Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Ліван
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки Лівану (2008 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини

Огляд економіки Лівану (2008)

 
На тлі фінансової кризи, що вразила багато провідних держав світу, економіка Лівану демонструє помітну стабільність завдяки чіткій роботі банківського сектора. Кредитні обмеження в США, Європі та деяких країнах Перської затоки змусили багатьох ліванських експатріантів та громадян інших арабських країн перемістити велику частину своїх активів до місцевих ліванських банків. Бейрут наразі розглядається багатьма вкладниками як зона відносної фінансової стабільності.
 
Міжнародний валютний фонд позитивно оцінив діяльність Центрального банку Лівану (Banque du Liban), зокрема, за жорсткі заходи, які були вжиті з метою захисту ліванських банків від прямих наслідків міжнародної фінансової кризи.
 
За даними Світового банку, ріст валового внутрішнього продукту в Лівані у 2008 році становив 6%. На кінець 2008 року він досяг 29 млрд. дол. США. Рівень інфляції становив 8%.
 
Курс ліванської ліри до американського долара підтримувався на рівні 1507,50 ліванських лір за 1 дол. США.
 
Баланс Центрального банку Лівану на кінець 2008 року становив 40 млрд. дол. США порівняно з 32,3 млрд. дол. США на кінець 2007 року.
 
За 2008 рік активи Центрального банку в іноземній валюті зросли на 59% і досягли 19,73 млрд. дол. США, збільшившись за останні 6 місяців на 5 млрд. дол. США. Запаси золота збільшились на 5% і досягли 8 млрд. дол. США.
 
За даними міністерства фінансів Лівану, на кінець 2008 року державний борг країни зріс на 12% до 47 млрд. дол. США або 162% ВВП порівняно з 2007 роком, коли він становив 42 млрд. дол. США. Значне зростання державного боргу відбулося через підвищення в першій половині 2008 року цін на нафту, яку держава закуповувала для енергетичної компанії „Electricite du Liban”.
 
За минулий рік ціни на воду, електроенергію, газ практично не змінилися. На продукти харчування виросли на 12%, на транспорт, телекомунікації, освіту, товари широкого вжитку на 6%.
 
На обслуговування державного боргу в 2009 році піде 39% загальних урядових витрат, які очікуються в сумі 10,320 млрд. дол. США. Дефіцит бюджету на 2009 рік планується в сумі 2,93 млрд. дол. США.
 

Макроекономічні показники Ліванської Республіки

( за даними Міністерства фінансів Лівану)

Показники

2009 р.(заплановано)

2008 р.

2007 р.

Вартість валового внутрішнього продукту (ВВП) (млрд. дол. США)

 31,0

 29,0

 25,0

ВВП на душу населення (дол. США)

11 500,0

11 100,0

10 600,0

Ріст ВВП (%)

3,0

8,0

4,0

Державний борг (млрд. дол. США)

50,0

47,0

42,0

Рівень інфляції (%)

6,0

8,0

5,6

Рівень безробіття (%)

15,0

15,0

18,0

Середній курс ліванської ліри до долара США

1 507,5

1 507,5

1 507,5

Середній курс ліванської ліри до Євро

2 100,0

2 120,0

2 200,0


Ліван є країною-реципієнтом. Отримує значну фінансову допомогу від західних країн ( в рамках Париж-ІІІ) та країн Перської затоки. За звітний рік вона становила близько 4 млрд. дол. США.

 

  • торгівля та сфера обслуговування - 71%;
  • промисловість - 14%;
  • будівництво - 9%;
  • сільське господарство - 6%

 

За інформацією Центрального банку Лівану в той час як США та країни Європи борються з міжнародною фінансовою кризою, ліванські банки зіткнулися з безпрецедентним зростанням грошових переказів із-за кордону.
 
Емігранти з Лівану, яких за неофіційними даними нараховується майже 15 млн. осіб, продають деякі цінні папери в Європі та США і вкладають цю готівку в ліванські банки.
 
Основна частина депозитів в ліванських банках була розміщена в третьому та четвертому кварталах 2008 року.
 
За оцінками Світового банку, грошові перекази до Лівану в 2008 році досягли 6 млрд. дол. США. Ріст становив 4% порівняно з 2007 роком, коли вони були 5,77 млрд. дол. США.
 
В 2008 році активи 66 ліванських банків досягли понад 100 млрд. дол. США. Запаси іноземної валюти в Центральному банку становлять 20 млрд. дол. США.
 
Об’єднані активи 4 найбільших банків Лівану - Bank Audi, BLOM Bank, Byblos Bank і Bank of Beirut становлять більше ніж 50 млрд. дол. США або половину всіх активів ліванських банків.
 
За даними Асоціації ліванських банків, понад 45 % активів в ліванських банках є ліквідні і більша частина цієї ліквідності знаходиться в іноземній валюті, що служить захистом для цих банків.
 
Крім того, проценти для отримання кредиту (близько 10%) самі низькі в регіоні.
 
Середня поточна процентна ставка по доларових депозитах становить трохи менше 4,5 %, в той час як середня процентна ставка в місцевій валюті становить від 8 до 9 %.
 
Центральний банк Лівану забороняє комерційним банкам робити прямі інвестиції в нерухомість Лівану або інших країн. Але банкам дозволяється давати кредити на жорстких умовах інвесторам, які мають наміри реалізовувати будівельні проекти.
 
Така політика дозволила місцевим банкам уникнути ризикових інвестицій.
 
На кінець 2008 року активи найбільшого ліванського банку - Bank Audi становили 20,4 млрд. дол. США (ріст 17,9% порівняно з 2007 роком), коли вони були 17,3 млрд. дол. США. Другий за величиною BLOM Bank збільшив свої активи протягом 2008 року на 7,4% до 17,9 млрд. дол. США порівняно з 16,6 млрд. дол. США в 2007 році. Активи третього за величиною банку - Byblos Bank становили 11,2 млрд. дол. США, збільшившись на 18,5% порівняно з 2007 роком, коли вони були 9,5 млрд. дол. США.
 
За 2008 рік ліванські банки отримали в середньому на 10% прибутків більше ніж в 2007 році.
 
Так, BLOM Bank отримав за 2008 рік 251,6 млн. дол. США чистого прибутку, що на 22,9% більше ніж 2007 року, коли чистий прибуток становив 204,7 млн. дол. США.
 
Bank Audi мав 2008 року 238,5 млн. дол. США чистого прибутку, що на 19,1% більше ніж 2007 року, коли він становив 200,3 млн. дол. США.
 
Byblos Bank отримав за 2008 рік 122 млн. дол. США чистого прибутку, що на 23% більше ніж 2007 рік, коли чистий прибуток становив 99,2 млн. дол. США.

 
Банківський сектор

2008 року Ліван мав наступну структуру ВВП:
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки