Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 12.02.2010)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Економічні новини

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 12 лютого 2010 р.)
 
(За даними польської преси)
 
 
 
Брюссель чекає на план від уряду РП щодо економічної ситуації Польщі
 
Міністерство фінансів РП змінило прогнози щодо приросту ВВП РП у 2010 р. з рівня 3,4% до 3%.

Незабаром уряд РП планує ухвалити такий рівень ВВП РП. Натомість, у державному бюджеті РП на 2010 р. передбачено приріст ВВП РП на рівні 1,2%. Зміна показників приросту рівня ВВП РП відбулась після проведення переговорів між міністерствами фінансів та економіки РП. За словами Міністра фінансів РП Мірослава Гроніцького, приріст ВВП РП на рівні понад 3% є можливим, але з умовою, що у квартальному відношенні приріст рівня ВВП РП складатиме 0,7-0,8%. Натомість, основна мета уряду РП, що є водночас й вимогою Європейської Комісії, полягає у досягненні в 2012 р. рівня дефіциту РП нижче 3% по відношенню до рівня ВВП РП. 
 
 
Рівень безробіття у Польщі у січні 2010 р. зріс до 12,8%
 
Таким чином, за підрахунками Міністерства праці та соціальної політики РП, рівень безробіття РП у січні 2010 р. зріс на 0,9% у порівнянні до грудня 2009 р.

Натомість, у січні 2009 р., у порівнянні до попереднього місяця 2008 р., такий показник складав 1%.

Кількість безробітних наприкінці січня 2010 р. склала 2,05 млн. осіб та у порівнянні з кінцем грудня 2009 р. зросла на 159,9 тис. осіб (8,4%).

Безробітних стало більше в усіх воєводствах Польщі, але найбільше у відсотковому відношенні їх виявилось в Опольському воєводстві (зріст на 11,4%, тобто 5,4 тис. осіб), Любуському воєводстві (на 10,5%, тобто 6,4 тис. осіб) та у Вєлькопольському воєводстві (на 9,6%, тобто 12,8 тис. осіб).

На думку Чеслави Островської, заступника міністра праці та соціальної політики РП, збільшення кількості безробітних в Польщі можна пояснити, зокрема, збільшенням рівня соціальної допомоги для безробітних на 200 злотих (71,4 дол. США).  
 
 
 
Уряд РП передбачає розпочати програму підтримки для колишніх польських гірників та їхніх родин
 
Наприкінці 1990-х років у Польщі проходив процес реструктуризації польського гірництва. За неповних чотири роки 100 тис. гірників залишили копальні, взявши невикористані відпустки, грошове відшкодування або перейшли на пенсію.

Нова програма уряду РП по підтримці колишніх гірників буде спільно фінансуватись з бюджету ЄС в рамках програми «Людський капітал», яка реалізується спільно з Товариством гірничих гмін Польщі. До складу Товариства гірничих гмін Польщі входять представники самоврядних організацій. Основна мета програми полягає в опрацюванні низки рекомендацій для спеціальної суспільної програми, яка б гарантувала відповідні умови для колишніх гірників та надала б їм змогу залишатись надалі суспільно реалізованими. З метою успішної реалізації програми польські соціологи попередньо вивчають суспільну ситуацію, в якій опинились колишні гірники та їхні сім’ї.
 
 
Ціни на помешкання у Польщі знову починають зростати
 
Найбільш відчутно зросли ціни у Варшаві. Середня ціна за 1 кв. м помешкання становить 7,8 тис. злотих (2,7 тис. дол. США), тобто ціна підвищились на 7% у порівнянні з третім кварталом 2009 р. У Вроцлаві нові пропозиції квартир подорожчали на 6%, а в Тримісті на 3%.

Причини підвищення цін на помешкання у Варшаві є наслідком появи на польському ринку квартиру вартістю 20 тис. злотих за 1 кв. м (7,14 тис. дол. США), що становить вищу ціну у порівнянні з другим та третім кварталом 2009 р.
 
 
Уряд РП планує у 2010 р. виставити на продаж 29 крупних фірм
 
Серед цих фірм є такі підприємства як «Польська енергетична група» (PGE), «Tauron», «Bogdanka», а також 4,15% акцій Польської телекомунікації (TP SA).

Водночас, частково через біржу, а частково за участю крупного інвестора будуть виставлятись на продаж 67,05% акцій енергетичного підприємства «Enea».

Вугільні шахти «Adamów» і «Konin», підприємства по виробництву коксу «Victoria», «Elektrociepłownia Zabrze» і «Centrozłom Wrocław» будуть представлені інвесторам після проведення попередніх переговорів.

Водночас, Фонд держмайна РП поки що не вирішив, яким чином продаватиме акції «Біржі цінних паперів у Варшаві».

У 2010 р. передбачається також продаж таких підприємств як «Міжнародні Познанські Ярмарки» (60%), «Dipservice» (до 85%) та двох фірм, які займаються продажем нерухомості – «Товариство обігу нерухомості «Agro» та фірма «Intraco». На сьогоднішній день Фонд держмайна РП не прийняв ще рішення щодо проведення процесу приватизації цих підприємств.
 
 
Ціна акцій підприємства «Enea» встановлена на рівні 16 злотих (5,7 дол. США) за одну акцію
 
Раніше Фонд держмайна РП пропонував ціну однієї акції підприємства на рівні 15,5 – 17,5 злотих (5,5 – 6,2 дол. США). За словами керівництва підприємства «Enea», кожен менеджер підприємства зобов’язаний долучитись до процесу пошуку покупців акцій підприємства.

Водночас, Фонд держмайна РП планує продати 60,4% акцій підприємства «Enea» польським та закордонним інвесторам (70 851 533 акцій). Передбачається, що до половини лютого ц.р. пропозиція акцій підприємства повинна завершитись.
 
 
 
 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки