цей податок також включається в базу, що підлягає оподаткуванню ПДВ.
 
Серед товарів, що підлягають оподаткуванню ТІС – тютюн та тютюнові вироби, екзотичні фрукти, джипи та інші автомобілі із обсягом двигуна більше 3000 см. куб. Одна з найбільших ставок цього податку – для кріпкоалкогольних напоїв, включаючи горілку, віскі, джин - 100 %.
 
Специфічним видом податку для АНДР є податок на нафтові продукти. Згідно з положеннями ст. 28 bis глави щодо оподаткування обороту Податкового Кодексу  АНДР, цей податок стягується на продукти, що імпортується до АНДР, в рівній мірі також і на продукти, що видобуті (отримані) в АНДР. Таким чином, для АНДР основу економіки якої складає видобуток вуглеводнів, їх переробка та експорт, цей податок впливає на  формування цін на нафтопродукти, у т.ч. при їх експорті. Ставка цього податку складає для бензина з октановим числом 96 („super”) – 777,5 алжирських динарів (10,8 дол. США) на 100 літрів; нормального бензину – 629 алжирських динарів (8,8 дол.США); дизельного пального – 163,8 алжирських динарів (2,3 дол. США); важких мастил – 68,9 алжирських динарів (0,96 дол. США). Крім того, ставки цього податку на пропан складають 35,65 алжирських динарів за кілограм ваги (0,5 дол. США); бутан – 25,2 алжирських динарів за кілограм (35,2 дол. США); для інших газів – 260,8 алжирських динарів (3,64 дол. США) за гектолітр.
 
В митній практиці Алжиру використовується стягування неподаткових платежів. Зокрема, стягується 15 алжирських динарів  (21 цент) з центнера при імпорті зернових та сухих овочів. Стягується 5 динарів (7центів) за кілограм при імпорті свіжого чи замороженого  м’яса.
 
При імпорті в АНДР сплачується гарантійний збір на вироби із золота, срібла та платини. Сплачується податок з обігу на алкогольні напої, а також специфічний податок на телевізійну та радіоапаратуру.
 
Окремим специфічним збором є збір за використання дорожньої інфраструктури для транспортних засобів, зареєстрованих за кордоном, що складається з двох частин: фіксованої – від 2000 алжирських динарів (28 дол. США) до 4000  алжирських динарів (56 дол. США) в залежності від ваги транспортного засобу з вантажем та переміної  від 0,8 до 6 алжирських динарів за кілометр. Дещо зменшені тарифи цього збору використовуються для пасажирських транспортних засобів та для транспортних засобів із сусідніх країн Магребу.
 
Крім того, щодо ряду товарних позицій, коди яких перераховані в Митному кодексі АНДР, передбачене так зване попереднє вирахування (PRCPT) в обсязі 4 %.
Щодо комбінованого застосування зазначених зборів. Згідно з особливостями Митного тарифу АНДР, існує ряд товарів, що в загалі не оподатковуються. Серед таких товарів – сімена для посіву, вакцини для людей, літаки, суда. Оподатковуються тільки ПДВ – засоби для інвалідів, зброя.
 
Серед продукції, що підлягає оподаткуванню тільки ввізним митом за мінімальною ставкою 5 % - сухе та згущене молоко та вершки, лікарські засоби. За ставкою мита 5 % плюс мінімальна  ставка ПДВ - 7 %  оподатковуються  сімена інших (крім пшениці) злакових культу для посіву, ветеринарні вакцини, целюлоза, газетний папір, гідро та газові турбіни, турбореактивні двигуни, комплекти для збирання автомобілів. За мінімальною ставкою мита 5 % плюс повна ставка ПДВ 17 % оподатковуються  горіхи, гірчиця, соєві продукти, рослина олія нерафінована, торф, оксид титану та інші кольорові метали, ряд органічних сполук, красячи речовини та пігменти, полімерні матеріали, нейлонові, акрилові та поліамідні нитки, феросплави, плоский прокат, рейки, необроблений алюміній, листи та проволока з нього, інструмент для обробки металу, двигуни внутрішнього згорання та частини для їх монтажу,  насоси, промислове обладнання для базових галузей, електрогенератори та трансформатори, пічільники  та водонагрівачі, залізничні вагони та частини для локомотивів, ряд видів вантажних автомобілів та запчастини до них, набори СКД для збирання легкових автомобілів тощо.
 
Середня ставка  мита - 15 % із повною ставкою ПДВ 17 %  використовуються при імпорті цементу, фенолу, більшості органічних та інших хімічних сполук, мінеральних добрив, полімерної плівки, листів та плит, виробів з резини, включаючи шланги, транспортерні ленти, шини, листів, піломатеріалів із деревини, паперу для письма та друку, картону, абразивних матеріалів, скла та виробів з нього. До цією групи також попадає більшість видів продукції чорної металургії при імпорті до АНДР, а також вироби з чорних металів – резервуари, цистерни, бочки та інш. Відносяться суди електричні двигуни, електромагніти, кабелі, легкові автомобілі та запасні частини для автомобілів.
 
Найбільші ставки оподаткування, включаючи застосування мита 30 %, ПДВ 17 % та попереднього збору 24 % при імпорті сиру, йогурту, пива, меду, оливків, фруктів, оцту, мінеральної води, косметики, парфумерії, одягу, взуття, посуду, холодильників, телевізорів та радіоапаратури,  апаратури для комутації та захисту електричних ланцюгів та інш. Щодо більшості з цих продуктів Алжир намагається розвивати власне внутрішнє виробництво. При застосуванні зазначених ставок плюс попереднє вирахування – 4 % рівень подорожчання товарів при імпорті може становити до 87,4 %. Якщо додати ще акциз (зустрічається застосування на рівні 20 %), подорожчання становитиме до 125 %.
 
На поточний момент перед органами державної влади Алжиру стоїть питання щодо зменшення рівня митного захисту та поліпшення доступу імпорту на товарні ринки АНДР. Це питання ставиться в контексті переговорів щодо вступу країни до Світової організації торгівлі, які продовжуються протягом останніх років. Аргументами з боку АНДР є необхідність підтримки базових галузей власної економіки. На сьогоднішній день основні базові  галузі алжирської економіки знаходяться в державній власності. Процеси приватизації та структурної перебудови радикально не торкнулись цих галузей. Тому за винятком основної галузі – видобування нафти і природного газу, усі інші – хімічна, машинобудівна, шкіряна, текстильна мають певні структурні проблеми. Аргументом щодо необхідності підтримки цих галузей є також високий рівень безробіття в країні, який складає близько 24 %.
 
При зазначених особливостях митно – тарифної політики на сьогоднішній день Алжир надає пільги, у т.ч. митні з метою стимулювання залучення зовнішніх інвестицій. В цілому залучення зовнішніх капіталів, а з ними – нових технологій є одним з ключових факторів, на який спирається економічна політика країни перебування.
 
Згідно з чинним законодавством АНДР, серед загальних пільг, що надаються при здійсненні інвестицій - скорочених ставок мита при імпорті обладнання, що є інвестицією; звільнення від ПДВ продукції та послуг, що є предметом інвестицій.
 
За рахунок зазначених особливостей АНДР намагається  надати поштовх локалізації виробництв на власній території. З тооки зору податкового навантаження такий шлях проникнення продукції та послуг з високим рівнем переробки на алжирський ринок є оптимальним.

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки