Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Молдова
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Огляд економічних, торговельних, законодавчих та інвестиційних подій в Республіці Молдова (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: Економічні новини

Русскоязычный заголовок: Обзор экономических, торговых, законодательных и инвестиционных событий в Республике Молдова (1 квартал 2010 г.)

 
Огляд економічних, торговельних, законодавчих та інвестиційних подій в Республіці Молдова (1 квартал 2010 р.)
 
Постановою Уряду Республіки Молдова від 31.12.09 № 922 “О внесении изменений в перечень продукции, подлежащей обязательной сертификации соответствия в регламентируемой области” внесено відповідні зміни до Постанови Уряду РМ від 30.12.04 № 1469.
 
Вказаними змінами, зокрема, скасована обов’язкова сертифікація відповідності на такі товари як: мед, варені овочі, борошно, ковбаси, консервовані продукти з м’яса, цукор, спагеті та макарони, хліб та кондитерські вироби, овочі, горіхи, мінеральні та газовані води, вина, вермути, спирт, тютюнова сировина, цигарки та тютюн, ефірні масла, суміші духмяних речовин, феєрверки та петарди, сірники, розчинники, антифризи, столовий посуд, шини пневматичні, гумові камери, одяг натуральний, хутровий одяг та вироби з хутру, ящики, тканини, ворсове полотно, пальта, костюми, сорочки та блузи, трикотажний одяг, спортивний одяг, взуття, бутилі, та пляшки, труби для нафто та газопроводів, столові вироби, баштові та портові крани, револьвери та пістолети, патрони, а також деякі інші товари.
 
Крім того, постановою скасовано перелік послуг, які підлягали обов’яковій сертифікації.
 
Парламентом Республіки Молдова 23.12.09 прийнято закон № 123 «О природном газе» і закон № 124 «Об электроэнергии».
 
Зазначеними законами створено правові основи для, відповідно, ефективного функціонування, регулювання та здійснення діяльності у секторі природного газу, а також ефективного функціонування та поетапної лібералізації ринку електроенергії у Молдові.
 
Урядом Республіки Молдова від 25.02.10 № 145 прийнято постанову “Об утверждении изменений и дополнений, которые вносятся в Положение о правилах происхождения товаров, утвержденное Постановлением Правительства № 1599 от 13 декабря 2002 г.”.
 
Зазначеною постановою внесено доповнення щодо правил визначення товарів, вироблених у зонах вільного підприємництва, створених на території Молдови. Відповідно до цих доповнень тарифні преференції для вироблених у вільних зонах Молдови товарів, при їх ввезенні на іншу територію країни, застосовуються у випадку відповідності одній з двох умов. Перша умова – це зміни товарного коду в результаті переробки на рівні одного з перших чотирьох знаків. Друга умова – це перевищення задекларованої вартості ввезеного товару на 35% порівняно з вартістю ввезеної для його виробництва сировини за рахунок збільшення питомої ваги власних витрат.
 
Уряд Молдови однаково ставиться до підприємств обох берегів Дністра.
 
Уряд Молдови не робить різниці між економічними агентами правого і лівого берегів Дністра, і ніколи не вживатиме заходів для їхнього диференціювання. Про це заявив Прем'єр-міністр Республіки Молдова В. Філат 10 лютого на зустрічі з делегацією EUBAM на чолі з новим главою місії Удо Буркхольдером.
 
За його словами Кабінет Міністрів Молдови забезпечить механізм управління і нормальні умови для діяльності всіх жителів країни.
 
В. Філат висловив подяку за плідну діяльність Місії ЄС у прикордонній допомозі Молдові та Україні, термін дії якої продовжено до листопада 2011 року.
 
Молдова отримала 13 лютого п.р. від Міжнародного валютного фонду перший транш у сумі 31 млн. дол.США для підтримки антикризової програми Уряду.
 
Ці кошти були виділені у рамках нової трирічної угоди, схваленої МВФ, і надійшли на рахунок Національного банку Молдови.
 
 Планується, що ще близько 62 млн. дол. США надійдуть на рахунок Міністерства фінансів.
 
Довідково: виконавча рада МВФ 29 січня 2010 р. затвердила нову угоду з Молдовою, що передбачає виділення їй близько 574,4 млн. дол. США. Ці кошти призначені для підтримки економічної програми країни, ціль якої - відновлення фінансової стабільності, скорочення бідності та підвищення темпів економічного зростання.
 
На прес-конференції 19.02.10 в інформаційному агентстві "ІНФОТАГ" представники російського підприємства "Позит" і українського "Енергоатом", а також молдовської юридичної фірми "Норма права", що представляє в Молдові їх інтереси, заявили, що рішення Вищої судової палати Молдови щодо пред'явлення позовів на десятки мільйонів доларів США до зазначених підприємств "не має під собою ніяких юридичних підстав".
 
"Безпрецедентне по своєму цинізму рішення палати задовольнило заяву офшорної компанії Rеmіngton Worldwіde Lіmіted", - заявив представник підприємства "Енергоатом" Максим Семдинський.
 
За його словами, таким рішенням фактично легалізована злочинна схема заволодіння засобами стратегічних підприємств енергетичного, металургійного й банківського секторів економіки України і Росії.
 
Промислові підприємства Молдови виробили у січні ц.р. продукції на 1,799 млрд. лей (153,1 млн.дол.США), що на 5% більше, ніж рік назад.
 
Збільшення відбулося за рахунок росту обсягів виробництва та розподілу тепло- і електроенергії на 17,2%.
 
У промисловості найбільше зростання відзначено у виробництві цегли й черепиці - на 750%. Майже на стільки ж зросло виробництво тютюнових виробів. Випуск спиртних напоїв зріс на 39,9%, борошняних і круп'яних виробів - на 36,8%, паперу та картону - на 35,4%.
 
У той же час виробництво більшості товарних груп продовжують демонструвати спад. Це стосується металургійного виробництва, обсяг якого склав лише 38% від рівня минулого року, бетонних виробів - 51,9%, плодоовочевих консервів - 66,6%, прохолодних напоїв - 69,6%.
 
Виробництво електроенергії у Молдові знизилося у 2009 році на 4,3% - до 866 млн. квт/годин, що становить 22,8% від потреб країни.
 
Рівень споживання впав на 0,7% - до 3,21 млрд. квт/годин, що пояснюється фінансово-економічною кризою.
 
Недостаючу електроенергію Молдові поставила в обсязі 2,877 млрд. квт/годин Молдовська ДРЕС.
 
Молдовська ДРЕС (МДРЕС) має поставити на правий берег Дністра 3,4 млрд. квт/годин електроенергії за ціною 5,5 цента США за 1 квт/годину до квітня 2011 року. Контракти про це підписали голова ради директорів станції Карина Цуркан з керівництвом держкомпанії "Енергоком" та RED Unіon Fenosa.
 
Діючий контракт із МДРЕС, по якому Молдові поставляється електроенергія по 5,8 цента, закінчився 31 березня. Завдяки досягнутій домовленості, нова ціна буде діяти протягом 13 місяців.
 
Віце-прем'єр, міністр економіки РМ Валерій Лазер назвав підписання контрактів важливим кроком на шляху лібералізації енергетичного ринку Молдови.
 
Карина Цуркан відзначила, що зниження вартості електроенергії стало можливим завдяки оптимізації діяльності та витрат станції, а також плідному співробітництву з керівництвом Молдови.
 
За повідомленням інформагентства "Інфотаг", 19 березня п.р. Молдова одержала пільговий кредит від Світового банку у сумі 24 млн. дол. США відповідно до угоди про додаткове фінансування проекту "Поліпшення конкурентоспроможності", з яких 22,5 млн. дол. США призначені для кредитної лінії по підтримці та розвитку діяльності приватних експортерів.
 
За повідомленням прес-служби Мінекономіки Республіки Молдова, Мінфін підписав угоду про рефінансування ресурсів лінії кредитування з Moldova Agroіndbank, Energbank, Mobіasbancа - Groupe Socіete Generale і Vіctorіabank, які беруть на себе ризики кредитування і будуть виконувати роль фінансових посередників у ході освоєння кредитної лінії.
 
 
Її мета - фінансування діяльності приватних підприємців, орієнтованих на експорт. Одержувачами кредитів можуть бути економічні агенти, які здійснюють діяльність на території Молдови та одержують дохід від прямого експорту або через посередників.
Проекти, які відібрані для фінансування, повинні відповідати вимогам РМ і Світового банку в області екології і придбання товарів і послуг з конкурсу.
 
Позики можуть бути використані на покупку технічного встаткування, сировини та матеріалів, напівфабрикатів, пального, енергії, будівельних робіт. Максимальна сума кредиту - 1 млн. євро. Позики, які призначені для фінансування інвестицій у субпроекти, не можуть перевищувати суми, еквівалентної 800 тис. євро, з відстрочкою до восьми років.
 
За повідомленням інформагентства "Інфотаг"   засідання Консультативної групи донорів - Форум "Партнерство для Молдови" завершилося 24 березня у Брюсселі підписанням Програми допомоги Молдові на 2011-2013 р. у розмірі 1,936 млрд. євро.
 
Документ підписали Прем'єр-міністр Республіки Молдова В. Філат і Комісар ЄС по розширенню та політиці сусідства Штефан Фюле.
 
У засіданні, організованому Європейською комісією і Світовим банком, брали участь 32 двосторонні структури та 10 багатосторонніх організацій з розвитку.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки