Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Сирія – ЄС. Огляд торговельно-економічних відносин (4 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Економічне співробітництво, Фінансові послуги

 

Сирія – ЄС. Огляд торговельно-економічних відносин (4 квартал 2009 р.)


Напередодні оголошеного на 26.10.09 підписання Асоціативної угоди про партнерство з ЄС, Президентом Сирії Б. Ассадом була зроблена заява щодо необхідності відтермінування цієї події у зв’язку з необхідністю перегляду та врегулювання деяких положень аспектів зазначеної угоди з урахуванням національних інтересів Сирії та невтручання у внутрішні справи країни.
 
За заявою Президента Сирії Б. Асада, доки економіка країни не набуде відповідного високого статусу, жодна з економічних програм не буде завершеною, як через Асоціативне партнерство з ЄС, так и через приєднання до СОТ. Тому пріоритетом залишається проблема розбудови власного економічного потенціалу, який відповідає національним інтересам сталого розвитку. 
 
Укладання угоди з ЄС залишається зовнішньополітичним пріоритетом Сирії, разом з тим першочерговою задачею є налагодження належної поточної роботи та ефективного співробітництва з ЄС ще до підписання згаданої угоди. Перший проект Асоціативної угоди був запропонований до розгляду сторонами у 2004 році.
 
Через наявність у деяких країн ЄС, зокрема Нідерландів, заперечень щодо доцільності підписання такої угоди з Сирією у зв’язку порушеннями прав людини, укладання угоди довгий час відкладалося. Разом з тим, заперечення Нідерландів та деяких інших країн були враховані шляхом застосування окремого положення угоди, яким дія останньої може бути призупинена у разі виявлених порушень у сфері захисту прав людини в Сирії.
 
Такий стан речей вочевидь не влаштовує вище керівництво в Сирії, якому доводиться проводити жорстку внутрішню політику щодо опозиційних лідерів та партій. Таким чином, підписання угоди відкладається на невизначений термін. Можливим терміном підписання угоди вважається 2010 рік, коли Іспанія головуватиме в ЄС.
 
Доречно відзначити, що напередодні згаданих вище подій в Сирії 12 жовтня 2009 року з офіційним візитом перебував прем’єр-міністр Іспанії Х.Л. Запатеро. Зокрема іспанський високопосадовець підтримав позицію Сирії щодо врегулювання близь східних проблем, рішуче підкреслив виключно важливе значення партнерських відносин з Сирією, яка дедалі більше відіграє впливову роль в арабському світі, що безумовно свідчить по позитивні перспективи укладання Асоціативної угоди з ЄС.
 
Близьку позицію щодо підтримки зовнішньополітичної лінії сирійського керівництва з врегулювання близькосхідної проблематики та підтримки Асоціативної угоди з ЄС була продемонстрована також Президентом Фінляндії Т. Халонен під час офіційного візиту до Сирії, що відбувся 22.10.09. Крім цього на високому рівні досягнуті домовленості щодо подальшого розвитку економічного співробітництва між країнами по більшості промислових напрямків роботи.  
 
У цьому зв’язку необхідно відзначити, що наразі Європейським інвестиційним банком профінансовано та ведуться переговори щодо виділення кредитних ресурсів по багатьом інфраструктурним проектам у сферах, зокрема, енергетики, транспорту, виробництва мінеральних добрив, загальним об’ємом близько 1 млрд. Євро. Особливо активну участь у цих проектах виявляють Франція та Іспанія.
Доцільно додати, що відома фінська компанія «Вартсила» у вересні 2009 року стала переможцем тендеру на постачання до Сирії 20 дизель-генераторів одиничною потужністю 18 МВт, загальна сума контракту оцінюється у 300 млн. Євро. Проект частково фінансується урядом Фінляндії.  
 
Міжнародними експертами визнається, що незважаючи на серйозні економічні труднощі, наразі в Сирії відбуваються позитивні зрушення у сфері реструктуризації та модернізації економіки, які потребують залучення технологічного потенціалу європейських виробників у сфері використання відновлюваних джерел енергії, будівництва теплових електростанцій та заводів з виробництва мінеральних добрив, відновлення рухомого складу сирійської залізниці, тощо.
 
У Парижі, 20.11.2009 Європейським інвестиційним банком в рамках укладеної угоди відбулось підписання контракту на надання міністерству регіональних адміністрацій Сирії кредиту у 50 млн.Євро , що складає половину коштів затвердженого проекту по програмі розвитку муніципальної інфраструктури. Кредитна угода, яка має мульти схемний характер, є першої в своєму роді затвердженою ЄІБ для САР. 

 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки