Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Кувейт
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
2012 – 8 міс. Огляд найважливіших економічних подій у Державі Кувейт  
Параметри: Економічні новини

2012 -8 мес. Обзор важнейших экономических событий в Государстве Кувейт

2012 – 8 міс. Огляд найважливіших економічних подій у Державі Кувейт

 

Загальна економічна ситуація, рішення Уряду

Кабінет Міністрів Кувейту прийняв постанову, в якій визначив необхідний відсоток для працюючих підданих емірату в місцевих приватних компаніях. Так, кувейтяни мають складати 66% персоналу банків, 62% у компаніях транспортно-комунікаційного сектору, 40% у інвестиційних компаніях, 2% в компаніях галузі будівництва, будівельних матеріалів, сільського господарства, тваринництва, риболовства.

 

Кабінет Міністрів Кувейту звернувся до Міністерства фінансів опрацювати питання збільшення надходжень до Резервного фонду емірату з 10% до 25% від прибуткової частини бюджету. За наявною інформацією, на сьогоднішній день авуари Кувейтської інвестиційної адміністрації, яка оперує коштами зазначеного фонду, перевищують 300 млрд. дол. США.

 

За інформацією Центрального банку Кувейту, у 2011 році позитивне сальдо торгівельного балансу країни склало 77702,4 млн. дол. США, або 222% до показника 2010 року. Експорт становив 102801,6 млн. дол. США, з яких 96080,4 млн. дол. США складали надходження від продажу нафти. Імпорт становив 25099,2 млн. дол. США.

 

За заявою Міністра фінансів емірату Найєфа Хаджрафа, найближчим часом очікується підписання Указу Еміра щодо прийняття бюджету країни на 2012/2013 рік. Попередній склад Парламенту так і не спромігся прийняти Закон про державний бюджет, тому, з огляду на неможливість       провести чергове його засідання, вирішено прийняти його без парламентського рішення.

 

Підкреслюється, що профіцит цьогорічного бюджету планується на рівні 47,5 млрд. дол. США.

 

За заявою Заст. виконавчого директора північного регіону Кувейтської нафтової компанії Хасанії Хашем, Кувейт планує збільшити видобування нафти на півночі емірату з 700 тис. барелів на добу(видобувається на сьогоднішній день) до 1 млн. барелів нафти на добу у 2017 році. Для цього буде імплементована низка проектів, частина яких вже наразі виконується.

 

За повідомленням Світового економічного форуму, цього року Кувейт посів 37 місце у глобальному індексі конкурентоспроможності з результатом 4,56 бали за семибальною шкалою. У порівнянні з минулим роком країна опустилася на 3 кроки (2011 – 34 місце). Це найнижчий результат серед країн РСАДПЗ. Так,  Катар отримав 5,38 балів, КСА – 5,19, ОАЕ – 5,07, Оман – 4,65, Бахрейн – 4,63.

 

Найбільший приватний банк Кувейту, «National Bank of Kuwait», отримав від світового фінансового часопису «Global Finance» престижну нагороду – звання «Найкращий постачальник фінансових ринкових фондів на Середньому Сході у 2012 році». До того ж, цього року банк посів 34-е місце серед 50-ти найбезпечніших банків світу.

 

Двостороннє економічне співробітництво

Президент Азербайджану І.Алієв запросив Еміра Кувейту шейха Сабаха А.Ас-Сабаха взяти участь у роботі 12-го саміту Організації економічного співробітництва, який проходитиме в м. Баку 16.10.2012 р.

 

Президент Туреччини А.Гюль запросив Кувейт взяти участь у засіданні 28-ї сесії постійного комітету економічного та торгівельного співробітництва Організації Ісламської конференції, яке відбудеться в м. Стамбул 08-11.10.2012 р.

 

Під час проведення Сьомого засідання міжурядової кувейтсько-алжирської спільної комісії, яке проходило в Алжирі, Міністр фінансів цієї північноафриканської країни К.Джуді оголосив про створення підкомітету з інвестицій. Мета новоствореного органу – подолання перешкод, які заважають імплементації спільних проектів. За результатами роботи комісії підписано торгівельну угоду та угоду щодо співробітництва в галузі туризму.

 

Турецький ісламський банк «Kuveyt Turk», 62% якого належать кувейтському ісламському банку «Kuwait Finance House», планує відкрити перший в Німеччині банк, який працюватиме за фінансовими законами шаріату. Наразі представництво банку знаходиться в м. Манхайм, проте після отримання ліцензії на повномасштабну банківську діяльність, штаб-квартира банку переїде до м. Франкфурт.

 

Делегація материнської компанії нафтобізнесу емірату «Kuwait Petroleum Corporation» (КРС) відвідала Нідерланди. Обговорено питання подальшого розвитку співпраці у нафтовій галузі. Зокрема, кувейтська сторона наразі вивчає можливість модернізації нафтопереробного заводу в Роттердамі, який працює під брендом Q8 і належить КРС, та  інвестування коштів у нові об’єкти галузі. Остаточне рішення буде прийняте на початку наступного року. Під час візиту підписано нову угоду щодо оренди землі в порту Роттердам, на якій знаходиться кувейтський нафтопереробний завод.

 

КРС також підписала відкритий п’ятирічний контракт з подовженням  з індійськими компаніями «Hindustan Petroleum» та «Bharat Petroleum» на поставку нафти цим компаніям на загальну суму 10 млрд. дол. США. Нафта буде перероблятись на індійських нафтопереробних заводах. Загалом КРС поставлятиме індійським партнерам 50 тис. барелів нафти на день.

 

Міністр нафти Єгипту М.Аль-Саїд заявив, що його країна звернулася до уряду Кувейту з проханням звільнити Єгипет від необхідності надання державної гарантії при закупівлі сирої нафти та збільшити щомісячні поставки до країни з 1,5 млн. барелів до 2,0 млн. барелів. Під час зустрічі з Міністром фінансів Кувейту Н.Аль-Наджрафом він також підкреслив, що Кувейт є одним з найбільших арабських інвесторів у Єгипті із загальною сумою інвестицій у 2,5 млрд. дол. США.

 

Виконання національних проектів розвитку

Міністерство громадських робіт Кувейту затвердило проект будівництва нового міста Аль-Найєм, який складається з житлових районів, промислової зони та інфраструктури.

Уряд емірату санкціонував будівництво нової електростанції Північний Аз-Зур на півдні країни. З метою здійснення проекту буде створена акціонерна компанія, 50% акцій якої запропонують приватним особам, 40% належатиме інвестиційним компаніям, а 10% - уряду.

               

Економічне співробітництво в рамках Ради з співробітництва арабських держав Перської затоки(РСАДПЗ)

Делегація Кувейту взяла участь у 27-му засіданні Генерального секретаріату РСАДПЗ з керівництвом та членами правління регіональних ТПП. Під час засідання підкреслено, що збільшення рівня економічної інтеграції країн-членів РСАДПЗ надало позитивного імпульсу розвитку співробітництва у останні роки.

 

Інвестиційна та кредитна діяльність

За заявою Міністра транспорту Йорданії Х.Аль-Масаєда, Кувейт виявив інтерес до фінансування двох життєво важливих проектів у транспортній галузі, а саме будівництва залізниці. Проект здійснюватиметься в рамках Гранту РСАДПЗ у розмірі 5 млрд. дол. США, виділеного королівству, з яких Кувейт надасть 1,25 млрд. дол. США. Підписано угоду між Йорданією та Кувейтом щодо надання першого траншу зазначеного гранту в розмірі 250 млн. дол.  США.

 

Наразі Кувейт через Кувейтський фонд арабського економічного розвитку фінансує 25 проектів у Йорданії на загальну вартість 533 млн. дол. США, а кувейтські приватні інвестиції складають понад 10 млрд. дол. США.

 

Протягом звітного періоду ділова активність країни залишалася на низькому рівні. Це пояснюється сезоном відпусток,  який практично тривав з червня – липня та завершився у 20-х числах вересня.

 

З огляду на сезон відпусток зменшилася кількість двосторонніх заходів торгівельно-економічного напрямку як на приватному, так і на державному рівні.

 

З огляду на нестабільність політичної ситуації, фактичне блокування роботи Національної Асамблеї країни, відсутність дієвого співробітництва між законодавчою та виконавчою владою, нинішній уряд емірату носить скоріше технічний характер, його члени не ініціюють проведення реформатських економічних рішень, розуміючи, що ці проблеми вирішуватиме наступний склад уряду. За прогнозами аналітиків, скоріш за все, у грудні ц.р. відбудуться нові парламентські вибори, після яких буде затверджено новий склад виконавчої гілки влади.  

 

До того ж, неможливість зібрати членів Парламенту на засідання з метою обговорення проектів законів, економічного напрямку в тому числі, уповільнило роботу економічного блоку уряду. Це спричинило те, що вперше за останні роки бюджет країни на поточний фінансовий рік (01.04.2012-31.03.2013) планується приймати не законом, а спеціальним указом Еміра.

 

Неспроможність Парламенту країни прийняти бюджет вже призвела до уповільнення роботи щодо планування та виконання національних проектів.

 

Слід очікувати, що економічна активність емірату повернеться до свого нормального русла після парламентських виборів та затвердження нового складу уряду.

 

Незважаючи на зазначене вище, протягом звітного періоду економіка Кувейту продовжувала демонструвати сталі надходження до бюджету, забезпечені високою ціною на нафту і нафтопродукти. Про це свідчать прогнози виконання фінансових показників бюджету країни.

 

До того ж, представники нафтової промисловості емірату розширяють співпрацю на існуючих ринках (Європа) та продовжують шукати нові ринки збуту своєї продукції (Індія).

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки