Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Румунія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Основниі економічних подіЇ в Румунії (II квартал 2010 р.)  
Параметри: Економічні новини

Русскоязычный заголовок: Основные экономические события в Румынии (II квартал 2010 г.)

Основниі економічних подіЇ в Румунії (II квартал 2010 р.)
 
Квітень 2010 року
 
01.04.2010 р. За даними Міністерства фінансів Румунії в період 2007-2009 рр. в рамках операційних програм ЄС Румунія залучила з європейських фондів понад 2,7 млрд.євро. Зокрема, за оприлюдненими даними в період 2007-2009 р. в рамках даних програм Румунія ініціювала 12.975 проектів для отримання безповоротної фінансової допомоги на суму 23,6 млрд.євро. З цих проектів тільки 2.672 були схвалені ЄК та отримали фінансування. Загальна вартість проектів становить 3,3 млрд.євро, з яких частка фінансування ЄС становить 2,7 млрд.євро.
 
02.04.2010 р.За даними Національного банку Румунії, національні валютні резерви у березні ц.р. збільшились на 2,3 млрд.євро і становлять 32 млрд.євро. Протягом березня ц.р. зафіксовані надходження до резервів НБР в розмірі 2,997 млрд.євро, які є результатом збільшення рахунків Міністерства фінансів Румунії, зменшення мінімальних валютних резервів кредитних установ, а також отримання доходів від використання міжнародних валютних резервів країни.
 
Витрати валютних резервів становили 700 млн.євро, що зумовлено погашенням рахунків Європейської Комісії, сплата відсоткових ставок за кредитами зовнішніх запозичень тощо.
 
Національні запаси золота залишились на рівні 103,7 тонн, їх вартість на кінець березня становили 2,748 млрд.євро.
 
В цілому, станом на кінець березня ц.р. обяг золотовалютних резервів Румунії (валюта та золото) становив 34,78 млрд.євро.
 
06.04.2010 р.Найбільший виробник алюмінію Румунії – компанія Alro Slatina, яка контролюється групою Vimetco, підписала контракт з компанією Hidroelectrica на закупівлю 3TWh електроенергії до 2018 р. за ціною 31-37 євро/MWh, що на 25% більше ніж у минулому році. Загальна вартість контракту становить понад 850 млн.євро. При цьому відзначається, що в ході переговорів, незважаючи на попередні заяви керівництва компанії Hidroelectrica про неприпустимість будь-яких преференцій в ході укладання перспективних контрактів, у даному випадку, враховуючи обсяги закупівлі електроенергії, термін контракту та зменшення обсягів споживання електроенергії в країні, компанії Alro були надані окремі преференції.
 
Зазначається, що підприємство Alro є найбільшим споживачем електроенергії країни і його споживання становить близько 5,5% від загального обсягу споживання електроенергії в Румунії. 
 
07.04.2010 р. Згідно оцінок румунських економістів, на даний час Румунія має найбільший обсяг заборгованостей перед МВФ серед країн Центрально-Східної Європи. Відповідно доповіді МВФ щодо стану кредитування країн, які постраждали внаслідок негативного впливу світової фінансової кризи, обсяг заборгованості Румунії перед МВФ станом на 1 квітня 2010 р. становить близько 9,32 млрд.євро. Таким чином наразі заборгованість Румунії перед МВФ є більшою ніж в Угорщини та України. 
 
Компанія ArcelorMittal планує викупити додатково 3,93% з пакету акцій порту Romportmet SA Галац. На даний час ArcelorMittal утримує 84,49% акцій Romportmet, а 11,49% належить Sidex Trading SRL Галаць. Відзначається, що намагання ArcelorMittal отримати повний контроль за даним портом зумовлено необхідністю забезпечення умов підвищення ефективності управління даною структурою, яку компанія активно використовує для забезпечення власного металургійного комбінату мінеральною сировиною, що постачається з країн Латинської Америки та України
 
08.04.2010 р. За даними Eurostat, наприкінці 2009 року в Румунії був зареєстрований один з найбільших рівнів економічного спаду серед країн ЄС. За даними статистичного бюро ЄК, Румунія, як і інші десять країн ЄС, у 2009 році не змогла подолати рецесію та відновити зростання економіки. В контексті цього зазначається, що найбільший рівень економічного спаду у четвертому кварталі 2009 року зареєстрований в Литві (-2,9%), Ірландії (-2,3%) та Румунії (-1,5%).
 
09.04.2010 р. Експертами банківської сфери відзначається, що незважаючи на окремі негативні тенденції у румунській економіці, протягом останніх двох місяців спостерігаються позитивні тенденції у фінансовому секторі, що забезпечує стабільність румунської національної валюти. Водночас акцентується увага, що дані тенденції вплинули на зменшення рівня інфляції у березні ц.р. В контексті цього експерти відзначають, що рівень інфляції у березні ц.р. знаходився у межах 4,1-4,4%. Утримуючи в подальшому дані тенденції, румунській стороні вдасться забезпечити як укріплення румунського лея, так і виконання домовленостей з МВФ щодо окремих макроекономічних показників.
 
12.04.2010 р.Згідно із заявами заступника голови компанії «Газпром» А.Мєдвєдєва, Румунія не зможе замінити Болгарію у проекті «Південний потік». За його словами, румунська сторона висловила готовність до повноправної участі у реалізації газотранспортного проекту, проте на даний час розглядається можливість тільки з’єднання цього газопроводу з Румунією з території Болгарії. 
 
В контексті цього відзначається, що на початку березня Міністр економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану заявив, що румунська компанія «Трансгаз» отримала офіційне запрошення для участі у цьому проекті. Проте російська сторона спростувала дану інформацію і зазначила, що Румунія наразі розглядається тільки серед інших в рамках альтернативних варіантів проекту
 
13.04.2010 р.За оцінкою румунських експертів протягом 2009 р. зафіксовано значне зменшення зовнішньоторговельного дефіциту Румунії. В контексті цього відзначається значне зменшення сальдо торгівельного балансу з Російською Федерацією, що зумовлене в першу чергу суттєвим скороченням обсягів імпорту продукції російського походження.
 
Зокрема, сальдо торгівельного балансу між Румунією та РФ у 2009 році зменшилось з 4,1 млрд.дол.США до 1,2 млрд.дол. США (на користь РФ), що є наслідком скорочення румунського імпорту у більше ніж три рази.
 
В цілому двосторонній румунсько-російський товарообіг у 2009 році зменшився на 56,3% у порівнянні з 2008 роком. Основною причиною такого спаду експерти відзначають значні наслідки впливу економічної кризи на економіку Румунії.
 
14.04.2010 р.В Румунії перебувають делегації Міністерства промисловості та енергетики Азербайджану та Міністерства енергетики Грузії. В ході перебування 13.04.2010 р. міністрами трьох країн підписаний Меморандум порозуміння між Румунією, Азербайджаном та Грузією щодо реалізації проекту Azerbaidjan-Georgia-Romania-Interconnection (AGRI), який передбачає створення комплекс транспортування каспійського газу до Румунії та будівництво двох терміналів зрідженого газу в Грузії та Румунії.
 
За словами Міністра економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану даний проект може бути реалізований раніше проекту Набукко. Підписаний Меморандум забезпечить правові умови розвитку тристоронньої співпраці з цього питання і передбачає створення проектної компанії, за участю представників сторін, яка здійснюватиме розробку техніко-економічного обґрунтування.
 
16.04.2010 р.За даними Національного банку Румунії протягом двох місяців 2010 р. обсяг іноземних інвестицій в Румунію зменшились майже у три рази у порівнянні з аналогічним періодом 2009 р.
 
У період січень-лютий ц.р. обсяг іноземних інвестицій у економіку Румунії становить 466 млн.євро (січень-лютий 2009 р. – 1,32 млрд.євро). При цьому акцентується увага, що всі інвестиції представляють собою надходження капіталу.
 
17.04.2010 р. Згідно із заявами представника Румунії в МВФ М.Тенесеску, з огляду на звернення румунської сторони про перегляд рівня економічного зростання в Румунії у зв’язку існування окремих проблем в економіці, Міжнародний валютний фонд переглянув власні прогнози на 2010 рік. Згідно нових прогнозів МВФ зменшив рівень прогнозованого зростання економіки з 1,3% до 0,8%. За його словами румунському уряду на даний час необхідно вжити ефективні заходи з утримання рівня бюджетного дефіциту у межах, які передбачені у домовленостях з МВФ.
 
М.Тенесеску відзначив, що рішення було прийнято з урахуванням проблем, які зафіксовані у першому кварталі ц.р. з обсягами надходжень до державного бюджету Румунії.
 
19.04.2010 р.Відповідно до оприлюдненої інформації, Європейська Комісія прийняла рішення, згідно з яким Румунія сплачуватиме до бюджету ЄС на 2010 рік на 24,8 млн.євро менше ніж у 2009 р. У минулому році внесок Румунії до бюджету ЄС становив 1,408 млн.євро. За інформацією ЄК, це рішення зумовлено наявністю у 2009 р. профіциту бюджету в розмірі 2,2 млрд.євро, що становило 1,9% від ВВП. 
 
20.04.2010 р. Представник Міжнародного валютного фонду в Румунії Т.Лібек заявив, що місія МВФ та ЄК перебуватиме в Бухаресті в період з 27 квітня по 7 травня ц.р. з метою проведення оцінки стану виконання Румунією домовленостей з міжнародними організаціями в рамках угоди про надання кредиту на реалізацію антикризових заходів. Місія здійснить оцінку результатів виконання румунським урядом бюджету за перший квартал ц.р. та утримання основних макроекономічних показників в обумовлених межах.
 
В ході перебування заплановані зустрічі з керівництвом країни, представниками Уряду та профспілкових організацій. На підставі аналізу результатів перебування в Бухаресті, у другій половині червня ц.р. буде прийнято рішення щодо виділення п’ятого траншу кредиту в розмірі 850 млн.євро
 
За даними статистичного бюро ЄК Eurostat, у лютому ц.р. в Румунії зареєстровано найбільший спад виробництва у галузі будівництва на території ЄС, який становив 13,8%, у порівнянні з січнем ц.р.
 
В цілому обсяги виробництва у галузі будівництва знизились у 13 країнах ЄС. Найбільший рівень падіння зафіксовано в Румунії, Словенії(9,2%) та Іспанії (6%). Зростання обсягів виробництва у даній галузі фіксувалось в Угорщині (6%), Португалії (1,4%) та Німеччині (1%).
 
23.04.2010 р. Президент Румунії Т.Бессеску зустрівся з віце-головою Ford Motor Company Джоном Флемінгом. Під час зустрічі обговорювались питання реалізації масштабного інвестиційного проекту на заводі «Форд Румунія» та отримання американською компанією державних гарантій в рамках кредитування Європейським інвестиційним банком заходів з модернізації підприємства.
 
Зазначається, що у березні ц.р. Президент Румунії Т.Бесеску підписав декрет про промульгацію закону «Про ратифікацію Угоди між Румунією та Європейським інвестиційним банком щодо надання державних гарантій в розмірі 80% для отримання кредиту компанією Ford România з модернізації автомобільного заводу Крайова».  
 
26.04.2010 р.Експерти Міжнародного валютного фонду в Румунії відзначають, що наразі визиває занепокоєння економічна ситуація в Румунії, що може призвести до невиконання країною домовленостей з МВФ в рамках програми кредитування антикризових заходів. Вони відзначають, що на підставі аналізу основних економічних тенденцій в румунській економіці були переглянуті базові макроекономічні показники. Згідно цього економічне зростання буде нижчим у 2010 році ніж прогнозувалось. Якщо на початку року економічне зростання очікувалось на рівні 1,3%, наразі найоптимістичні прогнози становлять 0,8%. Основною причиною цього є неефективність реалізації антикризових заходів румунським урядом. На їх думку масові скорочення на державних підприємствах та зменшення обсягу соціальних виплат не дадуть очікуваних результатів. Зміни у податковій системі тільки призводять до скорочення бюджетних надходжень, а виробництво зростає дуже повільними темпами. З огляду на це, румунському уряду доцільно переглянути власну економічну політику та визначити основні дії, які б призвели до стабілізації економіки для уникнення повторення ситуації, яка призвела до кризи у Греції.  
 
27.04.2010 р. В період 27.04.-07.05.2010 р. представники МВФ здійснять аналіз стану виконання Румунією у першому кварталі 2010 р. домовленостей з міжнародною організацією в рамках угоди про надання кредиту на реалізацію антикризових заходів. Представник МВФ в Румунії Т.Лібек напередодні заявив, що в рамках чергового візиту делегації МВФ румунській стороні необхідно буде аргументувати та показати причини невиконання досягнутих домовленостей та перевищення меж окремих макропоказників у першому кварталі ц.р., зокрема збільшення обсягу соціальних витрат та бюджетного дефіциту.
 
За результатами перебування делегації МВФ в Румунії буде прийнято рішення щодо виділення чергового траншу кредиту в розмірі 850 млн.євро.
 
28.04.2010 р.За оприлюдненою інформацією рейтингове агентство Moody's утримає протягом цього року негативний рейтинг банківської системи Румунії. Зазначається, що негативна оцінка перспективи розвитку банківської системи країни зумовлена існуванням в румунській економіці значних проблем та неефективність дій уряду з подолання негативних наслідків економічної та фінансової кризи. Зазначені фактори не забезпечили умови відновлення системи кредитування, впливають на стабільність румунського лея та зменшують привабливість Румунії для іноземних інвесторів.  
 
29.04.2010 р.Міністр фінансів Румунії С.Вледеску заявив, що МВФ переглянув прогноз економічного зростання Румунії на 2010 рік з 1,3% до 0,8%. За його словами даний прогноз є реальним і незважаючи на окремі складнощі, уряду вдасться забезпечити утримання базових макроекономічних показників в обумовлених з МВФ межах.
 
Водночас ряд румунських аналітиків відзначають, що з огляду на результати виконання бюджету у першому кварталі, румунській стороні буде доволі проблематично виконати всі зобов’язання в рамках угоди про отримання кредиту. На їх думку найбільші проблеми можуть виникнути у сфері виконання бюджету на поточний рік, особливо утримання рівня бюджетного дефіциту. Зростаюче незадоволення профспілкових організацій у зв’язку із звільненнями, збільшенням рівня безробіття та скороченням видатків на соціальну сферу можуть призвести до соціальної нестабільності в країні та негативно вплинути на результати переговорів з МВФ в рамках перебування делегації міжнародної організації в Румунії.
 
30.04.2010 р.Відповідно до оцінок експертів румунської інвестиційної агенції Eureko Pensii Private, у цьому році не виключається значне погіршення економічної ситуації в Румунії. Вони відзначають, що МВФ знизив прогноз щодо економічного зростання Румунії з 1,3% до 0,8%. Проте зазначена тенденція не припиниться. На їх думку наприкінці року в Румунії може бути зафіксовано від’ємний показник економічного зростання. За їх оцінкою румунська економіка вже сильно інтегрована у європейський економічний простір і незалежно від того, що не приєднана до зони євро, в повній мірі відчуває негативні тенденції, які відбуваються в Європі. Проблеми, з якими стикаються наразі країни ЄС можуть негативно вплинути на економічну ситуацію в Румунії, що відповідно може призвести як до поглиблення кризи, так і до девальвації румунського лея. 
 
 
Травень 2010 року
 
05.05.2010 р.В Бухаресті перебуває місія МВФ, яка проводить оцінку стану виконання Румунією домовленостей в рамках угоди про отримання кредиту на реалізацію антикризових заходів. В ході консультацій з Урядом країни, представники місії висловили незадоволення станом реалізації заходів зі зменшення бюджетного дефіциту та забезпечення стабілізації в країні. В ході останнього раунду консультації, представники МВФ дотримувались жорсткої позиції щодо необхідності утримання базових макроекономічних показників в обумовлених межах. Для забезпечення умов утримання рівня бюджетного дефіциту МВФ наполягає на збільшення обсягу окремих податків, зокрема ПДВ з 20% до 25%
 
Міністр фінансів Румунії С.Вледеску коментуючи зазначені аспекти, відзначив, що наразі ще не досягнуто конкретної домовленості з МВФ щодо підвищення рівня окремих податків. На сьогодні переговори тривають, обговорюються різні варіанти збільшення надходжень до бюджету, в т.ч. і підвищення рівня деяких обов’язкових зборів. Водночас, поки не досягнуто домовленостей щодо рівня бюджетного дефіциту на 2010 рік, межа якого наразі становить 5,9% від ВВП.
 
06.05.2010 р.Європейська Комісія оприлюднила оновлені прогнози щодо основних тенденцій розвитку Румунії на 2010 рік. Згідно з ними у випадку невжиття додаткових дієвих антикризових заходів, бюджетний дефіцит у цьому році може сягнути 8% від ВВП. У зв’язку з цим ЄК пропонує румунському уряду терміново розробити план додаткових заходів з стабілізації економічної ситуації в країні для його детального обговорення під час перебування місії ЄК в Румунії.
 
Відзначається, що заходи, які вживаються на даний час Урядом не дають очікуваних результатів. Негативні тенденції і надалі спостерігаються у базових галузях промисловості, існує значна нестабільність як фінансового ринку, так і національної валюти. Це призвело до зміни прогнозів МВФ стосовно рівня економічного зростання в Румунії з 1,3% до 0,8%. Аналогічні прогнози дає і ЄК. При цьому це не є песимістичними прогнозами, а найбільш реальними. Водночас не виключається можливість, що за умов продовження існуючих процесів в румунській економіці, дані тенденції можуть призвести до подальшого падіння економіки та відновлення рецесії.
 
Згідно з оновленими прогнозами рівень інфляції перевищить межі, які передбачені як європейським законодавством , так і домовленостями з МВФ в рамках угоди про надання кредиту. Прогнозується, що рівень інфляції збільшиться у 2010 р. з 3.5% до 4,3%, що є наслідком підняття рівня акцизних зборів на тютюнові вироби, паливо, а також зростання ціни на енергоносії на світовому ринку.
 
Разом з цим, буде фіксуватись незначне зростання рівня безробіття, що зумовлено стабілізацією ситуації у приватному секторі, де наразі спостерігаються позитивні тенденції та відновлення виробничих потужностей. Згідно з прогнозами рівень безробіття може збільшиться від 8,5% до 8,7%
 
07.05.2010 р.Відповідно до доповіді, оприлюдненої рейтинговим агентством Fitch, оцінка економічної ситуації в Румунії свідчить про відсутність на даний час умов приєднання до зони євро. Експерти відзначають, що враховуючи ситуацію, яка склалась в зоні євро, зокрема в Греції, на найближчу перспективу будуть ставитись більш жорсткі умови приєднання нових країн до неї. З огляду на це найбільш оптимістичними прогнозами приєднання Румунії до єврозони вбачається 2015 рік.
 
10.05.2010 р.Уряд Румунії підписав додатковий Меморандум порозуміння з МВФ та Європейською Комісією, яким передбачено реалізацію ряду додаткових антикризових заходів. В даному документі зазначається, що у випадку неефективності цих антикризових заходів, які передбачають зменшення бюджетного дефіциту, Урядом будуть вжиті заходи зі збільшення рівня окремих податків для забезпечення умов збільшення надходжень до бюджету.
 
У Меморандумі передбачено, що в якості невідкладних антикризових заходів визначено:
  • зменшення рівня заробітної плати на 25%, пенсій та допомоги з безробіття на 15%
  • зменшення кількості працюючих у бюджетній сфері до рівня 2006 року
  • перегляд системи оподаткування прибутку
Коментуючи даний документ голова місії МВФ Джефрі Франкс, по закінченню перебування місії МВФ в Бухаресті відзначив, що результати проведеного аналізу стану виконання домовленостей Румунії з міжнародними фінансовими організаціями, було констатовано погіршення економічної ситуації в країні. За його словами румунській стороні не вдасться утримати основні макроекономічні показники у межах, які передбачені як бюджетом, так і домовленостями з МВФ. Тому, незважаючи на існуючи прогнози МВФ, результати перебування засвідчили, що на цей рік очікується зростання рівня бюджетного дефіциту до 9,1% від ВВП, а економічний спад на рівні – 0,5%. В контексті цього Дж.Франкс відзначив, що наразі Уряду Румунії необхідно невідкладно вжити активних та дієвих заходів щодо зменшення бюджетного дефіциту та стабілізації економічної ситуації для уникнення можливості відновлення в країні рецесії.
 
За даними Національного інституту статистики Румунії, у березні ц.р. вперше за останній рік зафіксовано зростання торговельного дефіциту на 28%. Протягом першого кварталу ц.р. обсяг експорту становив 32,47 млрд.лей (7,88 млрд.євро), а імпорту - 40,4 млрд.лей (9,8 млрд.євро). У порівнянні з аналогічним періодом 2009 року обсяг експорту збільшився на 15,4% у леях (19,4% у євро), імпорту на 7,4% у леях (11% в євро).
 
Обсяг експорту до країн ЄС у першому кварталі становив 24,1 млрд.лей (5,86 млрд.євро), імпорту - 29,09 млрд.лей (7,07 млрд.євро), що відповідно становить 74,3% від загального обсягу експорту та 72% від імпорту.
 
У березні ц.р. загальний обсяг експорту становив 12,22 млрд.лей (2,98 млрд.євро), а імпорту - 15,7 млрд.лей (3,84 млрд.євро). У порівнянні з березнем 2009 року обсяг експорту збільшився на 10,1% у леях (15,1% в євро), імпорту на 12,6% в леях (17,8% в євро).
 
12.05.2010 р.За результатами перебування в Румунії, керівник місії МВФ Джефрі Франкс заявив, що у період кризи конкурентоспроможність румунської економіки зросла на 15% за рахунок зниження курсу лея. Проте після стабілізації національної валюти і фінансової системи, Уряд повинен вжити активних заходів з впровадження структурних реформ для збереження позитивних тенденцій. 
 
Він заявив, що за результатами переговорів з румунською стороною були здійснені окремі корегування граничних меж основних макроекономічних показників. Для утримання базових показників в обумовлених межах, зокрема бюджетного дефіциту на рівні 6,8% від ВВП, Урядом було вирішено суттєво скоротити бюджетні витрати за рахунок зменшення фонду заробітної плати на 25%, пенсій на 15% та значне скорочення субвенцій замість збільшення основних податкових зборів, зокрема єдиного податку на прибуток та ПДВ
 
13.05.2010 р. Міністр економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану перебуває з офіційним візитом у Грузії. В рамках перебування 12.05.2010 р була підписана Угода між Азербайджаном, Грузією та Румунією про створення спільної компанії, яка займатиметься реалізацією проекту транспортування газу з Азербайджану, через Грузію до Румунії та країн ЄС. Проект передбачає будівництво двох терміналів зрідженого газу в Грузії та Румунії.
 
Відповідно до цієї угоди, компанія буде офіційно зареєстрована протягом 30 діб. Вона забезпечуватиме здійснення техніко-економічного обґрунтування та пошук потенційних інвесторів для реалізації цього газотранспортного проекту. 
 
14.05.2010 р.Економічні експерти ING Bank відзначають, що заходи уряду Румунії зі зменшення бюджетних витрат та стабілізації ситуації в румунській економіці, які були погоджені під час останнього перебування місії МВФ в Румунії, можуть дати позитивні ефекти тільки на початку 2011 р. На їх думку ці заходи необхідно було вжити ще на початку минулого року, коли румунська економіка почала входити у рецесію. На даний час дії уряду можуть призвести до соціальної нестабільності, а очікувані результати можуть фіксуватись тільки на наприкінці року.
 
Вони відзначають, що попередня антикризова програма не дала очікуваних результатів. Після незначного економічного росту, який спостерігався наприкінці минулого року та у перші два місяці 2010 року, в румунській економіці почались нові негативні тенденції, які призвели як до погіршення рейтингу країни, так і до перегляду прогнозів щодо базових макроекономічних показників Румунії на поточний рік з боку міжнародних фінансових організацій. Водночас зазначається, що існуючі у румунській економіці тенденції свідчать про можливість входження Румунії у рецесію протягом найближчих місяців.
 
17.05.2010 р.На засіданні Ради з економічних та соціальних питань обговорювався додатковий лист до Угоди про отримання кредиту від МВФ, який був підписаний за результатами перебування місії МВФ в Бухаресті. В ході засідання даний документ не отримав підтримку більшості і був направлений Уряду для доопрацювання. Зазначається, що негативне рішення Ради пов’язане з існуванням суттєвих зауважень патронатних та профспілкових організацій стосовно положень, які передбачають зменшення фонду заробітної плати на 25% та фондів соціального забезпечення, зокрема пенсійного, на 15%.
 
За словами представника Румунії в МВФ М.Тенесеску, Рада з економічних та соціальних питань виконує консультативну роль і Уряд має повноваження щодо затвердження відповідного листа та направлення його на адресу МВФ. Проте, в існуючий ситуації, коли зростає незадоволення як профспілок, так і інших верств населення, даний крок Уряду може призвести до загострення соціальної ситуації в країні. Тому, за існуючих умов він не виключає можливість повернення місії МВФ в Румунії для доопрацювання з Урядом відповідного листа – додатку до Угоди про надання Румунії кредиту.  
 
18.05.2010 р.Дефіцит поточного рахунку у першому кварталі ц.р. покривався за рахунок прямих інвестицій нерезидентів на 50,1%, які становили 754 млн.євро. Обсяг іноземних інвестицій зменшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року майже у двічі (обсяг іноземних інвестицій у І кварталі 2009 р. становили 1,475 млрд.євро).
 
Відповідно до НБР у період січень-березень ц.р. іноземні інвестиції залучались в Румунію в основному як капітал, частка якого в загального обсязі інвестицій становила 650 млн.євро (порівняно з 993 млн.євро у 2009 р.), інші 104 млн.євро (порівняно з 482 млн.євро у 2009 р.) були кредити типу intra-grup.
 
Зовнішня заборгованість Румунії на середньо та довгостроковий період станом на 31 березня ц.р. становила 70,157 млрд.євро (81,5% від загального обсягу зовнішньої заборгованості), що на 6,9% більше у порівнянні з кінцем 2009 р.
 
20.05.2010 р.Європейський Парламент затвердив пропозиції Європейської Комісії стосовно прискорення процесу інвестування, який здійснюється через механізми співфінансування за структурними фондами, для забезпечення умов надання новим членам ЄС, зокрема Румунії, додаткових траншів на загальну суму 776 млн.євро. З даної суми для Румунії передбачено фінансування в розмірі 278 млн.євро. 
 
22.05.2010 р.Міністр економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану перебував 24 травня ц.р. з візитом в Кишиневі. Під час перебування відбулась зустріч з Прем’єр-міністром РМ В.Філатом, в ході якої обговорювались питання розвитку двостороннього співробітництва у енергетичній сфері. За результатами досягнута домовленість про реалізацію ряду спільних проектів, зокрема з’єднання двох національних газотранспортних систем шляхом будівництва газопроводу Яси-Унгени. Також передбачається з’єднання національних енергетичних мереж на відрізку Сучава-Бельци шляхом будівництва лінії електропередачі 400 кВт.
 
26.05.2010 р.За словами голови Національної ради малих та середніх підприємств Румунії О.Нікулеску, представники ділового середовища відзначають, що в існуючій ситуації найбільш важливою ланкою румунської економіки є сфера малого та середнього бізнесу. Це основна галузь, яка забезпечуватиме відновлення економічного зростання Румунії та закладе основу стабілізації економічної ситуації в країні. До цього часу уряд не доклав жодних зусиль для відновлення сектору та мінімізації ефектів економічної кризи. Він відзначив, що на початку кризи представники ділового середовища надіслали на адресу уряду пакет пропозицій щодо мінімізації наслідків впливу економічної кризи на сектор та стимулювання відновлення економіки у найкоротші терміни. Проте жодна з цих пропозицій не були враховані, представники малого та середнього бізнесу були вимушені самостійно долати негативні наслідки.
 
28.05.2010 р.В ході участі у економічному форумі у м. Скопьє (Македонія) Президент Румунії Т.Бесеску заявив, що румунським урядом вживаються активні заходи з подолання негативних наслідків економічної кризи. «Останні антикризові заходи не отримали підтримку профспілок, проте це єдиний шлях стабілізації ситуації в країні та відновлення економічного зростання». За його словами наразі офіційний рівень безробіття в Румунії становить 8,2% (понад 700.000 осіб). В окремих галузях економіки вже фіксуються позитивні тенденції, однак поки що вони не мають відповідний вплив як на збільшення кількості робочих місць, так і на відновлення економічного зростання країни. 
 
Червень 2010 року
 
01.06.2010 р. Державний секретар Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії Т.Шербан заявив, що Міністерство прийняло рішення стосовно зменшення частки держави в компанії EnergoNuclear, яка займається реалізацією проекту будівництва 3 та 4 енергоблоків АЕС Чернавода. Він відзначив, що наразі держава утримує 51% акції. Участь буде зменшена до 25%.
 
Видання відзначає, що на даний час акції спільного підприємства EnergoNuclear належать: 51% румунській компанії Nuclearelectrica; RWE (Німеччина), Enel (Італія), GDF SUEZ (Франція) та CEZ (Cehia) утримують по 9,15%; ArcelorMittal та Iberdrola утримують по 6,2%.
 
02.06.2010 р.За даними Національної агенції з регламентування в енергетиці Румунії наразі не прийнято рішення щодо збільшення ціни на природний газ для споживачів. Відзначається, що при щоквартальному формуванні цін на природний газ для споживачів, в т.ч. для населення, ціна буде визначена з урахуванням рівня інфляції.
 
05.06.2010 р. Міністр фінансів Румунії С.Вледеску заявив, що перегляд бюджету на поточний рік буде здійснений після прийняття Парламентом законів, за реалізацію яких Уряд взяв на себе відповідальність. Він відзначив, що згідно досягнутих домовленостей з МВФ, уряд прийняв рішення щодо скорочення заробітної плати для працівників бюджетної сфери на 25%, соціальної допомоги та пенсій на 15%. Ці заходи спрямовані на забезпечення умов утримання бюджетного дефіциту в межах до 6,8%. За інших умов, рівень бюджетного дефіциту міг сягнути 9,1% від ВВП.
 
З огляду на те, що в бюджеті передбачено бюджетний дефіцит на рівні 5,9%, найближчим часом уряд переглядатиме базовий фінансовий документ для приведення його у відповідність до останніх домовленостей з МВФ.
 
07.06.2010 р. За даними національного інституту статистики Румунії у травні ц.р. споживчі ціни зросли на 0,15%, а річний рівень інфляції зменшився з 4,28% (у квітні ц.р.) до 4,42% у травні ц.р.
 
09.06.2010 р. Міністерство економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії організувала в Канаді економічну місію румунських підприємств нафтопереробної галузі. Під час проведення економічної місії румунські підприємства приймають учать у міжнародній виставці «Calgary Global Petroleum Show».
 
До складу румунської економічної місії входять представники Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії, підприємств Dafora, Confind, Foraj Sonde Tg.Mures, Despa, SIPG CPI, Dosco Petro Services, Perforating Technical&Quality Assurance, Black Sea Technochim Co., Romanian Drink Service.
 
14.06.2010 р. Румунська делегація з представників Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища та національної компанії «Ромгаз», на чолі з Міністром економіки А.Відеану, перебуває з візитом в Росі. В ході перебування в Москві румунська делегація проведе ряд зустрічей з керівництвом російської компанії «Газпром», під час яких обговорюватимуться перспективи залучення румунської сторони до газотранспортного проекту «Південний потік», а також нові контракти на транзит російського газу територією Румунії.
 
16.06.2010 р.відбулась зустріч А.Відеану з керівництвом російського концерну «Газпром». В ході зустрічі обговорювались питання розвитку двостороннього співробітництва в рамках реалізації масштабних енергетичних проектів, зокрема участі Румунії у проекті «Південний потік».
 
17.06.2010 р. За даними Національного банку Румунії дефіцит поточного рахунку за січень-квітень ц.р. збільшився на 40,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та становив 2,06 млрд.євро. За цей період дефіцит покривався на 55,1% за рахунок прямих іноземних інвестицій, які за чотири місяці ц.р. становили 1,135 млрд.євро, що на 36% менше ніж за аналогічний період 2009 р.
 
Станом на 30 квітня ц.р. зовнішня заборгованість Румунії на довгий та середній період збільшилась на 7,4% і становила 70,474 млрд.євро (81,4% від загальної заборгованості), в той час як зовнішня заборгованість на короткий період збільшилась на 10,4% і становила 16,116 млрд.євро (18,6% від загального обсягу заборгованості).
 
19.06.2010 р. Китайська компанія «Hoyo - SHKModern» завершила процес встановлення лінії з виробництва тракторів на заводі Ришнов (повіт Брашов) та розпочала виробництво тракторів сільгосппризначення. Представники компанії заявили, що завод вироблятиме понад 20 тис. тракторів восьми типів, мінімальна вартість яких становитиме 6500 євро.
 
Відзначається, що китайська інвестиція спрямована на забезпечення румунського ринку сільгосптехнікою, попит на яку протягом останнього часу суттєво збільшився у зв’язку із запровадженням державної програми надання субсидій для сільгоспвиробників. 
 
20.06.2010 р. Експерти рейтингового агентства Moody's Inverstor Service прогнозують, що новий план антикризових заходів, який запроваджений румунським урядом, може негативно відобразитись на вартість активів та прибутки банківських структур Румунії. Вони відзначають, що новий пакет антикризових заходів в першу чергу може підвищити рівень ризиків регіональних філій румунських банків, що відповідно вплине на їх прибутковість. Це в першу чергу пов’язано з тим, що при зменшенні рівня заробітної плати у бюджетній сфері знизиться рівень платоспроможності працівників і можуть виникнути значні заборгованості з виконання ними кредитних зобов’язань.
 
23.06.2010 р. Міністр сільського господарства та розвитку села Румунії М.Думітру взяв участь у міжнародній конференції "Сільське господарство Румунії – актуальний стан та перспективи ", яку організовують в Бухаресті депутати Європарламенту Д.Сирбу та В.Данкуле.  
 
В рамках конференції обговорюватимуться ситуація у аграрному секторі Румунії у післяінтеграційний період, стан залучення європейських фондів в рамках галузевих проектів, а також відповідність пріоритетів розвитку румунського сільського господарства галузевій стратегії ЄС.
 
24.06.2010 р. Міністр фінансів Румунії С.Вледеску заявив, що згідно оцінок експертів румунська економіка заходитиметься протягом цього року в рецесії, а у 2011 році економічне зростання в країні не перевищить 1%.
 
Він відзначив, існуюча ситуація у румунській економіці не дозволяє здійснювати оптимістичні прогнози та очікувати швидкого відновлення економічного зростання. Незважаючи на вжиті урядом заходи із зменшення бюджетного дефіциту та збільшення надходжень до бюджету, протягом найближчого часу в країні будуть відслідковуватись негативні тенденції, які можуть тривати до початку 2011 року. 
 
25.06.2010 р.Уряд Швейцарії прийняв рішення щодо виділення Румунії безповоротної фінансової допомоги в розмірі 181 млн. швейцарських франків (близько 130 млн.євро) протягом наступних п’ять років на розвиток інфраструктури, малого та середнього бізнесу та охорони навколишнього середовища.
 
29.06.2010 р. Міністр фінансів Румунії С.Вледеску заявив, що 2 липня ц.р. Виконавча рада МВФ розгляне зміни до угоди між Румунією та міжнародною фінансовою організацією, за результатами чого буде прийнято рішення щодо виділення Румунії чергового траншу кредиту в розмірі близько 850 млрд.євро. Водночас він відзначив, що з метою проведення аналізу актуальної економічної ситуації в Румунії та підготовки змін до бюджету країни на 2010 рік в період 20-23 липня ц.р. місія МВФ перебуватиме в Бухаресті. Під час перебування основний акцент ставитиметься на стану виконання Румунією домовленостей з МВФ в рамках угоди stand-by.
 
30.06.2010 р.За оцінкою румунських економістів, негативні ефекти від підняття рівня податку на додану вартість від 19% до 24% призведе до активізації інфляційних процесів в країні і негативно відобразиться на стабільності румунської національної валюти. За їх оцінкою слід очікувати, що наприкінці року рівень інфляції сягне 10%. Наразі представники Міністерства фінансів Румунії прогнозують, що рівень інфляції у 2010 році становитиме не більше 7%.
 
30.06.2010 р. На засіданні Адміністративної ради Національного банку Румунії прийнято рішення щодо незмінності рівня облікової ставки (6,25%). Зазначається, що незважаючи на попередньо заявлені наміри щодо можливого зниження рівня мінімальної облікової ставки, в умовах піднятті рівня ПДВ Нацбанк змушений вживати жорсткі заходи з стабілізації національної валюти. Тому на найближчий час монетарна політика НБР спрямовуватиметься на стабілізацію ситуації на фінансовому ринку.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки