Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Іспанія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Огляд соціально-економічної ситуації в Іспанії (2 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії, Транспорт, Будівництво, Фінансові послуги

 

Огляд соціально-економічної ситуації в Іспанії (2 квартал 2009 р.)
 
Протягом ІІ кв. ц.р. в Іспанії продовжувалися економічні кризові процеси.  За І кв. ц.р. ВВП Іспанії зменшився на 3,0% у порівнянні до І кв. 2008р. та склав 267,3 млрд. євро.

На сьогодні в Іспанії найвищий рівень безробіття серед розвинутих економік світу. У червні ц.р. нараховувалось 3,57 млн. безробітних, що на 55,3 тис. менше ніж у попередньому місяці. Протягом останніх 12 місяців безробіття збільшилось на 1,18 млн. чол. (+49,13%). Кількість безробітних в Іспанії ближчим часом скоріш за все зменшуватиметься у зв'язку з підвищенням сезонного попиту в сфері туризму, але ц.р. може перевищити 4 млн. чол., якщо Уряд не здійснюватиме додаткових заходів. Синдикати виступають за посилення боротьби із безробіттям та вважають недостатнім урядовий план щодо стимулювання економіки та зайнятості (План "Е").

За передбаченнями іспанського уряду, економіка в 2009 р. продовжить своє падіння під впливом глобальних кризових явищ. За переглянутим у квітні ц.р. прогнозом МВФ падіння ВВП Іспанії в 2009р. складе 3%, дефляція не спостерігатиметься, а ІСЦ становитиме 0%. Очікується, що ц.р. безробіття складе біля 17%, а економічна криза досягне дна у другому півріччі.

Перший раз в сучасній економічній історії Іспанія увійшла в ІІ-й кв. ц.р. з негативним індексом споживчих цін, що пов'язується з економічною рецесією в країні. Так, у травні ц.р. ІСЦ втретє продемонстрував падіння ( 0,9%) у порівнянні до травня 2008р. Ціни до квітня практично не змінилися.

Основною причиною дефляційних тенденцій стало здешевлення енергоносіїв, "війна" між гіпермаркетами продуктів харчування, які на фоні кризи намагаються зберегти свою конкурентоздатність. На формування негативного ІСЦ в Іспанії в травні ц.р. вплинуло здешевлення одягу та взуття, інформаційних продуктів та електроніки, медикаментів та інших фармацевтичних продуктів, а також готельних послуг.

Серед продуктів харчування зниження цін в річному вимірі спостерігалося стосовно хлібу, молока, масла та цукру. Уряд заперечує дефляційний стан економіки, адже умовою для цього є падіння цін протягом тривалого періоду.

ІІ кв. ц.р. та рік в цілому є також дуже складним для банківської системи Іспанії, у зв'язку з чим мають місце випадки злиття та поглинання, в основному, ощадних кас через їх залежність від сектору нерухомості. Завдяки консервативному законодавству банки непогано витримали перший удар світової кризи, але їх операційне середовище погіршується у зв'язку з економічною рецесією.

У ІІ кв. ц.р. продовжувалася криза автомобільного сектора, але завдяки здійсненим урядовим заходам підтримки, Асоціація автомобільних дилерів "Faconauto" вже вбачає позитивні тенденції, які проявляються у збільшенні продажів автомобілів.

Урядовий пакет фінансової допомоги майже не сприяв виправленню ситуації в автомобільній промисловості Іспанії. Високий рівень безробіття, нестача кредитних ресурсів банківської системи та низький внутрішній попит не дозволяють іспанським автовиробникам суттєво збільшити обсяги продажів. На ближчу перспективу Іспанія залишиться одним з найбільш постраждалих західноєвропейських автомобільних ринків.

У сфері зовнішньої торгівлі Іспанії протягом ІІ-го кв. ц.р. спостерігалася тенденція до скорочення обсягів як експорту, так і імпорту, проте з випереджальною динамікою останнього, що є позитивним з точки зору зниження негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу країни.

З початку року в цілому можна констатувати збереження позитивних тенденцій в нарощуванні експорту української продукції в Іспанії, хоча світова економічна криза негативно відобразилася й на динаміці двосторонніх торговельно-економічних відносин.


Законодавчі події, нормативно-правова база
 
24.04.09 Уряд Іспанії схвалив Королівський декрет-закон з метою допомоги муніципалітетам ліквідувати заборгованість.

Перший захід полягає в тому, щоб дозволити місцевій владі взяти кредити для фінансування бюджетного дефіциту в розмірі біля 11 млрд. євро, який вони мали за станом на 31.12.08. З іншого боку, МСП, яким муніципалітети винні кошти за виконані роботи та/або поставлені товари, зможуть отримати кредити по лінії Інституту офіційного кредиту, розмір якої становить 3 млрд. євро.

Максимальна сума кредиту для підприємств становитиме 300 тис. євро з дисконтом у 5%. Загалом, на впровадження цих двох кредитних ліній урядом виділяється 14 млрд. євро, якими скористаються біля 1 тис. муніципалітетів протягом визначеного тримісячного терміну. Строк погашення наданих кредитів становитиме шість років з пільговим періодом в 1 або 2 роки.

У рамках дебатів про стан нації, які відбулися в Конгресі депутатів, Прем'єр-міністр Іспанії Х. Сапатеро оголосив додаткові 11 заходів для боротьби з економічною кризою та просування нової моделі сталого економічного зростання, основною метою яких є зупинення зростання безробіття та підготовка до економічного відновлення.

Зокрема, уряд має наміри протягом трьох років зменшити на 5% податок з доходів компаній з метою збереження зайнятості МСП. Іншим заходом, спрямованим на активізацію ринку нерухомості, стане скасування з 01.01.11 пільг із зменшення податкових відрахувань у зв'язку з іпотекою для осіб з високим рівнем річного доходу, що сприятиме зростанню попиту на нерухомість в короткостроковій перспективі та відносному підвищенню обсягів пільг для громадян з низькою купівельною спроможністю. Для підтримки оновленої моделі економічного зростання створюється Фонд сталої економіки, який буде управлятися Інститутом офіційного кредиту (ІКО) та до якого протягом 2009-2010 р.р. будуть мобілізовані 20 млрд. євро за рахунок коштів державних та приватних фондів. Крім цього, за рахунок держбюджету на 2010 р. буде додатково профінансований (5 млрд. євро) Фонд місцевих інвестицій для активізації впровадження екологічних, технологічних та соціальних проектів.

З метою оптимізації бюджетних ресурсів уряд оголосив про чергове скорочення державних витрат на 1 млрд. євро (у лютому ц.р. вже було зменшено витрати на 1,5 млрд. євро).

Важливим заходом підтримки автомобільного сектору є запровадження з 01.06.09 прямої допомоги в 2 тис. євро у разі придбання нового автомобіля на заміну старого (допомога формуватиметься за рахунок коштів Уряду (500 євро), автономної області (500 євро) та виробників/дилерів (1000 євро).

12.06.09 прийнято Королівський декрет-закон №8/2009, яким внесено зміни до Закону від 28.12.92 №38/1992 "Про спеціальні податки" в частині збільшення ставок податку на вуглеводні. Зокрема, з 13.06.09, нові ставки цього податку в Іспанії складають 431,92 євро/1000л (для 97-го бензину і вище; +7,2%), 433,79 євро/1000л (для 95-го бензину; + 16,7%) та 307,00 євро/1000л (для дизпалива; + 10,4%).

З 1 липня ц.р. Іспанія зробила подальший крок в лібералізації ринку електроенергії низької напруги. Так, біля 1,3 млн. МСП, які споживають понад 10 кВт, будуть зобов'язані відмовитися від єдиного тарифу на постачання електроенергії та придбавати її на конкурентних засадах.

Відповідні зміни до законодавства Іспанії з метою гармонізації з європейськими нормами передбачають, що ті клієнти, які відмовляються змінювати постачальника, з 01.07.09 придбавають електроенергію за підвищеним тарифом (+20%). Згідно з Королівським декретом від 03.04.09 №485/2009 клієнти, які споживають понад 10 кВт електроенергії, мають підписати новий контракт з будь-яким авторизованим альтернативним постачальником електроенергії в Іспанії.

Шляхом прийняття відповідно Декрету-Закону, Уряд Іспанії має наміри створити фонд порятунку фінансового сектору країни з очікуваними обсягами фінансування в розмірі 90 млрд. євро. Найбільший внесок в фонд реструктуризації фінансових установ буде здійснений Казначейством Іспанії (75%). Решта буде розподілена між фондами гарантування депозитів та інвестицій банків, ощадних кас та кооперативів. У фінансових та банківських установах країни, які отримають урядову допомогу, буде змінено керівництво та назви.

За інформацією Міністерства економіки та фінансів Іспанії з метою зменшення бюджетного дефіциту Уряд Іспанії продовжує аналізувати можливості підвищення ставок оподаткування. Цілком ймовірно, що Уряд повернеться до питання перегляду та зміни заходів з мобілізації фіскальних ресурсів вже у вересні ц.р., при поданні проекту Держбюджету Іспанії на 2010 рік.

Водночас не планується збільшувати ставки ПДВ та податку з доходів фізичних осіб.

Зі свого боку торгово-промислові палати Іспанії 15.06.09 представили 132 пропозиції щодо подолання кризових явищ, серед яких виділяються зменшення на 3-5% відрахувань в систему соціального страхування та збільшення ставок ПДВ на декілька пунктів з метою заохочення зайнятості.

Також вони запропонували здійснити "глибоку" реформу ринку праці в країні.

Асоціація великих будівельних підприємств Іспанії "Seopan" запропонувала низку ідей з метою створення 1,4 млн. робочих місць до 2012 року та співфінансування в обсязі 30 млрд. євро для здійснення цивільних робіт.
 

Підприємницький сектор
 
За інформацією Міністерства промисловості, туризму та торгівлі Іспанії з 12.04.09 знижується в середньому на 10,78% вартість природного газу для приватних споживачів (тарифи Т1 та Т2).

Зменшення регульованого тарифу на природний газ в Іспанії, яке пов'язується зі зниженням світових цін на нафтопродукти та підсиленням курсу євро/долар, складе від 9,15% до 15,66%. Таким чином, середньомісячне зниження вартості газу з 12.04.09 для домашнього споживання складе 4,64 євро (з початку року вже відбулося здешевлення в середньому на 1,5 євро/місяць).

Для МСП сфери послуг, підприємства якого все ще користуються регульованим тарифом Т3 та Т4, зниження вартості газу складе в середньому 15,45%, або біля 250 євро/місяць (регульований тариф на природний газ в Іспанії переглядається автоматично кожного кварталу відповідно до формули, яка враховує вартість нафтопродуктів на протязі попередніх шести місяців (до встановлення тарифу) та зміни курсу євро/долар).

Прийняття концерном "Фольксваген" рішення щодо виробництва нової моделі автомобіля "Audi Q3" на заводі "Seat" в м. Марторель (Барселона, Іспанія) створить додаткові 1,5 тис. прямих та до 6 тис. непрямих робочих місць серед виробників автозапчастин в Каталонії. Виробництво нової моделі має розпочатися в липні 2011р.     

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки