Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Внутрішньополітична ситуація в Чехії (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: Довідкова інформація

Русскоязычный заголовок: Внутриполитическая ситуация в Чехии (1 квартал 2010 г.)

 
Внутрішньополітична ситуація в Чехії (1 квартал 2010 р.)
 
Внутрішньополітична ситуація в ЧР характеризувалася постійною боротьбою між основними політичними гравцями – Громадянською демократичною партією та Чеською соціал-демократичною партією. У менших парламентських партіях, насамперед, у Християнсько-демократичній унії – Чехословацькій народній партії та Партії Зелених, на фоні внутріпартійної дискусії щодо програмних засад посилилися відцентрові процеси, які призвели до їх розколу. Боротьба ГДП та ЧСДП у першій половині 2009 року призвела до відставки Уряду М.Тополонека.
 
9 квітня ц.р. Президент ЧР В.Клаус призначив Яна ФІШЕРА Головою Уряду ЧР і доручив йому сформувати новий Кабінет, який вступив у повноваження 8 травня ц.р., а 7 червня ц.р. Палата депутатів Парламенту ЧР більшістю у 156 голосів висловила йому свою довіру. Новий Кабінет був призначений лише на п’ять місяців – до позачергових парламентських виборів, які, відповідно до прийнятого парламентом "одноразового" конституційного закону щодо скорочення каденції нинішнього складу парламенту та виданого на його підставі указу президента ЧР про дату проведення виборів, мали відбудуться 9-10 жовтня 2009 року. До його складу увійшли позапартійні фахівці, запропоновані парламентськими партіями.
 
Разом з тим, у серпні ц.р. позафракційний депутат Парламенту ЧР М.Мелчак подав до конституційного суду скаргу стосовно скорочення своїх депутатських повноважень. Об’єктом оскарження став якраз зазначений вище "одноразовий" закон. Після нетривалого розгляду 10 вересня 2009 року Конституційний суд ЧР визнав обґрунтованість скарги М.Мелчака та скасував згаданий конституційний закон, чим унеможливив проведення дострокових парламентських виборів у жовтні 2009 року.
 
З метою розблокування вже фактично розпочатої передвиборної кампанії і проведення дострокових парламентських виборів у якомога коротші терміни за попередньою домовленістю парламентських політичних партій та Президента ЧР було прийнято новий закон, який вніс до Конституції ЧР постійну норму щодо можливості розпуску Палати депутатів Парламенту Президентом ЧР на підставі відповідної постанови, проголосованої щонайменше 120 депутатами з 200. Разом з тим, частина чеських експертів з конституційного права висловлювала думку, що застосування нового конституційного закону також може бути оскаржене в Конституційному суді через його "ретроспективність" (зворотна дія). Посилаючись на думку правознавців щодо юридичної вразливості закону, а також на загрозу повторного скасування дострокових виборів Конституційним судом ЧСДП відмовилася голосувати за саморозпуск нижньої палати парламенту та заявила, що в нинішній ситуації краще провести чергові, а не дострокові, парламентські вибори наприкінці травня 2010 року. Такий крок ЧСДП унеможливив проведення дострокових парламентських виборів у 2009 році.
 
Деструктивні дії ЧСДП на чеській політичній сцені призвели до необхідності поновлення політичного мандату Кабінету Я.Фішера, оскільки він був призначений лише для підготовки дострокових парламентських виборів та проекту бюджету на 2010 рік. Парламентські опоненти соціал-демократів вже запропонували Я.Фішеру подати на розгляд депутатів урядовий проект бюджету, а голосування по ньому пов’язати з висловленням довіри уряду. Наприкінці вересня Уряд прийняв проект бюджету-2010 з дефіцитом у 162,7 млрд. чеських крон, який ще мають схвалити обидві палати Парламенту ЧР та підписати Президент ЧР. Очікується, що процес обговорення бюджету-2010 депутатами та сенаторами триватиме до кінця листопада 2009 року.
 
Таким чином, нині зберігається незначна ймовірність того, що палата депутатів не набере достатньої кількості голосів за прийняття урядового проекту бюджету, що буде прирівняне до висловлення недовіри Кабінету Я.Фішера, а отже можливої його відставки. Виходячи з цього, передбачається, що четвертий квартал 2009 року в ЧР проходитиме під впливом протистояння головних політичних конкурентів – ГДП і ЧСДП, зокрема при голосуванні за бюджет-2010, яке з наближенням чергових парламентських виборів лише загострюватиметься.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки