Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Румунія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Основні економічні події у Румунії (лютий 2010 р.)  
Параметри: Інвестиції, Кон’юнктура ринків, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Мінеральна сировина, Енергоносії, Фінансові послуги

Русскоязычный заголовок: Основные экономические события в Румынии (февраль 2010 г.) 

Основні економічні події у Румунії (лютий 2010 р.)

 
Серед основних економічних подій у даному періоді слід відзначити наступні:
 
01.02.2010 Акціонери газотранспортного проекту «Набукко» (компанії Transgaz (Румунія), OMV (Австрія), RWE (ФРН), MOL (Угорщина), Bulgargaz (Болгарія) та Botas (Туреччина) до кінця року планують укласти контракти, необхідні для забезпечення фінансування реалізації проекту. Зазначається, що, згідно переглянутого техніко-економічного обґрунтування, для нього необхідні близько 7,9 млрд.євро. 

За даними представників румунського уряду наприкінці 2009 року передбачалось, що Румунія планує покрити витрати на участь у даному проекті через систему надання державних гарантій компанії Transgaz в розмірі фінансування 400 млн.євро. 

02.02.2010 р.
Румунська делегація у складі представників Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища, Міністерства закордонних справ, компаній «Трансгаз» та «Ромгаз» на чолі з державним секретарем Міністерства економіки Т. Шербаном перебуває з офіційним візитом у Азербайджані. Під час перебування планується проведення переговорів стосовно розвитку співробітництва у енергетичній сфері, зокрема обговорення перспектив реалізації газотранспортного проекту «Набукко». За інформацією Міністерства економіки Румунії під час візиту заплановані зустрічі з Віце-прем’єром, Міністром енергетики та Міністром закордонних справ Азербайджану, а також з представниками нафтогазової компанії SOCAR (State Oil Company of Azerbaidjan Republic, n.r.).  

03.02.2010 р.
За даними Національного банку Румунії валютні резерви зменшились протягом першого місяця поточного року на 266 млн.євро, від 28,303 млрд.євро у грудні 2009 р. до 28,037 млрд.євро у січні ц.р. Золоті запаси нацбанку залишились на рівні минулого року в обсязі 103,7 тонн, їх вартість становила 2,586 млрд.євро. Золотовалютні резерви Румунії, станом на 31.01.2010 р., становили 30,623 млрд.євро, що на 236 млн.євро менше у порівнянні з груднем 2009 р.

04.02.2010 р.
Під час перебування делегації Румунії у складі представників Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії, компаній «Трансгаз» та «Ромгаз» в Азербайджані, підписаний меморандум співробітництва у енергетичному секторі. Даним двостороннім документом передбачена можливість участі азербайджанської компанії SOCAR у проведенні видобувної діяльності у сфері нафти та газу на території Європейського Союзу, зокрема Румунії. Даним меморандумом визначені основні пріоритети двостороннього співробітництва та умови співпраці в рамках реалізації нових нафтогазових проектів.

Водночас, в ході переговорів досягнута попередня домовленість про постачання азербайджанського зрідженого газу до Румунії. Проте кінцеве рішення із зазначеного питання буде прийняте на найвищому рівні після завершення компанією Romgaz Mediaş техніко-економічного обґрунтування терміналу зрідженого газу у порту Констанца.

Поряд з цим в рамках двосторонніх переговорів обговорювалось питання постачання Азербайджаном нафти для нафтопроводу «Констанца-Трієст».

05.02.2010 р.
Міністерство фінансів Румунії планує запровадити новий механізм гарантування для утримувачів європейських фондів, які не мають можливостей співфінснсування проектів з власних ресурсів. Даний механізм передбачає надання державних гарантій при отриманні кредитів в комерційних банках.

Відповідно до заяв представників Міністерства фінансів, Національний фонд гарантування кредитів для підприємств малого та середнього бізнесу отримав повноваження Уряду на виділення фінансових ресурсів через окрему програму, яка спрямована на активізацію участі підприємств сектору у залученні структурних фондів ЄС. Максимальний розмір гарантування планується визначити на засіданні Уряду та затвердити відповідним рішенням.

Зазначається, що учасниками програми можуть бути органи адміністративно-територіальних одиниць, які впроваджують проекти розвитку малого та середнього бізнесу із залученнями європейських фондів. Проекти будуть реалізовуватись за наступними напрямками: розвиток дорожньої інфраструктури; розвиток інфраструктури енергетики; водопостачання; каналізація та утилізація відходів, менеджмент відходів; розвиток інфраструктури освіти та медицини.

09.02.2010 р.
Згідно з даними Національної агенції із зайнятості робочої сили Румунії у січні ц.р. кількість безробітних збільшилось до 740.982 і становить 8,1% працездатного населення. Зазначається, що у зв’язку з негативними ефектами економічної кризи, незважаючи на окремі позитивні тенденції в румунські економіці, рівень безробіття значно збільшився протягом останніх місяців. Це було прогнозовано і місією МВФ під час її перебування в Бухаресті.

Експертами агенції відзначається, що у зв’язку з реалізацією заходів з економії витрат в умовах подолання негативного впливу економічної кризи багато підприємств здійснюють скорочення працівників. Так, тільки у січні ц.р. було скорочено 31.599 робочих місць, що призвело до збільшення рівня безробіття до максимального за останні п’ять років.

10.02.2010 р.
Згідно із заявами Міністра економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А. Відеяну, делегація російської компанії «Газпром» на чолі з віцеголовою А. Медвєдєвим перебуватиме в Бухаресті з 17 лютого ц.р. для проведення переговорів з румунською стороною в рамках реалізації укладеного у червні 2009 р. Меморандуму про співробітництво у сфері енергетики. За його словами під час перебування російської делегації в Румунії відбудуться зустрічі з представниками Міністерства економіки Румунії, компанії «Ромгаз» та «Трансгаз» для обговорення перспективних проектів у газовій сфері.

11.02.2010 р.
За оцінкою експертів UniCredit Ţiriac Bank економіка Румунії вийшла з рецесії наприкінці четвертого кварталу 2009 р., коли було зафіксоване економічне зростання на 0,1-0,6% у порівнянні з третім кварталом. Водночас ще відстежуються негативні процеси у промисловості. На їх думку негативні тенденції припиняться у першому кварталі ц.р. в умовах стабілізації як фінансового ринку, так і забезпечення умов виконання бюджету за рахунок отримання чергових траншів міжнародних фінансових організацій в рамках програми кредитування антикризових заходів в Румунії.
 
Відзначається, що наразі негативні тенденції ще утримуються за рахунок несприятливої ситуації у будівництві (у IV кварталі падіння на 25% у порівнянні з ІІІ кварталом) та торгівлі. За оцінкою експертів UniCredit Ţiriac Bank економіка Румунії вийшла з рецесії наприкінці четвертого кварталу 2009 р., коли було зафіксоване економічне зростання на 0,1-0,6% у порівнянні з третім кварталом. Водночас ще відстежуються негативні процеси у промисловості. На їх думку негативні тенденції припиняться у першому кварталі ц.р. в умовах стабілізації як фінансового ринку, так і забезпечення умов виконання бюджету за рахунок отримання чергових траншів міжнародних фінансових організацій в рамках програми кредитування антикризових заходів в Румунії.
 
Відзначається, що наразі негативні тенденції ще утримуються за рахунок несприятливої ситуації у будівництві (у IV кварталі падіння на 25% у порівнянні з ІІІ кварталом) та торгівлі.

13.02.2010 р.
Видобувна компанія Gabriel Resoures збільшила на 597,6 млн.лей соціальний капітал румунської компанії Roşia Montană Gold Corporation (RMGC, реалізовує проект розробки золотоносних родовищ в регіоні Рошія Монтана, Румунія) до рівня 612,6 млн.лей, що було офіційно зареєстровано в Національному торговому реєстрі. Зазначається, що проведенням даної операції канадська компанія збільшила власну частку акцій на 0,46% і наразі володіє 80,46% акцій RMGC. Акціонерами компанії RMGC також є компанії Comat Trading, Cartel та Bau Foricon, які утримують по 0,23% капіталу, а також румунська державна компанія Minvest Deva, якій належить 19,31%.
 
14.02.2010 р. За даними Національного банку Румунії у 2009 р. обсяг прямих іноземних інвестицій в Румунії становив 4,89 млрд.євро, що на 45% менше ніж у 2008 р. (у 2008 році обсяг прямих іноземних інвестицій в Румунії становили 9,49 млрд.євро). Відзначається, що у 2009 р. у порівнянні з 2008 р. дефіцит поточного рахунку зменшився на 68,7% і становив 5,05 млрд.євро. Він був покритий за рахунок іноземних інвестицій на 96,9%.

15.02.2010 р.
На засіданні Ради Міністрів фінансів Європейського Союзу (ECOFIN) прийнято рішення стосовно продовження на один рік, до 2012 р. терміну, протягом якого Румунія повинна зменшити рівень бюджетного дефіциту до передбаченого європейським законодавством (3%).

Міністри фінансів затвердили перелік рекомендацій Європейської Комісії для Румунії, Угорщини, Польщі, Литви, Латвії та Мальти стосовно процедур, які необхідно здійснити у випадку перевищення рівня бюджетного дефіциту.

За оцінкою представників Ради ECOFIN Румунією та Литвою були вжиті ефективні заходи для забезпечення умов приведення рівня бюджетного дефіциту до регламентованого європейським законодавством. З огляду на це та враховуючи загальноєвропейську економічну ситуацію, Рада прийняла рішення щодо продовження для цих країн до 2012 р. терміну, протягом якого рівень бюджетного дефіциту повинен бути знижений до 3%.

17.02.2010 р.
відбувся візит делегації російського концерну «Газпром» під керівництвом віцеголови А. Медвєдєва до Румунії. В рамках перебування у Бухаресті відбулась зустріч з керівництвом Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії у м. Бухаресті.

Під час зустрічі обговорювались питання, пов’язані з імпортом природного газу до Румунії, розвитку системи газосховищ на території Румунії та перспективи транзиту російського газу до Балканських країн.

В рамках переговорів з представниками компанії Transgaz S.A. обговорювались технічні аспекти можливості продовження контрактів на транзит румунською територією російського газу до балканських країн з урахування завершення у 2011 році діючих контрактів. По завершенню зустрічі було заявлено, що представники «Газпром» висловили підтримку ініціативи румунської сторони щодо можливості відмови від посередників під час укладання нових контрактів на постачання російського газу до Румунії.

19.02.2010 р.
Згідно із заявами державного секретаря Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії Т. Шербана у березні планується укладання угоди між Румунією, Грузією та Азербайджаном про будівництво двох терміналів зрідженого газу у порту м.Констанца та одному з грузинських портів, сума інвестицій становитиме 4-6 млрд.євро. Даний проект є складовою нового газотранспортного комплексу, який забезпечуватиме постачання каспійського газу до Європи. За його словами, потужність даних терміналів становитиме від трьох до восьми млрд..куб.м. газу на рік.

Він відзначив, що проект буде реалізовуватись приватною компанією із залученням Romgaz Mediaş, азербайджанською компанією SOCAR та однією з нафтових компаній Грузії. Також до проекту буде залучений консорціум, який складатиметься з фінансових компаній.  

22.02.2010 р.
Міжнародний валютний фонд прийняв рішення щодо виділення Румунії чергових двох траншів кредиту в розмірі 2,3 млрд.євро. Кошти надійдуть до Румунії 23.02.2010 р.

Водночас МВФ застеріг румунську сторону, що наразі в країні залишаються актуальними ряд проблем з виконанням бюджету, зокрема перевищення рівня бюджетних витрат. В цьому контексті представники МВФ відзначають, що румунському уряду необхідно оптимізувати заходи щодо дотримання встановлених меж макроекономічних показників та ефективно використовувати наявні фінансові ресурси для стабілізації економічної ситуації в країні.

24.02.2010 р.
За оцінкою румунських економістів перенесення термінів надання МВФ чергових траншів кредиту Румунії сприяло стабілізації ситуації в країні, оптимізації витрат бюджетних коштів та стимулювало до розробки ефективного бюджету на 2010 рік. Вони відзначають, що за відсутності зовнішніх запозичень румунський уряд був змушений максимально ефективно використовувати наявні ресурси та у найкоротші терміни забезпечити прийняття бюджету на поточний рік.
 
На думку румунських економістів дані аспекти стали основою стабілізації економічної ситуації в країні, що відповідно дасть можливість найближчим часом забезпечити економічне зростання. Водночас це дасть можливість накопичити необхідні фінансові ресурси для погашення зростаючої зовнішньої заборгованості, яка значно збільшилась протягом останніх двох років.
 
Отримання 23.02.2010 р. третього та четвертого траншів кредиту від МВФ в розмірі 2,4 млрд.євро та чергового траншу Європейської Комісії в розмірі одного млрд.євро забезпечить додаткові умови для виконання бюджету та дотримання в обумовлених межах основних макроекономічних показників.

27.02.2010 р.
Найбільший постачальних зрідженого нафтового газу Butan Gas România планує звернутись до банку Intesa San Paolo România для отримання кредиту в розмірі 9 млн.євро з метою реалізації ряду інвестиційних проектів, які дозволять збільшити обсяги постачання зрідженого газу на ринок Румунії.
 
На даний час найбільшими операторами ринку зрідженого газу Румунії є: Butan Gas, Petrom Gas, Rompetrol Gas, LukOil (РФ) та MOL (Угорщина). Румунський ринок зрідженого нафтового газу становить близько 500.000 тонн, еквівалент 400 млн.дол. США.

 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки