Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Пакистан
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Стан торговельно-економічних відносин між Україною та Ісламською Республікою Пакистан (2010 р.)  
Параметри: Захист внутрішнього ринку, ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Русскоязычный заголовок: Состояние торгово-экономических отношений между Украиной и Исламской Республикой Пакистан (2010 г.)


Стан торговельно-економічних відносин між Україною та Ісламською Республікою Пакистан (2010 р.)


 
Результати соціально-економічного розвитку Пакистану у 2010 році, наявні проблеми з питань безпеки, подолання наслідків світової фінансової кризи та природних катаклізмів позначились на загальному стані зовнішньоекономічної активності країни перебування. (За офіційними даними, внаслідок нищівної повені влітку 2010 року в Пакистані постраждало понад 20 млн. осіб (1700 загинуло, 2090 – поранено). Зруйновано близько 1 млн. будинків, 15 млн. осіб залишились без житла, вийшло з ладу 150 основних іригаційних систем та 4,4 млн. акрів посівних площ). З метою недопущення економічного та соціального колапсу в країні, під егідою ООН, низки благодійних організацій та донорів Пакистан протягом звітного періоду отримав близько 2 млрд. дол. США міжнародної фінансової допомоги.
 
З урахуванням цих та інших об‘єктивних факторів, у 2010 році спостерігалось певне уповільнення динаміки українсько-пакистанської торгівлі. За даними Держкомстату України за 2010 рік експорт з України в Пакистан склав – 113 млн.дол.США, імпорт в Україну – 55,2 млн.дол.США, товарообіг 168,2 млн.дол.США, сальдо - +57,8 млн.дол.США.

Основними статтями українського експорту залишалась
  • продукція металургійної промисловості – 80 млн. дол. США,
  • зернові (ячмінь, овес, просо, горох) – 3,2 млн. дол. США, 
  • напівфабрикати (молочні продукти, яєчний порошок) – 1,5 млн. дол. США,
  • продукти хімічної промисловості (барвники, синтетичні олії, кокс, нафтопродукти) – 1,5 млн. дол. США,
  • машинобудування, сільськогосподарська техніка. 

З Пакистану імпортувалися

  • цитрусові – 8,5 млн. дол. США,
  • рис – 12 млн. дол. США,
  • шкіра та шкіряні вироби – 17 млн. дол. США,
  • товари легкої промисловості (тканини, готовий одяг, постільна білизна) – 4 млн. дол. США. 

У період, коли пакистанський уряд вживає заходи зі стабілізації економіки, відновлення промисловості та сільського господарства, існують реальні можливості активізації широкого спектру українсько-пакистанських торговельно-економічних відносин. Серед перспективних проектів – модернізація Карачинського металургійного комбінату – державного підприємства, яке на сьогодні є єдиним інтегрованим виробником сталі в ІРП, співробітництво ХК «АвтоКрАЗ» та «Богдан» з пакистанською стороною щодо виробництва вантажних автомобілів в ІРП і постачання автобусів, співробітництво в нафтогазовій та енергетичній сферах, а саме - участь українських компаній в проектах розвідки та видобутку нафти й газу, будівництва підземних газосховищ, поставки обладнання для енергогенеруючих компаній. Потенційно привабливими залишаються пропозиції місцевого уряду з модернізації інфраструктури міжнародного морського порту «Казім», розбудови вільної економічної зони довкола порту «Гвадар», участь в окремих проектах з модернізації об’єктів пакистанської залізниці. 

Для потреб легкої промисловості, яка є основним виробником експортної продукції Пакистану, з України імпортується обладнання, устаткування та хімічна продукція для текстильних підприємств. Одночасно, збільшується питома вага пропозицій щодо інвестиційного співробітництва, створення в Україні спільних текстильних виробництв та використання операцій з давальницькою сировиною. 

Пакистанські бізнесмени активізували пошук можливостей придбання в Україні технологій у сфері енергетики, вагонобудування, вугільній, металургійній геологорозвідувальній та хімічній галузях. Значно активізувалися торговельні компанії ІРП, які намагаються закріпитися на українському ринку легкої промисловості, медичного обладнання та в аграрному секторі. 

Пакистанська сторона пропонує експорт високоякісного рису і зацікавлена в імпорті з України олійних культур, в першу чергу рапсу. На сьогоднішній день Україна є найбільшим постачальником цієї продукції на пакистанський ринок. 

При подальшому плануванні стратегії розвитку економічних відносин України з країнами азійського регіону доцільно врахувати той факт, що пакистанський ринок із 176 мільйонним населенням є доволі динамічним, отримує суттєві дотації з боку провідних економік світу і може бути вкрай привабливим для України. Увага, яку приділяє пакистанське керівництво окремим економічним проектам та готовність виділяти значні фінансові ресурси на їх реалізацію заслуговують на увагу з боку української сторони. При розгляді можливостей участі українських підприємств у реалізації масштабних економічних проектів на території ІРП, уряд країни перебування приділяє підвищену увагу розвитку співробітництва з компаніями, спроможними здійснювати капітальні вкладення у багаторічні проекти, у тому числі за підтримки своїх урядів, або забезпечувати фінансування за рахунок коштів міжнародних фінансових інституцій. 

Перспективним напрямом співпраці України з Пакистаном у сфері ВТС продовжує залишатись спільне виробництво та модернізація бронетехніки, постачання української продукції для потреб військово-повітряних, військово-морських та ракетно-артилерійських сил Пакистану, засобів протиповітряної оборони та ін. 

Водночас, існують фактори, які стримують розвиток двостороннього торговельно-економічного співробітництва. Зокрема, - відсутність українсько-пакистанських контактів високого рівня; - нерегулярний обмін візитами урядових експертів та фахівців з певних питань двосторонньої співпраці. Зважаючи на той факт, що керівництво Пакистану при виборі компаній з реалізації масштабних національних проектів приділяє значну уваги рівню двостороннього діалогу, шанси українських комерційних структур на отримання вигідних пропозицій суттєво менші у порівнянні з компаніями інших країн (Китаю, Туреччини, Японії, США та ін.). 

Крім цього, у 2009 році проти українських виробників гарячекатаного сталевого прокату було запроваджено антидемпінгове розслідування, що також призвело до скорочення поставок цієї продукції в Пакистан. Проте, за результатами оперативного реагування, процес антидемпінгового розслідування у лютому 2011 року припинено без введення будь яких санкцій з боку пакистанської сторони.

 

 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Економічне співробітництво Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Кон’юнктура ринків Населення Святкові дні

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки