Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Естонія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
Основні економічні події в Естонії (квітень – червень 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини


Основні економічні події в Естонській Республіці (квітень – червень 2009 р.)

 

Інтернет - портал новин DELFI (14.04.09) у статті „Народний союз: уряду довіряти не можна” зазначає, що цього тижня були піддані жорсткій критиці з боку опозиції рішення Уряду Естонії спрямовані на виведення країни з фінансово-економічної кризи та мінімізації її наслідків. Йдеться про ухвалене, на екстреному засіданні Уряду, рішення призупини з 1 червня ц.р. на 2 роки державні виплати ІІ пенсійної ступені, що може негативно вплинути на пенсійне забезпечення населення у близькому майбутньому і, не виключено, призведе до протестів у суспільстві.

Згідно з цим рішенням, держава поновить часткові виплати лише у 2011 році і буде відраховувати у ІІ пенсійну ступінь два відсотки, а робітник сплачуватиме один відсоток від заробітної платні. Схему, яка діє нині (2+4) планується відновити у 2012 році, додає автор статті.

Незважаючи на те, що за урядовими розрахунками ухвалені рішення дозволять зекономити у бюджеті 1,4 млрд. естонських крон, на думку представників опозиції, вони суперечать обіцянкам, які були задекларовані учасниками правлячої коаліції під час передвиборчої кампанії, повідомляє видання.

 
***

Інтернет - портал новин DELFI (17.04.09) розмістив статтю „Fitch: до 2013 року Естонії євро не світить” у якій зазначає, що, за даними рейтингового агентства Fitch, Естонія, Литва та Польща не будуть готові приєднатися до єврозони раніше 2013 року.

До 2015 р. приєднатися до єврозони зможуть Болгарія та Румунія, на рік раніше будуть готові перейти на євро Чехія та Угорщина. Входження країн Східної Європи до єврозони знизить ризик виникнення нової економічної кризи, вважають експерти.

Попри це, як повідомлялося раніше, Прем`єр-міністр Естонії А. Ансип заявив про намір Естонії перейти на європейську валюту вже в липні 2010 року. Єврокомісар з питань фінансів Х. Альмунья назвав цей план занадто амбіційним.

***

Естономовна газета „Eesti Päevaleht” (22.04.09) у статті „Українці рятують естонську пенсійну систему” зазначає, що внаслідок фінансово-економічної кризи у скрутному становищі опинилася пенсійна система Естонії. На думку експертів, одним із шляхів вирішення зазначеного питання може стати залучення на роботу до естонських підприємств емігрантів з інших країн, у тому числі й з України.
Згідно із дослідженнями, які проводив Світовий банк, встановлено, що в країнах Східної Європи ситуація із старінням населення є унікальною, оскільки одночасно відбувається швидке зменшення та старіння населення.

Країни із вказаними проблемами поділяються на три групи. До першої віднесено країни з відносно молодим населенням, але з не реформованою пенсійною системою, такі як, Туркменія та Узбекистан. До другої групи належать країни із старіючим населенням, але з проведеними у себе реформами – до них належить також й Естонія. Третя група у найгіршому стані: в країнах відбуваються швидке зменшення та старіння населення, а необхідні реформи не проведено. Це такі держави, як Молдова, Україна, Сербія та Росія.

Згідно з калькуляцією Світового банку, до 2025 року Україна втратить 11,8 мільйонів мешканців, що означає втрату приблизно чверті населення (у порівнянні - в Естонії цей показник становитиме 100 000 осіб), резюмує автор статті.

 
***

Газета „Postimees” (11.05.09) у повідомленні „Ансіп подякував соціал-демократам за роботу в уряді” зазначає, Прем’єр-міністр Естонії А. Ансіп надіслав Президенту країни Т.Х. Ільвесу заяву щодо відставки трьох міністрів від коаліційної пропрезидентської Соціал-демократичної партії ЕР, а саме: Міністра внутрішніх справ Ю. Пахла, Міністра фінансів І. Падара та Міністра у справах народонаселення У. Пало.

Далі видання зазначає, що цей крок можна вважати як той, що може призвести до розпаду правлячої коаліції. До складу нової коаліції може увійти Народний Союз, який об’єднує 11 000 мешканців Естонії і має чіткі інтереси, які й відстоює. На думку Прем’єр-міністра ЕР, захист суто партійних інтересів у кризовий період „може знову обійтися дуже дорого”. В Уряді точаться дискусії та ведуться переговори щодо переформатування правлячої коаліції, додає автор статті.

На думку Президента ЕР Т. Х. Ільвеса після формування нового Уряду він повинен буде отримати новий мандат від Рійгікогу (Парламенту) ЕР.

 
***

Економічний щотижневик Естонії „Ділові відомості” (19.05.09) під заголовком „Естонець з українцем брати навіки” надрукував повідомлення про те, що цими днями в Києві було відкрито представництво Фонду розвитку підприємництва, яке покликано надавати допомогу естонським підприємцям за кордоном, заохочувати інвестиції та надавати сприяння у розвитку туризму. Далі в статті зазначається, що Естонія і Україна зацікавлені у розвитку спільних проектів, що було підтверджено Міністрами економіки двох країн на зустрічі в Києві в рамках робочого візиту Міністра економіки та комунікацій ЕР Ю. Партса в Україну.

 
***

Газета „Postimees” (29.05.09) у повідомленні „Уряд затвердив бюджетну стратегію на чотири роки” зазначає, 28 травня ц.р. затверджено бюджетну стратегію Естонії на ближчі чотири роки, згідно якої головним завданням Уряду є підтримка життєздатності бюджетної політики країни, прозора й стабільна податкова система, гнучка структура державного бюджету, зростання обсягів інвестицій, а також реорганізація загального сектору. Далі в статті зазначається, що одним із важливих положень нової стратегії визначено досягнення профіциту у бюджеті урядового сектору до 2012 року.

У стратегії також заплановано до 2010 року скласти бюджет з дефіцитом у 2,9%, а у 2011 році – з дефіцитом у 1,5%. У майбутньому також має значно збільшитись доля доходів з податків до бюджету. Далі видання зазначає, що Уряд ЕР планує здійснити цю ідею за допомогою залучення іноземних коштів.

 
***

Газета „Postimees” у статтях „Коаліція має бути обережною” (02.06.09) та „Ільвес: найголовніше – це бюджет” зазначає, цього тижня представники Партії реформ та Союзу Ismaa і Res Publika відмовились від планів по створенню нової правлячої коаліції більшості з партією Народний Союз. Як засвідчили коаліційні переговори, вони навряд чи змогли б допомогти процесу врівноваження доходів та видатків державного бюджету країни. Тому було ухвалено рішення про формування Уряду меншості, який вже розпочав свою роботу. Новий Уряд ЕР сподівається на підтримку з боку Партії зелених Естонії, з якою продовжуються переговори.

Як зазначив Глава Естонської держави головним питанням роботи нового Уряду залишається ухвалення бюджету 2009 року, який необхідно скоротити на 6,5 млрд. естонських крон, повідомляє видання.

Втім, автор статті акцентує, що Уряд меншості у складі Партії реформ та Союзу Isamaa і Res Publica мають лише 50 місць у Парламенті, а Партія зелених Естонії, як і партія Народний Союз, шість місць. При ухваленні рішень 56 голосів може бути недостатньо.

 
***

Газета „Postimees” у статті „Молодежь Эстонии” подає заяву про банкрутство” (11.06.09) зазначає, що 10 червня ц.р. правління підприємства, яке займається випуском газети „Молодежь Эстонии” ухвалило рішення про направлення до суду заяви щодо початку процесу про оголошення банкрутом. Далі автор статті зазначає, що ще в травні ц.р. через фінансові труднощі керівництвом газети було ухвалено рішення про тимчасове припинення її випуску, але так і не зумівши подолати наслідки фінансової кризи вимушено було оголосити про банкрутство газети. Засідання суду заплановане на 26 червня ц.р.

Газета „Молодежь Эстонии” входила у трійку найбільших та популярних газет в Естонії, її виписували 32 000 читачів.
 
 
***

Газета „Ділові відомості” у статті „Закон про трудовий договір все ж такі змінено” (19.06.09) зазначає, що 18 червня ц.р. Рійгікогу (Парламент) ЕР ухвалив законопроект про зміни до Закону ЕР про трудовий договір, який вступить в дію з 01 липня ц.р. Далі автор статті зазначає, що згідно нового законопроекту виплати компенсацій по безробіттю для звільнених за власним бажанням або за домовленістю сторін будуть виплачуватись лише з 2013 року.

Страхові компенсації, які безробітний отримує перші 100 днів, знижено на 70%, а компенсації з 101 дня до 360 – з 40% до 50%. Внесено також зміни до виплат у нічний період роботи, їх можна встановлювати лише за домовленості з робітником, або колективним договором.

Як відмічають більшість експертів, внесені зміни до Закону про трудовий договір більше відображають інтереси роботодавців, ніж робітників, повідомляється у статті.


Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки