Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Йорданія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Внутрішньо- та зовнішньоекономічна ситуація в Йорданії (02 - 06 жовтня 2011 р.)  
Параметри: Економічні новини

 

Русскоязычный заголовок:  Внутри- и внешнеэкономическая ситуация в Иордании (02- 06 октября 2011 р.)

 
Внутрішньо- та зовнішньоекономічна ситуація в Йорданії (02 - 06 жовтня 2011 р.)

 
 
Посольство України в Йорданії представляє огляд найважливіших подій в країні перебування підготовлений на основі повідомлень місцевих ЗМІ.
 
 
 
Внутрішні події
 
2 жовтня Король Йорданії Абдалла ІІ ратифікував зміни до Конституції країни. До основоположного закону Йорданії було внесено 41 поправку, зокрема щодо умов розпуску Парламенту, а також визначення повноважень Суду державної безпеки. Крім того, було змінено віковий ценз кандидатів в депутати до Нижньої палати парламенту з 30 років до 25.
 
3 жовтня ісламський рух Йорданії «Мусульманське братство» та його політичне крило «Ісламський фронт дій» заявили про відмову від участі у муніципальних виборах. Таким чином ця громадська організація висловила незадоволення тими реформами, що проводяться у державі, зокрема відсутністю визнання руху з боку уряду країни та усуненням його від процесу прийняття рішень.
 
4 жовтня кілька членів уряду Йорданії, зокрема Державний міністр з питань преси і комунікацій А.Абу Румман, Міністр водних ресурсів та іригації М. Наджар, а також Міністр культури Дж. Самаві подали заявки на відмову від другого не-йорданського громадянства. Згідно зі Статтею 37 зміненої конституції Йорданії депутати, сенатори, міністри та високопосадовці, які мають подвійне громадянство, мають відмовитися від нього або піти у відставку.
 
6 жовтня 63 депутати йорданського парламенту підписалися під заявою, в якій вимагають припинення процесу створення нових муніципалітетів в країні та скорочення їх кількості з 399 до 99. На думку депутатів уряд Йорданії, ситуація навколо створення нових муніципалітетів становить загрозу майбутнім муніципальним виборам. Водночас, уряд країни запевнив, що вибори в муніципалітети не будуть перенесені на більш пізній термін і відбудуться, як і було заплановано, 20 грудня ц.р.
 
Зовнішня політика і міжнародні відносини
 
2 жовтня провідні йорданські ЗМІ поінформували про проведення Другого економічного форуму з питань інновацій та управління в сфері туризму, який відбувся у Акабі 29-30 вересня ц.р. У форумі взяли участь міністри з питань туризму 16 арабських країн, а також представники міжнародної спільноти. У ході форуму було підписано дві угоди про співробітництво у сфері туризму з Кувейтом та Бахрейном, які передбачають обмін інформацією та статистичними даними туристичного сектору, а також інвестиційних спроможностей у цій галузі.
 
Виступаючи на церемонії відкриття форуму, Прем’єр-міністр Йорданії Маруф Бахит зазначив, що незважаючи на події в регіоні, які негативно позначилися на туристичній галузі країн Близького Сходу, Йорданія залишається однією з країн зі стабільно позитивними показниками у цій сфері. Підкреслюється, що з початку поточного року Йорданію відвідало близько 3 млн. туристів, що принесло доход цій галузі у розмірі 1,3 млрд. йорданських динарів.
 
Йорданські ЗМІ від 2 жовтня приділили також увагу питанню збільшення сирійських біженців в країні. Зокрема зазначалося, що Верховний комісар ООН з питань біженців працює у тісній координації дій з урядом Йорданії у сфері надання допомоги біженцям з цієї арабської країни. Йорданія є показовою арабською країною у цьому відношенні, оскільки тримає кордони з Сирією відкритими. Йорданська влада надає допомогу всім сирійським біженцям, незалежно від того, легально чи нелегально вони покинули свою країну. Наразі зафіксовано, що допомогою йорданського уряду скористалися 1 тис. сирійців.
 
3 жовтня місцеві ЗМІ прокоментували проведення Світового економічного форуму, який відбудеться з 21 по 23 жовтня ц.р. в Аммані під патронатом Короля Йорданії Абдалли ІІ. Форум складатиметься с трьох засідань і одним з основних питань, що розглядатимуться під час зазначеного заходу буде економічне зростання та створення нових робочих місць в арабських країнах. У форумі візьмуть участь 800 учасників з 50 країн світу.
 
Економіка
 
4 жовтня Міністр фінансів Йорданії М.Хамур зробив заяву щодо необхідності вжиття заходів з метою попередження економічної кризи в Королівстві. Міністр фінансів послався на звіти Міжнародного валютного фонду та Світового банку, які попереджають, що світова економіка входить у зону ризику. За словами Міністра фінансів Йорданії, уряд вже розробив програму, спрямовану на накопичення робочих місць, контроль за економічним станом малих і середніх підприємств, а також на забезпечення грошової стабільності країни.
 
Протягом першої половини поточного року показник економічного зростання Йорданії становив 2,3%, що є недостатнім для створення нових робочих місць в Королівстві, оскільки цей показник дорівнює показнику зростання населення країни.
 
5 жовтня уряд Йорданії офіційно схвалив угоду між йорданською стороною та британською нафтовою компанією «Міжнародна каракська нафтова компанія» на розробку йорданського нафтового шельфу в провінції Карак, яка була підписана ще у березні ц.р. Згаданий проект передбачає створення 3200 нових робочих місць в країні, а також має сприяти зменшенню залежності Королівства від імпорту іноземної нафтової сировини. Щорічні витрати Йорданії на імпорт нафти становлять 60 млн. дол. США. Згідно з угодою щодня видобуватиметься 68 тис. літрів нафти протягом п’яти років і цей показник може сягнути 272 тис. літрів за умови надходження додаткових інвестицій.
 
6 жовтня великої уваги провідні йорданські ЗМІ приділили питанню відновлення роботи єгипетського газопроводу, який було підірвано на минулому тижні. До вибуху Йорданія отримувала 100 млн. кубометрів газу щодня. Згідно з новою угодою, яка була укладена між Єгиптом і Йорданією у серпні ц.р., поставки природного газу в Королівство мають збільшитись до 150 млн. кубометрів щодня. Крім того, цей обсяг має зрости до 220 млн. кубометрів у 2012 році.
 
З метою пошуку альтернативних джерел постачання природного газу в країну Міністерство енергетики та мінеральних ресурсів Йорданії оголосило тендер на будівництво газопроводу в м.Акаба. Проект оцінюється в 30 млн. дол США.




Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД ЗЕД Інвестиції Макроекономічні показники Населення Національна символіка Святкові дні

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки