Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Греція
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічне становище в Греції (січень – березень 2010 р.)  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД, Макроекономічні показники, Транспорт

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическая ситуация в Греции (январь – март 2010 г.)

Соціально-економічне становище в Греції (січень – березень 2010 р.) 

 
Щодо Плану стабільності та розвитку Греції
 
14 січня 2010 року Прем’єр-міністра Греції Г. Папандреу на засіданні Кабінету Міністрів закликав ратифікувати новий План стабільності та розвитку Греції, що був представлений на розгляд Єврокомісії. Він також наголосив на необхідності прискорення процесу реформ та перетворень в країні з метою якнайшвидшого виведення грецької економіки з фінансово-економічної кризи.

Трирічна Програма покращення ліквідності грецької економіки, на реалізацію якої буде виділено 28 млрд. євро, має на меті реабілітацію економіки, зменшення дефіциту та державного боргу, що призведе до поступового перетворення країни.

Г. Папандреу позитивно оцінив перші 100 днів роботи його Уряду, „якому довелось працювати в умовах глибокої кризи, з великим боргом та дефіцитом, що залишились від попереднього керівництва країни”. 

Після ратифікації грецьким урядом Програми стабільності та розвитку вона також була схвалена Європейським Союзом.

 
Щодо додаткових заходів Уряду Греції

В березні ц.р. Парламентом Греції схвалено додаткові заходи Уряду, що направлені на покращення соціально-економічного становища в країні, а також на подолання макроекономічних та фінансових ризиків з метою забезпечення виконання основних положень Програми стабілізації і розвитку. Зазначені дії Уряду дозволять зменшити дефіцит бюджету країни ще на 4,8 млрд. євро (2% ВВП), додатково до раніше оголошених скорочень.

Відповідно до програми скорочення сфери видатків встановлено 7% скорочення зарплати, 10% скорочення матеріальної допомоги, 30% зменшення оплати понаднормової праці та замороження підвищення заробітної плати для працівників державного сектору.

На 14,3 цента підвищено оподаткування одного літра пального (близько 15% від попередньої вартості 1,15 євро за літр). Очікується, що незабаром відбудеться чергове подорожчання бензину та дизпалива за рахунок підвищення податків (до 20% від ціни, яка діє на сьогодні).

Уряд Греції має намір скоротити витратну частину бюджету на 2010 рік ще на 2,5 млрд. євро та збільшити доходну частину на вказану суму. Передбачається, що зазначеного вдасться досягти за рахунок додаткового підвищення акцизів на тютюнові вироби та спиртні напої, а також податку з продаж.

Крім того, планується підвищити на 1-2% ставки податку на додану вартість, який нараховується диференційовано в залежності від видів товарів і послуг. Зокрема, стандартна ставка ПДВ, яка до цього становила 19%, збільшена до 21%. 
 
 
Щодо змін в грецькому податковому законодавстві

Інформаційне агентство „Athens News Agency” від 08.02.2010 р. опублікувало інтерв’ю Міністра фінансів Греції Г. Папаконстантіну, в якому він повідомив, що в Греції буде знижено поріг для 40- відсоткового податку. Тобто, якщо раніше такий податок накладався на громадян з доходом більше 75 тис. євро в рік, то найближчим часом 40% податку будуть сплачувати громадяни із доходами понад 30 тис. євро. Однак, Міністр запевняє, що готується законопроект, який полегшить економічне становище малозабезпечених верств населення. Зазначені податкові зміни будуть проводитись в рамках Плану скорочення дефіциту державного бюджету.

 
Щодо підтримки компаній малого та середнього бізнесу

30 квітня ц.р під час прес-конференції щодо запровадження спеціальних програм (ESPA) Міністр економіки, конкуренції та судноплавства Греції Л. Кацелі повідомила про започаткування програм, які передбачають фінансування у розмірі 275 млн. євро для підтримки 6 000 компаній малого та середнього бізнесу в сфері виробництва. Головною метою зазначених програм є збільшення ліквідності компаній, покращення інвестиційного клімату та збільшення кількості робочих місць на внутрішньому ринку.

 
Щодо зменшення дефіциту бюджету

На початку березня ц.р. Національний банк Греції опублікував заяву, в якій відзначається зменшення дефіциту бюджету за період січень-лютий 2010 року до 1,6 млрд. євро у порівнянні 3,4 млрд. євро за відповідний період 2009 року.

 
Щодо злиття провідних авіакомпаній Греції

22 лютого ц.р. дві провідні авіакомпанії Греції "Aegean" та "Olympic Air" заявили про злиття в єдину компанію, яка буде представлена на Афінській фондовій біржі, а компанії "Olympic Handling" та "Olympic Engineering" стануть дочірніми підприємствами нової авіакомпанії. Очікується, що нова авіакомпанія розпочне функціонувати з жовтня 2010 року та використовуватиме назву і логотип "Olympic Air" після необхідного перехідного періоду, протягом якого буде використовуватись назва і логотип "Aegean".

Угода про злиття набере чинності після ухвалення Європейським антимонопольним комітетом. Відповідно до угоди, "Aegean" (група компаній Васілакіса) та єдиний власник "Olympic Air" "Marfin Investment Group" матимуть рівну участь в новій авіакомпанії. Збережуть свою пропорційну участь й група компаній Ласкарідіса, В. Константакопулос, Г. Давід, Л. Іоанну, а банк "Піреос" продовжить надання своєї підтримки.

Очікується, що власники старих компаній Т. Васілакіс та А. Вгенопулос очолять нове об’єднання і забезпечуватимуть уніфікацію та створення "національного лідера" в сфері повітряних перевезень на європейському рівні, з продовженням авіаперевезень до найбільш віддалених частин Греції.

Наразі флот двох компаній нараховує 64 літаки, 39 з яких є найсучаснішими літаками "Airbus". Штат "Aegean" нараховує 2 500, а "Olympic Air" – 3 350 працівників. Обидві компанії виконують 41 міжнародний та 65 внутрішніх рейсів.

 
Щодо страйків грецьких фермерів

Наприкінці січня ц.р. в Греції відбулися затяжні страйки фермерів, які блокували рух на основних автомобільних шляхах країни в районах Серрон, Кавала, Ларіса та Флоріна, що спричинило значні втрати для транспортного сектору, а також для туристичної галузі Греції. 20 січня ц.р. до страйкарів приєдналися фермери острова Крит та півострова Пелоппонес. Фермери також перекрили центральні автомагістралі країни Афіни-Салоніки та Салоніки-Кавала, Салоніки-Серрес, Коринф-Тріполі, а також пропускні пункти на кордоні з Болгарією.

Аграрії вимагають від Уряду збільшення закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, а також виплати грошової допомоги, обіцяної Міністром фінансів Греції у 2009 р. Невдоволення фермерів загострилось після безрезультатної зустрічі Міністра агропромислового розвитку Греції К. Батзелі з представниками провідного фермерського об’єднання „PASEGES”. Ф. Сахінідіс та Міністр К. Бадзелі, під час зустрічей із фермерами заявили, що Уряд на даний час не може задовольнити усі вимоги аграріїв та наголосили, що критичний стан економіки країни не дозволить надати додаткову грошову допомогу зазначеній галузі. В той де час, попереднім урядам вдавалося задовольняти їхні вимоги. Зокрема, у 2008 році урядом партії „Нова демократія” очолюваної К. Караманлісом, було виплачено фінансову допомогу фермерам у розмірі 500 млн. євро.

 
Щодо страйків працівників державного сектору

В лютому та березні ц.р. в Греції відбулися страйки працівників державного сектору, оголошені Профспілкою держслужбовців Греції. У страйках взяли участь працівники виконавчих державних органів, медичних закладів, комунальних, транспортних та господарських служб країни, а також грецькі авіадиспетчери.

Страйки пов’язані з оприлюдненням Прем’єр-міністром Греції Г. Папандреу нових заходів Уряду щодо економії державних коштів для виведення грецької економіки з фінансової кризи. Заходи, зокрема, передбачають: замороження зростання зарплат в державному секторі, тимчасове припинення укладання трудових угод, підвищення податку на пальне, підвищення податкових зборів на доходи підприємств, а також здійснення ґрунтовної перевірки компаній на предмет ухилення від сплати податків. 

Водночас, незважаючи на постійні страйки та демонстрації в країні, 50-60% населення підтримують зазначені кроки грецького Уряду.

Разом з цим, 20 лютого ц.р. рішенням суду за поданням Міністерства фінансів Греції було припинено страйк митників та податківців, що вони розпочали 17 лютого та планували проводити до 25 лютого ц.р. За результатами страйку митників, станом на 20 лютого понад 85% автозаправочних станцій в країні залишились без палива, оскільки було припинено його імпортне оформлення. 22-23 лютого ц.р. ситуація з паливом в країні нормалізувалась.

31 березня 2010 року, Прем’єр-міністр Греції Г. Папандреу відвідав Службу зайнятості Греції (ОАЕД), де зустрівся з керівництвом Служби та громадянами. Г. Папандреу повідомив, що Уряд розпочинає реалізацію низки програм покращення становища на ринку праці, які були розроблені Міністерством праці та соціального страхування Греції. В свою чергу, Міністр праці А. Ловердос заявив, що відповідно до цих програм для безробітних відкриється 120 тис. нових робочих місць. Службою зайнятості визначено чотири ключові програми, загальний обсяг бюджету яких складає понад 800 млн. євро та реалізовуватимуться за рахунок Міністерства праці та Служби зайнятості. Сума допомоги, відповідно до зазначених спеціальних програм сприяння зайнятості, буде розраховуватись як співвідношення страхових внесків (роботодавця і працівника) від валового доходу до рівня мінімального базового окладу. Подання заявок для участі у зазначених програмах розпочнеться відразу після Великодня.

 
Щодо проекту закону про працевлаштування молоді

Провідні грецькі ЗМІ повідомили, що Міністр праці та соціального страхування Греції А.Ловердос представив проект закону щодо працевлаштування, який передбачає заохочення працедавців наймати на роботу молодь. Відповідно до проекту закону, Національною організацією з працевлаштування (OAED) протягом чотирьох років повинне здійснюватись субсидування соціального захисту молоді.
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки