Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Македонія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Українсько-македонське торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво (11 місяців 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

Українсько-македонське торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво (11 місяців 2009 р.)

За січень-вересень 2009 року зовнішньоторговельний обіг товарами і послугами склав 101 млн. дол. США, зменшення обсягів у порівнянні з 2008 р. відбулося на 39 %. При цьому експорттоварів і послуг з України до Македонії склав 27 млн. дол. США, зменшення – 82 %. В свою чергу імпорт македонських товарів і послуг в Україну склав 74 млн. дол. США, збільшення обсягів у 4 рази. Негативне сальдо для України за цей період складає 46 млн. дол. США.
 
Товарообіг послуг за 9 місяців 2009 року склав 50,6 млн. дол. США (в 4,2 рази більше ніж у 2008 році). Експорт українських послуг до Македонії склав 0,8 млн. дол. США, що на 26,1 % більше, ніж за 2008 рік.Від’ємне сальдо торгівлі послугами з Македонією складало 49,0 млн. дол. США.
 
За даними Держкомстату України за 11 місяців 2009 року товарообіг товарами склав 68,6 млн. дол. США (на 62,7% менше, ніж у 2008 році). Експорт українських товарів до Македонії склав 38,2 млн. дол. США, що становить 21,5 % до відповідного періоду минулого року. Імпорт товарів з Македонії в Україну склав 30,4 млн. дол. США. Позитивне сальдо торгівлі товарами з Македонією складало 7,8 млн. дол. США.
 
За 11 місяців 2009 року основними групами експорту товарів з України до Македонії були:
 
§          чорні метали – 77,4 %
§          котли, машини, апарати – 8,0 %
§          електричні машини та устаткування – 3,6%
§          мідь і вироби з міді – 3,1 %.
 
Основними групами імпорту з Македонії до України за 11 місяців  2009 були:
 
§          чорні метали – 51,1 %
§          котли, машини, апарати і механічні пристрої – 27,0 %
§          тютюн – 15,0 %.
 
За 11 місяців 2009 р. Україна за обсягами товарообігу товарами посідає 22 місце серед 171 торговельних партнерів РМ, за обсягами імпорту з України – 16, експорту в Україну – 26 місце.
 
За даними Державного управління статистики РМ товарообіг товарів між нашими країнами за 11 місяців 2009 р. склав 87,5 млн. дол. США, в т.ч. імпорт українських товарів 77,9 млн. дол. США, а експорт в Україну 9,6 млн. дол. США. Негативне для Македонії сальдо становило 68,3 млн. дол. США.
 
Падіння взаємного товарообігу та експорту українських товарів і послуг в РМ у 2009 році спричинене негативним впливом світової економічної кризи на найбільші експортні галузі як України, так і Македонії.
 
Це, насамперед, стосується чорної металургії, продукція якої в основному формує структуру українського експорту до РМ. Наступними за важливістю експортними позиціями України в Македонії є прокатні стани, мідний дріт та електричні машини і устаткування.
 
В структурі імпорту в Україну з РМ протягом останніх років значна питома частка належала тютюну: 2005 – 70%, 2006 -78%, 2007 – 77%, 2008 – 51%. За 9 місяців 2009 частка тютюну зменшилася до 15,0%, а зросла частка феросплавів – 51,1% та самохідних машин – 27,0%.
 
Зростання обсягів поставок феросплавів у 2009 році пов’язане з більш вигідною ціновою пропозицією македонських виробників у порівнянні з продукцією Нікопольського, Запорізького та Стаханівського феросплавних заводів, які виробляють 90% українських феросплавів. Македонські феросплави не поступаються якістю українським, проте були майже в 2 рази дешевші. До того ж українські покупці розраховувалися по факту поставок, тоді як українські феросплавні заводи працювали тільки з 100%-ною передоплатою.
 
Поява в українському імпорті з РМ такої товарної групи як самохідна техніка пов’язана з діяльністю македонської фірми «Граніт» в Україні, яка з 2002 року здійснює капітальний ремонт автодороги М-06 Київ-Чоп за проектом ЄБРР вартістю 400 млн. євро. За 11 місяців 2009 року найймовірніше відбулося розмитнення раніше тимчасово ввезеної в Україну дорожньої техніки на суму понад 8,2 млн. дол. США. При цьому, у македонських статистичних даних за 11 місяців 2009 р. експортні операції з Україною за 84 товарною групою (самохідна техніка) здійснені на суму лише 26,2 тис. дол.США.
 
Хоча РМ і не має значного потенціалу для інвестування в інші країни, загальна сума прямих іноземних інвестицій із Македонії в економіку України складає 2,1 млн. дол. США. Вони вкладені в українських 14 підприємств.
 
Важливим напрямом реалізації економічних інтересів України є діяльність з просування української продукції до Республіки Македонія. Посольством протягом 2009 року реалізовано низку відповідних заходів, зокрема:
  • проведено засідання Міжурядової українсько-македонської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва та Спільного комітету з імплементації міждержавної угоди про вільну торгівлю (29-30 травня 2009 року, м. Охрид, РМ);
  • проведено два українсько-македонські бізнес-форуми за участю понад 170 підприємців з обох країн (19 лютого 2009 р., Київ, 29-30 травня 2009 р., м. Охрид, РМ);
  • проведено 3 виїзні презентації торговельно-економічного потенціалу України для представників територіальних общин РМ за участю понад 120 представників македонських ділових кіл;
  • запропоновано ділових партнерів з РМ для українських суб’єктів господарювання, які зверталися до Посольства: ВАТ «Завод «Фіолент», ТОВ «Торговий дім ВАТ «ХТЗ», АТЗТ «Сумський фарфоровий завод», Представництво Міжнародного конгресу промисловців та підприємців в Україні, ТОВ «Інтеррибфлот-Україна», ВАТ «ЗТФ КрАЗ», Українське бюро інспекцій Торгово-промислової палати України, ТОВ «Інтеррибфлот-Україна» тощо;
  • надано допомогу ТОВ «Львівські автобусні заводи» щодо участі та перемозі у тендері на постачання 84 автобусів для потреб м.Скоп’є (контракт підписано 29.01.2009 р. у м.Києві на суму майже 11 млн. євро);
  • здійснюється систематичне висвітлення позитивної економічної інформації про Україну як вигідного торговельного партнера в македонських ЗМІ (Македонська інформаційна агенція, Агенція новин МАКФАКС, Газета «Дневник», Газета «Утренски весник», телеканали А1 та ALSAT-M).
  • підготовлені зміни до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Македонією щодо скасування мита на всю сільськогосподарську продукцію та продовольство.
Для України це вигідно з огляду на те, що Македонія – це єдина країна-кандидат в члени ЄС, з якою Україна має угоду про вільну торгівлю. У короткостроковій перспективі в умовах світової економічної кризи розширення переліку товарів для безмитної торгівлі сприятиме активізації торговельно-економічного співробітництва між нашими країнами. У довгостроковій перспективі, в разі членства Македонії в ЄС, може сприяти підсиленню переговорних позицій України як у діалозі з ЄС стосовно створення зони вільної торгівлі, так і для набуття членства в ЄС.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
PR та реклама Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки