Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Македонія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки Македонії (січень-червень 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Макроекономічні показники, Валюта, Економічне співробітництво, Економічні новини


Огляд економіки Македонії (січень-червень 2009 р.)


У першому півріччі 2009 року суттєвий вплив на соціально-економічний розвиток Республіки Македонія (РМ) мала світова фінансово-економічна криза.

Слід зазначити, що протягом останніх років Македонія забезпечувала макроекономічну стабільність з низьким рівнем інфляції, хоча значно відставала від інших країн регіону щодо залучення іноземних інвестицій та створення нових робочих місць.

Якщо протягом 2003-2006 років ВВП Македонії щорічно зростав в середньому на 4%, а в 2007-2008 роках на 5%, то на початку ц.р. зростання ВВП уповільнилося за оцінками експертів до 2%. На кінець першого кварталу ц.р. за даними Державного управління статистики РМ зафіксовано падіння ВВП на рівні -0,9%. За останніми прогнозами МВФ зростання ВВП Македонії в 2010 році не перевищить 1%.
На сьогодні всі найвищі державні посади в РМ, а також більшість посад градоначальників общин посідають висуванці правлячої консервативної політичної сили чинного Прем’єр-міністра Ніколи Груєвського.
З одного боку, це дає можливість максимально узгоджено приймати рішення щодо подальшого соціально-економічного розвитку країни, а з іншого – вся відповідальність за економічні реформи в умовах світової кризи лягає на діючу владу.

Урядом країни ухвалено низку антикризових заходів, які спрямовані як на фінансову підтримку проблемних підприємств (сума еквівалентна 330 млн. євро), так і на реалізацію інфраструктурних проектів у 2009-2016 роках (сума еквівалентна 8 млрд. євро.)

ВВП у 2008 досяг 9,6 млрд. дол. США і у порівнянні з минулим роком за офіційною статистикою зріс на 5,3% (2005 рік – 4,1%, 2006 рік – 4,0% , 2007 рік – 5,9%). У структурі ВВП 61,4% належить частці послуг, 27,2% - промисловості, 11,4% - сільському господарству. При цьому у «тіньовому секторі» економіки за оцінками експертів створюється від 15% до 42% ВВП Македонії.

Державний бюджет РМ на 2009 рік був затверджений з дефіцитом 11 млрд. денарів (226,1 млн. дол. США) і перевищив відповідний показник минулого року на 1,3 %. З урахуванням спаду промислового виробництва, який зафіксовано у більшості галузей, виконання доходної частини цьогорічного бюджету РМ (153,2 млрд. денарів) унеможливилося. Це спричинило перегляд бюджету РМ у червні ц.р., за результатами якого державні видатки зменшено на 10 %.

Зараз дефіцит бюджету на 2009 рік не перевищує 2,8% від ВВП. Якщо раніше покриття дефіциту бюджету передбачалося за рахунок випуску облігацій внутрішнього займу, то зараз основними джерелами покриття бюджетного дефіциту стануть випуск єврооблігацій, позики в комерційних банках та міжнародних фінансових інституціях.

Зокрема, заплановано емітувати єврооблігацій на суму від 150 до 200 млн. євро під 9-10% річних. За інформацією Міністерства фінансів РМ, друга емісія єврооблігацій становить 175,0 млн. євро під 9,875% з терміном погашення у січні 2013 року. Попит на єврооблігації перевищив пропозицію на 48,6 млн. євро.

Єврооблігації придбані інвесторами з Великобританії (59,9 %), Швейцарії (11,3%), Бразилії (8,6%), Австрії (6,9%), Данії (5,1%), Німеччини (3,1%), Греції (2,9%) та інших країн (2,2%).

Якщо у січні ц.р. промислове виробництво у РМ зменшилося на 16,7%, то у квітні на 7,7% у порівнянні з відповідними періодами минулого року.

Станом на початок 2009 року в РМ зареєстровано понад 60,0 тис. компаній, в яких зайнято 619,0 тис. осіб. За експертними оцінками з урахуванням працевлаштування у «тіньовому секторі» кількість зайнятого населення сягає 900,0 тис., з них у сфері послуг – 50,0%, промисловості – 30,4%, сільському господарстві – 19,6%.

За офіційною інформацією рівень безробіття в країні у 2008 році склав 34,8% (343,4 тис. осіб), що на 2,8% (13,0 тис. осіб) менше, ніж у 2007 році. За попередніми даними кількість безробітних у травні ц.р. становила більше 360,0 тис. осіб, що значно посилює соціальну напругу в країні із загальною кількістю населення 2,1 млн. осіб.

За попередніми розрахунками номінальна заробітна плата у травні ц.р. склала близько 20,0 тис. денарів (432,0 дол. США.), що майже на 20,0% більше у порівнянні з груднем минулого року.

Вартість споживчого кошика на домогосподарство з чотирьох осіб становила близько 12,9 тис. динарів (300,0 дол. США). Разом з тим майже 30% населення Македонії знаходилося за межею бідності (75,0 дол. США на місяць).

Середньорічний індекс споживчих цін становив 6,7%. Найбільше зростання вартості товарів і послуг зафіксовано у будівництві, – 9,2%, торгівлі – 7,7%, лісовому господарстві – 7,2%; у гірничій, обробній промисловості та енергетиці – 6,6%.

При цьому рівень інфляції у 2008 році за даними Державного управління статистики РМ склав 8,3%. У квітні ц.р. зафіксовано дефляцію на рівні 0,8%.

Зовнішній товарообіг РМ за 2008 рік досяг 10,8 млрд. дол. США і зріс на 26,2 % у порівнянні з 2007 роком. Від’ємне сальдо збільшилося на 1 млрд. дол. США у порівнянні з минулим роком і склало майже 3,0 млрд. дол. США.

Експорт становив 3,9 млрд. дол., а імпорт – 6,9 млрд. дол. США. Основу експорту сформували феронікелеві сплави, продукція чорної металургії, одяг.

Імпортувалися до РМ нафта та нафтопродукти, електроенергія, продукція металургії, транспортні засоби громадського та особистого призначення.

За 2008 рік товарообіг товарами між Україною та Македонією склав 191,0 млн. дол. США, що на 81,0% більше ніж у 2007 році. Україна входить у першу двадцятку найбільших торговельних партнерів РМ.

У січні-квітні ц.р. у порівнянні з відповідним періодом 2008 року обсяги зовнішньої торгівлі РМ зменшилися на 34,1 %, при цьому експорт склав 726,6 млн. дол.. США, а імпорт – 1558,4 млн. дол.. США. Від’ємне сальдо становило 831,8 млн. дол. США.

Найважливішими статтями експорту були феронікель, прокат та одяг. В імпорті переважали нафта та нафтопродукти, електроенергія та транспортні засоби.

Найважливішими торговельними партнерами були країни ЄС-27 (60,1%) та західних Балкан (34,7%). Серед окремих країн це - Німеччина, Сербія, Греція, Росія та Італія, на які припадає 48,8% загального товарообігу.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій у Македонію станом на травень 2009 року становить більше 2,4 млрд. дол. США. Згідно з даними Народного банку РМ протягом 2008 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку країни склав 526,9 млн. дол. США, що на 18,5 % менше, ніж у 2007 році.

У 2008 році основними інвесторами РМ були Франція, Словенія, Хорватія, Туреччина та Сербія. Найпривабливішими для інвестування залишаються фінансовий сектор, оптова торгівля, харчова і текстильна галузі.

Протягом першого кварталу ц.р. в економіку РМ залучено 76,7 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій, що на 53,0% менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За офіційними даними приватні трансфери в РМ від македонських заробітчан у 2008 р. склали 930,0 млн. євро. За прогнозами у цьому році їх обсяги скоротяться через економічну кризу і не перевищать 700,0 млн. євро.

Сукупні валютні резерви РМ на кінець грудня 2008 року становили 1928,3 млн. дол.. США і у порівнянні з кінцем 2007 року збільшилися на 52,9 млн. дол. .США. За експертними оцінками на кінець травня ц.р. валютні резерви РМ зменшилися на 80,0 млн. дол. США і склали 1848,3 млн. дол. США.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
PR та реклама Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки