Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Сирія – ЄС. Огляд торговельно-економічних відносин (липень – вересень 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Економічне співробітництво, Економічні новини

 

Сирія – ЄС. Огляд торговельно-економічних відносин (липень – вересень 2009 року)

 
Переговори щодо укладання ЄС з Сирією Асоціативної Угоди були розпочаті вісім років тому, але припинені у 2005 році після подій в Лівані та звинувачень у бік Сирії щодо причетності останньої до вбивства прем’єр-міністра Р. Харірі. Переговори були відновлені у 2008 році за ініціативою Франції, яка головувала на той час в ЄС.

Згадана угода, скорегований текст якої був затверджений у грудні 2008 року, має бути підписана та ратифікована всіма 27 членами ЄС. Наразі лише Нідерланди висловлюють беззаперечно критичне ставлення щодо підписання цієї угоди з огляду на гуманітарні питання та порушення прав людини в Сирії, що викликає в свою чергу критику з боку місцевих та регіональних експертів, які звинувачують Голландію у застосування подвійних стандартів з огляду на погодження останньої на підписання аналогічної угоди з Єгиптом та Ізраїлем (до яких були вельми серйозні зауваження в частині забезпечення прав людини).  Питання має розглядатися на черговому засідання міністрів закордонних справ, яке заплановано на жовтень 2009 року.

У цьому зв’язку заслуговує на увагу позиція Великої Британії, яка, за словами заступника міністра закордонних справ ВБ, позитивно налаштована на укладання такої угоди, надаючи таким чином можливість сирійському керівництву переглянути свою політику стосовно співробітництва з Іраном та підтримки бойовиків Хамазу та Хизболи. Така угода має також надати необхідне сприяння перегляду жорстокої позиції по відношенню до Сирії з боку деяких інших європейських держав.

За словами Єврокомісара з питань міжнародних відносин Беніти Ферраро-Вальднер, Асоціативна угода Сирія – ЄС має обоєвигідний характер та корисна для ЄС. Європейський Союз розраховує таким чином отримати стратегічні позитивні результати від стабілізації ситуації на Близькому Сходу з огляду на вирішальну роль Сирії у цьому процесі. Також, за умов реалізації цих планів, ЄС має отримати додаткові можливості та стимули для здійснення подальших кроків на шляху до лібералізації своєї економіки та поліпшенню іміджу на міжнародній арені.

Асоціативна угода не тільки встановлює рамкові принципи подальшого співробітництва, але й накладає певні двосторонні зобов’язання, надає мотивоване сприяння сирійському керівництву продовжити реалізацію програми реформ, у т.ч. у сфері демократизації суспільства, прав людини та верховенства права.

Наразі Сирія залишається єдиною з Середземноморських країн, за виключенням Лівії, з якої не підписана Асоціативна угода.

Підписання Асоціативної угоди, яке має вельми символічне значення, надасть можливість розпочати переговори щодо подальшого укладання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Європейський Союз  наразі залишається найбільшим торговельним партнером Сирії (товарообіг склав 6,7 млрд. Євро (2007 рік) та надасть позитивного імпульсу сирійській економіці.

Разом з тим, місцевими експертами з питань економіки висловлюються застереження щодо очікування помітних економічних наслідків після укладання Асоціативної угоди. Найбільш значним товаром експорту Сирії до ЄС, після енергоносіїв, залишається текстильна та сільськогосподарська продукція, яка буде підпадати під протекціоністські бар’єри ЄС. таким чином,основним наслідком укладання цієї угоди буде надання  позитивного імпульсу майбутнім реформам в сирійському суспільстві та економіці, а не успіхи у торговельному співробітництві та отримання допомоги.

Наразі ЄС відклав розгляд щодо надання Сирії фінансового ресурсу в об’ємі 130 млн. Євро в рамках програми European Neighborhood and Partnership Instrument, який є найменшим з усіх інших Середземноморських країн.    

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки