Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Іспанія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Щодо соціально-економічної ситуації в Іспанії (3 квартал 2009 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини

 

Щодо соціально-економічної ситуації в Іспанії (3 квартал 2009 р.)

 
За оцінкою ЄК, рецесія в Іспанії є менш глибокою, ніж в середньому по ЄС, але вихід з неї затягнеться через глибоку кризу сектору нерухомості, високий рівень безробіття, заборгованість населення та падіння інвестицій.

ВВП Іспанії за результатами ІІІ кв. ц.р. має зменшитися на 0,4 % до попереднього кварталу, а в ІУ кв. – на 0,2 %, що, зі свого боку, буде покращенням негативних тенденцій у порівнянні з І та ІІ кв.

Зростання експорту поряд із падінням вартості іпотечних кредитів, зменшення товарних запасів та покращення довіри споживачів сприятимуть активізації інвестицій та зменшення безробіття.

ВВП Іспанії за ІІ кв. ц.р. зменшився на 4,2 %, у порівнянні до ІІ кв. 2008 р., що є найбільшим падінням за останні 40 років. За останній рік криза в країні знищила 1,37 млн. робочих місць. На думку урядових кіл Іспанії, дно економічної кризи вже подолано та починає спостерігатися покрашення економічної ситуації в країні.

Основною причиною падіння ВВП в країни є суттєве скорочення внутрішнього попиту (-6 %) у порівнянні з рештою країн ЄС, викликане погіршенням ситуації на ринку праці. Іншою причиною є скорочення валових інвестицій, які за останні 12 місяців впали на 29 %.

МВФ погіршив прогноз падіння ВВП Іспанії у 2009 р. до – 4 %, що на 1 в.п. менше, ніж передбачалося раніше. Основною перешкодою продовжує бути криза фінансового сектору. На думку урядовців, прогноз МВФ є кращим, ніж ОЕСР та свідчить про позитивні тенденції.

На початку вересня ц.р. агентство "Moody´s" включило Іспанію в перелік країн з максимальною платіжною спроможністю (категорія "ААА"). Іспанія виявилася більш резистентною до кризи, ніж вбачалося раніше, зокрема, щодо динаміки зменшення ВВП. Агенція попереджає про окремі ризики для іспанської економіки, зокрема, підвищення заборгованості за іпотечними кредитами та зростання кількості боржників за кредитними зобов'язаннями.

У ІІІ-й кв. 2009 р. Іспанія війшла із дефляцією. За даними Національного інституту статистики Іспанії, в серпні ц.р. індекс споживчих цін (ІСЦ) в річному вимірі склав (-)0,8 %, що на 0,6 в.п. краще до липня. Фундація ощадних кас Іспанії передбачає, що негативний ІСЦ спостерігатиметься по жовтень ц.р., але вважає передчасним говорити про дефляцію до тих пір, доки ІСЦ без урахування енергетичної складової демонструватиме позитивні показники.

Згідно з індексом ринків нерухомості Іспанії, середня вартість житла протягом останніх 12 місяців зменшилась на 8,9 %. Найбільше зниження цін спостерігалося на узбережжі Середземного моря (-10,3 %), у той час як в мегаполісах вартість впала на 8,7 %.

Після десятиріччя безперервного зростання доходів населення Іспанії на рівні понад 6 % річних, експерти вперше ц.р. прогнозують їхнє зменшення, що обумовлюється триваючою економічною кризою. На їх думку, наприкінці ц.р. приватні господарства збідніють вперше за останні 15 років. Основною причиною такої ситуації є зростання безробіття в країні (з 8,47 % до 17,36 % за останній рік).

Найгірша фаза ринку праці Іспанії, яка припала на ІІ-е півріччя 2008 р. та І-ше 2009 р., вже позаду. Це означає, що рівень безробіття (17,9 %), буде зростати, але його динаміка поступова покращуватиметься. ОЕСР схвалює дії уряду щодо запровадження Фонду місцевих інвестицій на фінансування інфраструктурних проектів, завдяки чому було створено 400 тис. робочих місць.

За результатами серпня ц.р. кількість зареєстрованих безробітних зросла на 85 тис. чол. і склала 3,63 млн. осіб, що на 43,4 % більше, ніж за аналогічний період 2008 р. (+2,4 % до липня ц.р.). У сфері послуг роботу втратили 47,8 тис. осіб (+2,36 %), будівництві – 20,4 тис. (+2,96 %), промисловості – 11,5 тис. (+2,4 %), сільському господарстві (83 чол.; +0,09 %).

Зменшення податкових надходжень та бюджетні вливання в економіку з метою боротьби з кризою спровокували в Іспанії суттєве збільшення бюджетного дефіциту, але  Уряд Іспанії зобов'язався перед ЄК до 2012 р. зменшити його граничний розмір до 3 % .

За 7 місяців ц.р. бюджетний дефіцит досяг 49,7 млрд. євро, або 4,69 % ВВП. Державний дефіцит до липня ц.р. збільшився в 5 разів, що пов'язується із зростанням витрат (+22,3 %) в умовах падіння бюджетних надходжень (-26 %). За цей період  сплачені податки склали 94 378 млн. євро (-16,9 % до 7міс. 2008 р.). Відбувається падіння надходжень ПДВ (-36 %).  Понад 9,5 млрд. євро Урядом спрямовано на виплату допомоги по безробіттю.


Уряд Іспанії звернувся до банківських установ країни з проханням надати фінансову підтримку в розмірі 10 млрд. євро на реалізацію реформування економічної моделі, про яку було проголошено Прем'єр-міністром Іспанії Х. Сапатеро в рамках Дебатів про стан нації. Зі свого боку уряд також виділяє 10 млрд. євро. на програми в рамках Фонду сталої економіки.



 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки