Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Молдова
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Основні події зовнішньо- та внутрішньоекономичного характеру в Молдові (вересень 2009 р.)  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Макроекономічні показники, Державний устрій, Економічне співробітництво, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, Енергоносії

  
Основні події зовнішньо- та внутрішньоекономичного характеру в Молдові у вересні 2009 р.

(За даними Агентства "Іnfotag")

 
ЦІНИ НА КВАРТИРИ З ПОЧАТКУ РОКУ ВПАЛИ НА 20-30% 
 
(03.09) Ціни на квартири у столиці з початку року впали на 20-30%. Не виключено, що до кінця 2009 р. падіння цін може продовжитися.

Якщо з 1998 р. по 2001 р. під час локальної кризи ціни зменшилися в три рази, то зараз нерухомість може подешевіти ще більше. На сьогодні середня ціна квадратного метра однокімнатної квартири становить близько 800 євро, двокімнатної - 750-700, трикімнатної - 650-700 євро залежно від місця розташування та стану.

 
ПКРМ НЕ ПОСТУПИТЬСЯ ДЕМОКРАТАМ ГОЛОСУ, ЯКІ НЕОБХІДНІ ДЛЯ ОБРАННЯ НОВОГО ПРЕЗИДЕНТА

(10.09) Партія комуністів Молдови (ПКРМ), у якої в парламенті 48 мандатів з 101, не поступить коаліції вісім голосів, необхідних для обрання президента. Про це заявив журналістам у парламенті депутат-комуніст Вадим Мишин.

 
ПРЕЗИДЕНТ ВОЛОДИМИР ВОРОНІН ПЕРЕДАВ У СЕКРЕТАРІАТ ПАРЛАМЕНТУ ЗАЯВУ ПРО СКЛАД ПОВНОВАЖЕНЬ

(11.09) Президент Молдови Володимир Воронін передав у секретаріат Парламенту письмову заяву про складання із себе повноважень Президента.
Відповідно до Конституції Республіки Молдова виконання обов'язків президента спікерові парламенту переходять після складання повноважень діючого Президента країни.

 
ПАРЛАМЕНТ ПРИЙНЯВ ВІДСТАВКУ УРЯДУ ЗІНАЇДИ ГРЕЧАНОЙ

(17.09) Парламент прийняв відставку Уряду Зінаїди Гречаной. Уперше за роки незалежності Молдови Парламент прийняв відставку Уряду заочно - під час відсутності членів Кабінету міністрів.

 
В.О. ПРЕЗИДЕНТА МІХАЙ ГИМПУ СКАСУВАВ ВІЗОВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ ГРОМАДЯН РУМУНІЇ

(17.09) Виконуючий обов'язки Президента Молдови, Міхай Гимпу скасував візовий режим для громадян Румунії.

Гимпу зачитав Указ, яким він скасував постанову Уряду Молдови про введення візового режиму для громадян Румунії. Ця постанова була прийнята 9 квітня, коли молдовська влада звинуватили Румунію в причетності до заворушень у Кишиневі 7 квітня.

"Указ підписаний, він набуває чинності з 18 вересня й діє на всій території республіки. Я не виключаю, що в окремих місцях прикордонники або інші служби можуть не виконувати положення указу. Ми бачимо, як деякі органи влади продовжують діяти в дусі колишньої комуністичної влади. Проте, громадяни Румунії повинні знати, що вони зможуть приїхати в Кишинів без візи", - повідомив в.о. Президента.

 
США ДОДАТКОВО НАДАЛИ МОЛДОВІ 1,4 МЛН.ДОЛ.США НА РОЗВИТОК ВЕРХОВЕНСТВА ЗАКОНУ

(22.09) США додатково нададуть Уряду Молдови 1,4 млн.дол.США на розвиток верховенства закону. Відповідну додаткову угоду підписали у вівторок в.о. Президента Молдови Міхай Гимпу й посол США в РМ Асиф Чодри (Asіf Chaudhry).

"США продовжать докладати зусиль, щоб у Молдові очолював закон, а корупція й трафик людьми були переборені", - заявив посол.

Він уточнив, що виділені гроші будуть використані на проведення серії майстрів-класів по юридичному навчанню; закупівлі навчальних програм для нових випускників Національного юридичного інституту; на навчання в області застосування законів, а також на розвиток Асоціації адвокатів Молдови.
 

ВТРАТА СУВЕРЕНІТЕТУ БУДЕ ОЗНАЧАТИ ДЛЯ МОЛДОВИ ОСТАТОЧНУ ВТРАТУ ПРИДНІСТРОВ- ДЕПУТАТ ДЕРЖДУМИ

(22.09) Втрата суверенітету буде означати для Молдови остаточну втрату Придністров`я, - вважає голова комітету Держдуми Росії по справах співдружності незалежних держав і зв'язках зі співвітчизниками Олексій Островський.
У ході відеомосту Москва-Кишинів "Орієнтири зовнішньої політики Молдови у відношенні Росії та СНД" він сказав, що руминізація Молдови поставить крапку в питанні про Придністров`я.

"Росія дотримується принципу територіальної цілісності Молдови як держави і її складової частини – Придністров`я, але стурбована намірами повернення Молдови до складу Румунії", - заявив Островський.
 

МОЛДОВА БУДЕ НАПОЛЯГАТИ НА ВИВОДІ РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬК З ПРИДНІСТРОВ

(24.09) Молдова буде наполягати на виводі Росією її військ, які дислокованіу Придністров`ї.

Про це сказав голова Парламенту Молдови, виконуючий обов'язки Президента Міхай Гимпу після зустрічі з головою адміністрації Президента Росії Сергієм Наришкіним.

"Дану проблему варто обговорювати із Президентом Росії Дмитром Медведєвим. Я сподіваюся, що нам удасться неї торкнутися в ході саміту глав-держав СНД, що пройде 8-9 жовтня в Кишиневі", - сказав Гимпу, та підтвердив, що саміт пройде в столиці Молдови на найвищому рівні.
 

МАШИНОБУДІВНІ ПІДПРИЄМСТВА ПРИДНІСТРОВСКОРОТИЛИ ОБСЯГИ ВИРОБНИЦТВА НАПОЛОВИНУ

(25.09) Машинобудівники Придністров`я більш ніж наполовину скоротили обсяги виробництва. У галузі зайнято більше 4,8 тис. висококваліфікованих фахівців - 15,6% виробничого персоналу промисловості регіону.

У січні-серпні підприємствами галузі вироблено продукції на 150,2 млн. руб. (16,6 млн.дол.США) - 48% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. Частка машинобудівної, металообробної й електротехнічної промисловості в загальному обсязі промислового виробництва Придністров`я скоротилася з 10% до 3,9%.

Спад пояснюється негативним впливом світової економічної кризи, що привів до зниження попиту на продукцію машинобудівників, у першу чергу - у Росії - головному ринку збуту підприємств галузі.
 

НОВИЙ УРЯД МОЛДОВИ НА ЧОЛІ ІЗ ВЛАДОМ ФИЛАТОМ ОДЕРЖАВ ВОТУМ ДОВІРИ ПАРЛАМЕНТУ

(25.09) Парламент Молдови виразив вотум довіри Уряду Влада Филата й затвердив програму його діяльності - "Європейська інтеграція: Воля, Демократія, Благополуччя".

Рішення прийняте більшістю голосів депутатів від Альянсу за європейську інтеграцію - 53 з 101 депутата.

В уряді - чотири міністри, державний міністр і 16 керівників міністерств (двоє з них є й міністрами). Середній вік членів уряду не перевищує 40 років.
 

МОЛДАВСЬКА ДРЕС ПОДВОЇЛА В ПЕРШОМУ ПІВРІЧЧІ ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

(28.09) Молдавська ДРЕС виробила в першому півріччі 2449 млн. квт/годин електроенергії - майже вдвічі більше аналогічного періоду 2008 р. 1421 млн. відпущено споживачам за кордоном.

"Інтер РАО ЄЕС" вклало в переозброєння МДРЕС 105 млн. дол.США, що
дозволило станції вийти на історичний максимум завантаження більш ніж 50%". Перспективним напрямком є не тільки експорт електроенергії до Молдови й Румунію, але й далі - на Балкани.
 

МІНСІЛЬГОСП ЗНЯВ ВСІ ОБМЕЖЕННЯ НА ЕКСПОРТ ВИНА НАЛИВОМ

(29.09) Міністерство сільського господарства та харчової промисловості Молдови скасувало обмеження на експорт вина наливом і винограду технічних сортів. Про це повідомив журналістам Міністр Валеріу Косарчук, відзначивши, що рішення прийняте відомством за дорученням нового Уряду.

Він мотивував це рішення тим, що ситуація у виноградарсько-виноробному секторі складна, борги підприємств виноградарям оцінюються в 200 млн. лей (17,2 млн.дол.США).
 
Дотепер   виноградарям і виноробам, які хотіли поставляти виноград або вино наливом на експорт, доводилося реєструвати відповідні договори в агентстві "Молдов-вин".

"Міністерство, у ведення якого перейшло агентство, скасувало це положення. Митна служба вже проінформована про це і наразі не існує перешкод для експорту продукції виноградарів і виноробів. Всі економічні агенти Молдови, що мають контракти на поставку своєї продукції, можуть експортувати її без втручання з боку держави. Постачальник повинен тільки сертифікувати товар з точки зору   якості й безпеки продукції", - заявив Косарчук.



 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки