Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Ліван
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Огляд основних економічних подій в Лівані (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини

Русскоязычный заголовок: Обзор основных экономических событий в Ливане (1 квартал 2010 г.)

 
Огляд основних економічних подій в Лівані (1 квартал 2010 р.)
 
 
Щодо ситуації в банківському секторі Лівану
 
За інформацією ліванської газети „DailyStar„ від 20 січня 2010 року губернатор Центрального банку Лівану Ріад Саламе в інтерв’ю агенції AFP заявив, що за 2009 рік запаси іноземної валюти Центрального банку збільшилися на 22% і досягли 28,6 млрд. дол. США, не рахуючи золотих запасів, які оцінені більш ніж в 10 млрд. дол. США. Зі слів Р.Саламе, зростання економіки в 2009 році склало 7%, що на 1% менше ніж в 2008 році.
 
Ліванський банкір підтвердив, що світова фінансова криза не зачепила банківський сектор Лівану завдяки виваженій консервативній політиці його Центрального банку. Активи ліванських банків на кінець 2009 року досягли 114 млрд. дол. США, в той час як валовий внутрішній продукт Лівану за 2009 рік досяг 33 млрд. дол. США.
 
За 2009 рік платіжний баланс Лівану досяг 7,8 млрд. дол. США, головним чином завдяки грошовим переказам із закордону, які в звітному році склали 7 млрд. дол. США і зросли в порівнянні з 2008 роком на 10%.
 
Державний борг Лівану на кінець 2009 року перевищив 50 млрд. дол. США. Відношення державного боргу до ВВП країни за 2 останніх роки знизилося від 186% до 153% головним чином за рахунок економічного зростання.
 
Міжнародний валютний фонд рекомендував ліванському уряду провести ряд реформ, в тому числі приватизацію секторів енергетики та телекомунікацій.
 
Бюджетний дефіцит лише тільки сектору енергетики забирає 3% ВВП Лівану.
 
 
Стосовно запасів золота в Центральному банку Лівану
 
За інформацією ліванської газети „DailyStar„ від 23 лютого 2010 року згідно економічних даних банка Біблос, золотий запас Лівану станом на початок 2010 року досяг 9,2 млрд. дол. США і вивів країну на перше місце в близькосхідному регіоні та регіоні Північної Африки (МЕНА) і на 15 місце в світі.
 
Ліван випередив такі європейські країни як: Іспанія – 9 млрд. дол. США, Австрія – 8,9 млрд. дол. США, Бельгія – 7,3 млрд. дол. США.
 
В регіоні МЕНА за Ліваном слідує Лівія, золотий запас якої складає 4,6 млрд. дол. США.
 
Найбільшим володарем золотих запасів є США – 260,4 млрд. дол. США, у Німеччини, яка йде на другому місці, золотий запас складає 109 млрд. дол. США.
 
Центральний банк Лівану може використовувати золотий запас лише під час непередбаченої фінансової кризи та підтримки від обезцінення національної валюти – ліванського фунта (ліри).
 
Губернатор Центрального банку Лівану Ріад Саламе заявив, що на кінець 2009 року запаси іноземної валюти досягли рекордного рівня – 28,6 млрд. дол. США.
 
 
 
Щодо можливого підвищення ПДВ в Лівані
 
За інформацією ліванської газети „DailyStar„ від 4 лютого 2010 року міністр фінансів Лівану Рая Хаффар під час чергового засідання Кабінету міністрів країни запропонувала розглянути можливість підвищення ПДВ. Це сталося під час обговорення міністрами нових шляхів фінансування бюджету Лівану коли розглядалося питання збільшення витрат на будівництво електростанцій, доріг, мостів, дамб та штучних озер.
 
Міжнародний валютний фонд (МВФ) постійно застерігає ліванський уряд від збільшення видатків, так як цей крок збільшить бюджетний дефіцит і поставить країну в незручне положення перед кредиторами та країнами-донорами.
 
МВФ ще раніше пропонував Лівану збільшити доходи шляхом підняття податку на додану вартість. Зараз ПДВ складає в Лівані 10%, а пропонується його підняття до 15%.
 
За повідомленням ЗМІ, Прем’єр-міністр Лівану Саад Харірі обговорював питання підняття ПДВ з спікером парламенту Набігом Беррі для отримання підтримки з боку всіх головних політичних партій. Від спікера ліванського парламенту ніяких коментарів з цього питання не було.
 
Ця новина викликала негативну реакцію профспілок Лівану, які попередили про можливі серйозні економічні проблеми, якщо буде збільшено ПДВ. Через підняття ПДВ в свою чергу різко зростуть ціни на споживчому ринку.
 
З 2000 року в Лівані податки збільшилися на 366% в той час як мінімальна заробітна плата підвищилася лише на 66%. Прибутки від ПДВ в країні оцінюються в більше ніж 1,5 млрд. дол. США і ПДВ складає 90% всіх податків.
 
Експерти рекомендують ліванському уряду підняти податки на високі прибутки банківського сектору країни. В 2009 році ліванські банки отримали більше ніж 1,2 млрд. дол. США чистого прибутку.
 
 
Щодо зростання ВВП Лівану в 2010 році
 
За інформацією ліванської газети „DailyStar„ від 3 березня 2010 року міністр фінансів Лівану Рая Хаффар заявила, що прогнозує зростання валового внутрішнього продукту країни в 2010 році на рівні 8%. В бюджеті на поточний рік ліванський уряд планував зростання ВВП на рівні 4,5%. Зі слів міністра фінансів, все буде залежати від проведення економічних реформ та приватизації.
 
В 2010 році планує провести приватизацію в енергетичному та телекомунікаційному секторах економіки. Це дало б змогу скоротити державний борг, який досягає 148% ВВП країни.              
 
В березні місяці уряд Лівану також планує рефінансувати Єврооблігації на загальну суму 1 млрд. дол. США. За продажу обох операторів мобільного зв’язку ліванський уряд хоче отримати 7 млрд. дол. США.
 
Станом на березень місяць 2010 року державний борг Лівану досяг 51,1 млрд. дол. США.
 
За даними міністерства фінансів країни ріст ВВП в 2009 році склав майже 9% у порівнянні з 8% в 2008 році.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки