Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Румунія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Торговельні відносини України та Румунії (стан на 31.03.2009)  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Торговельні відносини України та Румунії (стан на 31.03.2009)
 
 
 
Торговельні відносини України та Румунії розвиваються достатньо динамічно. У період 2002-2008 рр. відстежувалась стала тенденція збільшення обсягів двостороннього товарообігу між Україною та Румунією.

За даними Національного інституту статистики станом на 31.03.2009 загальний обсяг товарообігу між Україною та Румунією становив 161,43 млн. дол. США, з якого експорт - 68,02 млн. дол., імпорт – 93,41 млн. дол., позитивне сальдо на користь Румунії становить 25,39 млн. дол. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року в цілому товарообіг зменшився на 64,8%,, з якого експорт зменшився на 54,49, а імпорт зменшився на 69,84%.

Суттєве зростання обсягів румунського експорту спостерігалося у галузях автомобілебудування (+62,1%), зокрема у минулому році до України ввезено 15 631 румунських автомобілів на суму 128,7 млн. дол. США, нафтопродуктів (+94,4%), текстильних товарів (+76,4%), хімічної продукції (+110,9%), матеріалів для меблевої промисловості.

Проте у зв’язку із загостренням економічної ситуації в Румунії та суттєвим зменшенням обсягів виробництва автомобілів, а також враховуючи, що протягом останніх років однією з базових позицій у румунському експорті до України була продукція автомобілебудування, вже у січні ц.р. відстежується суттєвий спад обсягів румунського експорту до України.

Незважаючи на це, зменшення обсягів українського експорту до Румунії є більш повільним, ніж румунського до України, що зумовлено в першу чергу наявністю в експортних товарних позиціях України сировинних ресурсів.

Основними статтями українського експорту до Румунії були: недорогоцінні метали та вироби з них (чавун, феросплави, напівфабрикати із заліза та нелегованої сталі, стальний прокат) – 57,1%, мінеральні продукти (залізна руда та залізорудні концентрати, вугілля, нафта та нафтопродукти) – 13,7%, продукція хімічної промисловості (карбід, етилен, вінілхлорид, метиловий спирт, добрива) – 9,7%, деревина та вироби з дерева.

Проте, починаючи з листопада 2008 р. спостерігається спад двостороннього торговельно-економічного обігу внаслідок суттєвого негативного впливу економічної кризи як в Румунії, так і в Україні. Це зумовило зменшення обсягу експортно-імпортних операцій між економічними суб’єктами двох країн.

Негативною тенденцією в українському експорті до Румунії після її вступу до ЄС є різке скорочення кількості товарних позицій експорту, які, як правило, були позиціями малого та середнього бізнесу. Це пов'язано далеко не в останню чергу з відсутністю належної бази та роботами з впровадження відповідних стандартів якості, які вимагає ЄС, а також відомими труднощами з поверненням ПДВ.

Крім цього, зменшення обсягів українського експорту металопродукції зумовлене тим, що основним і практично єдиним імпортером залізорудної сировини (окатиш, залізорудний концентрат) в Румунії є компанія Arcelor Mittal Румунія, яка імпортує значні обсяги сировини для потреб металургійного комбінату в м. Галац.

У зв’язку із значним скороченням виробництва на даному підприємстві в умовах економічної кризи відстежується і значний спад обсягів імпорту української сировини для заводу. Тому не виключається можливість подальшого зменшення обсягів експорту до Румунії української металургійної продукції, зокрема окатишів.

За даними Національного Інституту статистики Румунії, станом на 31.12.2008 року в Румунії зареєстровано 356 спільних українсько-румунських підприємств, обсяг українських інвестицій становить 9,75 млн. дол. США.

Незначним залишається рівень інвестиційного співробітництва з Румунією, оскільки Румунія, як і Україна, не належить до країн-донорів капіталу і сама потребує значних інвестицій для модернізації економіки.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки