Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Щодо інвестиційної політики Чеської Республіки (2010 р.)  
Параметри: Інвестиції, Економічне співробітництво

Русскоязычный заголовок: Об инвестиционной политике Чешской Республики (2010 г.) 

Щодо інвестиційної політики Чеської Республіки (2010 р.)


В умовах світової фінансової та економічної кризи Уряд ЧР змінює напрямки залучених інвестицій з міжнародних ринків капіталу. За новими підходами Уряд Чехії відмовляється від залучення в країну виробничих підприємств.

Зокрема, Міністерство промисловості та торгівлі ЧР, а також державне Агентство з підтримки інвестицій «Чехінвест" зосередили зусилля на залучення в країну компаній, які працюють у сфері високих технологій, або які планують створювати в Чехії центри науково-дослідних розробок. Слід зазначити, що при залученні інвестицій у високотехнологічні галузі Чехія активно використовує не тільки кошти держбюджету, але й субсидії з європейських фондів. Зокрема, до 2013 року законодавство Євросоюзу допускає спільне фінансування науково-прикладних програм за рахунок національних джерел і фондів ЄС. 
 
З 2008 року нові інвестиційні вкладення в ЧР йдуть, головним чином, в науково-прикладні дослідження і розробки, випереджаючи за кількістю проектів виробничу сферу. В основному нові «high-tech» інвестиції були невеликі, але наукомісткі проекти, створені на замовлення і за рахунок фінансування великих іноземних компаній. Такі інвестиції не вимагають великих первісних капіталовкладень, ґрунтуються, передусім, на кваліфікації і знаннях своїх працівників. 
 
У 2009 році Урядом ЧР до списку пріоритетних секторів економіки, у яких держава надає підтримку інвесторам, включені розробки з використання відновлювальних та альтернативних енергоресурсів. Крім цього, до списку пріоритетних напрямків входять автомобілебудування та машинобудування, літакобудування, електроніка, медична техніка, інформаційні технології та розробки програмного забезпечення, біотехнології та нанотехнології. 
 
Причому, найбільш перспективними в Чехії вважають сферу біо-і нанотехнологій, з розвитком і освоєнням яких вони пов'язують великі надії. 
 
У 2009 році, у зв'язку з глобальною економічною кризою, помітно скоротилася кількість нових інвестиційних проектів в ЧР. Зокрема, «Чехінвест» здійснював підтримку 79 нових інвестицій (2008 р. - 213), з яких 54 було направлено в область науково-прикладних досліджень, розробок та послуг. На думку чеських експертів, дані інвестиції відносяться до числа найбільш привабливих, оскільки пов'язані з отриманням «ноу-хау» і сприяють підвищенню кваліфікації трудових ресурсів. Новим напрямком роботи «Чехінвеста» стала реалізація спільного американсько-чеського проекту по стажуванню представників компаній-розробників з ЧР у США в науково-дослідних центрах "Силіконової долини" (Plug and Play Tech Centre, Sunyvalle). 
 
Велику частку капіталовкладень в ЧР (до 80%) в 2009 році склали реінвестиції іноземних компаній, які раніше організували своє виробництво на території Чехії. «Чехінвест» прагне приділяти більш інтенсивну увагу вже діючим в країні інвесторам, з метою створення в Чехії умов для розширення капіталовкладень, наприклад, «Panasonic», «Honeywell», «Ingersoll-Rand». 
 
У 2009 р., за підтримки агентства «Чехінвест», у Чехії проводилася робота зі створення наступних науково-технологічних центрів за участю іноземного капіталу:

 
•          Центр розробки електронного устаткування американською компанією «Emerson Copeland» у Південно-Моравському краї.
•          Технологічна лабораторія американської компанії «Honeywell» у Празі в області застосування автоматизованих технологій в авіабудуванні;
•          Технологічний центр німецької компанії «Bosch» в м. Чеські Будейовіце з розробки нових паливних систем двигунів;
•          Центр наукових розробок в галузі електронної оптики в м. Брно за участю американських компаній «FEI», «Delong Instruments» та «Tescan»;
•          Технологічний центр компанії «Optagio» з розробки систем захисту документів і товарів від фальсифікації;
•          Сервісний центр і лабораторія компанії «Olympus» з розробки та виробництва ендоскопів.

Згідно з аналітичними даними Чеського агентства по залученню іноземних інвестицій "ЧехІнвест", витрати держави на здійснення інвестиційних заохочень іноземних інвесторів повертаються в дев'ятикратному розмірі.
 
За інформацією директора агентства "ЧехІнвест", Чеська Республіка з 1998 по 2008 рр., завдяки залученню в економіку країни іноземних інвестицій, отримала прибуток 230 млрд. чес. крон. Витрати держави на інвестиційні заохочення за цей період склали 30 млрд. чес. крон. При цьому, аналітики не брали до розрахунків показники підвищення рівня зайнятості, збільшення купівельної спроможності населення, що спричинило збільшення надходжень до державного бюджету Чехії від ПДВ та акцизів і допомогло заощадити кошти на виплату допомоги з безробіття.
 
Більшу частину витрат держави на інвестиційні заохочення склало звільнення інвесторів від сплати податку на прибуток.
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки