Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Іспанія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Іспанії, двосторонній аспект (1 квартал 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Соціально-економічна ситуація в Іспанії, двосторонній аспект (1 квартал 2009 р.)
 
Світова економічна криза суттєво позначилася на діловій активності в Іспанії. Зокрема, різко знизилися обсяги продажів житла та автомобілів, які є важливими показниками стану економіки, зросла банківська заборгованість населення, продовжує збільшуватися кількість збанкрутілих підприємств, особливо будівельної сфери. Уряд Іспанії визнає проблеми іспанської економіки, які полягають в надлишковій вазі сектору нерухомості та суттєвому зовнішньому дефіциті (10% ВВП), але продовжує наполягати на надійності фінансової системи.
 
Економіка Іспанії наприкінці минулого року вперше за останні 15 років вступила в стадію рецесії, продемонструвавши зниження ВВП протягом двох кварталів підряд. Причинами негативного показника зростання ВВП Іспанії стало значне падіння внутрішнього попиту, частково компенсоване позитивним внеском зовнішнього сектору.
 
Вперше за сучасну економічну історію Іспанії в березні ц.р. інфляція склала - 0,1% в річному вимірі, що пов'язується з економічною рецесією в країні та одночасним зменшенням вартості нафти та сировинних товарів. Уряд країни заперечує дефляційний стан економіки, адже умовою для цього є падіння цін протягом тривалого періоду часу, а поточна ситуація спостерігається лише у зв'язку із зменшенням вартості енергоносіїв.
 
У зв'язку з погіршенням стану державних фінансів та економічних умов в країні, на початку ц.р. рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний рейтинг Іспанії за довгостроковими борговими зобов'язаннями з рівня "AAA" до "AA+". З іншого боку Іспанія все ще залишається привабливою країною з точки зору залучення прямих іноземних інвестицій.
 
У сфері зовнішньої торгівлі Іспанії протягом І-го кв. ц.р. продовжує спостерігатися скорочення обсягів як експорту, так і імпорту, проте з випереджальною динамікою останнього. Зокрема, за січень ц.р. експорт товарів з Іспанії в інші країни зменшився на 25,7%, а імпорт – на 35,3%. Така тенденція є позитивною з точки зору зниження негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу Іспанії, яке в річному вимірі зменшилось на 50,8%.
 
За останніми даними Держкомстату України, за січень 2009р. обсяги торгівлі товарами між Україною та Іспанією склали 50564,1 тис. дол. США та зросли на 5,1%, що є традиційним для початку року в торгівлі з Іспанією (у січні 2008р. зростання становило 4,7%). При цьому український експорт збільшився на 63,4% (до 29286,3 тис. дол.), а імпорт - зменшився на 29,6% (до 21277,8 тис. дол.). Позитивне сальдо на користь України склало 8000 тис. дол.
 
Загалом, український експорт в Іспанію продовжує мати сировинну основу, що характерно практично для всіх розвинутих країн, з якими Україна веде зовнішню торгівлю. Частка продукції з високим рівнем доданої вартості в постачаннях з України в Іспанію залишається незначною з огляду на її загальний низький технологічний рівень.
 
У І-му кв. ц.р. ринок нерухомості та будівельний сектор Іспанії, який протягом останніх 10 років був рушійною силою економічного зростання в країні, продовжував перебувати в стані стагнації. Так, з 80 тис. агентств нерухомості в 2006р., продовжили функціонувати лише 25 тис. У результаті припинення діяльності біля 70% ріелторських компаній безробітними опинилися додаткові 180 тис. чол. Нинішню ситуацію в сфері нерухомості іспанські фахівці пояснюють фінансовою кризою та зниженням платоспроможності населення, зростанням вартості іпотечних кредитів, надлишковою пропозицією на ринку житла країни тощо.
 
Одним з головних антикризових завдань Уряду Іспанії залишається боротьба з безробіттям, причинами зростання якого стали світова фінансова криза, падіння споживання, нестача ліквідності та, як наслідок, уповільнення економічного розвитку. За результатами І кв. ц.р. кількість безробітних в країні збільшилась до рекордних 3,6 млн. осіб, що вже складає біля 15,5% працездатного населення країни. Зростання безробіття спостерігалося практично в усіх секторах економіки Іспанії, зокрема, в сфері послуг, промисловості, будівництві, сільському господарстві тощо. Багатьом іноземцям, які приїхали в Іспанію на заробітки, вже доводиться повертатися додому. Синдикати виступили за посилення урядових заходів боротьби із безробіттям, вважаючи недостатнім урядовий план щодо стимулювання економіки та зайнятості (План "Е").
 
За прогнозами Уряду Іспанії, економіка країни в 2009 році продовжить своє падіння під впливом глобальної економічної кризи. Очікується, що зменшення ВВП за підсумками 2009 року складе 1,6%, хоча деякі експерти вже прогнозують падіння щонайменш на 3%. Уряд Іспанії очікує, що цього року безробіття в країні досягне 15,9%. Водночас за передбаченнями ЄК кількість безробітних в Іспанії у 2010 році зросте до 18,7%.
 
За урядовими прогнозами економічна криза в Іспанії торкнеться дна у другому півріччі цього року. Домовленості за результатами зустрічі лідерів країн "Великої двадцятки" (G20) в Лондоні щодо необхідності підвищення прозорості фінансового сектору та впорядкування діяльності офшорів, сприятимуть відновленню належного рівня довіри до банківської системи та створять базу для нового фінансового порядку в світі. За урядовими прогнозами, починаючи з другого півріччя 2009 року в економіці Іспанії спостерігатимуться позитивні симптоми з точки зору відновлення зростання ВВП.
 
На думку окремих експертів, деякі країни Єврозони, у т.ч. Іспанія, з метою відновлення конкурентоспроможності в умовах економічної кризи, могли б девальвувати свої національні валюти, однак тепер вони входять до складу Єврозони. Відсутність можливості ряду країн ЄС більш гнучко підходити до встановленню валютного курсу у власних цілях загрожує обернутися більш глибокою економічною кризою.
 
З огляду на те, що основним завданням Уряду Іспанії на сьогодні є боротьба з безробіттям, будуть збережені на належному рівні обсяги відповідної допомоги та решта соціальних виплат населенню. За прогнозами Іспанської конфедерації підприємницьких організацій Іспанії, якщо Уряд не здійснюватиме додаткових антикризових заходів, кількість безробітних в країні може ближчим часом легко зрости до 4 млн. чол. У будь-якому випадку, зростання безробіття в Іспанії цього року продовжиться.
 
У зв'язку із загальною негативною тенденцією розвитку зовнішньої торгівлі Іспанії в умовах економічної кризи прогнозується уповільнення зростання обсягів двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва України з Іспанією.
 
Останнім часом у двосторонніх відносинах з Іспанією продовжує спостерігатися тенденція до зменшення кількості важливих інвестиційних проектів, які планувала реалізувати в Україні іспанська сторона, закриття або суттєвого скорочення діяльності успішно працюючих вже не один рік виробництв із залученням іспанського капіталу. З одного боку така ситуація обумовлена економічною кризою та необхідністю оптимізації іспанськими інвесторами своєї діяльності, з іншого – низкою проблем в Україні, зокрема, численних торговельних бар'єрів, складності та низької прозорості адміністративних процедур, нестабільності законодавства, або його дискримінаційного застосування, на що постійно звертає увагу іспанська сторона.
 
 
Законодавчі події, нормативно-правова база
 
07.02.09 Віце-прем'єр-міністр Іспанії М.Фернандес заявила, що громадяни, які перебувають в складних економічних умовах та які заявили про необхідність використання мораторію на початок виплати ними іпотечних кредитів, можуть розраховувати ще на один рік відстрочки. Зокрема, з 1 березня ц.р. окремі категорії громадян можуть користуватися пільгами із виплати лише 50% відповідних іпотечних квот протягом трьох років (на відміну від 2 років, як планувалося раніше). Громадяни, які скористувалися відповідними пільгами мають почати виплачувати відстрочені суми, починаючи з 1 березня 2012 року та матимуть до 15 років для погашення відповідних сум.
 
Прем'єр-міністр Іспанії Х. Сапатеро оголосив на засіданні Парламенту в лютому ц.р., що уряд має наміри скоротити на 1,5 млрд. євро державні витрати.

Зекономлені кошти спрямовуватимуться на подолання наслідків економічної кризи в країні. Зокрема, Х. Сапатеро пообіцяв не скорочувати зарплати державних службовців та обсяги допомоги по безробіттю. За його словами, головним терміновим заходом стосовно іспанських робітників є збереження та розширення соціальних програм та вихідної допомоги незалежно від обсягів зростання безробіття в країні.
 
13.02.09 на засіданні Уряду Іспанії схвалено нові заходи, спрямовані на відновлення економічної діяльності в країні та боротьбу з безробіттям. Серед них виділяється Інтегральний план автомобільної промисловості, на фінансування якого надається 4,17 млрд. євро та основною метою якого є відновлення сектору та суміжних галузей. План містить заходи з розвитку нових видів автомобілебудування, сприяння відновленню попиту з боку населення та підприємств, зайнятості, стимулювання логістики, сприяння НДДКР та фінансуванню.
 
Наприкінці березня ц.р. Уряд Іспанії прийняв рішення щодо розроблення плану санації іспанської банківської системи у зв'язку із зростанням кількості випадків прострочення платежів та проблемами платоспроможності окремих фінустанов, в основному ощадних кас. Зокрема, розроблено урядовий план порятунку, згідно з яким установи фінансового сектору класифікуватимуться за трьома групами. У першу групу входять провідні іспанські банки ("Santander", "BBVA" та "La Caixa" тощо), які не мають проблем та не потребуватимуть відповідної допомоги. У другу включаються фінансові установи з платіжними проблемами, що можуть бути вирішені за рахунок допомоги з Фонду гарантування депозитів та інвестицій, або шляхом придбання державою частки капіталу установ. Наостанок, цей план передбачає втручання Банку Іспанії з метою закриття безнадійних фінансових установ, уведення тимчасових адміністрацій з метою врятування банків, санацію, яка, серед іншого, включатиме скорочення банківських відділень та інші відповідні заходи.
 
20.03.09 Країни-члени погодили виділення ЄС додаткових 5 млрд. євро, які протягом ближчих років будуть розподілені на розвиток енергетичних та інформаційних проектів Європейських співтовариств. Єврокомісія асигнує 225 млн. євро на будівництво енергетичного з'єднання між Іспанією та Францією. Інші 180 млн. євро спрямовуватимуться на розвиток видобутку вугілля в Леоні для потреб всього Іберійського півострова та 200 млн. євро – на енергетичне з'єднання Франції з Північною Африкою. Іспанії виділяється 45 млн. євро для участі в будівництві газопроводу між Італією та Алжиром. Загалом, Іспанія отримає 300 млн. євро на розвиток енергетичних та інформаційних проектів.
 
 
Підприємницький сектор
 
З 23 по 27 лютого ц.р. в Києві перебувала іспанська підприємницька делегація з представників 18 компаній виробників та експортерів будівельної техніки з різних регіонів Іспанії (Алава, Аліканте, Барселона, Гранада, Гіпускоа, Мадрид, Мурсія, Наварра та Сарагоса). Візит було організовано Іспанською асоціацією виробників та експортерів будівельної техніки, машин для суспільних та шахтних робіт (ANMOPYC) у співпраці з Торговельно-економічним офісом при ПУ Іспанії в Києві. Метою "ANMOPYC" є сприяння просуванню продукції підприємств-учасників на зовнішні ринки шляхом участі у виставкових заходах та організації комерційних місій за підтримки Іспанського інституту зовнішньої торгівлі (ICEX). На думку організаторів, Україна потребує оновлення застарілого парку будівельної техніки та машин для суспільних робіт, зокрема, в рамках підготовки до проведення фінальної частини "Євро-2012". Необхідні роботи в Україні включають розбудову спортивної інфраструктури, розвиток системи залізниць, аеропортів, автомагістралей, місцевої транспортної інфраструктури, будівництво готелів тощо. Основною метою комерційної місії було вивчення можливостей реалізації будівельної техніки та збільшення присутності профільних іспанських компаній в Україні.
 
З 30 березня по 3 квітня ц.р. іспанські підприємства з Країни Басків, Каталонії та провінції Уеска взяли участь в комерційній місії в Україну та Білорусь, яка була організована Іспанською асоціацією експортерів обладнання для управління рідиною (FLUIDEX) та Інститутом зовнішньої торгівлі Іспанії (ICEX). Під час місії іспанські компанії мали змогу запропонувати українським споживачам продукцію власного виробництва, зокрема, клапани, фільтри, труби, трубопровідне та насосне обладнання.
 
І-й кв. ц.р. став найгіршим з 1993р. початком року для автомобільної промисловості Іспанії. У березні ц.р. в країні було зареєстровано лише 76,5 тис. легкових авто, що на 38,7% менше, ніж за аналогічний період 2008р. Загалом, за результатами І-го кв. ц.р. обсяги продажів автомобілів в країні склали 198,0 тис. од. та зменшилися на 43,1% в річному вимірі. Виправити ситуацію не допоміг навіть урядовий пакет фінансової допомоги. Високий рівень безробіття та низький внутрішній попит на фоні суттєвого зниження купівельної спроможності, не дозволили іспанським автовиробникам збільшити обсяги продажів. На сьогодні Іспанія є одним з найбільш постраждалих західноєвропейських автомобільних ринків, на якому обсяги продажів скорочуються високими темпами починаючи ще з травня минулого року. Фактично, в Іспанії вже зникла половина колишнього авторинку, а дилерські компанії продовжують закриватися. Уряд Іспанії знаходиться в процесі постійного пошуку шляхів порятунку автомобільного ринку країни, який поки що не дає суттєвих результатів. За підсумками 2008 р. виробництво автомобілів в Іспанії зменшилось на 12% що продемонструвало повернення автомобільної промисловості країни до показників 10 літньої давнини. За станом на лютий ц.р. на складах автозаводів Іспанії було накопичено біля 450 тис. нереалізованих автомобілів на загальну суму близько 28,5 млрд. євро.
 
Представники автомобільної промисловості країни називають план Уряду Іспанії щодо порятунку автомобільної промисловості країни незадовільним. На їх думку, обсяги урядових коштів на прямі вливання в автомобільну промисловість та видачу кредитів автовиробникам є недостатніми. В умовах масштабної економічної кризи, яку переживає країна, необхідно розробити інший план з більшими обсягами фінансування. Профільні національні автомобільні асоціації також звернулись до Уряду Іспанії з проханням прискорити надання 500 млн. євро згідно з урядовим планом VIVE (сприяння оновленню автомобільного парку шляхом надання пільгового фінансування в обмін на старе авто) на 2010р., у випадку, якщо не вистачить коштів, виділених на цей рік.
 
Під час Першого щорічного засідання Форуму іспанських підприємств, яке проходило в Нью-Йорку в березні ц.р., Іспанія представила іміджевий проект "Зроблено в Іспанії/Зроблено Іспанією" (Made in/by Spain), спрямований на просування продукції національних компаній.
 
Міністр промисловості, туризму та торгівлі Іспанії М.Себастьян представив відповідний дворічний план, який має на меті змінити уявлення інших країн щодо якості іспанської продукції. Бюджет плану, управління яким здійснюватиме Іспанський інститут зовнішньої торгівлі (ICEX), складає 44 млн. євро та передбачає понад 50 річних заходів щодо просування технологічних інновацій іспанських компаній, культури та освіти, а також гастрономії та моди. Проект “Made in/by Spain” вперше було представлено саме в США з огляду на те, що ця країна є першої економікою в світі, до якої спрямовується біля 18% світових експортних постачань.
 
З огляду на фінансові труднощі та з метою гарантування внесків клієнтів та прав кредиторів, Банк Іспанії наприкінці березня ц.р. прийняв рішення втрутитись у ситуацію, яка склалася в іспанській ощадній касі "Caja Castilla-La Mancha" (CCM).
 
Цей захід Банку Іспанії є першим з часів проблеми з "Євробанком" (2003р.) та найбільшим з часів проблеми з банком "Banesto" (1993р.). На разі передбачається зміна адміністраторів, та фінансова допомога згаданій банківській установі з метою підвищення її ліквідності. На сьогодні частка CCM в іспанській фінансовій системі є незначною та складає лише 0,8%.
 
На позачерговому засіданні Уряду Іспанії 29.03.09 було прийнято рішення про надання згаданій ощадній касі авалю Держказначейства Іспанії на суму до 9 млрд. євро для забезпечення фінансування CCM з боку Банку Іспанії.
 
Уряд Іспанії має наміри створити спеціальний фонд порятунку банківських установ, який фінансуватиметься з державного бюджету та частково за рахунок Фонду гарантування депозитів та інвестицій. Міністерство економіки та фінансів Іспанії заперечує наявність інших проблемних банківських установ в Іспанії.
 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки