Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Молдова
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Основні події у політичному житті Республіки Молдова (грудень 2009 р.)  
Параметри: Економічні новини

Основні події у політичному житті Республіки Молдова (грудень 2009 р.)
 
1 грудня 2009 року постановою Уряду Республіки Молдова № 790 затверджено антикризову програму під назвою «Програма стабілізації та відродження економіки на 2009-2011 роки».
 
У програмі передбачено здійснення короткострокових (на 2009 рік) та довгострокових (на 2010-2011 рр.) заходів по трьох основних напрямках: стабілізація і оптимізація публічних фінансів, відновлення економічної діяльності, забезпечення ефективного соціального захисту.
 
Також передбачено збільшення оподаткування, зокрема:
  • збільшення ставки податку на благоустрій територій у 2010 р. у 2 рази
  • збільшення збору за розміщення торгових об’єктів на 50%
  • збільшення акцизів на бензин, пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, ювелірні вироби та автомобілі класу люкс
  •  збільшення дорожнього збору для автомобілів на дизельному пальному на 30%
  • збільшення вартості ліцензії на право займатися ігорним бізнесом у 2 рази та збільшення прибуткового податку на виграш у ігорному бізнесі до 18%
Крім того, планується запровадження нової системи оподаткування нерухомого майна: комерційного, промислового призначення та гаражів – з 2010 р., сільгосппризначення – з 2011 року. У 2011 році, також буде завершено процес переоцінки індивідуальних житлових будинків в передмістях Кишинева та Бельц.
 
Разом з цим Уряд обіцяє скоротити кількість ліцензованих видів діяльності, спростити процес видачі авторизації, лібералізувати ринок послуг на залізничному транспорті, виключити дискримінацію при сплаті екологічного податку для пластикової тари та тетра-паків і ще на 2 роки зберегти нульову ставку податку на реінвестований прибуток.
 
Російський концерн "Газпром" назвав попередню ціну на     природний газ, що поставляється до Республіки Молдова.Очікується, що в першому кварталі цього року вона становитиме біля 233 долара США. Нова ціна приблизно на 40 доларів США вище у порівнянні із четвертим кварталом 2009 року.
 
Як повідомив 4 січня ц.р. на прес-конференції міністр економіки РМ Валеріу Лазер, подорожчання природного газу приведе до збільшення тарифів на енергоносії.
 
Уряд визначає заходи щодо пом'якшення економічних наслідків подорожчання для соціально уразливих верств населення, повідомив міністр.
 
Європейський банк реконструкції та розвитку і Міжнародна фінансова корпорація (МФК), що входить у групу Всесвітнього банку, виділили кредит у сумі 30 млн. дол. США RED Unіon Fenosa для модернізації енергосектору Молдови.
 
Як повідомили в представництві ЄБРР у Молдові, угода, яка підписана сторонами 22 грудня 2009 р., передбачає рівну участь кредиторів у проекті (по 15 млн. дол. США). Доля кредитуємого - RED UF визначена у 10 млн. дол. США, а загальна вартість проекту оцінена в 40 млн. дол. США
 
Планується, що нові кредитні кошти ЄБРР і МФК будуть використані для модернізації електророзподільних мереж з метою підвищення їхньої ефективності й безпеки, а також скорочення втрат.
 
RED Unіon Fenosa Moldova є найбільшим електророзподільним підприємством і належить іспанській Natural Gas Group. Компанія поєднує три електророзподільних підприємства та поставляє електроенергію до центрального і південного регіонів Молдови, включаючи Кишинів.
 
У Республіці Молдова набули чинності поправки до Закону про виробництво та обороту етилового спирту і алкогольної продукції (№ 1100),згідно з яким вилучено поняття "державна торговельна марка", змінено порядок сертифікації алкогольної продукції (скасована сертифікація кожної експортної партії спиртних напоїв), призначеної на експорт, і відмінено заборону на входження до складу Центральної дегустаційної комісії представників виробників, експортерів або імпортерів алкогольної продукції.
 
На думку виробників скасування державної торговельної марки позитивно позначиться на діяльності підприємств. Застосування цієї марки економічно необґрунтовано й автоматично збільшувало собівартість продукції при існуванні твердої конкуренції на експортних ринках. Імпортери в країнах поставок були проти погіршення зовнішнього вигляду пляшки через наклейку марки.
 
Однак, на їхню думку поправка до закону, що стосується сертифікації, насправді   мало що змінить, тому що серійна сертифікація не може застосовуватися для експорту до країн ЄС. Для них як був необхідний сертифікат на кожний лот, так і залишився.
 
Китай надасть Молдові грант в 2,9 млн. дол. США.
 
Кишинів, 17 грудня 2009 р. (інформаційне агентство «Інфотаг»). Уряд Китаю надасть Молдові у якості безоплатної допомоги 20 млн. юанів (2,9 млн. дол. США). Угоду про це підписано 17 грудня 2009 р. в Кишиневі Прем'єр-міністром РМ В. Філатом і Послом Китаю у Молдові Ші Лонсянгом (ShіLongzhuang). За словами В. Філата зазначена допомога призначена для реалізації проектів технічного й економічного співробітництва, по яких сторони мають досягти домовленості з урахуванням потреб Молдови.
 
ММЗ удвічі скоротив обсяги виробництва.
 
Рибниця, 9 листопада 2009 р. (інформаційне агентство «Інфотаг»). Молдавський металургійний завод виробив на початок листопада 2009 р. понад 325,5 тис. тонн сталі й 338,7 тис. тонн прокату, що вдвічі менше аналогічного періоду 2008 р. У жовтні розлито 73,1 тис. тонн сталі та вироблено 65,6 тис. тонн прокату. Споживачам відвантажено 55,3 тис. тонн металопродукції, у тому числі 30,6 тис. тонн - у далеке зарубіжжя.
 
Усього за десять місяців відвантажено 328,4 тис. тонн продукції проти 734,6 тис. тонн у минулому році.
 
10 грудня 2009 року інформаційні агентства «Молдпрес» та «Інтерлік МД» повідомили, що у рамках візиту до Німеччини для участі у роботі Конгресу Європейської народної партії Прем'єр-міністр РМ В.Філат зустрівся з Прем'єр-міністром України Ю.Тимошенко.
 
В.Філат та Ю.Тимошенко обговорили питання реалізації досягнутих під час нещодавньої зустрічі 20 листопада ц.р. у Ялті домовленостей, а саме - усунення бар'єрів у торгівлі та вільному переміщенні громадян, відновлення роботи Спільної міжурядової комісії з питань торгівельно-економічної співпраці тощо. Вони висловилися за продовження співробітництва між двома країнами.
 
Інформаційні агентства Молдови повідомили 21 грудня 2009 року, що для поліпшення дорожнього руху між Україною та Молдовою уряди обох держав домовилися про спільне утримання автодорожніх мостів на українсько-молдовському державному кордоні.Рішення про співпрацю закріплено в Угоді між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про утримання автодорожніх мостів на українсько-молдовському державному кордоні.
 
Угодою визначається комплекс робіт, пов'язаних з утриманням прикордонних мостів, умови їх виконання та фінансові зобов'язання сторін. Визначено також умови постачання товарів та послуг, які використовуються у зв'язку з їх утриманням. Як зазначають молдовські ЗМІ, Угоду вже розглянув Комітет Верховної Ради України із закордонних справ та рекомендував її до ратифікації.
 
18 та 19 грудня 2009 р. провідні ЗМІ РМ повідомили, що Рада міністрів Енергетичного співтовариства ухвалила приєднання України та Молдови до цієї організації.Як зазначають місцеві видання, відповідне рішення було прийняте 18 грудня 2009 року у Загребі у ході 7-го засідання Ради міністрів. При цьому, остаточне приєднання цих двох країн відбудеться після того, як вони подолають розбіжності, що залишаються між їхнім законодавством та законодавством ЄС у сфері газового ринку, а також проведуть необхідні процедури з ратифікації приєднання.
 
За повідомленням молдовських ЗМІ 17 листопада 2009 р. у м. Кишиневі підписано договір між Європейським банком реконструкції та розвитку і "Молдіндкомбанком" (MІCB) щодо відкриття кредитної лінії строком на п'ять років обсягом 15 млн. євро для кредитування малого та середнього бізнесу.
 
Перші два транші мають бути надані до кінця січня - початку лютого 2010 року.
 
Третій транш ЄБРР готовий надати за першою вимогою, як тільки буде вичерпано ліміт попередніх.
 
Відповідно до умов підписаного договору ресурси кредитної лінії будуть використані для фінансування інвестицій і обігового капіталу малих та середніх молдовських підприємств середніми та довгостроковими кредитами у розмірі до 1 млн. євро на одного позичальника.
 
У додаток до кредитної лінії ЄБРР зобов'язався надати "Молдіндкомбанку" технічну допомогу у сумі 90 тис. євро для удосконалювання процедури кредитування.
 
Кредити можуть видаватися позичальникам як в іноземній валюті, так і в молдовських леях, що дозволяє позичальнику заощаджувати на обміні валют, а також управляти своїми ризиками від несприятливої курсової різниці.
 
Вартість одержуваних від ЄБРР кредитних ресурсів для "Молдіндкомбанку" буде визначатися за формулою "LІBOR + маржа ЕБРР".
 
За повідомленням Інформаційного агентства “Інфотаг” Уряд Японії надасть Республіці Молдова 160 млн. ієн (близько 1,7 млн. дол. США) у рамках проекту Грантової допомоги незаможним фермерам (2KR).Відповідну угоду у формі обміну нотами між урядами двох країн підписали 7 жовтня 2009 р. Посол Японії в РМ із резиденцією в Києві Тадасі Ідзава і Міністр сільського господарства та харчової промисловості РМ Валеріу Косарчук.
 
Як повідомляє "Інфотаг", це восьмий транш грантової допомоги, наданої Урядом Японії в рамках 2KR з 2000 року. Загальна сума допомоги складає 2,05 млрд. ієн (близько 18 млн. дол. США). Кошти використовуються для придбання сільськогосподарської техніки, в основному тракторів і комбайнів.
 
Техніка передається фермерам у лізинг на пільгових умовах - з оплатою протягом чотирьох років. Надходження від лізингу акумулюються в Партнерському фонді і використовуються для подальшого придбання сільськогосподарського устаткування для підтримки фермерів.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки