Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки Чехії (1 квартал 2009 р.)  
Параметри: Кон’юнктура ринків, Макроекономічні показники, Валюта

 

 

 
Беручи до уваги тенденції економічного розвитку в європейських країнах, які є основними споживачами чеської продукції, Міністерство промисловості та торгівлі ЧР прогнозує подальший спад ВВП.
 
Зниження ВВП за перший квартал 2009 року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, склало 3,4 %. Це найгірший показник за існування з 1993 року Чеської Республіки. При затвердженні державного бюджету на 2009 рік передбачалося зростання економіки 4,6%. За останніми прогнозами Чеського національного банку ВВП, за підсумками року, знизиться на 2,4%.
 
У зв’язку з фінансовою та економічною кризою в Чеській Республіці зростає кількість банкрутств. У першому кварталі цього року було оголошено 707 конкурсів про проведення банкрутства, що майже на 60% більше, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, у порівнянні з 4 кварталом 2008 року кількість конкурсів зросла на 40 %.
 
Компанія «Siemens» повідомила про закриття заводу «SiemensKolejovа vozidla» в м. Прага, що спричинить звільнення близько тисячі робітників.
 
Таке рішення було прийняте у зв’язку з відсутністю інвесторів, які спроможні викупити компанію цілком. Завод до останнього часу виробляв вагони метрополітену і трамваї.
 
На даний час ведуться переговори з інвесторами, які зацікавлені в придбанні земельних ділянок і обладнання підприємства.
 
Звільнення почнуться в серпні. За домовленістю, досягнутою в минулому році між профспілками та адміністрацією підприємства, звільнені працівники отримають виплати у розмірі 16 середніх заробітних плат.
 
Інфляція за 2008 рік в ЧР склала 6,3%. За даними Чеського статистичного управління з початку 2009 року вона продовжує значними темпами знижатися. В травні інфляція залишилася на рівні квітня (1,3%).
 
Міжрічний індекс споживчих цін знизився в травні 2009 року на 0,5%. Це самий низький показник інфляції з січня 2007 року.
 
На зниження міжрічного індексу цін вплинуло зниження цін на: продовольчі товари - 9,4%, одяг - 3,3%, взуття - 1,1%, побутову техніку – 1,2%, послуги - 3,7%.
 
Значно знизилися ціни з початку року на молокопродукти, м'ясо свиней, та птиці.
 
У травні ціни на всі види автомобілів, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, в цілому знизилися на 11,5%. В той же час, ціни на легкові автомобілі, які мають економічні двигуни: «Шкода Октавія», «Шкода Фабія» та інші залишилася на рівні січня поточного року.
 
Золотовалютні резерви Чеської Республіки у травні 2009 року склали 38 505 млн. дол. США, у порівнянні з січнем поточного року вони зросли на 3 583 млн. дол. США.
 
За підсумками першого кварталу 2009 року державний борг ЧР складає 47 429 млн. дол. США, що на 10,2 млрд. дол. США менше, ніж на кінець 2008 року.
 
 
Курс чеської крони з лютого 2009 року продовжує зростати по відношенню до євро та долару США.
 
Дата
Дол. США
Євро
1 січня 2009 р.
19,3
26,9
1 лютого 2009 р.
21,7
27,9
1 липня 2009 р.
18,3
25,8
 
На думку фінансових аналітиків це тимчасова і нестабільна ситуація. На зниження чеської крони може вплинути зміна процентної ставки Чеського національного банку, а також небажання інвесторів вкладати кошти в нестабільні ринки країн Центральної Європи.
 
Національний банк Чеської Республіки продовжує подальше зниження кредитної ставки. З метою створення більш вигідних умов кредитування для підприємств, покращення умов іпотеки для фізичних осіб 11 травня 2009 р. прийнято рішення щодо зниження 2Т репо ставки з 1,75% до 1,50%.
 
Це було 4 зниження, починаючи з листопада 2008 року і 2 в поточному році. Але не дивлячись на низькі процентні ставки Національного банку, комерційні банки не мають наміру змінювати свою політику, у зв'язку з невизначеним економічним станом підприємств та підприємців, фінансового ринку під впливом світової фінансової кризи.
 
На даний час при оформлені кредитів банки ретельно перевіряють фінансовий стан своїх клієнтів, вимагають більше підтверджуючих документів і надання додаткових гарантій. При цьому кількість наданих кредитів, у порівнянні з першим кварталом поточного року, зростає.
 
Згідно із статистичними даними також збільшується і кількість кредитів, які не повернуті у встановлений термін сплати. Їх обсяг виріс на 78 мільярдів чеських крон, що складає 3,8% виданих кредитів. На початок минулого року вони складали всього 47 мільярд чеських крон (тобто 2,6% загальної суми наданих кредитів). За розрахунками фінансових аналітиків обсяг не повернутих кредитів до кінця року може перевищити 10%. У такому випадку комерційні банки повинні будуть підвищити резервні фонди до 80-90 мільярдів чеських крон, що вплине на їх прибуток.
 
Директива Євросоюзу про «сині карти», що набрала чинності 18 червня 2009 року, формулює сприятливі умови для в'їзду і перебування в країнах ЄС висококваліфікованих фахівців з третіх країн. За даними Єврокомісії, на даний час значна частина кваліфікованих працівників з третіх країн вважає за перспективніше мігрувати в США, Канаду або Австралію, а не в країни ЄС.
 
На протязі двох років країни Євросоюзу, в тому числі Чеська Республіка, повинні внести зміни до діючого законодавства. Термін дії «синьої карти» складає від одного до чотирьох років, з можливістю подальшого продовження. Після вісімнадцяти місяців легального проживання в одній з країн Євросоюзу, фахівець і члени його сім'ї можуть за певних умов переїхати в іншу країну ЄС на нову роботу.
 
Відповідно до директиви власники такихдокументів отримають ті ж права, що і громадяни Євросоюзу. Це стосуватиметься умов праці, зарплати, звільнення, навчання і визнання кваліфікації.
 
Нижня палата Парламенту ЧР в третьому читанні відхилила проект Уряду ЧР щодо змін та доповнень до Закону ЧР № 219/1995 Зб. «Валютний закон», який дозволяв іноземцям з третіх країн купувати нерухомість на території Чехії на фізичну особу. Закон раніше був схвалений в двох читаннях.
 
У зв’язку з цим іноземці, що не мають статусу постійного місця проживання в Чеській Республіці, будуть вимушені і в подальшому купувати квартири, або будинки на фірму реєстровану в Чехії.
 
Проект цього закону був внесений за ініціативою Міністерства фінансів ЧР, яке свою пропозицію аргументувало тим, що з моменту вступу Чехії до Європейського Союзу закінчився п'ятирічний термін дії обмежень для іноземців на покупку квартир, або житлових будинків.
 
Згідно з угодою про вступ до Євросоюзу, іноземці з країн Євросоюзу від 1 травня 2009 року зможуть купувати нерухомість на фізичну особу автоматично. Обмеження тепер стосуються лише іноземців з третіх країн. «Парламент проголосував за санкції, з якими зіткнеться Чеська Республіка найближчим часом зі сторони ЄС», - сказав депутатам після голосування чеський Міністр фінансів Едуард Янота.
 
В умовах світової фінансової та економічної кризи Уряд Чеської Республіки значну увагу приділяє збільшенню виробництва експортно-орієнтованої і конкурентоздатної на європейському і світовому ринках високотехнологічної продукції, із залученням коштів з фондів ЄС на підтримку інноваційних програм.

 

 

 

За даними Міністерства фінансів ЧР у 2008 році до фондів Євросоюзу Чехія перерахувала внески в сумі 35,4 млрд. чес. крон, а отримала з фондів надходжень на 22,9 млрд. чес. крон більше. Це найбільша сума після вступу в 2004 році Чехії до Європейського Союзу. Кошти надійшли до Чехії в основному із структурних фондів ЄС і Фонду солідарності. Крім того, на підтримку чеського сільського господарства ЄС виділив у минулому році 14,6 млрд. чес. крон. Всього за програмами Євросоюзу на 2007-2013 рр. Чехії передбачено виділити 720 млрд. чес. крон.

 

Огляд економіки ЧР (1-й квартал 2009 р.)
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки