Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Індія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньо- та внутрішньоекономічний стан Республіки Індія (станом на 01.07.2009)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Валюта, Державний устрій, Економічне співробітництво, Економічні новини, Фінансові послуги

Зовнішньо- та внутрішньоекономічний стан Республіки Індія  (01.07.09 р.)
 

Фінансовий рік (далі – ф.р.) в Індії починається з 1 квітня і закінчується 31 березня наступного року. В 2008-09 ф.р. ВВП збільшився на 7,1% і перевищив позначку в 1,2 трлн. дол. США, що складає майже 1100 дол. США на душу населення. У сільському господарстві зростання ВВП склало 2,6% (порівняно з 4,5% попереднього року), в промисловості 4,8% (порівняно з 8,1% попереднього року), в сфері послуг – 9,6% (порівняно з 10,7% попереднього року).

Водночас, після п’яти років сталого зростання, в 2008-09 ф.р. в економіці Індії були наявні певні негативні тенденції. Уповільнення темпів зростання промислового виробництва, двозначна інфляція, яку тільки завдяки рішучим діям уряду і Резервного банку Індії вдалося зменшити практично до нуля в березні 2009 р., зростаючий дефіцит у зовнішній торгівлі, зменшення золотовалютних резервів та послаблення рупії відносно американського долара – все це прямо, або опосередковано пов’язане з глобальною фінансовою кризою. 
 
Зовнішній борг Індії збільшився на 5,3 млрд. дол. США (2,4%) протягом 2008-09 ф.р. і складає 230 млрд. дол. США. Збільшення відбулося за рахунок зростання комерційних запозичень та короткострокової заборгованості. Наразі зовнішній борг складає 22% індійського ВВП, порівняно з 19% у попередньому фінансовому році.
 
Відносна частка комерційної заборгованості складає 27,3%, короткострокових запозичень – 21,5%, депозитів індусів-нерезидентів – 18,1%, багатосторонньої заборгованості – 17,2%. За обсягом зовнішнього боргу Індія посідає п’яте місце в світі після Китаю, Росії, Туреччини та Бразилії. Водночас, Індія має досить низьку ставку з обслуговування зовнішнього боргу – 4,6%, поступаючись з цього питання тільки Китаю та Малайзії.

Золотовалютні резерви зменшилися з березня по грудень 2008 р. на 55,0 млрд. дол. США, в першому півріччі 2009 р. вони коливалися навколо позначки 250 млрд. дол. США і, станом на 19 червня 2009 р., складають 263,7 млрд. дол. США.

Рівень інфляції оптових цін зріс з 3,1% в листопаді 2007 р. до 12,42% в серпні 2008 р. (найвищий показник за останні 13 років). Станом на жовтень, інфляція знизилася до 8%, а на кінець 2008 р. склала 5,9%. Причому, ціни на споживчі товари зросли на 11,6%, ціни на промислову продукцію зросли на 6,2%, а ціни на нафтопродукти та електроенергію знизилися на 0,7% порівняно з кінцем попереднього року.

Завдяки ефективним антиінфляційним заходам індійського уряду та Резервного Банку Індії, а також під впливом падіння світових цін на енергоносії в останньому кварталі 2008-09 ф.р. рівень інфляції був зведений практично до нуля і, станом на кінець березня 2009 р. складав 0,27%. 
 
В цілому за 2008-09 ф.р. рівень інфляції склав 1,75%. Причому, рівень цін на товари повсякденного вжитку збільшився на 0,5%, на паливо та електроенергію – на 0,1%, на промислові вироби – на 0,05%. Станом на 20 червня 2009 р. річний рівень інфляції впав до мінус 1,3%. Останнього разу негативний рівень інфляції спостерігався в Індії в 1977 р.
 
Зовнішньоторговельний обіг Індії з країнами світу за 2008-09 ф.р. склав 450,5 млрд. дол. США. Експорт збільшився на 2,3% щодо попереднього року і становив 166,7 млрд. дол. США. Імпорт збільшився на 12,9% і зафіксований на рівні 283,8 млрд. дол. США. Сальдо зовнішньоторговельного балансу негативне (-) 117,1 млрд. дол. США.
 
В січні – березні 2008-09 ф.р. зменшення експорту склало 26,1%, а імпорту – 28,3% у порівнянні з відповідним періодом 2007-08 ф.р. Після вражаючого зростання на 30,9% у першій половині 2008-09 ф.р. падіння експорту було вперше зафіксоване у жовтні 2008 р. (-12%). В подальшому це падіння уповільнилося ( листопад – 9,9%, грудень – 1,1%), і знов прискорилося в січні 2009 р. – 22,5%, в лютому -21,7%, в березні – 33,1%. Наведена динаміка при наявності від’ємного сальдо зовнішньоторговельного балансу складає дуже серйозну проблему для індійського уряду. 


Фондовий ринок

Sensex – індекс акцій на Мумбайській фондовій біржі з початку 2007 р. збільшився на 46% і протягом жовтня 2007 р. – січня 2008 р. багаторазово перевищував рекордну позначку у 20000 під впливом потужного припливу портфельних інвестицій, пов’язаного з високими показниками індійського корпоративного сектору.

Зі зміною напрямку інвестиційних потоків у 2008 р. Sensex впав до рівня 9000 у грудні 2008 р., що кореспондується з падінням індексів інших світових фондових ринків під впливом фінансової кризи.
 
Проте, як і прогнозували фахівці, в подальшому напрямок потоку капіталів знов змінився на користь індійського фондового ринку. Але ж у січні 2009 р. індійський фондовий ринок знаходився під впливом скандалу з однією з найкрупніших індійських аутсорсінгових компаній Satiam. Реальне пожвавлення на Бомбейській фондовій біржі стало відчуватися лише у березні 2009 р., коли Sensex знов перевищив позначку 10000. Це, безумовно, було пов’язане з прийняттям нового тимчасового бюджету Індії та деяким підвищенням ділової активності в США і в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.
 
Потужним поштовхом для індійського фондового ринку стали парламентські вибори, що відбулися в квітні-травні 2009 р. Сподівання на економічні реформи після неочікувано впевненої перемоги Індійського національного конгресу (і) призвело до справжнього фондового буму. Протягом першого тижня після виборів Sensex піднявся на 17,3%, а індекс Національної фондової біржі Nifty збільшився на 17,7%. Це – найкращі показники з 1992 р. Станом на 24.06.2009 р., Sensex продовжував зростати і знаходився на позначці 14427.
 

Національна валюта

Постійно зростаючий дефіцит зовнішньоторговельного балансу, поточний дефіцит платіжного балансу і зазначена вище зміна напрямків потоків капіталів не могли не вплинути на обмінний курс індійської національної валюти.

Станом на 02 квітня 2009 р., 1 дол. США обмінювався на 50,3 індійські рупії, порівняно з 40,34 індійськими рупіями у вересні 2007 р.

Після парламентських виборів в квітні-травні 2009 р. індійська національна валюта дещо зміцнилася і, станом на 30 червня 2009 р., 1 дол. США обмінювався на 48,2 індійські рупії.
 
Водночас, на погляд індійських урядовців, світова криза не матиме кардинального впливу за розвиток економіки Індії. Відповідно до урядових прогнозів, в країні сформовано усі передумови для подальшого зростання ВВП у 2009-10 ф.р.


Щодо програми діяльності нового уряду Індії
 
Після завершення в травні ц.р. парламентських виборів та сформування нового уряду Індії, згідно з існуючою в країні перебування практикою, Президент Індії П. Патіл виступила з традиційним зверненням перед депутатами обох палат Парламенту Індії. Текст даного звернення готується новим урядом, і воно розглядається як своєрідна програма його діяльності.

З урахуванням значно стабільнішої, ніж у попереднього Кабінету міністрів, коаліції, цьогорічне звернення має більш радикальний, популістський та всеохоплюючий характер. У виступі П.Патіл було виокремлено низку ключових напрямків діяльності новоствореного уряду. Зокрема, в соціально-економічній сфері:

 
•           Вжиття дієвих заходів з метою запровадження в Індії загальної середньої освіти (на погляд аналітиків, є реальним, проте у більш далекій перспективі).
•           Ліквідація протягом 5-річного періоду усіх міських нетрів (реалізація є неможливою в такий короткий проміжок часу).
•           Збільшення енергетичних потужностей країни на 13 тисяч мегават щорічно (у разі подолання наявних бюрократичних перешкод, досить реальна ціль).

Довідково: Протягом 2008-2009 років ТЕМ України в Індії працює над залученням ВАТ «Турбоатом», ВАТ «Електроважмаш», ВАТ «Моноліт» м.Харків, ВАТ «Зоря – Машпроект» м. Миколаїв до енергетичних проектів в Індії.
 
•           Забезпечити покриття бродбендом усіх органів сільського місцевого самоврядування протягом 3 років, доведення телефонізації сільської місцевості до 40 % (в цілому реально).
•           Доведення кількості осіб з професійною освітою до 500 млн. чоловік до 2022 р. (імплементація можлива, проте, у випадку паралельного створення відповідної інфраструктури).
•           Забезпечення зростання іноземних інвестиційних надходжень у банківську та страхову сфери. Рекапіталізація державних банків з метою їхнього більш активного залучення до пенсійного сектору (цілком реально, оскільки комуністичні та ліві сили Індії, які виступали проти таких реформ, значною мірою, втратили вплив у новому складі парламенту).
•           Більш активне надання банківських кредитів на розвиток соціальних проектів. Кредитування релігійних меншин, проведення реформ вакфів – структур, які керують власністю мечетей та релігійних мусульманських шкіл (реально, проте потребує виваженого підходу).



 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки