Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща: Макроекономіка. Фінанси та інвестиції (станом на 09.10.2009)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Фінансові послуги

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща: Макроекономіка. Фінанси та інвестиції (01– 09 жовтня 2009 р. )
 
(За даними польської преси)
 

Уряд РП та польська опозиція сперечаються на тему державного бюджету РП на 2010 рік

 
Уряд РП та польська опозиція сперечаються на тему державного бюджету РП на 2010 рік. Водночас, польський Сейм, зі свого боку, розпочав роботу над державним бюджетом на наступний рік.

Міністр фінансів РП Яцек Ростовський переконував депутатів Сейму, що значний ріст рівня дефіциту РП у 2010 р. став однією з причин запізнених наслідків фінансової кризи. Міністр фінансів РП запевнив, що рівень дефіциту державного бюджету є безпечним, але на думку опозиції уряду РП рівень державного бюджету не відповідатиме, у будь-якому разі, допустимій межі рівня державного бюджету, а саме 52,2 млрд. злотих (18,6 млрд. дол. США).

За словами Александри Наталі-Свят з партії ПіС, до суми рівня дефіциту потрібно буде ще додати дефіцит фінансових ресурсів ЄС, від’ємне сальдо з приватизації, борг Фонду з питань суспільного страхування РП і тоді реальна сума рівня дефіциту державного бюджету перевищить рівень 123,6 млрд. злотих (44,14 млрд. дол. США).


Нові прогнози щодо рівня безробіття в РП
 
На думку експерта Роберта Патера – аналітика ринку зайнятості в Бюро інвестицій та економічних циклів, наприкінці 2009 року відчутно може зрости рівень безробіття, яке зберігатиметься на відносно високому рівні наступних півтора року.

Безробіття в РП у вересні ц.р становило 11 %, але слід сподіватись, що в зимовий період воно зросте, з огляду на сезонні коливання, та у зв’язку з тим, що економічний спад охоплює все більше галузей ринку зайнятості.

Підприємці вважають, що зараз на ринку праці більше тих роботодавців, які звільняють, ніж тих, які пропонують роботу. Центри зайнятості отримують все менше пропозицій від фірм, натомість помітно зросла зацікавленість стажуванням. Останнім часом помітно зростає частка безробітних серед молоді і людей з вищою освітою.

Підприємства починають приймати практикантів не лише для виконання легких обов’язків, але й до більш складних завдань. Стажисти проходять необхідну підготовку, а це для молодих людей хороший досвід. Стажування як форма працевлаштування для підприємства є дуже корисною, оскільки роботодавець протягом 6-12 місяців не несе жодних витрат у зв’язку з працевлаштуванням працівника.

Аналіз оголошень про заміщення вакантних посад показує, що фармацевтичні компанії та приватні заклади охорони здоров’я найчастіше зголошуються в пошуках працівників. Найменше пропозицій надходиться для інженерів та менеджерів. Зменшується попит на працівників бухгалтерії, адміністрації, управління комерційних фірм.

Скорочується також тривалість робочого дня. Тривалість робочого тижня в РП скоротилась в середньому на понад годину у порівнянні до попереднього року, що пов’язано з меншою кількістю замовлень та скороченням виробництва.

 
На деяких польських фірмах працівники отримують заробітну плату на рівні мінімального рівня заробітку
 
За результатами дослідження, проведеного газетою «Жечпосполіта» серед працівників фірм середнього та крупного бізнесу, у таких галузях як промисловість, будівництво, торгівля і транспорт підвищилась кількість (на 34%) працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімального рівня заробітку.

За словами власників фірм з пошиття одягу, якщо платити працівникам заробітну плату на рівні середнього рівня, то ціни на вироби не відповідали б очікуванням споживачів.

За даними Головного статистичного управління РП, середня заробітна плата на фірмах, які нараховують понад 50 працівників, складає близько 1276 злотих (455,7 дол. США).

Найгірша ситуація спостерігається у галузях з виробництва одягу та меблів, де кількість працівників зростає (з 9,7% до 16,6% та з 2,6% до 4,5%), а середня заробітна плата складає лише 1300 злотих (464,2 дол. США).

Передбачається, що з 1 січня 2010 р. мінімальний розмір заробітної плати в згаданих галузях складатиме 1317 злотих (470,3 дол. США), тобто підвищиться на 41 злотих (14,6 дол. США). 

 
Польща починає наздоганяти «стару» Європу
           
У ході переговорів Польщі з ЄС щодо фінансової підтримки ЄС Польща зобов’язалась до кінця 2009 року прирівняти показник ВВП на одну особу до рівня 42-43% від середнього показника для 15 «старих» країн-членів ЄС. За даними минулорічних звітів Міністерства регіональної політики РП, Польщі вдалось виконати це завдання.

Країни, які користуються фінансовою підтримкою ЄС, змушені приймати на себе зобов’язання у досягненні відповідних економічних результатів, які містять програми ЄС. Після використання допомоги, кожна країна подає звітність Європейській комісії за результатами виконання своїх зобов’язань.

Щодо середнього показника ВВП на одну особу, то рівень цього показника для Польщі у 2008 році становив 49,9 % ВВП РП, що є позитивним. У 2004 році, після приєднання Польщі до ЄС, рівень ВВП РП не дотягував навіть до половини середнього показника ЄС.

За даними Євростату, які опублікувало Міністерство регіонального розвитку РП, у 2008 році Польща розвивалась у темпі 4,8 % ВВП РП. Перші ознаки економічного спадку можна чітко відстежити, аналізуючи загальноєвропейські результати. ВВП ЄС у 2008 році становив лише 0,9 %. Це дало можливість скоротити розрив, який відділяв Польщу від ЄС. З такими результатами Польща зможе використовувати фінансову підтримку після 2013 року.

Крім макропоказників, програми ЄС містять також багато інших, які стосуються окремих галузей. Проте, сектор науково-дослідницької діяльності отримує все ще замало фінансових вливань. В цьому плані диспропорції є дуже значними. Згідно з зобов’язаннями перед Єврокомісією, Польща до 2008 року мала призначити близько 1,5% ВВП на інновації (середній показник по ЄС - 1,8% ВВП). Водночас, у Польщі цей показник сягнув лише рівня 0,57 % ВВП. Вже декілька років цей показник утримується на схожому рівні що гальмує надії Польщі на швидке скорочення відриву з рештою ЄС.

 
Нові оптимістичні прогнози МВФ для польської економіки
 
У своєму новому звіті МВФ підвищив оцінку для Польщі, економіка якої, за його даними, у наступному році вийде з рецесії і стане лідером у Європі.

Згідно з прогнозами МВФ рівень ВВП РП цього року зросте на 1 %, а в наступному - на 2,2 %. Раніше МВФ передбачав, що ВВП РП у 2009 році зменшиться на 0,7 % і лише у 2010 можна буде сподіватись зростання цього показника на 1,3 %.

Незважаючи на те, що темп зростання ВВП РП буде значно повільнішим, ніж у 2008 році (4,9 %), успіхи польської економіки на фоні інших країн регіону є значними. За прогнозами МВФ, рівень ВВП Центрально-Східної Європи цього року зменшиться на 5,0 % і лише на наступний рік спостерігатиметься позитивна тенденція (1,8 %). В багатьох країнах регіону, зокрема у державах Прибалтики, а також в Болгарії та Угорщині, зниження рівня ВВП РП продовжуватиметься й у 2010 році.


Варшава стане привабливішою для інвесторів
 
Експерти вважають, що підприємці почнуть більше цінувати Варшаву, яка у найближчі роки буде приваблювати щораз більше міжнародних спілок.

Результати дослідження проведеного дорадчою фірмою «Cushman & Wakefield» (C&W) показують, що 500 найбільших європейських фірм високо оцінюють Варшаву з огляду на сприятливі умови здійснення господарської діяльності, а також з огляду на розвинуту інфраструктуру та телекомунікацію, високу кваліфікацію робочої сили і наявність офісів.

На думку експертів, Варшаві дають високу оцінку підприємці, ставлячи її поруч із такими містами, як Лондон, Париж, Франкфурт, Мадрид та Мілан. Водночас, Варшава займає четверте місце з огляду на лідерство щодо ціни за квадратний метр офісної площі. З огляду на інвестиційних клімат Варшава займає третє місце серед інших європейських столиць. 

 
Розвиток вільних економічних зон РП переживає несприятливі умови
 
На думку експертів, третій квартал ц.р. виявився несприятливим для розвитку вільних економічних зон РП.

Рівень надходжень іноземних інвестицій в економіку РП спадатиме до 2011 р. Так, кількість наданих інвестиційних дозволів знизилась наполовину, а саме до 59 дозволів у порівнянні з 102 дозволами у першому півріччі 2008 р.

На сьогоднішній день накопичена вартість іноземних інвестицій в РП складає 160 млрд. дол. США. Натомість, станом на початок 2009 р. до вільних економічних зон перестали входити великі концерни. Більшість виданих дозволів стосувалась малих фірм з польським капіталом.

Протягом трьох кварталів 2009 р. підприємці вільних економічних зон взяли на себе зобов’язання витратити лише 1,9 млрд. злотих (0,67 млрд. дол. США), тобто на 1/3 менше у порівнянні з лише першим кварталом 2008 р., у якому рівень інвестиції складав 2,7 млрд. злотих (0,96 млрд. дол. США).

 
Національний банк РП сподівається на великий попит з боку комерційних банків
 
На думку заступника Голови НБ РП Вітольда Козінського, Національний банк РП сподівається на великий попит з боку комерційних банків у зв’язку із появою можливостей продовження терміну операції «репо», а також купівлі за посередництвом НБ РП банкових облігацій.

Йдеться як про середньотермінові облігації, які відповідають за покращення структури балансу банків, так і про цінні папери з терміном викупу протягом 10-30 років. Такі цінні папери, відповідно до заяви Комісії фінансового нагляду РП, зможуть бути зараховані до капіталу банків.

На думку Вітольда Козінського, найвищим попитом з боку комерційних банків будуть користуватись цінні папери з терміном викупу 3-5 років. 

 
На сьогодні Республікою Польща використано майже 20% фінансової допомоги ЄС 

На думку експертів, Республікою Польща використано майже 20% фінансової допомоги ЄС, яка призначена Польщі на 2007-2013 р.р. Польща отримала фінансових ресурсів ЄС на 2007-2013 р.р. на суму 68 млрд. євро.

На думку Єжи Квєцінського, колишнього Заступника міністра з питань регіонального розвитку РП, розважливе використання Польщею допомоги ЄС наближується до рівня, який застереже Польщу від цілковитої втрати фінансових ресурсів у майбутньому.

На думку експертів, ощадне використання Польщею коштів, наданих ЄС, пояснюється, зокрема, острахом перед наслідками економічної кризи. 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки