Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Німеччина
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Економічний та соціальний стан Федеративної Республіки Німеччина (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Фінансові послуги

Русскоязычный заголовок: Экономическая и социальная ситуация в Федеративной Республике Германия (1 квартал 2010 г.)

 
Економічний та соціальний стан Федеративної  Республіки  Німеччина
(1 квартал 2010 р.)
 
 
В німецьких політичних та ділових колах продовжуються активні дискусії щодо оптимального економічного курсу в умовах подолання наслідків світової фінансової кризи. Зокрема, 1 січня 2010 року після тривалих дебатів набув чинності Закон про прискорення економічного росту (Wachstumsbeschleunigungsgesetz), який передбачає збільшення виплат сім’ям з дітьми та зниження оподаткування підприємств і компаній. За оцінками уряду, фіскальне навантаження на німецьких громадян і компанії має знизитися у 2010 р. на 22 млрд. євро. Проте, на думку опозиції, у 2010 р. внаслідок збільшення видатків на здійснені заходи задля стимулювання економічного зростання та недоотримання податкових надходжень, зазначені дії сприятимуть зростанню дефіциту державного бюджету.

В цілому у ФРН в 2010 році, згідно прийнятого бюджету, заплановано рекордний в історії країни бюджетний дефіцит - 80,2 млрд. євро або близько 6% прогнозованого ВВП країни. Міністр економіки ФРН В. Шойбле також вказує на відсутність впевненості у сталому характері відновлення економіки, незважаючи на відчутне покращення економічної кон’юнктури. За даними Федерального статистичного бюро, середній рівень інфляції у 2009 році склав 0,4%. У порівнянні з груднем 2009 року рівень споживчих цін змінився у січні на -0,6%, а у лютому на -0,2%. В цілому, до кінця року прогнозується рівень інфляції, що не перевищуватиме 1.4% від минулорічної бази.

***

У першому кварталі 2010 року значної уваги на різних рівнях отримала банківська сфера. Зокрема питання щодо посилення регулювання діяльності великих банків. З метою пошуку спільних підходів на міжнародній арені уряд Німеччини має намір запросити у травні до Берліну представників країн G20, банкірів та науковців.

Наразі було досягнуто домовленості, під час зустрічі 21 березня лідерів урядової коаліції щодо запровадження спеціального збору з банків, який спрямовуватиметься на подолання негативних наслідків фінансової кризи та її упередження у майбутньому. За попередніми розрахунками коаліції, загальна сума збору може становити 1 млрд. євро щорічно. При цьому він встановлюватиметься індивідуально для кожної кредитно-фінансової установи в залежності від її величини, балансових ризиків та рівня інтегрованості у міжнародні фінансові операції. Планується, що платежі фінансових установ спрямовуватимуться до спеціального позабюджетного фонду. Не виключається, що з цією метою буде збережений державний стабілізаційний фонд, створений на початку фінансової кризи. З цього фонду держава вже виплатила 30 млрд. євро прямої допомоги банкам для поповнення їх капіталу. Новостворений фонд має гарантувати те, що у майбутньому не лише держава підтримуватиме проблемні кредитно-фінансові установи.

Також розглядається можливість створення Європейського валютного фонду за аналогом МВФ. Цей валютний фонд у майбутньому гарантував би стабільність євро на випадок глибокої фінансової кризи в окремих країнах ЄС, таких як нинішня криза у Греції або Португалії. Ініціативу німецького уряду після зустрічі у Люксембурзі з Канцлером ФРН А. Меркель підтримав і голова Єврогрупи Ж.-К. Юнкер. Це питання обговорювалося також на зустрічі А. Меркель з її французьким колегою Ф. Фійоном, яка відбулась 10 березня у Берліні. Принципові плани створення такого фонду не відхиляє і Президент Європейського центрального банку Ж.-К. Тріше, зазначаючи, що ЄЦБ буде вивчати можливості функціонування такої установи. Водночас ідею ЄВФ відхиляють інші представник керівництва ЄЦБ, як в принципі і Голова Федерального банку Німеччини, називаючи таку інституцію такою, що не відповідає основам Валютного союзу. Конкретні уявлення про можливість функціонування ЄВФ зараз вивчаються у Міністерствах фінансів та економіки ФРН.

В цілому, продовжується робота з подолання наслідків світової фінансової кризи на всіх рівнях. Так, 3 березня Президент ЄК Ж. М. Бароззу презентував нову стратегію економічного розвитку ЄС до 2020 року, яка має забезпечити у середньостроковій перспективі зростання економіки Євросоюзу на 2% щорічно.
 
***

Протягом першого кварталу поточного року другий найбільший банк Німеччини – «Коммерцбанк» - придбав ще 26,3% акцій українського банку «Форум» у колишнього власника Леоніда Юрушева, який до цих пір блокував збільшення власного капіталу «Форуму». Процес купівлі «Форума» розпочався восени 2007 року, коли «Коммерцбанк» придбав за 435 млн. євро 60% акцій банку, який на той момент займав десяту сходинку за обсягами капіталу на українському ринку. Віднині, володіючи 89,3% акцій «Форуму», німецький банк може самостійно домогтися відповідного рішення на загальних зборах акціонерів.
 
***

Німецький бізнес очікує на зростання експорту до Росії та інших країн Центральної та Східної Європи у 2010 р. після його падіння на 30% у минулому році. Зокрема, голова Східного комітету німецької економіки К. Мангольд називає цифру 8-9%. Водночас, за словами К. Мангольда, німецький бізнес з тривогою спостерігає за зростаючою конкуренцією на ринку з боку китайських компаній, які пропонують надзвичайно вигідні фінансові умови імпорту товарів з Китаю.

За інформацією Федерального статистичного відомства Німеччини, у минулому році Китай експортував світу товарів на суму 1201,7 млрд. доларів. Натомість, експорт Німеччини становив 1119,65 млрд. доларів. Більш скептичними є прогнози експертів Інституту світової економіки у м. Кіль, які вказують на повільне економічне відновлення у країнах-головних торговельно-економічних партнерах Німеччини, що вже найближчим часом призведе до уповільнення динаміки нарощування німецького експорту. Це, у свою чергу, негативно позначатиметься й на економічному рості Німеччини.
Офіційні прогнози німецького уряду – у 2010 р. очікується зростання німецького експорту на 5,1%, а ВВП країни – на 1,4%. 

***

У лютому місяці поточного року відбулося несподіване зниження найважливішого індексу ділового клімату в Німеччині «Іфо» після його зростання десять місяців поспіль.

У порівнянні з січнем індекс «Іфо» знизився з 98,5 до 95,2 пункти. Мюнхенський інститут «Іфо» та більшість експертів вважають головною причиною певного погіршення ділового клімату в країні незвично холодну зиму та прогнозують продовження відновлення економіки у весняні місяці. Водночас, міністр економіки ФРН Р. Брюдерле вважає однією з причин такого стану речей «какофонічну дискусію» в урядовій коаліції щодо зниження податків, що «не сприяло стабілізації поведінки споживачів». На думку міністра, Німеччина ще має здійснити прорив до сталого та самостійного економічного росту. Підтвердженням слів Р. Брюдерле стало те, що у лютому було зафіксоване погіршення ділового клімату саме у роздрібній та оптовій торгівлі на тлі стабільної ситуації в обробній промисловості та покращення настроїв підприємців у будівельній сфері.
Загалом, прогнозуються повільні темпи відновлення економічного росту. За оцінками експертів, німецька економіка лише у другій половині 2010 р. зможе вийти на до кризовий середній рівень використання виробничих потужностей - 83% (нині - 73%). Серед існуючих загроз - зменшення позитивного впливу кон’юнктурних програм в країні та у світі, погіршення умов кредитування економіки, зростання безробіття та зменшення приватного споживання, рекордні рівні бюджетного дефіциту та державного боргу тощо.

Водночас, великі сподівання покладаються на пожвавлення світової торгівлі та зростання німецького експорту, який, за різними оцінками, має збільшитися у 2010 р. на 3-10%. В цілому, оцінки дуже суперечливі – так Інститут світової економіки у м. Кіль прогнозує зростання ВВП країни у поточному році лише на 1,2%, Р. Брюдерле, як і раніше, очікує економічний ріст на рівні 1,4%, а Мюнхенський інститут «Іфо» - до 1,7%. Натомість більшість банків прогнозує, що економіка ФРН зросте у 2010 р. більше, ніж на 2%. Найбільш оптимістичним у оцінках є банк «Credit Suisse», який виходить з економічного росту Німеччини на 2,5%.
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки