Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Аргентина
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки Аргентини (2008 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники

 

Огляд економіки Аргентини
 
В економічному відношенні Аргентина - одна з найбільш розвинутих країн Латинської Америки. ВНП на душу населення становить 4,3 тис. дол.(2370) доларів за рік.
 
Але економіка її значною мірою залежить від іноземного капіталу.
 
Однак держава продовжує зберігати міцні позиції в:
 
·          атомній промисловості
·          видобутку нафти, газу і вугілля
·          виробництві електроенергії
·          військовій промисловості
·          виплавці чавуну і сталі
·          залізничному транспорті
·          морському судноплавстві.
 
Іноземний капітал майже повністю контролює:
 
·          Автомобільну
·          Тракторну
·          Нафтохімічну
·          Хімічну
·          Фармацевтичну
·          Тютюнову промисловість
·          Будівництво
 

У важкій індустрії виділяються машинобудування, нафтопереробка, чорна металургія. Є цементні, целюлозно-паперові підприємства. Розвинуті текстильна, шкіряно-взуттєва галузі. Провідна галузь - харчова.
 
В загальному міжнародному контексті економіка Аргентини, як і економіка інших країн, продовжує перебувати під впливом світової фінансової кризи.
 
В першій половині 2008 р. економічна ситуація країни характеризувалася внутрішніми інфляційними процесами, прояви яких (зростання ціни „споживчого кошику”, рівня прожиткового мінімуму, а також перевищення сукупного попиту над рівнем ВВП), стали відчутними ще наприкінці 2007 р., у другій половині року економіка знаходилась під тиском зовнішніх факторів.
 
У січні-лютому економічне зростання перевищило 9%, але вже у травні цей ритм уповільнився на 1%. Квітень характеризувався конфліктом уряду з аграріями та введенням „плаваючого податку” на окремі види сільськогосподарської продукції, що, в свою чергу, призвело до гальмування економічних показників до 5,8%. В липні позитивна динаміка відновилася та перевищила 7%. Але наприкінці третього кварталу цей показник впав до 5,2%, свого рекордного мінімуму з 2003 р. Певною мірою, низхідна динаміка ВВП у вересні є безперечно результатом негативного впливу світової фінансової кризи.
 
За офіційними даними Національного інституту статистики та цензів, ВВП країни у 2008 р. порівняно з 2007 р. зменшився з 8,5% до 6,7%.
 
Рівень інфляції не перевищив запланованого урядом рівня та становив 6,5%. Вважається, що такого результату вдалося досягти завдяки проведенню політики жорсткого контролю над цінами на продовольчі товари, товари повсякденного вжитку та енергоносії (див. табл.).
 

Офіційна назва
Аргентинська Республіка
Україна
 
2007р.
2008р.
2007 р.
2008р.
Територія
2,7млн. км2
2,7 млн. км. км2
603,7 тис. км2
603,7 тис. км2
Населення
40,6 млн. осіб
40,6 млн. осіб
46,9 млн. осіб
46,9 млн. осіб
ВВП (ПКС, обсяг, місце держави у відповідному рейтингу МВФ)
254,6 млрд. дол.
20-е місце зі 179 країн
338,7 млрд. дол.
23
131,2 млрд. дол.
47-е місце в світі
350 млрд. дол.
32
ВВП на душу населення (ПКС, обсяг, місце держави у відповідному рейтингу МВФ)
5,4 тис. дол.
49-е місце зі 179 країн
4,3 тис. дол.
59
2,8 тис. дол.
88-е місце в світі
7,6 тис. дол.
90
Зростання ВВП
8,5 %
6,7%
7,6 %
2,1 %
Рівень інфляції
9,8 %
7,2%
16,6%
22,3 %
Рівень безробіття
10,1 %
7,3%
2,8%
7,1 %
Зовн. торговельний обіг
112,3 млрд. дол. США
128 млрд. дол. США
109,8 млрд. дол. CША
152,5 млрд. дол. США
 
Золотовалютні резерви Центрального банку Аргентини знизились з рекордних 50,517 млн. дол. США до 45,462 млн.
 
Курс аргентинського песо по відношенню до долару США впав з 3,01 до 3,43, до євро – 4,27.
 
Поточний платіжний баланс:
13,2 млрд. дол. (2008)
 
Експорт:*
70,6 млрд. дол. (2008)
Експорт - товари:
продукція сільського господарства (32,9 %), легкої та харчової промисловості (29,8 %), енергоносії (17,5 %)
Експорт - партнери:
МЕРКОСУР (22 %, з них 18% припадає на Бразилію), країни ЄС, США (17%), Чилі (13%), Китай (8%)
Імпорт:*
57,4 млрд. дол. (2008)
Імпорт – товари:
Сировина, матеріали та полуфабрикати (32,9 %), машинне обладнання (47,4 %), споживчі товари (11 %), мастильні матеріали (5,4%)
Імпорт – партнери:
МЕРКОСУР – 37 %, ЄС, США (16%), Китай (6%), Чилі (2%). 
* за аргентинськими даними
 
Рівень офіційного безробіття в цілому по країні впав з початку року з 8,4% до 7,8%, що розглядається урядом, як позитив.
 
Водночас, попри існуючим позитивним тенденціям офіційної статистики, незалежні аналітики наводять менш оптимістичні дані щодо рівня інфляції, яка, за їх підрахунками, у річному вимірі становить 29%. Зазначається, що цьому сприяла відновлена практики адміністративного втручання в офіційні економічні індекси та відкрите ігнорування зростання рівня державних витрат та інфляційних процесів.
 
Окрім внутрішніх економічних проблем, додаткового негативу додала світова фінансова криза, яка до середини вересня 2008 р. майже не мала впливу на ринки Латинської Америки, про що свідчили фондові індекси.
 
Ситуація кардинально змінилася 15 вересня, а саме після публікації в ЗМІ про банкрутство банку Lehman Brothers, якому американський уряд відмовив у допомозі, а також Merrill Lynch.
 
Слідом за падінням в США, аргентинський фондовий ринок теж відреагував стрімким падінням. Акції Аргентини, на тлі побоювань інвесторів стосовно загальносвітової рецесії, знизився водночас на 12,15%, що стало самим стрімким падінням за останні 10 років. А після оприлюдненої заяви, що Міжнародний валютний фонд не планує надавати Аргентині кредит для підтримки національної економіки, Аргентина майже опинитись перед загрозою нового дефолту. Тільки на виплати по відсотках уряду Аргентини знадобиться додатково 12 млрд. дол., але через фінансову кризу рефінансування боргу за рахунок випуску нових акцій неможливо. Водночас, у зв’язку з конфліктом з аграріями (конфлікт виник через запроваджену систему оподаткування сільськогосподарського експорту) та посухою, сільське господарство не зможе дати 15-20 млрд. прибутку, як це планувалось під час складання бюджету наступного року.
 
Враховуючи значне зниження світових цін на таку вельми важливу для експорту країни с/г культуру, як соя, а також очікуване падіння цін на кукурудзу, м’ясо великої рогатої худоби тощо, уряд готує низку заходів допомоги аграрному сектору. Водночас, опоненти вже зараз вважають їх недостатніми, вимагаючи від уряду термінового поліпшення законодавчого поля, що регулює цю галузь, збільшення відповідних бюджетних асигнувань (зокрема, для зменшення рівня безробіття через підтримку с/г виробників) та закупівельних цін на с/г сировину.
 
Таким чином, на фоні тліючих внутрішніх проблем та в контексті світової фінансової кризи у найближчій перспективі уряд Аргентини буде намагатися використати свій політичний потенціал та важелі впливу для впровадження нових ініціатив для утримання під контролем соціально-економічної ситуації в країні. В цій площині уряд, напевно, посилюватиме рівень державного регулювання економічної активності.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари чорної металургії

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки