Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 01.04.2011)  
Параметри: Інвестиції, Кон’юнктура ринків, Макроекономічні показники, Економічні новини, Будівництво, Фінансові послуги

 

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическая ситуация в Республике Польша (по состоянию на 01.04.2011) 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 01.04.2011) 
 
(За даними польської преси) 
 
 
 
 
Рівень дефіциту державного бюджету РП повільно зменшується 
 
 
Міністерство фінансів РП планує повільне зниження рівня дефіциту державного бюджету і боргу по відношенню до рівня ВВП РП.

На думку експертів, у цьому повинно посприяти зменшення суми перерахунку до відкритих пенсійних фондів, замороження виплат в бюджетному секторі польської економіки та обмеження інших витрат. Економісти побоюються, що такі заходи значно зменшать темпи росту польської економіки.

Постійний комітет при Раді Міністрів РП займається сьогодні оновленням фінансового плану на 2011-2014 р.р., який уряд РП повинен прийняти у вівторок. Це важливий документ для фінансових ринків, оскільки демонструє наміри уряду з метою обмеження темпів приросту державного боргу. У порівнянні з попередньою версією плану станом на минулий рік уряд РП закладає економічне сповільнення у 2013 р.

Водночас, Міністерство фінансів РП планує обмеження рівня дефіциту і зниження рівня державного боргу по відношенню до рівня ВВП РП. На думку експертів, у порівнянні з оцінками в рамках стратегії управління боргом РП у 2014 р. рівень заборгованості РП повинно бути нижчим на 3% (раніше прогнозувався рівень 52,7% ВВП РП, а на сьогодні – на рівні 49,7% ВВП РП). На думку уряду РП, Польща не перевищить поріг дозволеного рівня боргу, який не повинен перевищувати рівня 55% по відношенню до ВВП. Кабінет Дональда Туска закладає, що рівень дефіциту державного бюджету наступного року складатиме 37 млрд. пол. злотих, а через два роки сягатиме 9 млрд. пол. злотих.
 
 
 
У 2012 р. експерти не передбачають прискорення у розвитку польської економіки 
 
 
За останніми макроекономічними прогнозами в рамках фінансового плану Польщі до 2014 р. не спостерігатиметься позитивного впливу від обмеження рівня надходжень до відкритих пенсійних фондів на рівень дефіциту і заборгованості.

Reuters подав макроекономічні показники останнього багаторічного фінансового плану Польщі на 2011-2014 р.р. На думку експертів, по-перше, важко зауважити позитивний вплив на обмеження рівня заборгованості через зміни в відкритих пенсійних фондах. На думку експертів, відсотки знижуються, але рівень боргу, який обраховується в пол. злотих помітно зростає на майже 160 млрд. пол. злотих протягом п’яти років. По-друге, експерти не знають, чому так повільно знижується рівень дефіциту державного бюджету Польщі тоді, коли водночас зменшується рівень витрат.

Експерти переконані, що оскільки у 2011 р. відкриті пенсійні фонди отримають на 11-12 млрд. злотих менше, а наступного року значно більше, центральний бюджет повинен зменшити рівень дотацій до Фонду соціального страхування Польщі через зменшення перерахунків до відкритих пенсійних фондів. 
 
 
 
 
Польські будівельні фірми шукають нових джерел надходжень 
 
 
Серед сценаріїв щодо пошуку будівельними фірмами нових джерел надходжень, за словами експерта з питань транспорту Адріана Фургальського, фірми, які займаються комунальним і дорожнім будівництвом мають велике майбутнє. Невідомо, які видатки на інфраструктуру будуть у майбутньому бюджеті ЄС, а уряд РП скоротив видатки на дороги і залізницю. Після років постійного відкладання фінансових ресурсів на банківських рахунках, польські фірми бажають забезпечити своє майбутнє. Фірми розглядають можливість виходу на енергетичний ринок, будівництво залізничних доріг та надання комунальних послуг.

За оцінками Богдана Вижнікевича, заступника Голови Інституту з питань досліджень та ринкової економіки, будівельний сектор в Польщі характеризується тим, що не має на ньому великих будівельних фірм, а лише «середні» фірми. Натуральним процесом було б об’єднання цих фірм. Оскільки такого немає, то це може означати, що такі фірми не потребують фінансових ресурсів. Фірми різняться між собою, тому можна багато від них очікувати, а саме те, що такі фірми мають частину вільної готівки. Наприклад, Budimex, PBGі Alpine Bauподали пропозиції на тендер щодо купівлі ремонтного підприємства
«Przedsiębiorstwo Napraw Infrastruktury».
  
 
 
Microsoft і Sabre Polska перемогли у рейтингу найкращих робочих місць 
 
 
Фірми з галузі інформатики виграли третій польський конкурс «Great Place to Work». Майже 70% працівників фірм-лауреатів конкурсу вважають, що їхня фірма є хорошим місцем для роботи. За результатами соціологічного дослідження такої думки притримується 45% анкетованих осіб.

Подібну різницю видно під час порівняння рівня довіри працівників до своєї фірми. На думку Марії Закшевської, голови Great Place To Work Institute Polska, почуття довіри до місця роботи це питання вірогідності керівництва, його поваги до працівника та серйозного трактування.
 
 
 
 
Рекордні дивіденди фірм Варшавської фондової біржі 
 
 
16,5 млрд. злотих може потрапити до власників фірм, які розмістили свої акції на Варшавській фондовій біржі. Цього року на виплату дивідендів фірми планують виділити близько 55% доходу 2010 р.

Раніше рекордна сума виплат була занотована у 2007 р. у розмірі 13,3 млрд. злотих. Високий рівень виплат з доходу є позитивною інформацією для Міністерства держмайна РП. Хоча частка акцій Міністерства Держмайна РП зменшується у фірмах, які розмістили свої акції на біржі, проте в державний бюджет Польщі надійде понад 3,9 млрд. злотих. Водночас, якщо усі декларації керівництва фірм щодо виплати дивідендів будуть реалізовані, то до державної казни Польщі потрапить близько 2,4 млрд. злотих у вигляді податку від дивідендів.
 
 
 
 
Фірми поглиблюють лінії поділу Польщі 
 
 
За даними Польської агенції інформації і інвестицій (PAIiIZ), найбільше нових інвестицій надалі потрапляє на територію Верхньої і Нижньої Сілезії, а також на територію Мазовії і Лудзького воєводства.

Північна та східна Польща відлякують інвесторів слабкою інфраструктурою і недостатньою кількістю кваліфікованих працівників. Найменш привабливим для нових інвестицій виявилось Свєнтокшиське воєводство. У цьому воєводстві знайдено лише сім об’єктів, куди б інвестори хотіли вкласти свій капітал. У південній та центральній частині Польщі ситуація виглядає найбільш оптимістично.

Програш східних і північних воєводств підтверджують результати діяльності спеціальних економічних зон. У 2010 р. три економічні зони на півночі Польщі – Слупська, Сувальська та Вармінсько-Мазурська – підписали загалом лише 15 угод з інвесторами. У 2009 р. стратегічні для польської економіки інвестиції, які підлягали підтримці в рамках державного бюджету, були розміщені в центральній, західній та південній Польщі. З 40 підприємств лише одне – інвестиція фірми MTU в Жешуві – отримало підтримку східної Польщі в рамках урядової програми.
 
 
 
 
Понад мільйон поляків бажає працювати в Німеччині 
 
 
За результатами дослідження дорадчої фірми «Advisory Group TEST HR», майже кожен п’ятий мешканець західної Польщі у продуктивному віці розглядає можливість виїзду до Німеччини на роботу після 1 травня ц.р.

За підрахунками фірми Euro-Tax.pl, яка спеціалізується у поверненні податків переплачених за роботу закордоном, якщо б це виявилось правдою, то таких громадян Польщі нараховувалося б 1,3 млн. осіб. За результатами дослідження потреб німецький роботодавців, найбільший відплив кадрів може загрожувати будівельній, моторизаційній та транспортній галузі. Натомість, експерти зауважують, що німецький ринок має обмежені можливості на ринку і зможе прийняти близько 700 тис. поляків.
 
 
 
У Польщі підвищується рівень безробіття 
 
 
За даними Головного статуправління РП, рівень безробіття в Польщі у лютому ц.р. склав 13,2% проти 13,0% у січні ц.р. Кількість безробітних зареєстрованих в службах зайнятості наприкінці лютого ц.р. склала 2 млн. 150,2 тис. осіб. Протягом місяця зареєструвалось понад 212 тис. осіб, а зняли себе з реєстрації понад 167 тис. осіб.
 
За підсумками лютого ц.р. рівень безробіття зріс у всіх польських воєводствах, окрім Любульського воєводства, у якому рівень безробіття утримався на попередньому рівні. Найвищий рівень безробіття спостерігається у Вармінсько-Мазурському воєводстві (21,5%).

Серед понад 167 тис. осіб, які зняли себе з реєстрації безробітних, 72,5 тис. осіб розпочали сезонні роботи. Економісти вважають, що зріст рівня безробіття у Польщі у лютому ц.р. виникає через сезонні причини, сподіваючись, що у найближчий час рівень безробіття буде значно знижуватись.   
 
 
 
 
Служба енергетичного управління Польщі (URE) розраховує на помірну зміну цін на газ в Польщі 
 
 
За словами в.о. Голови Служби енергетичного управління Польщі (URE) Марека Вощика, в Польщі відбудеться зниження цін на нафту, причому ситуація на ринку газу покращиться і коливання цін з червня ц.р. буде в міру помірним. У лютому ц.р. енергетична фірма PGNiG подала заявку про коригування ціни на газ. Сьогоднішній тариф діятиме до кінця березня ц.р. PGNiG звернулось з проханням підвищити ціни лише на одну цифру та підвищити тариф на два місяці – квітень і травень. 
 
 
 
У Польщі підвищилась середня заробітна плата 
 
 
За даними Головного статистичного управління РП, наприкінці лютого ц.р. середня заробітна плата в Польщі склала 3 422 пол. злотих (брутто), тобто підвищилась на 134 пол. злотих у порівнянні до минулого року та на 30 пол. злотих по відношенню до січня ц.р.

Таким чином, приріст номінальної заробітної плати становить 4,1% річних, а реальної – 0,5%. Економісти прогнозували підвищення рівня заробітних плат на 5% річних, звертаючи увагу на те, що ситуація на польському ринку праці є стабільною.

На думку Томаша Качора, головного економіста BGK, хоча дані про заробітну плату виявились дещо нижчими, ніж сподівався ринок, все ж польський ринок праці володіє позитивною тенденцією. Реальний рівень фонду оплати праці підвищився на 4,6% річних. Томаш Качор однак допускає, що Рада грошової політики підвищить рівень процентних ставок в квітні 2011 р.
 
 
 
 
Після підвищення цін на цукор, підвищаться ціни на молоко 
 
 
За підсумками лютого ц.р. в Польщі кошик споживчих продуктів подорожчав на 5%, в основному через стрімке підвищення цін на цукор і борошно.

Експерти зауважують, що стрімко підвищились ціни на молочні продукти – молоко, масло, сухе молоко. За словами Марека Муравського з Державного об’єднання молокозаводів Польщі, зростає рівень попиту на міжнародних ринках, а рівень закупівель молока у січні ц.р. зріс майже на 4%, що призвело до автоматичного підвищення цін.

На думку експертів, цього року на коливання рівня світових цін матиме вплив природних умов. У результаті посухи в Новій Зеландії вже збільшилась потреба на молочні продукти в цій країні. Для польських аграріїв така ситуація є сприятливою, водночас, польські молокозаводи заробляють на підвищеному рівні попиту на молочну продукцію. У лютому ц.р. експерти передбачають підвищення рівня закупівлі молока на 11%.
 
 
 
 
Лодзь, Варшава, Катовіце – міста осіб похилого віку? 
 
 
Найстарше суспільство має польське місто Лодзь – 21,5% мешканців складають особи пенсійного віку. В середньому в Польщі показник складає 16,7%. Лодзь вже кілька років бореться з проблемами колишнього промислового міста, в основному, з безробіттям, що відлякує молоде покоління від думки залишатись у місті на постійне проживання.

Водночас, місто Варшава, окрім того, що воно притягує молоде покоління – є другим «найстаршим» містом Польщі. За результатами Головного статистичного управління РП, відсоток осіб на пенсії складає близько 20,9% (дані про осіб з пропискою). За підсумками 2010 р. також в Катовіцах проживає велика кількість людей похилого віку – близько 20,4%. Натомість, серед міст з найменшим відсотком осіб пенсійного віку є Жешув (15,4%), Ольштин (15,7%), Гожув-Велькопольський (16%) та Бялисток (16,2%).
 
 
 
 
В Польщі повільно витрачаються кошти ЄС 
 
 
Протягом понад останніх чотирьох років Польща використала лише 12,2% грошових коштів ЄС в рамках програми «Інфраструктура і навколишнє середовище» на 2007-2013 р.р.

За словами Анни Шєйди, директора Центру європейських транспортних проектів, Польща підписала 104 угоди з підтримки ЄС на суму 77,4 млрд. пол. злотих. Вартість дофінансування складає 39,5 млрд. пол. злотих. З Брюсселю до Польщі надійшло 9,45 млрд. пол. злотих, тобто близько 12,2% фінансових коштів. За словами Шєйди, Польща не отримала ще 70 проектів, які знаходяться у списку інвестицій, які отримають підтримку ЄС в рамках програми «Інфраструктура і навколишнє середовище». Здебільшого це інвестиції, які реалізує Польська залізниця.

На сьогодні найбільше фінансових коштів ЄС потрапило до Генеральної дирекції державних доріг і автострад Польщі. Дирекція має в рамках програми «Інфраструктура і навколишнє середовище» близько 40 млрд. пол. злотих коштів ЄС. Брюссель повернув Польщі за будівництво нових доріг понад 9 млрд. пол. злотих.
 
 
 
 
Хто не встиг, дотації не отримає 
 
 
Фірми споживчих товарів борються за 3,4 млрд. злотих коштів ЄС, але критерії їх поділу, на думку експертів, суперечливі. Принцип «хто перший, той кращий», який діє у розподілі фінансових коштів ЄС в Агентстві реструктуризації і модернізації сільського господарства, викликає все більше протестів серед зацікавлених сторін. Польські фірми намагаються отримати 3,4 млрд. пол. злотих, а минулорічний ліміт допомоги складає 1,6 млрд. злотих. Експерти негативно оцінюють метод виділення дотацій залежно від часу складання заявок, оскільки вартість проекту не проходить відповідної експертної оцінки.     
  
 
 

Підготовлено Відділом з економічних питань Посольства України в РП

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки