Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Співробітництво Чехії з міжнародними економічними та фінансовими організаціями (2009 – березень 2010 р.)  
Параметри: Митно-тарифне регулювання, ЗЕД, Економічне співробітництво, Довідкова інформація, Фінансові послуги

Русскоязычный заголовок: Сотрудничество Чехии с международными экономическими и финансовыми организациями (2009 – март 2010 г.)

Співробітництво Чехії з міжнародними економічними та фінансовими організаціями (2009 – березень 2010 р.)

 
У 2010 р. Чеська Республіка продовжує розвивати співробітництво з міжнародними економічними і фінансовими організаціями. Найбільш важливе значення для розвитку економіки Чехії має її членство в ЄС, СОТ, ОЕСР, а також участь в роботі МВФ і Світового банку.

ЄС
 
З моменту вступу ЧР до ЄС (01.05.2004 р.) припинено дію всіх багатосторонніх регіональних і двосторонніх торговельних угод, укладених нею раніше. На Чехію, як на члена ЄС, повністю поширюються двосторонні та багатосторонні, а також регіональні торговельні угоди, укладені Євросоюзом, у тому числі, преференційні угоди.
 
Завдяки багаторічній і цілеспрямованій підготовці активно здійснюється економічна інтеграція Чехії в Європейський Союз. Одним з найважливіших завдань ЧР у сфері взаємин з ЄС є створення ефективного механізму отримання фінансування зі структурних фондів Євросоюзу.
 
На 2007-2013 рр. Чехії з європейських фондів виділено 26,7 мільярда євро (у зв'язку з фінансовою кризою Чехія планує використовувати деякі з наданих їй коштів достроково). Пріоритетними залишаються проекти, метою яких є підвищення конкурентоспроможності, поліпшення інфраструктури та стану навколишнього середовища.
 
У зв'язку з тим, що при вступі Чехії до Євросоюзу по окремих розділах були встановлені перехідні періоди, їх тематика в даний час продовжує залишатися предметом переговорів. Зокрема, щодо розділу «Вільне пересування людей» - країни-члени Євросоюзу можуть протягом 7 років в односторонньому порядку або на основі двосторонніх домовленостей застосовувати обмежувальні заходи щодо допуску чеської робочої сили на свої ринки праці. При цьому, у сфері підприємницької діяльності, включаючи надання послуг, перехідні періоди не передбачені.
 
Ринок праці ЄС без обмежень відкритий для чеської робочої сили Ірландією, Швецією, Великобританією, Португалією, Іспанією, Фінляндією, Голландією. Інші країни-члени ЄС (Австрія, Німеччина, Франція) поки що обмежують доступ чеської робочої сили на свої ринки праці.
 
Оскільки на Чеську Республіку поширюються положення Шенгенської угоди, чеські громадяни мають право вільно пересуватися по всій території ЄС.
 
Згідно з розділом «Вільний рух капіталу», Чехія домоглася відстрочення до 2009 року скасування обмежень на придбання нерухомості нерезидентами. Проте і в 2009 році це питання не було вирішено (відповідний законопроект був відхилений Парламентом Чеської Республіки).
 
На придбання сільськогосподарських земель іноземними фізичними та юридичними особами в ЧР діє мораторій до 2011 р.
 
Значні відстрочки також надані Євросоюзом Чехії в сфері захисту навколишнього середовища, зокрема, до кінця 2010 року - за нормами забруднення стічних вод.

СОТ
 
Чеська Республіка є членом Світової організації торгівлі (СОТ) з моменту її заснування (з 1995 року) і учасником всіх його багатосторонніх угод.
 
З моменту членства Чеської Республіки в ЄС, будучи членом СОТ, Чехія не виступає у цій міжнародній економічній організації самостійно, оскільки єдина зовнішньоторговельна політика ЄС формується в Брюсселі.
 
ЧР зацікавлена в подальшому зниженні тарифів і лібералізації регулювання нетарифних заходів у сфері торгівлі промисловими товарами у розвинених країнах і країнах, які розвиваються; усуненні тарифних бар'єрів, що перешкоджають чеським підприємствам у просуванні їх продукції на закордонні ринки.
 
У торгівлі сільськогосподарської продукцією Чехія вважає важливим досягти згоди про належний рівень підтримки сільгоспвиробників в окремих країнах.
 
Водночас, ЧР зацікавлена в максимально широкому відкритті ринку послуг, що послужило б новим імпульсом для розвитку підприємницького сектора в країні.
 
У відповідності до цих принципів, Чехія активно бере участь у виробленні спільної стратегії Євросоюзу в переговорному процесі СОТ. Однією з чеських ініціатив, реалізованих нею в СОТ, стало рішення про початок переговорів ЧР щодо застосування додаткових заходів по захисту географічних назв, якими маркується харчова продукція. Зобов`язання та рішення, що випливають з угод СОТ, відбиваються на чеській економіці у зв'язку з проведенням єдиної торговельної політики ЄС. На Чехію, як країни-члена ЄС, повністю поширюються всі рішення СОТ, прийняті з торговельних спорів, що проводяться в рамках СОТ з ініціативи Євросоюзу чи проти нього, оскільки ЄС виступає в цій організації як єдиний член.
 
ЧР активно бере участь в багатосторонніх переговорах з питань регулювання світової торгівлі та прийняття до СОТ нових членів, зокрема, Чеська Республіка завжди підтримувала приєднання України до СОТ.
 
У Чехії, на відміну від окремих членів ЄС, відсутні проблеми, пов'язані з експортними митами на деревину, але є інтерес до експортних мит на брухт металів, тому що чеські сталеливарні підприємства частково працюють і на української сировині, тому Чехія відстоює свою позицію з цього питання.
 
Питання імпортних квот на куряче м'ясо не входять в розряд пріоритетних для ЧР, оскільки поставки цієї продукції в Україну не здійснювала. Аналогічні питання щодо яловичини і свинини Чехію цікавлять, але вона не має наміру робити будь-які кроки в цьому напрямку, скоріше, вона прагне до того, щоб Україна виконувала вимоги СОТ у сфері санітарних та фітосанітарних правил.

ОЕСР
 
Чехія є державою-членом Організації економічного співробітництва та розвитку з 1995 року, від свого імені (не в рамках свого членства в ЄС) бере активну участь у роботі над проектами в області державної підтримки експорту, розвитку електронної торгівлі, вдосконалення управлінських структур компаній та інше
 
Особливу увагу ЧР приділяє діяльності ОЕСР у сфері міжнародної інвестиційної співпраці, надання експортних кредитів, захисту навколишнього середовища. Чехія надає рекомендаціям ОЕСР важливе значення, оскільки вони заповнюють недостатній рівень власних економічних досліджень і розробок зі створення сучасної моделі ринкової економіки і дозволяють заощаджувати фінансові та матеріальні ресурси.
 
ЧР прийняла критерії ОЕСР з оцінки впливу господарських об'єктів на екологію. Уряду Чехії були адресовані конкретні рекомендації щодо поліпшення екології, включаючи проведення відповідної податкової реформи і скасування дотацій на проекти, які несприятливо впливають на навколишнє середовище і здоров'я населення. Більшість рекомендацій ОЕСР включається до концептуальних документів Уряду ЧР та окремих державних органів виконавчої влади.
 
МВФ, СБ
 
У поточному році Чехія продовжує активне співробітництво з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. На даний час, Чеська Республіка отримує від МВФ технічну допомогу, яка полягає в наданні рекомендацій Міністерству фінансів ЧР і Чеському національному банку з питань валютно-фінансової політики країни.
 
Світовий банк також представляє Чехії технічну допомогу на різні проекти (зокрема, з реформи пенсійного забезпечення) і Чеська Республіка має право претендувати на гранти по проектах захисту навколишнього середовища. Співпраця з Міжнародним банком являє собою, в основному, проведення експертами банку досліджень чеської економіки, насамперед фінансового ринку, з подальшим наданням відповідних рекомендацій.
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки