Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
ЧЕХІЯ. Загальна довідка  
Параметри: Довідкова інформація

 

ЧЕХІЯ. Загальна довідка
 
Держава в Центральній Європі.
На півночі межує з Польщею, на сході – із Словаччиною, на півдні – з Австрією, на заході – з Німеччиною.
Адміністративно-територіальне ділення: 75 районів.
 
Офіційна назва
Ceska Republika
Столиця
Прага (1 161 938)
Рік отримання незалежності
1993
Поясний час
Гринвіч плюс 1
Загальна площа (кв. км)
78 864, зокрема
Сільгоспугіддя (кв. км) - 33 000
Ліси (кв. км) - 26 000
Населення
Чисельність населення (осіб) – 10 256 760
Густота населення (осіб/кв. км) - 130,1
Частка міського населення (%) -  75
Коефіцієнт народжуваності (осіб/1000 осіб) - 9
Коефіцієнт смертності (осіб/1000 осіб) - 11
Тривалість життя (років) - 75
Частка дорослого письменного населення (%) - 99,9
Харчування (денно калорій на душу населення)
3156
Річне споживання палива (кг на душу населення)
3849
Валюта
1 чеська крона (Кс) = 100 галерів
ВНП ($ США на душу населення)
14 400
Мови
Чеська (офіційна), словацька, угорська, румунська та інші мови меншин
Етнічні групи
Чехи - (94,4%)
Словаки - (3,1%)
Релігійний склад населення
Католики - (39,3%)
Протестанти - (4,6%)
Православні - (3%).
Глава держави
Президент
Законо­давчий орган
Двопалатний парламент (сенат і палата депутатів)
Ад­міністративно-територіальний поділ
13 областей і 1 місто
 

Столиця - Прага (1 млн. 215 тис. чол). Найбільшими містами є Брно (389 тис.), Острава (325 тис.), Плзень (172 тис.), Оломоуц (101 тис.), Ческе Будєйовіце (101 тис.)

Історична довідка: Чеська державність сягає корінням ІХ ст., коли на території сучасної Чеської Республіки сформувались перші князівства, які на кінець ХІ ст. утворили Чеське королівство. Розквіт Чеського королівства припадає на середину ХІV ст., коли країною правив король Карел IV. Релігійні ворожнечі, міжусобиці, династичні війни поступово призвели до занепаду чеської корони і після 1620 р. Чехія майже на 300 років стала васальною частиною імперії Габсбургів.
 
Самостійність країни була відновлена в результаті розпаду Австро-Угорщини і проголошення 28 жовтня 1918 р. незалежної Чехословацької Республіки. Першим Президентом Чехословацької Республіки було обрано відомого політика, доктора філософії Т.Г. Масарика, який майже двадцять років був главою держави. Республіка була утворена з двох різних за рівнем розвитку регіонів - економічно досить розвинених чеських регіонів і на той час порівняно бідної Словаччини. До тодішньої Чехословаччини належала також значна частина Закарпаття, в т.ч. мм. Ужгород, Мукачево та інші.
 
Після підписання Мюнхенської угоди в 1938 р. країна була розділена. В 1939 р. гітлерівська Німеччина окупувала чеські й моравські землі, заявивши про свій “протекторат” над ними. Одночасно була створена Словацька держава з клерикально-фашистським режимом, яка стала союзником Німеччини і проіснувала з березня 1939 р. до травня 1945 р.
 
Демократично налаштовані словаки разом з чехами вели боротьбу проти гітлерівської Німеччини. Чеській опір діяв на двох фронтах. Чехи боролися у складі британської армії, де вони вважалися кращими льотчиками, і на Східному фронті. Вирішальна роль у визволенні країни від фашизму належала Радянській Армії. Західну частину Чехії визволяли американські війська.
 
У лютому 1948 р. до влади прийшли комуністи. Наприкінці 60-х років керівництво КПЧ, очолюване А.Дубчеком, стало на шлях демократичних перетворень. Однак в серпні 1968 р. цей рух був придушений військами країн Варшавського Договору, які окупували Чехословаччину.
 
Тоталітарний режим був повалений внаслідок “оксамитової революції” в листопаді 1989 р. У Чехословаччині розпочався процес докорінної трансформації суспільства на демократичних та ринкових засадах. Наприкінці 1989 р. Президентом країни був обраний відомий громадський діяч, письменник В.Гавел. Парламентські вибори 1990 р. закріпили перемогу демократичних сил у країні. Розпочались економічні реформи, автором яких був В.Клаус (на той час міністр фінансів, згодом - прем’єр-міністр ЧСФР).
 
Переможцем на парламентських виборах у червні 1992 р. в Чехії стала демократична коаліція. Полярні погляди партій щодо майбутнього державно-правового устрою країни призвели до кризи чехословацької державності. В листопаді 1992 р. було прийнято закон про розділ ЧСФР. З 1 січня 1993 р. існують дві незалежні держави - Чеська Республіка і Словацька Республіка.
 
Національні свята:  
  • Свято праці (1 травня)
  • День визволення від фашизму (8 травня)
  • День слов’янських проповідників Кирила та Мефодія (5 липня)
  • День Яна Гуса (6 липня)                                   
  • День утворення Чехословацької держави (28 жовтня)
Територія країни - 78 864 кв. км. Відстань з півночі на південь - 278 км., з заходу на схід - 493 км.
 
Протяжність кордонів – 1881 км. Має кордони з Німеччиною довжиною 810 км., Польщею - 761 км., Австрією - 466 км., Словаччиною - 272 км.
 
Природні ресурси – родовища кам’яного та бурого вугілля, уранової руди та невеликі джерела нафти, родовища напівдорогоцінного каміння, піску для виробництва скла, сировини для виробництва будівельних матеріалів, запаси мінеральної води.
 
Енергетична залежність – в ЧР практично не видобувається природний газ, 25% природного газу Чехія отримує з Норвегії, 75% - з РФ. Місцева нафта задовольняє лише 3% попиту. 97% нафти імпортується через нафтопроводи – „Дружба” (67%) та „Інгольштадт – Кралупи – Літвінов” (30%).
 
Найбільшим внутрішнім джерелом, з якого виробляється приблизно 50% електроенергії, є вугілля. У вугледобувному секторі працює близько 30 тисяч працівників, що становить половину зайнятих в енергетиці. Розвідані реальні запаси складають 150 млн. тон кам’яного вугілля, 1,2 млрд. тон бурого вугілля та 50 млн. тон лігніту. У 2007 р. споживання кам’яного вугілля в ЧР склало 9 млн. тон., видобуток – 13,4 млн. тон, експорт – 6,5 млн.тон. Близько 1,2 млн. тон кам’яного вугілля було імпортовано з Польщі, невеликі обсяги бурого вугілля - з Німеччини та Австрії.
 
В Чехії діють дві АЕС – „Дуковани” (440 МВ) та „Темелін” (1000 МВ). 25% електроенергії експортується (за цим показником ЧР займає друге місце в ЄС).
 
Населення країни - 10 млн. 403 тис. 100 чол. Середня тривалість життя чоловіків - 75 років, жінок - 77 років. 70 % населення проживає в містах.
 
Етнічний склад населення:
  • близько 93,5 % населення - етнічні чехи
  • словаки - 4,1 %
  • поляки - 0,7 %
  • німці - 0,5 %
  • цигани - 0,3 %
  • угорці - 0,2 %
  • українці - 0,05 %
  • росіяни - 0,02 %
Релігія - діє близько 20 різних конфесій та релігійних громад. Основні віросповідання:
  • католики - 39,2 %
  • протестанти - 4,1 %
  • православні - 0,1 %
Найвпливовіші церкви:
  • римсько-католицька (3 млн. віруючих)
  • гуситська (400 тис. віруючих)
  • євангелічна чеських братів (207 тис. віруючих)
Державна мова – чеська.
 
Грамотність – наближається до 100%
 
Освіта – безплатна, широкий спектр закладів дошкільної, шкільної освіти, середніх спеціальних та вищих навчальних закладів (для іноземних студентів, які вчаться чеською мовою, навчання також безплатне).
 
Грошова одиниця – чеська крона (за курсом Національного банку станом на 11.11.09 р. 1 долар США = 17.00 чеських крон).
 
Державний устрій: Глава держави — Президент. Він обирається терміном на п’ять років на спільному засіданні Палати депутатів та Сенату Парламенту ЧР і може обіймати цю посаду два строки підряд. Президент призначає Главу та членів Уряду, після чого Уряд повинен одержати вотум довіри Палати депутатів, скликає і розпускає Палату депутатів, призначає президента і віце-президента Верховного контрольного управління, членів Ради Національного банку, підписує важливі міжнародні документи, призначає керівників дипломатичних місій. 15 лютого 2008р. Вацлава Клауса вдруге поспіль обрано Президентом ЧР.
 
Уряд ЧР - найвищий орган виконавчої влади, який розробляє проекти законів і вносить їх на розгляд Парламенту, забезпечує виконання законів на території ЧР, керує діяльністю міністерств і відомств, формує бюджет і вносить його на розгляд Парламенту, розробляє внутрішню і зовнішню політику країни та відповідає за її реалізацію.
 
Прем‘єр-міністр ЧР – з 8 травня ц.р. тимчасовий Уряд ЧР очолює Ян Фішер (призначений Президентом на посаду 9 квітня ц.р.), Міністр закордонних справ – з 8 травня ц.р. Ян Когоут.
 
Парламент є найвищим представницьким і законодавчим органом влади, до компетенції якого належить прийняття законів, обговорення основних питань внутрішньої і зовнішньої політики, затвердження бюджету держави, обрання і відкликання Голови Парламенту, обрання Президента, затвердження Глави Уряду, Голови та членів Конституційного Суду, Голови Верховного Суду тощо. Парламент ЧР має дві палати - Палату депутатів (нижня палата) і Сенат (верхня палата).
 
Палата депутатів складається з 200 депутатів, які обираються строком на 4 роки. Після виборів у червні 2006 р. до Палати депутатів Парламенту ЧР увійшли 5 політичних партій: Громадянська демократична партія (ГДП), яка нині має 78 мандатів; Чеська соціал-демократична партія (ЧСДП), яка нині має 71 мандат; Комуністична партія Чехії і Моравії (КПЧМ), яка нині має 26 мандатів; Християнсько-демократична унія – Чехословацька народна партія (ХДУ-ЧНП), яка нині має 9 мандатів; Партія зелених, яка нині має 4 мандатів. Крім того, в Палаті депутатів Парламенту ЧР є 12 депутатів, які не входять до жодної фракції.
 
Голова Палати депутатів Парламенту ЧР – Мілослав Влчек, член ЧСДП, обраний на посаду в серпні 2006 р.
 
Сенат складається з 81 сенатора, які обираються строком на 6 років. Кожні два роки переобирають третину сенаторів. В жовтні 2008 р. відбулися чергові перевибори. В нинішньому Сенаті – 36 сенаторів у фракції ГДП, 29 – у фракції ЧСДП, 6 – у фракції "Топ 09 і Старости", а також 10 позафракційних сенаторів (3 сенатори обрані від КПЧМ та 7 – від ХДУ-ЧНП).
 
Голова Сенату Парламенту ЧР – Пшемисл Соботка, член ГДП, переобраний на посаду у листопаді 2006 р.
 
Незалежним органом є Верховне контрольне управління, що здійснює контроль за господарською діяльністю в державному секторі, виконанням державного бюджету.
 
Адміністративно-територіальний поділ - згідно з адміністративною реформою з 2000 р. вищими територіальними одиницями місцевого самоврядування стали 14 країв. На чолі країв — гейтмани, яких обирають на сесіях представницьких органів країв. Нижня ланка – населені пункти. Старости сіл та мери міст обираються на муніципальних виборах строком на чотири роки.
 
Судова система:
  • Конституційний суд
  • Верховний суд (м.Брно)
  •  вищі суди (у м.Прага та м.Оломоуц)
  • обласні суди (для м.Прага – міський суд)
  • районні суди (у м.Прага – суди міських районів)
Партійна система включає 109 політичних партій і рухів. Основні парламентські партії:
 
Чеська соціал-демократична партія (ЧСДП) - створена в 1878 р. як Чехословацька соціал-демократична партія. В 1938 р. була розпущена, а в 1948 р. - відновлена та об’єднана з Комуністичною партією Чехословаччини. Як самостійна політична партія існує з 1989 р. Є партією лівого центру, виступає за соціально орієнтовану ринкову економіку. Підтримує дрібних і середніх підприємців. Нараховує близько 15 тис. членів. Голова – Ї.Пароубек.
 
Громадянська демократична партія (ГДП) - заснована в 1991 р. на надзвичайному з’їзді “Громадянського форуму”, що був головною рушійною силою “оксамитової революції” в Чехословаччині в 1989 р. Представляє інтереси приватних власників. Основне завдання в сфері зовнішньої політики вбачає у посиленні зв’язків із Заходом, інтеграції в його економічні й військові структури. Нараховує більше 22 тис. членів. Голова – М. Тополанек (переобраний вдруге у грудні 2008 р.)
 
Християнсько-демократична унія - Чехословацька народна партія (ХДУ-ЧНП) - заснована в 1991 р. в результаті об’єднання кількох католицьких партій. Є наступницею християнсько-демократичної партії, яка виникла в 1918 р. Займає правоцентристські позиції. Виступає за соціально орієнтовану ринкову економіку. Нараховує близько 80 тис. членів. Голова партії – Ц.Свобода (обраний 30 травня 2009 р.).
 
Комуністична партія Чехії та Моравії (КПЧМ) - виникла в 1989 р. як правонаступниця Комуністичної партії Чехословаччини. Є партією лівої орієнтації. Нині в партії існують гострі суперечки між представниками реформаторського курсу та консерваторами. Нараховує близько 200 тис. членів. Голова партії – В.Філіп.
 
Партія зелених (ПЗ) - заснована в 1989 році. Набула популярності та підтримки серед населення країни наприкінці 2005 року, в результаті чого на червневих парламентських виборах 2006 року вперше потрапила до Палати депутатів Парламенту ЧР, отримавши 6 мандатів. Займає правоцентристську позицію, виступає за охорону навколишнього середовища, впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, альтернативних видів палива, реформування транспортної системи ЧР. Нараховує близько 5 тис. членів. В.о. Голови партії – О.Лішка.
 
Економіка: частка промисловості в економіці країни – 40,2%, сфери послуг – 56,4%, сільського господарства – 3,4%. Головні галузі промисловості – металургія, металообробка, верстатобудування, ядерне машинобудування, виробництво автомобілів, електричного обладнання, телерадіоапаратури, комп’ютерів, обладнання для телекомунікацій, хімічна промисловість та виробництво пластмас, фармацевтика, виробництво медичного обладнання, оборонна промисловість, авіаційна промисловість, виробництво споживчих товарів, інформаційні технології.
 
У сільському господарстві діє 584 кооперативи, 29 404 індивідуальні господарства, 2 154 торговельні компанії. Основні галузі – вирощування зерна, цукрових буряків, картоплі, рапсу, овочів і фруктів, виноградарство, тваринництво, птахівництво.
 
Транспорт: довжина залізниць – 9572 км, шосе з твердим покриттям – 129 338 км, автомагістралей – 605 км; кількість легкових автомобілей – 4,04 млн., кількість автомобілей на 1000 чол. – 394,7. Аеропорти – Прага, Брно, Карлові Вари. Територією ЧР проходять чотири загальноєвропейські транспортні коридори.
 
Засоби інформації, зв’язок – за даними Freedom house, чеська преса має статус вільної, свобода преси гарантується Конституцією, що на практиці було захищено низкою судових рішень.
 
Кількість стаціонарних телефонів – 4,59 млн., телефонних ліній на 1000 чол. – 448,44, мобільних телефонів – 10,34 млн., в т. ч. на 1000 чол. – 1010,21, персональних комп’ютерів – 3,15 млн., в т. ч. на 1000 чол. – 307,75, переважна більшість комп’ютерів підключена до мережі Інтернет, доступної 50 % населення.
 
Міжнародний рейтинг: за результатами міжнародного дослідження консалтингової компанії «Ernst & Young», ЧР посідає дев'яте місце в світі за привабливістю для розміщення інвестицій, входить в десятку країн з кращими умовами для вкладення інвестицій у створення технологічних центрів.
 
Міжнародне (багатостороннє) співробітництво: Чеська Республіка є членом ООН, НАТО (1999 р.), ЄС (2004 р.), ОБСЄ, СОТ, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку, ОЕСР та багатьох інших міжнародних організацій. З 1 січня до 1 липня 2009 р. Чехія головувала в Євросоюзі, нині входить в Трійку ЄС.
 
У 2009 р. контингенти ЗС ЧР беруть участь у наступних міжнародних миротворчих та інших воєнних операціях за кордоном: операції НАТО в Косово (KFOR) – загальна чисельність контингенту до 550 осіб; операції НАТО в Афганістані (ISAF) – до 600 осіб.
 
Відносини ЧР із сусідніми країнами та країнами регіону – передусім, членами ЄС, дружні і стабільні, стратегічний характер має партнерство з США, налагоджене тісне співробітництво в рамках „Вишеградської четвірки” з Польщею, Словаччиною, Угорщиною. Істотних проблем або територіальних спорів з країнами регіону немає. Подекуди мають місце обговорення з австрійською стороною проблемних питань роботи чеської АЕС „Темелін”.
 
Двосторонні відносини між ЧР та Україною у 2008 році набули істотного імпульсу: 14 лютого 2008 р. у Києві в.о. Міністра закордонних справ ЧР Т.Пояр взяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ держав-членів ЄС та держав Чорноморського регіону; 29 лютого - 1 березня 2008 р. відбувся візит до Чехії делегації Збройних сил України на чолі з начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України С.Кириченком у рамках участі в засіданні начальників генеральних штабів ЗС країн-членів Вишеградської групи; 7 березня 2008р. відбулися консультації між МЗС України та МЗС ЧР на рівні заступників міністрів закордонних справ; 8-9 квітня 2008 р. відбувся візит Голови Палати депутатів Парламенту ЧР М.Влчека в Україну; 23 квітня 2008 р. у Празі Міністр закордонних справ України В.Огризко взяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн В-4; 25 квітня 2008р. Прагу відвідав Міністр оборони України Ю.Єхануров, який взяв участь у зустрічі міністрів оборони країн В-4.
 
10 червня 2008 р. Віце-прем’єр-міністр ЧР з європейських питань А.Вондра взяв участь у відкритті Центру євроатлантичної інтеграції у м.Дніпропетровськ. 16-17 вересня 2008 р. з офіційним візитом Україну відвідав Прем’єр-міністр ЧР М.Тополанек, який провів переговори з керівництвом України та взяв участь в українсько-чеському бізнес-форумі (м.Донецьк). Згадана тенденція збереглася і у першому півріччі 2009 року. Так, на початку лютого в ЧР з робочим візитом перебував Міністр закордонних справ України В.Огризко, який взяв участь у засіданні Україна – Трійка ЄС. 24-25 березня 2009 року відбувся державний візит Президента України В.А.Ющенка до ЧР, в ході якого Глава Української держави провів переговори з керівництвом ЧР, взяв участь у Міжнародному фінансово-банківському форумі. 8-10 квітня 2009 року з робочим візитом в ЧР перебував Генеральний прокурор України О.Медведько, 7 травня 2009 року відбувся робочий візит Президента України В.Ющенка до ЧР, в ході якого він взяв участь в інавгураційному саміті Східного партнерства, 7-8 травня 2009 року в Празі перебувала делегація України на чолі з Міністром палива і енергетики Ю.Проданом, яка взяла участь в енергетичному саміті "Південний коридор – новий шовковий шлях", 17-18 вересня 2009 року в м. Києві відбулося третє спільне засідання українсько-чеської Змішаної Комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, українську делегацію очолював Голова української частини Комісії, Міністр промислової політики України В.С.Новицький, чеську - Голова чеської частини Комісії, заступник Міністра промисловості та торгівлі Чеської Республіки М.Говорка.
 
Потужні бізнес-структури, присутні в ЧР – враховуючи конкурентоспроможність чеської економіки, найбільші міжнародні компанії намагаються активно діяти в ЧР. Передусім йдеться про автомобілебудування, де найбільшими гравцями виступають „Фольксваген” (завод „Шкода” у м. Млада Болеслав), „Пежо – Сітроен – Тойота” (спільне підприємство у м. Колін). Понад 1 млрд. євро вклала в будівництво нового автозаводу в ЧР фірма „Хюндай”. Великі оптово-роздрібні мережі мають фірми „Теско”, „Білла”, „ІКЕА” та інші. Значні проекти в галузі електроніки та виробництва комп’ютерного обладнання здійснюють фірми „Тошиба”, „Хітачі”, „Х’юлет – Пакард”, „ІВМ” тощо. Присутність українських бізнес-структур в ЧР має обмежений характер, дещо більшу цікавість проявляють чеські фірми до участі в різних проектах в Україні. 
 
Військова сфера та військово-технічне співробітництво: організаційно Армія ЧР складається з інтегрованого Міністерства оборони ЧР; Об’єднаних сил Армії ЧР (Наземні сили, Повітряні сили та з’єднання і частини спільного комплекту сил); Командування Підтримки, Командування Підготовки військ Армії ЧР та ін. Станом на 01.01.2009 року загальна чисельність Збройних Сил ЧР складала 38 200 осіб, в тому числі 25254 військовослужбовців. З 1 січня 2005 року ЗС ЧР у мирний час комплектуються виключно на професійній основі.
 
На озброєнні ЗС ЧР року знаходилось: основних бойових танків – 179 шт.; бойових броньованих машин – 529 шт.; спеціальних броньованих машин – 248 шт.; артилерійських систем калібром 100-мм і вище – 317; бойових літаків – 42 шт.; бойових вертольотів – 38 шт.; інших вертольотів армійської авіації – 55.
 
У ЧР налічується біля 130 приватних підприємств та фірм, які причетні до розробки, виробництва і модернізації продукції оборонного призначення. Нині ОПК ЧР являє собою розвинену структуру, яка здатна забезпечити потреби Армії ЧР і закордонних замовників низкою виробів оборонного призначення світового зразку відповідно до стандартів НАТО, зокрема: легкими бойовими літаками типу Л-159; радіолокаторами і системами радіотехнічної розвідки; середніми та важкими армійськими вантажними автомобілями; засобами захисту від ЗМУ та польовим медичним обладнанням; артилерійськими системами, стрілецькою зброєю та боєприпасами до них.
 
Туристичний потенціал: ЧР має великі можливості для розвитку туризму – сприятливий клімат та природні умови, значну кількість історичних пам’яток, всесвітньовідомі курорти. За даними агенції „Czechtourism” у 2007р. Чехію відвідали близько 6,7 млн. іноземних туристів (без урахування тих, хто не зупинявся в готелях – їх кількість оцінюється експертами на рівні близько 2,5 млн.), у 2008 р. – 6,65 млн.туристів, за перше півріччя 2009 р. – 2,72 млн.туристів. Аналіз даних „Czechtourism” також свідчить про незначне але стале зниження кількості туристів з країн Західної Європи, США та Японії і тенденцію до зростання кількості туристів з балканських країн, Китаю та Румунії. У 2008 р. відвідали Чехію 76,1 тисяч туристів з України (1,1% від загальної кількості), у першому півріччі 2009 р. – 32,9 тисяч туристів (1,2%).
 
На ринку туристичних послуг продовжує мати місце тенденція до зменшення кількості та рентабельності малих (до 20 штатних працівників) турагенцій і збільшення долі ринку у найбільших турфірм (35% ринку туристичних послуг покривається сімкою туристичних фірм з кількістю понад 100 штатних працівників).
 
Українська діаспора - до кінця 50-х років ХХ-го століття мали місце три хвилі української еміграції до Чехії. Більшість дореволюційної еміграції становили представники інтелігенції та студентство. Друга хвиля припадає на початок 20-х років і пов’язана з поразкою у боротьбі за незалежну Україну (інтелігенція, військові біженці). Після війни до Чехії прибували військовослужбовці сформованого в СРСР 1-го Чехословацького армійського корпусу, в якому переважали жителі міжвоєнної Підкарпатської Русі (Закарпатської України), а також волинські чехи (третя хвиля).
 
Згідно з останнім переписом населення у 2001 році до української національності зголосилося трохи більше 22 тисяч чеських громадян, або 0,2 відсотка від населення країни (під час попереднього перепису населення у 1991 році таких було близько 40 тисяч). Переважна частина „чеських” українців - це представники інтелігенції: науковці, викладачі, підприємці тощо, проживають вони, головним чином, у мм.:
  • Прага
  • Карлові Вари
  • Дєчін
  • Брно
  • Пршеров
  • Острава
  • Хомутов
До четвертої, сучасної хвилі українських мігрантів в ЧР належать наші співвітчизники, які почали прибувати в пошуках роботи до цієї країни з початку 90-х років минулого століття. За даними МВС ЧР, в Чехії офіційно працевлаштовано близько 135 тисяч українських громадян. Головним чином це різноробочі, дрібні підприємці, керівники фірм, працівники підприємств різних форм власності, студенти. Крім того в ЧР ще перебуває близько 100 тисяч інших категорій громадян України.
 
Чеська діаспора в Україні - за даними перепису населення 2001 р. в Україні (в основному, у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Рівненській областях, АР Крим) проживає 5917 представників чеської національності (0,012 відсотка населення України). Діють 13 чеських громадських організацій. Рідною вважають мову своєї національності 35,5 відсотка чехів, українську - 30,7 відсотка, російську - 32,4 відсотка чехів.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки