Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньоекономічна політика Сирії (4 квартал 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Зовнішньоекономічна політика Сирії (4 квартал 2009 р.)


Позиція Сирії щодо подолання світової фінансової кризи була оприлюднена міністром фінансів Сирії М. Хусейном.на щорічному засіданні МВФ та СБ, яке відбулося на початку жовтня 2009 року у м. Стамбулі. У своєму виступі сирійський високопосадовець закликав розвинуті країни світу до продовження впровадження заходів щодо стимулювання внутрішнього споживання, відновлення довіри до фінансових інститутів та вирішення проблемних питань у регулюванні фінансових ринків.
 
Вельми важливим фактором стабільності є необхідність наявності у країн, що розвиваються, права голосу в МВФ та СБ. Ефективність та легітимність діяльності МВФ значною мірою полягає у здійсненні сміливих заходів у цьому напрямку. Орієнтація діяльності МВФ у такому напрямку з часом повинна привести до збалансування права голосу між розвинутими країнами, та такими що розвиваються на користь останніх. Крім цього, виступаючи від імені країн арабського світу, сирійський керівник підкреслив, що МВФ та СБ має приділяти арабським країнам більше уваги та проводити більш гнучку політику у цьому стратегічно важливому регіоні.
 
 
Сирія – Франція

13 – 14 листопада 2009 року відбувся офіційних візит до Франції Президента Сирії Б. Асада, в рамках якого відбулись переговори щодо подальшого розвитку економічного співробітництва між країнами та можливої посередницької участі Президента Франції у мирних переговорах між Сирією та Ізраїлем, врегулювання інших близькосхідних проблем. Відносини між країнами продовжують покращуватися після несподіваного візиту сирійського президента до Франції у липні 2008 року та зворотного візиту Президента Франції до Сирії.
 
Франція зацікавлена до подальшої експансії на близькосхідні ринки, Сирія в цьому процесі має відігравати помітне місце з огляду на зростаючий вплив в регіоні, стабільність економічної та політичної ситуації в країні. З точки зору керівництва Франції політика ізоляції Сирії як в економічному так і політичному сенсі не має перспектив та має бути визнана як помилкова.
 
Наразі в Сирії активно працює у нафтогазовому секторі концерн Total, яким реалізуються низка проектів в сфері освоєння та розвитку вуглеводневих родовищ, будівництва нафто та газо переробних виробництв.

Компанією Lafarge через свою дочірню структуру Lafarge Cement Syria реалізується масштабний інвестиційний проект будівництва найбільшого в Сирії заводу по виробництву цементу та інших будівельних матеріалів вартістю 682 млн. доларів США. У кооперації з місцевими діловими партнерами французький Bel реалізує проекти створення мережі торговельних супермаркетів. Укладений контракт на проведення робіт з модернізації сирійського порту Латанія. Енергетичною компанією Alstom розглядається участь у низці проектів будівництва сучасних електростанцій.
 
З липня 2009 року тривають переговори щодо придбання Сирійським національним авіаперевізником Syria Airlines нового літака А320.
 
24 жовтня 2009 року у Дамаску відкрито офіс French Development Agency, що в значній мірі пов’язується з планами французьких компаній залучитися до реалізації в Сирії низки інших масштабних проектів у сферах інфраструктурного будівництва, транспорту, енергетики та водопостачання.
 
За сприянням Франції було відновлено переговорний процес щодо підписання Асоціативної угоди про партнерство Сирії з ЄС, який наразі відкладений з огляду на заперечення сирійського керівництва деяких його положень, зокрема тих що стосуються контролю за дотриманням Сирією прав людини. Окрім цього, Сирія дещо змінила позицію щодо доцільності відкриття свого ринку товарам та послугам з ЄС, наслідком чого буде руйнація власного виробництва. 
 
В рамках візиту до Франції Міністра фінансів Сирії М.Хусейна 11 грудня 2009 року відбулось підписання угоди про співробітництво у фінансовій сфері. В рамках цієї угоди укладений меморандум про порозуміння з компанією French Paul про впровадження автоматизованих систем в сирійських податкових органах.
 
В процесі переговорів, що відбулися, сторонами був відзначений сталий прогрес у в економічних та фінансових стосунках між країнами. Можливості посиленого співробітництва в приватному та державному секторах сирійської економіки обговорювалися з керівництвом Французького агентства розвитку у таких сферах, як водопостачання, розвиток інфраструктури, охорони навколишнього середовища. Досягнуто домовленість про візит до Сирії міністра економіки, фінансів та праці К. Лагарде 17 грудня 2009 року.
 
В рамках візиту до Сирії К. Лагарде сторонами була зазначена важливість подальшого використання вельми дружніх політичних відносин між Сиріє та Францією в інтересах розвитку економічного співробітництва, прийняття довгострокової програми двостороннього взаємовигідного економічного співробітництва в у таких сферах, як енергетика, інфраструктура, транспорт, інвестиції, обмін досвідом між різними урядовими установами двох країн.
 
Французький міністр підкреслила, що Франція надає великої уваги розвитку економічного співробітництва з країнами регіону, особливо з Сирією, яка вважається ключовим партнером.
 
За результатами візиту було укладено три угоди: між Сирійським навігаційним союзом та Союзом морського та річкового транспорту Марселя, між Сирійською залізницею та CM-1 CGM, між Сирійською комісією з питань стандартизації та специфікації та Французькою Асоціацією зі стандартів. Підписаний меморандум про порозуміння щодо створення центу контролю енергетичної мережі Сирії, декларація про наміри щодо фінансування проекту будівництва Дамаського метро.
Крім цього, було поновлено меморандум про порозуміння між Syrian Arab Airlines та EADC Airbus, яким передбачається придбання Сирією 14 літаків Airbus та їх постачання в період 2010 – 2018 р.р., а також зобов’язання французького концерну поставити Сирії 36 літаків Airbus впродовж 2018 – 2028 р.р.     
  
 
Сирія – Італія

На початку листопада 2009 року в рамках візиту до Сирії міністра економічного розвитку Італії Клаудіо Скаджоли відбулись переговори з прем’єр-міністром САР Н. Отрі щодо подальшого розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва.

Зважаючи на визначальну роль Сирії у близькосхідному регіоні у вирішенні проблемних аспектів цього регіону та успіхи країни у проведені економічних реформ, уряд Італії виявляє зацікавленість до співробітництва з Сирією в торговельно-економічній сфері, зокрема використання досвіду та можливостей італійських компаній у проектах з ремонту та модернізації об’єктів промисловості.

Сторони вважають перспективним співробітництво в інвестиційній сфері, реалізації інфраструктурних проектів у сферах енергетики, іригації, сільського господарства, транспорту, електрифікації.  

 
Сирія – Венесуела

Розвиток плідної співпраці між країнами, який було ініційовано під час вересневого візиту до Сирії Президента Венесуели Х. Чавеса, було підтримано підписанням 27.10.2009 року п’яти двосторонніх документів про співробітництво у торговельній та енергетичній сферах, сільськогосподарському виробництву (вирощення та обробка бавовни, олійних культур) під час візиту до Сирії міністра закордонних справ Венесуели Ніколаса Мадеро.
Особлива увага приділяється угоді щодо будівництва нафтопереробного заводу потужністю 140 тис. бар/день, що наразі є вельми актуальною проблемою у зв’язку з дефіцитом переробних потужностей в Сирії, підписанням низки контрактів з іноземними компаніями на розвиток нафто добичі, освоєння нових родовищ нафти та газу.   

 
Сирія – Йорданія

27 жовтня 2009 року міністрами фінансів Сирії та Йорданії з метою сприяння розвитку пасажиро- та товаропотоку між двома сусідніми країнами була підписана угода щодо взаємної відміни сплати громадянами цих країн податкових зборів за виїзд з країни. Крім цього, підписаний меморандум про порозуміння щодо відміни на взаємній основі сплати аналогічного податку та збору «на підтримку дизельного пального», яким обкладається кожний автомобіль, автобус та вантажівка.
 
Крім цього, досягнута домовленість щодо зменшення на 25% плати за транзит, надання преференційного статусу йорданським вантажівкам у сирійських портах, включення йорданських транспортних компаній до пакету стимулюючих заходів у відповідності до закону про сприяння інвестиціям в Сирії.
 
На протязі наступних шести місяців будуть усунуті перепони щодо реєстрації та перевірки фармацевтичних препаратів, вироблених в кожній країні, що дозволить полегшити на взаємній основі доступ цієї продукції на внутрішні ринки країн.

 
Сирія – Єгипет

В ході візиту до Єгипту Голови Державного комітету планування Сирії Тайсіра Аль Раддаві, який відбувся наприкінці листопада 2009 року, Міністр міжнародного співробітництва Єгипту Файяза Абул – Нага зазначив сталий характер економічного співробітництва між країнами.

За підсумками 2008 року об’єм двосторонньої торгівлі склав 1.3 млрд.дол.США, що значно перевищило показник 2007 року – 400 млн. дол..США. На період до 2011 року планується довести двосторонню торгівлі на новий рівень у 3 млрд. дол.. США.
Сторонами також констатовано покращення співробітництва в інвестиційній сфері та подальший розвиток взаємодії в енергетичному секторі, зокрема, постачання до Сирії єгипетського природного газу та електроенергії.
Важливим елементом візиту став обмін досвідом щодо імплементації Єгиптом Угоди про партнерство з ЄС, особливо в частині реалізації політичних, технічних та ядерних аспектів цієї Угоди.   

 
Сирія – Індія

Урядом Сирії прийнято політичне рішення щодо укладання контракту між Сирійською державною компанією з виробництва та транспортування електричної енергії та індійською державною компанією енергетичного машинобудування BHEL на будівництво двох газомазутних блоків потужністю 2×200 МВт на Тішрінській ТЕС. Вартість проекту оцінюється у 300 млн. Євро, будівництво планується завершити через 33 місяці.
 
Напередодні підписання контракту, з метою забезпечення переважної частки фінансування проекту, була укладена пільгова кредитна угода об’ємом 240 млн. доларів США між Державним комітетом планування Сирії та Експортно-Імпортним Банком Індії, наразі ухвалений перший транш у сумі 100 млн. доларів США.         
 
На засідання уряду Сирії, що відбулося 10.11.2009 року, Кабінетом міністрів було схвалено законопроект щодо ратифікації меморандуму про порозуміння між урядами Сирії та Індії у сфері нафти та газу. Меморандумом передбачається створення відповідних інституційних засад сприянню та консолідації двостороннього співробітництва у нафтогазовому секторі.
 
Співробітництво у сфері інформаційних та комп’ютерних технологій визнається сторонами як пріоритетний напрямок розвитку економічних відносин між країнами. У 2010 році планується створення в Сирії спільного учбового центру, в якому приймають участь Сирійський інформаційний центр та Indian Data Center.

 
Сирія – Туреччина

13 жовтня 2009 року у містах Алеппо (Сирія) та Газіантеп (Туреччина) в рамках реалізації сирійсько-турецької угоди про стратегічне партнерство, відбулось перше засідання створеної Ради стратегічного співробітництва. В рамках зустрічі сирійські та турецькі міністри обговорили подальші плани розвитку співробітництва по кожному напрямку роботи.
 
Сирійсько-турецькі відносини почали в останній час бурхливо розвиваються після того, як обидві сторони погодились вивести за межі дискусій спірні прикордонні територіальні питання, водних ресурсів та підтримки Сирією Робочої партії Курдистану.
 
У вересні були досягнуті домовленості щодо відміни візового режиму між країнами, проведені спільні військові навчання поблизу Анкари. Туреччина виступає в якості посередника у переговорах між Сирією та Ізраїлем, а також між Сирією та Іраком.
 
Після укладання у 2007 році між Сиріє та Туреччиною Угоди про вільну торгівлю товарообіг між країнами значно збільшився та за результатами 2008 року склав 1.1 млрд. дол.. США. За даними турецької сторони, прямі турецькі інвестиції в економіку Сирії наразі складають більше 200 млн. доларів США.
15 грудня в Дамаску відбувся Другий Арабо-турецький міністерський форум, в рамках якого прийняли участь урядові делегації Сирії, Туреччини, Лівії, Катару, Судану, Іраку та керівництво Ліги арабських країн.

В рамках форуму сторонами було засвідчено стратегічний та сталий характер розвитку відносин між Туреччиною та країнами арабського світу, що знаходить підтвердження у зовнішньополітичних акціях Туреччиною на підтримку законних прав арабських країн щодо вирішення близькосхідних проблем.

Серед останніх, зокрема, була засвідчена підтримка Туреччиною Доповіді Голдстоуна в ООН, а також заклик до світової громади щодо легітимності ядерного статусу Ізраїлю та необхідності продовжити тиск на Ізраїль задля приєднання останнього до Угоди про ядерне нерозповсюдження.

Розвиток відносин вельми наглядно демонструє відміна візових формальностей для громадян Сирії, Йорданії, Катару та Лівії.

Доцільно відзначити, що торгівельний оборот Туреччини з країнами арабського світу в останні роки значно збільшився – з 7 млрд. дол.. США у 2002 році до 37 млрд. дол.. США у 2008 році, або 10% у загальному зовнішньоторговельному обороті Туреччини за 2008 рік.
 
22-23 грудня 2009 року відбулось Перше засідання Високої ради стратегічного турецько-сирійського співробітництва, яке пройшло під головуванням прем’єр-міністрів двох країн. В рамках засідання було укладено 50 угод та меморандумів про порозуміння, робочих програм у сфері політики, економіки, торгівлі, безпеки, сільського господарства, іригації, фінансів, охорони здоров’я, промисловості, мас медіа, транспорту, культури, нафти та газу, енергетики, вищої освіти, охорони навколишнього середовища, телекомунікацій та планування. Поставлена мета досягнути високого товарообігу у 5 млрд. дол.. США.  
      
 
Сирія – Китай

В рамках офіційного візиту до Сирії Заступника голови уряду КНР Хуі Ліангуі 18.11.2009 року підписано угоди про економічне співробітництво, надання Сирії гранту (20 млн. юаней), підтримки уряду Сирії щодо вступу до СОТ. В процесі переговорів особлива увага була направлена на обговорення участі китайських компаній у гідротехнічних проектах, у т.ч. будівництва в Сирії малих ГЕС, реконструкції діючих станцій. У найближчий час очікується проведення міжурядової комісії.
 
На урядовому рівні продовжується обговорення питань щодо залучення китайських компаній до реалізації на умовах «під ключ» низки проектів в енергетичній сфері. Зокрема, наразі пропонується будівництво ТЕС Аль Зара потужністю 600 МВт та фінансування цього проекту китайськими банківськими інституціями, вартість якого оцінюється у 529 млн. дол. США.   
 

Сирія – Росія

19.11.2009 року підписанням двосторонніх документів завершилось чергове засідання міжурядової російсько-сирійської міжурядової комісії з торговельно-економічного та технічного співробітництва. Протоколом комісії передбачається проведення заходів щодо розвитку співробітництва в торговельній, інвестиційній, банківський та фінансових сферах, реалізації проектів у нафтогазовій галузі, видобування мінеральних ресурсів, енергетиці та наукових досліджень.
 
За даними голови сирійської частини, міністра економіки та торгівлі Сирії А. Лутфі, сирійський експорт до Росії у 2008 році становив 14,34 млн. дол.. США, імпорт з Росії – 2339,34 млн. дол..США.
 
Голова російської частини комісії, міністра зв’язку І. Щеголев наголосив на тому, що Сирія є стратегічним партнером Росії на Близькому Сході, розвиток економічного співробітництва між країнами розвивається динамічно і зацікавлено з обох сторін.    
      
 
Сирія – Іран
На початку грудня 2009 року в присутності міністрів енергетики двох країн між іранською компанією Mabna power engineering company та Сирійською головною енергетичною компанією було укладено контракт на будівництво газотурбінної комбінованого циклу ТЕС потужністю 484 МВт (дві газові турбіни потужністю по 162 Мвт та парова турбіна потужністю 160 МВт). Вартість проекту оцінюється у 275 млн.Євро, термін будівництва – три роки.
 
Наразі іранською компаніє завершується будівництво двох газотурбінних блоків по 200 МВт на ТЕС Тішрін.
 
За заявами сторін, співробітництво в енергетичній сфері належить до числа пріоритетних та буде розвиватись й надалі з урахуванням національних інтересів обох країн. 
 
9 – 10 грудня в рамках візиту до Сирії Міністра оборони Ірану бригадного генерала Ахмада Вахіді в рамках засідання Високого ірано-сирійського військового комітету відбулись переговори щодо посилення співробітництва у військовій сфері та укладання відповідної угоди. 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки