Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Єгипет
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньоекономічна ситуація в Єгипті (2 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Захист внутрішнього ринку, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, Енергоносії, Товари хімічної промисловості, Будівництво, Фінансові послуги

 

 
Щодо зовнішньоекономічної ситуації в Єгипті у другому кварталі 2009 року
 
(за матеріалами єгипетських ЗМІ)
 
Економічний комітет Парламенту АРЄ узгодив план створення регіонального бюро COMESA у Каїрі. На цьому останнім часом наполягала генеральна агенція з інвестицій та ВЕЗ Єгипту (GAFІ) з метою активізації дії угоди між Єгиптом і 19 країнами-членами організації COMESAдля збільшення обсягу товарообігу та інвестицій.

За словами голови регіонального інвестиційного агентства, підпорядкованого COMESA, Хеби Салама, особливо актуальною ця тема постала під час світової фінансової кризи, яка не значно вплинула на економіки країн-партнерів COMESA.

Найближчим часом буде представлений план посилення координації торговельного обміну між країнами COMESA і залучення зовнішніх інвестиції  шляхом скорочення митних зборів, тощо.

Згідно з результатами останньої конференції COMESA, що відбулася на минулому тижні, новий митний орган буде сформовано до кінця п. р., після чого, деякі країни будуть зобов’язані переглянути деякі норми митного законодавства. Директор дослідницького центру COMESA Мохамед Ареф зазначив, що після проведення техніко-економічних обґрунтувань будуть підписані угоди про активізацію інвестиційної діяльності і торговельного обміну між країнами COMESA через банк «BTABank», що належить COMESA.
 
Кабінет міністрів АРЄ схвалив новий проект державного бюджету на 2009-2010 фін. рік і передав його на розгляд і затвердження Парламентом країни.

Основною темою обговорення на засіданні бюджетного комітету став дефіцит доходів від нафтогазового сектору у розмірі 4,1 млрд.дол.США, і можливість його покриття через підвищення цін на бензин і нафтопродукти. Дохідна частина державного бюджету скоротилася на 26% проти попереднього фін. року.
 
За даними Центрального агентства суспільної мобілізації і статистики АРЄ, дефіцит торговельного балансу у січні п.р. зріс на 217,4 млн.дол.США (на 123,6%), у порівнянні з аналогічним показником 2008 року, і склав 407,6 млн.дол.США.

У січні п. р. єгипетський експорт скоротився на 6,9% і склав 1,534 млрд.дол.США проти 1,7 млрд.дол.США у минулому році. Імпорт товарів зріс на 36,7% (на 958 млн.дол.США) до 3,563 млрд.дол.США.
 
Реалізація «Стратегії промислового розвитку Єгипту – 2025» розпочалася у 2005 році, коли темпи зростання промисловості в країні вперше досягли позначки 8%, обсяг інвестицій у промисловий сектор економіки зріс з 2,14 млрд.дол.США до 7,14 млрд.дол.США, вартість експорту зросла з 7,86 млрд.дол.США до 19,96 млрд.дол.США. Однак, внаслідок світової фінансової кризи темпи реалізації Стратегії помітно сповільнилися.

Так, за даними Міністерства торгівлі та промисловості АРЄ, починаючи з середини вересня 2008 року на фабриках та заводах було звільнено понад 220 тис. робітників, що підвищило показники безробіття по країні з 8,6% до 8,8%, до кінця року цей показник, за прогнозними даними, зросте до 10%.

У період з листопада по грудень 2008 року обсяг експорту скоротився на 25%, з січня по лютий – на 26%. Такий темп скорочення обсягу експорту очікується до кінця п. р.

З іншого боку, під час світової фінансової кризи обсяг єгипетського імпорту подвоївся, тому торговельний дефіцит балансу негативно впливає на розвиток народного господарства в країні. Загалом, за минулі чотири роки, вартість єгипетського імпорту підвищилася з 12 млрд.дол.США до 45 млрд.дол.США (+275%), а вартість експорту підвищилася з 6 млрд.дол.США до 14 млрд.дол.США (+133%).

Упродовж реалізації промислової Стратегії, в Єгипті побудовано 764 нові фабрики (80% від запланованого обсягу) із сумарним обсягом інвестицій 8,57 млрд.дол.США, що забезпечило створення 190 тис. нових робочих місць. У рамках програми будівництва 150 нових фабрик у Верхньому Єгипті наразі завершено будівництво 46 об’єктів.

Відповідно до прогнозів Міжнародного валютного фонду, відновлення запланованого темпу росту промисловості в Єгипті відбудеться наприкінці 2010 року.

Міністерство торгівлі та промисловості Єгипту планує до 2025 року збільшити частку промисловості у ВВП з 17,1% до 22,6%, для цього буде необхідно збільшити обсяг інвестицій в промисловість з 7,14 млрд.дол.США до 40,9 млрд.дол.США до 2025 року.
 
Голова Фонду розвитку експорту (Export Development Fund) Мохамед Раджі повідомив, що Фонд повністю сформовано і наразі профінансовано бюджет у сумі 67,6 млн.дол.США.

Основним напрямком роботи Фонду буде сприяння в організації виставок і ярмарків під егідою експортних рад і Асоціації експортерів Єгипту. Головна увага Фонду буде спрямована на підтримку експорту єгипетської продукції до країн Африки, обсяг якого має зрости щонайменше на 50%. Міністр торгівлі і промисловості АРЄ Рашид М. Рашид направив листа Прем’єр-міністрові на схвалення і підтримку проекту.

Фонд вже розробив програму підтримки виставково-ярмаркової діяльності Єгипту на найближчі 6 років.
 
Європейський інвестиційний банк (European Investment Bank (EIB) має намір підтримати в Єгипті інвестиційні проекти у нафтогазовому секторі, в областях вироблення і передачі електроенергії, охорони навколишнього середовища, вироблення електроенергії за допомогою відновлюваних джерел енергії у розмірі 400-500 млн. євро у ц.р. ЄІБ – головний кредитор середземноморських партнерів.

Банк не обмежував обсяги фінансування певних проектів. Протягом 2007-2013 рр. ЄІБ розраховує виділити 10 млрд. євро на інвестиційні проекти країн Середземномор’я: Єгипет, Алжир, Марокко, Туніс, Сирія, Ліван, Йорданія та Ізраїль. З цих 10 млрд. євро до Єгипту планується направити 3 млрд. євро.

Зокрема, нещодавно ЄІБ разом з «Citadel Financial Investment» та «International Finance Institution» заснували Фонд реставрації Сфінкса (Sphinx Fund for Restructure) з бюджетом 100 млн.дол.США.
 
Австралійська компанія «Worley Parsons» виграла 9-річний контракт на дослідження і визначення місця будівництва АЕС в Єгипті. Вартість контракту – 160,7 млн.дол.США.

Деякі ЗМІ висловлюють занепокоєння, оскільки ця компанія у 2008 році вибрала область Рас-ель-Бар (Ras-el-Bar), що у губернаторстві Дам’єтта, для будівництва заводу по виробництву мінеральних добрив для канадської компанії «Agrium». Загальна вартість проекту становила 1,4 млрд.дол.США.

Керівництво «Аgrіum» внаслідок протестів місцевого населення відмовилося від будівництва виробництва 430 тис. тонн аміаку і 730 тис. тонн карбаміду на рік у визначеному районі Рас-ель-Бар, що є популярним курортом на Середземному морі. Тоді ж Вища енергетична рада АРЄ під керівництвом Прем’єр-міністра Ахмеда Назіфа також ухвалила рішення про відміну будівництва заводу «Agrіum». Натомість було прийнято рішення будувати новий завод за проектом німецької компанії «Uhde» на іншій ділянці, будівельні роботи покладено на каїрську компанію «MіsrOіlProcessіng».

За повідомленням голови департаменту забруднення повітря Національного дослідницького центру АРЄ Надії аль Тайеб, довіра до компетентності «Worley Parsons» похитнулася, тому є необхідність переглянути претендента на виконання зазначених робіт.

Професор технічних наук університету Al-Azhar Ессам Абдель Монсіф заявив, що компанія «Worley Parsons» повинна оприлюднити специфікації та стандарти, згідно з якими буде визначено місце розташування майбутньої АЕС. Загалом, Єгипет після отримання прозорих і обґрунтованих проектних рішень «Worley Parsons» має намір затвердити місце будівництва АЕС тільки при подальшому схваленні його суспільством і Урядом країни.
 
Експортно-імпортний банк США «Ex-Im Bank» єгипетському Уряду представив пропозицію фінансування 30% єгипетського мирного ядерного проекту.

Халід Абу Бакр, заступник керівника американської Торговельної палати в Єгипті, сказав, що «Ex-ImBank» - один з найважливіших банків у фінансуванні головних проектів в усьому світі. Банк висловив готовність кредитувати проект без будь-яких попередніх умов з низькою процентною ставкою на довготривалий період. У випадку, якщо єгипетський уряд приймає таку пропозицію, «Ex-Im Bank» забезпечить технічну і технологічну експертизу, техніко-економічне обґрунтування проекту, проектна вартість якого складає приблизно 10 млрд. дол.США.
 
За даними торговельної місії США в АРЄ обсяг товарообігу між Єгиптом і США у 2008 році становив 8,4 млрд.дол.США проти 5,2 млрд.дол.США у 2005 році. Обсяг єгипетського імпорту зі США у 2008 році склав приблизно 6 млрд.дол.США, експорту (переважно готового одягу, пряжі, текстилю, побутових товарів, хімічних продуктів, добрив і будівельних матеріалів) – приблизно 2,4 млрд.дол.США. Обсяг американських інвестицій в Єгипті у 2008 році склав приблизно 7,5 млрд.дол.США, які сконцентрувалися переважно у секторах промислового виробництва, сферах обслуговування і фінансовому секторі.
 
Під час офіційної зустрічі в Каїрі президент Сербії Борис Тадіч одержав запевнення президента Хосні Мубарака, що Єгипет не змінює своєї позиції і не визнає незалежності Косово і Метохії.

Б.Тадіч і Х.Мубарак погодилися, що усі глобальні проблеми необхідно вирішувати в рамках ООН. На зустрічі двох президентів обговорювався ряд питань, що цікавлять обидві країни, особливо економічне і торговельне співробітництво, а також питання Косово й Метохії.

Важливим було визнано те, що Єгипет – впливовий член ряду міжнародних організацій, серед яких Арабська Ліга, Африканський Союз, Організація Ісламська Конференція, зокрема, Єгипет головує в організації Рух неприєднання. Також обговорювалися плани про проведення ювілейного 50-го засідання Руху неприєднання у 2011 році в Белграді, розширення економічного співробітництва Сербії і Єгипту та плани підписання угоди про вільну торгівлю між Сербією і Єгиптом.

У переговорах з єгипетської сторони приймали участь Міністр міжнародного співробітництва Файза Абульнага, рада директорів Каїрської торговельної палати під головуванням Алі Мосси та декілька єгипетських бізнесменів.

Так, Б. Тадіч і голова компанії «ArabContractorsCompany» Ібрагім Махлаб домовлялися про участь «ArabContractorsCompany» у будівництві декількох мостів через р.Дунай. Зокрема, І.Махлаб запропонував співробітничати з Сербією в багатьох областях, включаючи відновлення пам’ятників. Зокрема, президент Сербії обговорив з промисловим магнатом Мохамедом Фарідом Хамісом можливість інвестування у нафтохімічну галузь Єгипту, особливо в умовах експорту Сербією газу з Росії.
 
Єгипет і Болгарія підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо постачання природного газу в розподільні мережі Болгарії та інших європейських країн, щоб знизити енергетичну залежність від Росії. Дві країни домовилися про будівництво транспортної системи, яка дозволить здійснювати доставку газу по трубах або танкерами у вигляді зрідженого природного газу, заявив Міністр енергетики Болгарії Петар Дімітров.

Доставка по трубопроводах можлива тільки після з’єднання Арабського газопроводу з мережами Болгарії через Туреччину, а СПГ може поставлятися на термінали в Греції. П. Дімітров не уточнив обсяги поставок. У заяві від 16 квітня п. р. міністерство енергетики Болгарії повідомило, що Єгипет буде поставляти 1 млрд. куб. метрів природного газу на рік з 2011 року.

Болгарія і Єгипет також будуть вивчати можливість зв’язку Арабського газопроводу з проектом «Набукко» в Болгарії, розширюючи доступ ЄС до незалежних від Росії джерел газу, сказав П. Дімітров. Газопровід «Набукко», лідером консорціуму з будівництва якого виступає австрійська «OMV», буде постачати газ з Близького Сходу і Центральної Азії через Туреччину і Південно-Східну Європу до Австрії з 2013 року. Арабський газопровід проходить з Єгипту в Йорданію, Сирію і Ліван, і буде з’єднаний з Туреччиною та Іраком у 2010 році.
 
Голова Федерації промисловців АРЄ Галаль Аль-Зобра направив Міністру торгівлі та промисловості АРЄ листа із закликом заморозити міжнародні торговельні угоди, укладені Єгиптом раніше, оскільки останні призводять до демпінгу внутрішніх ринків продуктами європейських і східно-азіатських країн.

За словами Г.Аль-Зобри, розвинені країни фактично спонукають країни, що розвиваються, взяти на себе тягар світової фінансової кризи, скорочуючи митні збори і податки на імпорт продукції. Так, нещодавно, СОТ запросив у Єгипту, щоби уряд країни скоротив мита на імпорт готової продукції на 20%. Уряд пішов на поступки у квітні 2008 року, однак зараз у світлі поточної кризи такі скорочення мит стали неприпустимими.

Таке рішення Федерації промисловців АРЄ було винесено після низки консультацій комітетів з питань зовнішньої торгівлі, транспортно-транзитної політики і роботи портів та вивчення досвіду інших країн, які опинилися у подібних умовах.

Дослідження показало, що деякі країни відмовилися відкривати єгипетській продукції безмитний доступ на свої ринки. Зокрема, у доповіді зазначалося, що Китай увів систему прямого субсидування експорту від 8% до 11%, незважаючи на інструкції СОТ.
 
Міністр торгівлі та промисловості АРЄ Рашид М. Рашид оголосив заборону на експорт цементу та шлаків строком на 4 місяці. Рішення було прийнято з метою запобігання скорочення виробничої продуктивності і задоволення зростаючого попиту на внутрішньому ринку.
 
Країни-члени ЄС скорочують експорт сільськогосподарської продукції, здійснюючи тиск на єгипетських експортерів, яких вимушують дотримуватися жорстких норм та стандартів з якості і безпеки продукції, а також скорочувати договірні ціни іноді на 50%. Такі події стали актуальними перед черговою фазою переговорів щодо сільськогосподарського файлу між Єгиптом і ЄС у межах єгипетсько-європейської Угоди про співробітництво.

За словами єгипетських чиновників, ведення переговорів щодо сільськогосподарського експорту Єгипту призупинено у зв’язку зі світовою фінансовою кризою. У зв’язку з цим, за прогнозами експертів, сільськогосподарський експорт Єгипту найближчим часом знизиться на 25%.
 
Міністерство сільського господарства АРЄ та Міністерство іригації, освоєння землі та водних ресурсів АРЄ оголосили новий план досягнення незалежності (80% до 2020 року) у виробництві 7 головних культур: пшениці, рису, цукру, картоплі, бобів, сочевиці, кукурудзяної олії.

Обсяг приватних і державних інвестицій, необхідний для фінансування проекту складає 25 млрд.дол.США, а для збільшення сільськогосподарської продуктивності – 10,7 млрд.дол.США.
 
У стратегічному резерві Єгипту перебуває 2 млн. тонн пшениці й кукурудзи. Цієї кількості зерна досить, щоб забезпечувати населення країни субсидованим хлібом протягом 4 місяців, заявив міністр соціальної солідарності АРЄ.

Відповідно до заяви міністр соціальної солідарності АРЄ Алі Меселхі, постачання української пшениці в Єгипет може відновитися у новому сезоні, що починається 1 липня. Загалом, у сезоні 2008-2009 рр. Єгипет планує імпортувати 8,3 млн. тонн пшениці.

Так, компанія-імпортер «EgyptіanTraders» планує у 2009 р. поставити в Єгипет 1,2 млн. тонн пшениці. Це на 70% більше, ніж було поставлено цією компанією в Єгипет у 2008 р.

За попередніми оцінками, до 80% цього обсягу буде становити причорноморська пшениця. Як заявив голова єгипетської компанії, українське зерно дешеве і завдяки географічній близькості поставки можна здійснювати невеликими партіями.
 
Відповідно до плану Міністерства торгівлі та промисловості АРЄ, Міжнародна асоціація промислового розвитку (IndustrialDevelopmentAuthority) надала земельні ділянки під будівництво 20 нових заводів по виробництву фосфатних добрив для реалізації плану сільськогосподарського розвитку в країні. Обсяг інвестицій складає 1,25 млрд.дол.США. Однин з найбільших фосфатних заводів буде збудовано в Асуані.
 
Асоціація виробників молока АРЄ організувала протест перед Міністерством сільського господарства АРЄ і Міністерством торгівлі і промисловості АРЄ та закликала уряд країни накласти мито на імпорт сухого молока і надати субсидії молочним фермам Єгипту.

Голова Асоціації Абдель Кадер Аль-Харакі сказав, що Міністр торгівлі й промисловості проігнорував лист з проханням накласти антидемпінгове мито на імпорт сухого молока в розмірі 100%, надісланий Міністром сільського господарства на минулому тижні.

Аль-Харакі заявив, що імпортне сухе молоко не тільки загрожує економічному стану виробників молока в Єгипті, але може і загрожувати здоров’ю населення, оскільки таке молоко не підлягає аналізу на вміст у ньому канцерогенного діоксину. Внаслідок потужної конкуренції з боку імпортного сухого молока, власники молокозаводів не дотримуються стандартів виробництва і ринку, оскільки приховано змішують сухе молоко з водою та іншими домішками, які не повинні використовуватися при створенні молокопродуктів.  
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки