Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Греція
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Перспективні напрями двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва між Україною та Грецією (9 місяців 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Економічне співробітництво

Перспективні напрями 2-стороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва між Україною та Грецією (9 міс. 2009)

У 2009 році гостро постало питання недопущення суттєвого зниження обсягів товарообігу в умовах світової фінансово-економічної кризи. Незважаючи на деяке послаблення активності у торговельно-економічній сфері між двома країнами, Грецька Республіка залишається одним з найважливіших зовнішньоекономічних партнерів України в регіоні Південних Балкан та Східного Середземномор’я. Протягом останніх п’яти років товарообіг між Україною та Грецією зріс майже на 180%, та становив 709 млн. дол. США у 2008 році.
 
В той же час, у 2009 році відзначалось зменшення обсягів взаємної торгівлі між Україною та Грецькою Республікою, що в першу чергу, обумовлюється наслідками світової економічної кризи та значним погіршенням соціально-економічного становища Греції.
 
За даними української статистики, протягом 9 місяців 2009 року спостерігалося зменшення товарообігу між Україною та Грецією – на 63 % (до 212 млн. дол. США), у порівнянні з відповідним періодом 2008 року. Зокрема, експорт українських товарів та послуг до Греції зменшився на 68 % та склав 132 млн. дол. США, імпорт грецьких товарів та послуг до України також зменшився на 52 % та склав 80 млн. дол. США. Позитивне для України сальдо склало 53 млн. дол. США проти 221,9 млн. дол. США за той же період 2008 року. В той же час, у ІІІ-му кварталі 2009 року у порівнянні з ІІ-м кварталом 2009 року відзначалось зменшення темпів падіння українського експорту та загального товарообігу.
 
Показники двосторонньої торгівлі товарами та послугами
за даними Держкомстату України (млн. дол .США)

 
9 міс. 2008
9 міс. 2009
+/-млн. дол. США
+/-, %
Товарообіг
581
212
-369
-63
Експорт
416
132
-284
-68
Імпорт
165
80
-85
-52
Сальдо
252
53
-199
-78

 
За даними Національної статистичної служби Греції загальний обсяг торгівлі товарами між Україною та Грецією у січні-вересні 2009 року становив 235 млн. дол. США (експорт – 175 млн. дол. США, імпорт – 60 млн. дол. США).
 
Згідно даних Держкомстату України експорт України за 9 місяців 2009 року, переважно, був представлений наступними товарами:
 
§          чорні метали (39,1 % від загального обсягу експорту за 9 місяців 2009 року),
§          насіння та плоди олійних рослин (18,0 %),
§          залізничні локомотиви, шляхове обладнання (11,5 %),
§          деревина та вироби з неї (8,2 %),
§          добрива (3,5 %).
 
Слід відзначити стрімке зростання такої статті експорту як залізничні локомотиви, шляхове обладнання на 454%. Спостерігалося також збільшення поставок до Греції різних харчових продуктів, текстильних виробів та виробів із шкіри. Водночас, відбулося зменшення експортних поставок з України до Греції алюмінію та виробів з нього, а також тютюну. Суттєве зменшення українського експорту з України до Греції за 9 місяців 2009 року можна пояснити, в першу чергу, впливом світової економічної кризи на майже усі галузі економіки Греції. Так, в Греції наразі спостерігається значне зниження туристичної активності та обсягів будівництва (майже на 30%), внаслідок чого можна прогнозувати зменшення попиту на металовироби для будівництва з України. Водночас, нарощування українського експорту до Греції можливе, в першу чергу, за рахунок збільшення поставок продукції агропромислового комплексу.
 
Слід відмітити зменшення поставок до Греції нафти і нафтопродуктів (3,3% від загального обсягу українського експорту) та соняшникової олії (0,1%) у 2009 року, в той час як протягом аналогічного періоду минулого року зазначені статті експорту були лідируючими та складали відповідно 15 % та 11 % від загального обсягу українського експорту до Грецької Республіки.
 
Протягом 2009 року спостерігався низький рівень диверсифікації українського експорту до Греції, коли на 5 найбільших позицій припадає біля 80% усього експорту, що призводить до нестабільності обсягів торгівлі та високої залежності від зміни кон’юнктури на окремих товарних риках.
 
За 9 місяців 2009 року обсяги імпорту товарів з Греції до України зменшилися за рахунок суттєвого падіння поставок мінеральних продуктів, зокрема цементу,(на 94 %), алюмінієвих металоконструкцій (на 65 %) та лікарських засобів (на 54 %). Одночасно відбулося зростання поставок з Греції до України свіжих плодів, цитрусових (на 23%).
 
Особливістю торговельних зв’язків між Україною та Грецією є суттєва питома вага торгівлі послугами (більше 40%). В умовах кризи зменшився експорт послуг з України до Греції (на 42% за 9 місяців 2009 року), зокрема, в галузі залізничного транспорту (на 96% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року), морського (на 44%) та повітряного(на 46%) транспорту, послуг сільського господарства, видобутку корисних копалин (на 88%),юридичних послуг (на 84%). В той же час зросли послуги науково-дослідні та дослідно-конструкторські (на 3354%), трубопровідного транспорту (на 46%). Загалом імпорт послуг з Греції зменшився на 56%.
 
За даними Держкомстату України станом на 01.10.2009 р. на території України діяло 117 підприємств з грецьким капіталом. Загалом Греція інвестувала в економіку України 316,6 млн. дол. США, що складає 0,8 % від загального обсягу прямих іноземних інвестицій в економіку України. Приріст грецьких інвестицій протягом 9 місяців 2009 р. становив 2,2% (6,7 млн. дол. США).
 
Найбільш привабливою сферою для грецьких інвестицій залишається фінансова діяльність.В умовах кризи української банківської системи вважаємо важливим відзначити активну участь грецьких банків на українському фінансовому ринку на протязі останніх декілька років. Ця тенденція залишається і сьогодні. Наразі на українському ринку функціонує один з найбільших банків Греції “Піреус Банк”, який нещодавно завершив операцію з придбання 99,6% акцій Міжнародного комерційного банку (ICB) та “EFG Євробанк Ергасіас”, що придбав український банк “Універсальний”. Можливості входження на український банківський ринок вивчає також “Національний банк Греції”.
 
27-28 травня 2009 року в м. Афіни відбулося 4-е засідання змішаної українсько-грецької Комісії з питань автомобільних перевезень. В засіданні Комісії взяла участь українська делегація на чолі з заступником голови Державної адміністрації автомобільного транспорту Міністерства транспорту та зв’язку України П.В. Главацьким. Грецьку делегацію очолював директор директорату вантажного транспорту Міністерства транспорту та зв’язку Греції Т. Папатріантофілу.
 
В ході засідання сторони обговорили розвиток міжнародних автомобільних перевезень між Україною та Грецією, стан вантажних та пасажирських перевезень між нашими країнами, питання, що ускладнюють співпрацю в цій галузі та інші питання взаємного інтересу. Сторони домовились продовжити подальшу лібералізацію в галузі пасажирських перевезень при збереженні державного контролю. За підсумками засідання було підписано відповідний протокол. Українська сторона запропонувала провести наступне за сідання Комісії в Києві через 2 роки. На підставі рішення Комісії у вересні та грудні 2009 року ТЕМ передано Мінтрансзв’язку України дозволи на здійснення транспортних перевезень, отриманих від Міністерства інфраструктури, транспорту та мереж Греції.
 
На виконання домовленостей, досягнутих під час 4-го засідання МСРГ в рамках участі Міністра закордонних справ України Порошенка П.О. у 17-му засіданні Ради Міністрів ОБСЄ, 1 грудня 2009 року в м. Афіни було підписано Угоду між Міністерством інфраструктури, транспорту та мереж Грецької Республіки та Міністерством транспорту та зв’язку України про співробітництво в галузі поштового зв'язку і телекомунікацій. За українську сторони Угоду підписав Міністр закордонних справ України Порошенко П.О., за грецьку – Міністр інфраструктури, транспорту та мереж Грецької Республіки Д.Реппас.
 
Продовжується опрацьовуватись питання щодо підписання Угоди про повітряне сполучення між Кабінетом Міністрів України та Урядом Грецької Республіки. У лютому 2010 року українська сторона передала доопрацьований проект зазначеної угоди та повідомила про готовність до підписання зазначеної угоди. Наразі угода погоджується грецькою стороною стороною.
 
Продовжується опрацьовуватись з грецькою стороною питання щодо визначення термінів проведення в Афінах чергового П’ятого засідання Міжурядової спільної робочої групи з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва. У ході зустрічі Посла України в Греції В.Цибуха із заступником Міністра закордонних справ Спіросом Кувелісом, що відбулася 8 грудня 2009 року, пан Кувеліс запропонував провести чергове засідання в другій половині 2010 року.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки