Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Румунія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Щодо зовнішньоекономічної ситуації в Румунії (3 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Валюта, Економічне співробітництво, Економічні новини, Фінансові послуги

 

Щодо зовнішньоекономічної ситуації в Румунії (третій квартал  2009 р.)

 
Починаючи з жовтня минулого року, на тлі виникнення перших наслідків світової економічної кризи, оптимістичні прогнози економічних аналітиків на 2009 та 2010 рр. стають все більш стриманими. Хоча на початку року представники румунських органів влади проявляли оптимізм щодо наслідків економічної кризи, за підсумками першого кварталу цього року, упродовж якого спостерігався спад більшості галузей економіки, та на базі несприятливого для економіки прогнозу на другий квартал влада визнає той факт, що економіка Румунії вступила у рецесію.      

Міжнародний валютний фонд у минулому році застерігав, що Румунія відчуватиме спад ВВП у 2009 р., а помірне оздоровлення може відбутись лише в кінці року, або навіть у 2010 р. Великий дефіцит платіжного балансу та державного бюджету збільшили вразливість економіки до кризових явищ у світовій економіці, а уповільнення структурних реформ консервує на низькому рівні продуктивність праці та зменшує спроможність економіки реагувати у складних ситуаціях.

З метою подолання негативних наслідків світової фінансово-економічної кризи Румунія звернулась до міжнародних фінансових організації за зовнішніми запозиченнями. У цьому зв’язку, після переговорів з румунською владою у березні ц.р. представники кількох міжнародних фінансових установ підтримали звернення Румунії щодо запозичення 19,95 млрд. євро від МВФ, ЄС, Світового банку та ЄБРР для покриття бюджетного дефіциту та вирішення проблеми з дефіцитом поточного рахунку. У відповідності до підписаної з МВФ угоди на початку травня ц.р., Міжнародний валютний фонд виділить Уряду протягом двох років 12,95 млрд. євро, до цієї суми додаються 5 млрд. євро від ЄС, один мільярд євро від Світового Банку та ще один від
Європейського банку реконструкції та розвитку.

Серед основних вимог МВФ до Румунії на 2009 рік було зафіксовано, що рівень інфляції на поточний рік не повинен перевищувати 4,5 %, бюджетний дефіцит – 6 млрд. євро, тобто 4,6% від прогнозного показника обсягу ВВП на цей рік. Поряд з цим, Світовий банк реалізовуватиме протягом двох років разом з Урядом Румунії низку заходів, спрямованих на зниження негативного ефекту рецесії та впливу фінансової кризи. Підтримка СБ стосується трьох пріоритетних напрямків: реформування бюджетної сфери з метою досягнення транспарентності бюджетних видатків і покращання соціального захисту, а також реформування фінансового сектору.

У серпні ц.р. представники румунських органів влади офіційно повідомили про недотримання Румунією положень економічної програми, встановленої із МВФ навесні цього року. У цьому зв’язку МВФ погодився на збільшення обсягу дефіциту бюджету   від 4,6% до 7,2% від ВВП за умови запровадження заходів скорочення бюджетних витрат. Зусилля Уряду Румунії щодо скорочення бюджетних витрат, зокрема за рахунок реструктуризації урядових органів та скорочення державних службовців викликало незадоволення як профспілок, так і опозиційних партій.

Серед пріоритетних заходів румунського Уряду на поточний рік є державні інвестиції з метою збереження існуючих та створення нових робочих місць, підвищення мінімального гарантованого доходу, будівництво соціального житла для молоді та запровадження програми «Перше житло», яка дозволить певним категоріям населення отримати цільовий кредит під державні гарантії. Крім того, для підтримки окремих галузей економіки Урядом Румунії прийнято рішення в період з 01 червня до 30 жовтня постачати природний газ власного видобутку підприємствам з обсягом споживання що перевищує 30 000 м3 на добу, за ціною 159 дол. США за 1000 м3. Впроваджується також програма зниження кількості податків та обов’язкових зборів тощо.

Обсяг ВВП за І півріччя 2009 р. склав 206,4 млрд. лей ( 49,06 млрд. євро), що на 7,6% нижче у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. З точки зору формування ВВП, його зниженню сприяли майже усі галузі економіки, зокрема послуги (-2,9%), промисловість (-2,4%), податкові надходження (-1,4%), будівництво (-0,6%), сільське господарство (-0,3%). Валова додана вартість у виробничих галузях знизилась у будівництві (-7,3%), промисловості (-9,0%), сільському та лісовому господарстві (-9,5%). 

Обсяг зовнішньої торгівлі Румунії за січень-липень 2009 р. становив 37 559,3 млн. євро. Загальний обсяг експорту за цей період склав 16 345,2 млн. євро і зменшився на 19,4% відносно аналогічного періоду 2008 р. Обсяг імпорту знизився у цей самий період на 36,6% і становив 21 214,1 млн. євро. Дефіцит зовнішньоторговельного балансу Румунії склав 8 294,2 млн. євро.

Рівень інфляції у липні 2009 року досяг позначки 5,06%. Згідно з прогнозом фінансових експертів, рівень інфляції в Румунії у 2009 р. може перевищити 7-8%.

Обсяг іноземних інвестицій за 7 місяців 2009 р., становив 3,1 млрд. євро (за 7 місяців 2008 р. - 6,1 млрд. євро). Міжнародні рейтингові агентства Standard and Poor's та Fitch виключили наприкінці 2008 року Румунію зі списку рекомендованих для інвестування країн, що викликало серйозне занепокоєння стосовно перспективи іноземних інвестицій.

Зовнішній борг Румунії станом на 31 липня 2009 р. сягнув 59,8 млрд. євро (станом на 01.01.2009 р. цей показник становив 50,8 млрд. євро).

Загальний обсяг золотовалютних резервів Національного Банку Румунії станом на 31.07.2009 р. склав 29,5 млрд. євро (валюта – 27,3 млрд. євро, золото – 2,2 млрд. євро (103,7 тон).
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки