Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічне становище в Республіці Польща в контексті фінансової кризи (10 місяців 2010 р.)  
Параметри: Інвестиції, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво

 

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическая ситуация в Республике Польша в контексте финансового кризиса (10 месяцев 2010 г.)

Соціально-економічне становище в Республіці Польща в контексті фінансової кризи (10 місяців 2010 р.)


 
Протягом десяти місяців 2010 року польська економіка зберегла позитивні тенденції розвитку. Спостерігався подальший приріст рівня виробництва промислової продукції (9,6% проти зниження на рівні 5,4% минулого року), а також приріст рівня роздрібного продажу продукції (1,9%).

Водночас, позитивним фактором є приріст рівня виробництва будівельно-монтажної продукції (підвищення на рівні 0,2% проти підвищення на рівні 4,4% в аналогічному періоді минулого року). За
попередніми даними Міністерства економіки РП, за підсумками дев’яти місяців 2010 р., приріст рівня ВВП РП становив 3,6% та склав 1 016,0 млрд. пол. злотих (347,9 млрд. дол. США). Приріст рівня ВВП РП завдячує, окрім приросту рівня виробництва промислової продукції, будівельно-монтажної продукції та рівня роздрібного продажу, також й приросту рівня продажу на виробничих підприємствах, які виробляють споживчі товари (на 22,8% проти 6,5% рік тому), енергетичні підприємства (на 2,1% проти зниження на 8,5%).

За підсумками десяти місяців 2010 р. відбулось підвищення рівня цін на споживчі товари та послуги на 2,5% (проти 3,5% в аналогічному періоді минулого року), натомість рівень заробітних плат також підвищився. У звітному періоді рівень середньої заробітної плати у підприємницькому секторі становив 3 415,0 пол. злотих (1 169,5 дол. США) і був вищим у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року на 2,9%.

Відповідно, рівень інфляції за показником індексу споживчих цін становив 2,5%.

Водночас, у звітному періоді рівень безробіття в Польщі залишався на тому ж рівні, що і попереднього місяця ц.р., натомість був він вищим від показників аналогічного періоду минулого року. Так, станом на кінець жовтня 2010 р. рівень безробіття в РП склав 11,5 % ( у вересні ц.р. -також 11,5%), а у жовтні 2009 р. рівень безробіття склав 11,1%.

Кількість зареєстрованих безробітних станом на кінець жовтня 2010 р.  становила 1 819 тис. осіб, тобто на 6 тис. осіб більше у порівнянні з вереснем 2010 р., але на 74 тис. осіб більше у порівнянні з жовтнем 2009 р.

Виконання дохідної частини бюджету, за результатами десяти місяців 2010 р., становить 82,1%, тобто склало 70 млрд. дол. США, тоді як державним бюджетом РП передбачено на 2010 р. загальну суму доходів на рівні 81,9 млрд. дол. США. Виконання видаткової частини бюджету за аналогічний період становить 81,7%, тобто склало 84,3 млрд. дол. США, тоді як державним бюджетом РП передбачено на 2010 р. загальну суму витрат на рівні 99,0 млрд. дол. США.

Зовнішній борг Республіки Польща станом на кінець вересня 2010 р. склав 67,1 млрд. дол. США (станом на кінець 2009 р. – 58,5 млрд. дол. США).

За підсумками дев’яти місяців 2010 р. динаміка зовнішнього товарообігу РП мала
тенденцію до зростання. Обсяг експорту у зазначеному періоді склав 85,9 млрд. євро (зростання на рівні 20,4 % у порівнянні до аналогічного періоду 2009 р.), обсяг імпорту – 95,0 млрд. євро (зростання на рівні 21,1 % у порівнянні до аналогічного показника 2009 р.). Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі склало 9,1 млрд. євро.

За результатами дев’яти місяців 2010 року головним торговельним партнером Польщі залишається Німеччина, на яку припадає 26,01 % польського експорту (що складає 22,3 млн. євро) та 21,69 % польського імпорту (що складає 20,6 млн. євро). Серед країн колишнього Радянського Союзу головним торговельним партнером Польщі залишається Росія, на яку припадає 4,17 % польського експорту (3,5 млн. євро) та 10,29% польського імпорту (9,7 млн. євро). Україна займає друге місце серед країн колишнього Радянського Союзу. На Україну припадає 2,52 % польського експорту (2,1 млн. євро) та 0,98 % польського імпорту ( 0,9 млн. євро).

За даними Національного банку РП, прямі іноземні інвестиції до РП, за період жовтень 2009 р. -вересень 2010 р. склали 27 536 млн. пол. злотих (9 430,1 млн. дол. США), що становить на 24,4% менший показник у порівнянні до аналогічного періоду 2008 -2009 р.р. Обсяг польських інвестицій закордоном становить 11 171 млн. пол. злотих (3 825,6 млн. дол. США), що також становить на 20,4% менший показник у порівнянні до аналогічного періоду 2008 -2009 р.р.

При виборі місця реалізації проектів іноземні інвестори зазвичай віддають перевагу спеціальним економічним зонам. Не зважаючи на той факт, що пільги, які існують в цих зонах, починаючи з 2001 року на виконання вимог ЄС були суттєво обмежені, інтерес до провадження діяльності на їх територіях не зменшився.


В рамках боротьби з фінансовою кризою у травні 2009 року увійшли в дію окремі положення плану уряду РП щодо забезпечення стабільності та розвитку польської  економіки - першого антикризового пакету, який уряд РП ухвалив напередодні 2009 року.  Основні положення «Плану стабільності і розвитку» уряду РП передбачали призначення 40 млрд. злотих (14,2 млрд. дол. США) на збільшення лімітів і гарантій Державного казначейства РП для банків; виділення 20 млрд. злотих (7,14 млрд. дол. США) для малого і середнього бізнесу з метою забезпечення їхньої кредитної спроможності (в основному за посередництвом Державного економічного банку РП профінансованого на суму 0,7 млрд. дол. США); використання фінансових інвестицій з бюджету ЄС на суму 16,8 млрд. злотих (6,0 млрд. дол. США).

Головна причина відносно позитивного розвитку польської економіки полягає у використанні фінансових ресурсів ЄС на суму 95 млрд. дол. США, які повинні бути використанні до 2015 р. Згадані кошти призначені на розвиток інфраструктури (39 млрд. дол. США) і людського капіталу (18 млрд. дол. США), інноваційні технології (13 млрд. дол. США), охорону навколишнього середовища, регіональний розвиток, а також модернізацію сільського господарства.

В той же час, існують сектори, в яких присутні проблеми не будуть оперативно вирішені. Це насамперед стосується польських банків, в яких 75% складає іноземний капітал, що буде стримуючим фактором розвитку економіки через значне обмеження обсягів доступних кредитів.  
               
Розвиток зовнішньоекономічної діяльності РП в поточному році, за інформацією експертів, будуватиметься на розвитку експорту, оскільки внутрішнє споживання не зростатиме, та з огляду на прецесійні явища в ЄС, немає підстав для залучення великих обсягів іноземних інвестицій.

Беручи до уваги відсоткову частку торгівельних партнерів Республіки Польща, найбільшими партнерами РП у розрізі експорту та імпорту продукції залишатиметься Німеччина, інші країни Європейського Союзу, а також Китай та Росія. Аналіз показує, що Польща щораз більше уваги приділяє  
будівництву міцних торговельно-економічних зв’язків з Китаєм. В поточному році в Республіці Польща позитивний вплив на ринок праці матиме розвиток послуг «outsourcing» (за винятком таких насичених ринків як Краків). Світові концерни, які вже володіють центрами послуг в Польщі, будуть розбудовуватись, оскільки така стратегія зменшує витрати, пов’язані з подорожчанням утримання таких центрів в Західній Європі.

Значну увагу РП приділяє підготовці до Євро 2012. Польща намагається якнайшвидше модернізувати інфраструктуру: дороги, залізничні шляхи, порти, аеропорти, електростанції, каналізації тощо. У підготовці чемпіонату Європи з футболу 2012 братимуть участь центральні та місцеві органи влади, оскільки потреби організації даного заходу мають різний характер: 6 нових стадіонів, 300 готелів, 800 км автострад, 5  
аеропортів, модернізація залізничних шляхів, будівництво доріг у шести містах, а також оновлення засобів громадського транспорту.
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки