Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Італійська Республіка. Державний устрій та політична система (2009)  
Параметри: Державний устрій, Довідкова інформація

 

 

Італійська Республіка.  Державний устрій та політична система (2009)


Форма правління: парламентська унітарна республіка.

Територіально-адміністративний поділ: 20 областей, 109 провінцій, 8101 муніципалітет.

Дата здобуття незалежності: 17 березня 1861 р.

Національне свято: 2 червня (з 1946 р.) – День проголошення Республіки.

Конституція: від 22 грудня 1947 р., набула чинності 1 січня 1948 р., у подальшому 13 разів вносились зміни, востаннє – у 2001 р.

Президент є де-юре главою держави, обирається на 7 років на спільному засіданні палат Парламенту за участі представників усіх областей. За конституцією Президент символізує національну єдність країни, проте має небагато реальних повноважень, усі президентські акти мають бути контрасигновані відповідальними членами Уряду. З 15 травня 2006 р. Президентом Італії є Джорджо Наполітано.

Законодавча влада в Італії належить двопалатному Парламенту, який складається із Сенату (верхня палата) та Палати депутатів. Обирається на 5 років за змішаною системою, яка поєднує принцип пропорційного представництва з наданням додаткових голосів коаліції партій, що перемогла. До складу Парламенту входять 630 депутатів та 315 сенаторів, що обираються, а також 11 "довічних" сенаторів. Статус довічного сенатора отримують колишні президенти Республіки, а також чотири особи з одинадцяти можуть призначатися Президентом Республіки за видатні заслуги перед державою.

Виконавча влада в країні здійснюється Радою Міністрів (Урядом) на чолі з її Головою (прем’єр-міністром). На цю посаду, як правило, призначається лідер політичної партії чи коаліції, що перемогла на парламентських виборах. Прем’єр-міністр формально затверджується Президентом та обома Палатами Парламенту.

В результаті перемоги правоцентристської коаліції у складі “Народ свободи” (С. Берлусконі), “Ліга Півночі” (У. Боссі) та “Рух за автономію” (Р. Ломбардо) на дострокових парламентських виборах 13-14 квітня 2008 р., з 8 травня 2009 р. посаду Голови Ради Міністрів Італії обіймає Сільвіо Берлусконі, посаду Міністра закордонних справ – Франко Фраттіні.

Судова влада: базується на римському праві та Кодексі Наполеона з наступними змінами. В країні існують звичайні, адміністративні, апеляційні, військові суди, Вищий касаційний суд, Конституційний Суд.

Останніми роками політична система Італії все більше структурується, за якої саме дві парламентські коаліції, а саме правоцентристська „Народ свободи” у складі партій „Вперед, Італія!”, „Національний Альянс” та „Ліга Півночі” та лівоцентристська у складі „Демократичної партії” та партії „Італія цінностей”, відіграють важливу роль у внутрішній політиці країни. В той же час на політичному і законодавчо-виконавчому рівнях домінують та відіграють провідну роль партія „Вперед, Італія!” (С. Берлусконі) та „Демократична партія” (Д. Франческіні) .

Політична ситуація: внаслідок реалізації Урядом С. Берлусконі першочергових заходів у соціально-економічній, безпековій та зовнішньополітичній сферах внутрішня ситуація наразі характеризується відносною стабільністю з певними ознаками напруги у взаєминах влади з опозицією. Водночас, опозиційні сили, які до недавнього часу займали досить зважено-помірковану позицію до дій правлячої коаліції, на сьогодні все більше висловлюють критично-радикальні зауваження та почали вдаватися до масових маніфестацій проти політики діючого Уряду.  

***
18 лютого 2009 р. лідер Демократичної партії В. Велтроні після програшу його партії на регіональних виборах на Сарденії оголосив про свою відставку. Причиною цього також є той факт, що опозиція в країні на сьогодні є роз’єднаною й поки що не існує жодних перспектив для її реального протистояння нині існуючій владі. 21 лютого 2009 р. в ході національної асамблеї демократичної партії Італії національним секретарем було обрано заступника В. Велтроні Д. Франческіні. З 25 жовтня 2009 р. новим лідером Демократичної партії Пьер Луїджі Берсані.

***
27-29 березня 2009 р. відбулася установча конференція нової політичної партії „Народ свободи”, до якої увійшли 12 різноманітних політичних сил „правої” спрямованості, в тому числі „Вперед, Італія!” та „Національний Альянс”. Лідером нової партії обрано С. Берлусконі. На сьогодні, з найбільш впливових політичних сил, які поки що залишились поза об’єднавчих процесів, є „Ліга Півночі” (лідер У. Боссі), але вона продовжує залишатися членом урядової коаліції та надійним союзником новоствореної партії „Народ свободи”.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки