Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Торгівля з країнами світу
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Українсько-казахське торговельно-економічне співробітництво (2008 р.)  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

Українсько-казахське торговельно-економічне співробітництво (2008 р.)

 
Торгово-економічні відносини між Україною та Казахстаном розвиваються динамічно і демонструють постійну тенденцію росту. За останні 7 років товарообіг між Україною і Республікою Казахстан збільшився в 7,6 разів – з $348 млн. у 2000 році до $2641,5 млн. у 2007 році. Зазначена тенденція збереглася й у 2008 році: згідно статистики РК, за 2008 рік загальний обсяг товарообігу між Україною та Республікою Казахстан склав $ 4108,5 млн. (155,5% до 2007р.), в т.ч., експорт – $ 2105,2 млн. (131,1%), імпорт $ 2003,3 млн. (189,1%). Позитивне сальдо +$101,9 млн. (у 2007р. позитивне сальдо склало + $415,4 млн.). Детальніше.
 
Частка України в загальному обсязі зовнішньої торгівлі Казахстану за січень-жовтень 2008 р. склала 3,6 %, у т.ч. експорт в Україну – 2,9 %, а імпорт з України – 5,0 %.
 
За обсягом товарообігу Україна займає друге місце, після Росії, серед країн СНД і шосте – серед 186 країн-торговельних партнерів Казахстану.
 
Україна як країна - експортера присутня у 78 з 110 основних товарних груп. Як і раніше, у структурі українського експорту переважають машини, устаткування і запчастини до них, продукти харчування.
 
Приріст експорту (за кількістю і вартістю) у 2008 році спостерігався по більшості товарних позицій: продукція АПК - $163,8 млн. (питома вага в загальному обсязі експорту України складає 10,4 %), продукція нафтохімічної промисловості - $44,1 млн. (2,8 %), продукція деревообробної промисловості - $62,4 млн. (4,0 %), продукція металургійної промисловості - $415,7 млн. (26,4 %), продукція машинобудування - $393,9 млн. (25,0 %), різне - $17,5 млн. (1,1 %).
 
Україна імпортувала: продукції АПК - $1,7 млн. (питома вага в загальному обсязі імпорту України складає 0,1%); енергоносіїв - $1332,7 млн. (74,9 %); продукції металургійної промисловості - $253,8 млн. (14,3 %); продукції нафтохімічної промисловості - $25,8 млн. (1,5 %); мінеральної продукції - $7,6 млн. (0,4 %); різне - $37,3 млн. (2,1 %).
 
За даними Національного банку РК на 30 червня 2008 р., обсяг інвестицій з Казахстану в Україну склав $125,9 млн. Обсяг інвестицій з України в Казахстан - $14,3 млн.
 
Перспективи двостороннього торгово-економічного співробітництва детально обговорювалися президентами наших країн під час візитів Н.А.Назарбаєва в Україну в лютому 2007 року і В.А.Ющенка в Казахстан у березні в цього року. Досягнуті домовленості відображені в Плані дій Україна - Казахстан на 2007-2008 роки.
 
У рамках візиту Президента України в Казахстан відбулися зустрічі і переговори В.Ющенка з Президентом Республіки Казахстан Н.Назарбаєвим, Прем'єр-Міністром К.Масімовим і Головою Мажилісу А.Мусіним. У ході візиту відбулося відкриття Року України в Казахстані. За участю президентів пройшов бізнес-форум, на якому представники більше 150 компаній і фірм України і Казахстану обговорили питання перспектив і активізації двостороннього співробітництва. На форумі Н.А.Назарбаєв висловив упевненість, що в найближчі два роки товарообіг між Казахстаном і Україною досягне $5-6 млрд. В.А.Ющенко, у свою чергу відзначив, що відносини в економічній сфері між двома країнами ґрунтуються на єдиних принципах: вільне переміщення товарів, послуг, капіталу і робочої сили, а співробітництво в сфері енергетики назвав ключовою складовою економічного співробітництва.
 
Цей візит активізував наші контакти і насамперед в економічній сфері. Так у квітні 2008 р. РК відвідала делегація керівників українських підприємств сільськогосподарського машинобудування на чолі із заступником Міністра промислової політики України В.Саченко, яка провела переговори з представниками близько 40 сільськогосподарських підприємств і організацій Казахстану. Переговори з казахстанської сторони очолили Міністр індустрії і торгівлі РК В.Школьник, віце-міністр сільського господарства РК Д.Айтжанов і директор АТ “НК “Казахстан інжиніринг” Є.Ідрісов. За результатами візиту досягнута домовленість щодо постачань сільськогосподарської техніки в Казахстан і організації спільного її виробництва. Підписано відповідний протокол.
 
У червні 2008 р. відбувся I-й Астанинський економічний форум на тему: “Проблеми економічного розвитку в умовах глобалізації”, у якому взяла участь українська делегація в складі заступника Міністра економіки України І.Крючкової і директора Інституту економіки і прогнозування НАН України В.Гейця.
 
Пріоритетними напрямками розвитку двосторонніх торгово-економічних відносин є:
  • енергетика
  • машинобудування (вагонобудування, сільськогосподарське)
  • аерокосмічна галузь
  • переробка сільгоспродуктів
  • науково-технічне співробітництво
Аналіз поточної політики Казахстану в сфері експорту вуглеводнів, свідчить про існування його зацікавленості в диверсифікованості маршрутів постачань енергоносіїв на міжнародні ринки. Україна зацікавлена в залученні Казахстану до проекту Одеса – Броди - Плоцьк (за участю міжнародного консорціуму „Сарматія”). У грудні очікується закінчення розробки ТЕО цього проекту, який буде передано всім зацікавленим сторонам. ВАТ “Укртранснафта” передало АТ НК “Казмунайгаз” пропозиції про можливості використання маршруту Одеса - Броди – Плоцьк для транспортування каспійської нафти в Центральну і Східну Європу і на НПЗ України.
 
Україна також зацікавлена в участі Казахстану в реалізації проекту зі створення в Україні нафтопереробного комплексу з глибокої переробки каспійської нафти, як стратегічного партнера (50/50). Створення режиму вільної торгівлі України з ЄС дозволить казахстанським інвесторам пропонувати європейським споживачам продукти нафтопереробки з високою доданою вартістю на вигідних умовах, при цьому скорочуючи транспортні витрати.
 
З метою реалізації спільних проектів НК "Нафтогаз України", НК "Казмунайгаз" і Korlea Invest Holding AG (Швейцарія) планують у Західній Україні будівництво парогазової електростанції потужністю 800 Мвт. Korlea Invest запропонувала Казахстану поставляти на цю електростанцію природний газ і спільно експортувати в Європу частину електроенергії, вироблюваною цією станцією.
 
Важливим є співробітництво в сфері атомної енергетики. Нашими країнами прийняті взаємні зобов'язання з виробництва ядерного палива для АЕС України. Україна висловила готовність приєднатися до створення міжнародного центру із збагачення урану в Ангарську. Українські вузи можуть надати допомогу в підготовці фахівців для атомної енергетики РК і проходженні їхнього стажування на АЕС України.
 
Україна, як і Казахстан, зацікавлена в збільшенні своєї участі в транзитних перевезеннях по напрямку Європа - Азія. Актуальним виглядає прискорення реалізації існуючих транзитних проектів, зокрема, у рамках міжнародного коридору ТРАСЕСА, і залучення до них казахстанських компаній, а також участь України в транспортних проектах ЕврАзЭС і ШОС.
 
Україна зацікавлена також у залученні казахстанських інвестицій у Дніпропетровський електровозобудівний завод для випуску електровозів для потреб АТ НК “КТЖ” і Укрзалізниці.
 
Україна розвиває співробітництво з Казахстаном у сфері освоєння космічного простору, а саме: спільне (Україна, Казахстан, Росія) використання космодрому “Байконур” при реалізації комерційних космічних проектів “Дніпро”, “Наземний старт”, виконання загальних робіт щодо підтримки і розвитку наземної космічної структури космодрому “Байконур”, розробка космічних систем для вивчення природних ресурсів, моніторинг навколишнього середовища, проведення наукових космічних досліджень, розробка нових космічних матеріалів і технологій. 7-9 жовтня 2008 року в Алмати в рамках проведення Року України в Республіці Казахстан відбулася українсько-казахстанська конференція “Сучасні космічні технології”. За результатами конференції погоджені основні напрямки і пріоритети співробітництва в області космічної діяльності:
 
  • моніторинг і прогноз “космічної погоди”
  • створення космічного апарату наукового значення для вивчення сонячно-земних зв'язків і стану іоносфери, включаючи детектування передвісників землетрусів
  • аерокосмічний моніторинг природних ресурсів і екологічного стану територій, включаючи створення й оснащення підсупутникових полігонів для калібрування бортового оснащення дистанційного зондування Землі і тестування методик тематичного дешифрування космічних знімків
  • участь Казахстану в створенні ВКО-УФ
  • створення наземної інфраструктури системи високоточної супутникової навігації
  • підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації фахівців космічної області
Великі перспективи має співробітництво Казахстану й України в агропромисловому комплексі, основними напрямками якого є створення спільних підприємств з переробки і збереження сільгосппродукції і продовольства, постачання і спільне виробництво сільгосптехніки. Перспективними напрямками є також переробка олійних культур, впровадження інноваційних технологій.
 
Майже щорічно в Казахстані проводиться міжнародна практична конференція, присвячена впровадженню технології ресурсозберігаючого землеробства “No-Till” в аграрну галузь. Організатором конференції виступає українська корпорація “Агро-Союз”. Методи діяльності корпорації “Агро-Союз” на казахстанському ринку на сьогодні є передовими і такими, що заслуговують на увагу і всіляку підтримку. На казахстанському ринку пропонується передова технологія і парк сільськогосподарських машин під неї, 70% яких виготовляється в Україні.
 
У рамках науково-технічного співробітництва в даний час профінансовані і здійснюються 5 спільних українсько-казахстанських проектів у таких напрямках: синтез нових регуляторів росту рослин для біотехнології, сільського господарства й охорони навколишнього середовища; розробка технології синтезу високоефективних флокулянтів і удосконалювання процесу згущення і фільтрації концентратів кольорових металів і хвостів флотації гірничо-збагачувальних підприємств; розробка плазменної технології одержання високореакційоного двокомпонентного палива з низькосортних вугіль; розробка і синтез вуглецевих сорбентів для детоксикації організму; дослідження фізико-хімічних процесів в органічних і неорганічних сцинтиляційних матеріалах і розробка технології одержання нових сцинтиляційних матеріалів.
 
 
Інші приклади плідного співробітництва.
 
У фінансовому секторі - це діяльність казахстанського банку “БТА” в Україні, який у 2006 р. придбав 10% акцій Українського кредитно-торговельного банку (УКТБ). Активи банку на кінець 2007 року склали $230 млн., планується, що в 2008 р. вони виростуть до $500-700 млн. Банк розвиває роздрібний бізнес, кредитування малого і середнього бізнесу, розвиває філіальну мережу.
 
Сьогодні в Казахстані діє два представництва українських банків “Форум” і “Приват” (Алмати), що пропонують фінансові ресурси для забезпечення зовнішньоекономічних контрактів з українськими підприємствами. Укрпромбанк розглядає можливість придбання невеликого банку в Казахстану.
 
Міцні робочі зв'язки установилися між НК “Казмунайгаз” і ВАТ “Мотор Січ”, ГП “Машпроект”, НПО ім.Фрунзе, ВНДІ “Трансгаз”. Йде активне співробітництво в рамках постачання українського устаткування на газотранспортні об'єкти Казахстану і підготовки проектної і технічної документації.
 
У жовтні 2007 р. ДП “Зоря-Машпроект” (Миколаїв) уклало договір із Західно-Казахстанським машинобудівним комплексом про створення газоперекачувального агрегату, випуск якого запланований на 2009 р. Крім того, ДП створило з інвестиційною компанією “Гідромаш-Оріон” СП, якому передана конструкторська документація. Також поставлено 4 двигуни на станцію “Шегерли”.
 
ВАТ “Сумське НПО ім. М.В.Фрунзе” реалізує в РК кілька контрактів:
 
  • постачання на газопроводи САЦ-VI, Казахстан - Китай і Тенгіз - Баку - Ерзерум комплектного технологічного устаткування компресорних станцій, включаючи ГПА потужністю 6,3-25 Мвт
  • постачання (4-5 шт.) ГПА потужністю 4-6,3 Мвт для реконструкції станцій підземних сховищ “Полторацьке”, “Акір-Тобе”
  • модернізація газоперекачувальних агрегатів (28 шт.) ГПА-Ц-6,3В, що були поставлені на магістральні газопроводи Казахстану в 1983-1986 роки КС “Бейнеу”, “Макат”, “Кіссімкаміс”, “Челкар”
  • модернізація газоперекачувальних агрегатів (4 шт.) ГПА-Ц-6,3В, що були поставлені на СПСГ у 1985 році ДКС “Бозой”
 
Нові орієнтири співробітництва намічені під час VIII засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської комісії з економічного співробітництва (Астана, 7 листопада 2008 року). Визначено конкретні заходи щодо пріоритетних напрямків співробітництва.
 
Важливим стало рішення Комісії продовжити роботи щодо розгляду довгострокових перспектив розвитку проекту нафтопровідної системи “Одеса – Броди - Плоцьк”. Також, за підсумками засідання Комісії досягнута домовленість щодо створення трьох робочих груп з питань розвитку співробітництва в галузі паливно-енергетичного комплексу.
 
VIII засідання Комісії також підтвердило великі транзитні можливості України. Досягнуто принципової згоди про поновлення транзиту жовтого фосфору територією України, за умови дотримання казахстанською стороною в повному обсязі вимог Правил перевезень небезпечних вантажів і одержання відповідного дозволу Міністерства охорони навколишнього середовища України.
 
Комісія також доручила розглянути можливість будівництва, придбання казахстанською стороною зернового термінала або створення спільного підприємства в одному з портів України на Чорному морі для експорту зерна в інші країни.
 
 
Одночасно обговорювалися проблемні питання:
  • підписання Протоколу між Урядом Республіки Казахстан і Кабінетом Міністрів України про скасування вилучень з режиму вільної торгівлі
  • врегулювання розрахунків за результатами торгово-економічних відносин за 1992 рік
  • контроль за реекспортом товарів казахстанського походження, у тому числі, нафтопродуктів
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки