Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Болгарія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Договірно-правова база відносин між Україною та Республікою Болгарія  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД

Договірно-правова базавідносин між Україною та Республікою Болгарія

Основним документом, який регламентує двосторонні відносини між країнами, є Договір про дружбу і співробітництво між Україною та Республікою Болгарія, підписаний 5 жовтня 1992 р. під час офіційного візиту до РБ Президента України Л.Кравчука.
 
Станом на серпень 2010 р. між Україною та РБ діє 90 чинних документів, з яких міждержавних - 9, міжурядових – 33, міжвідомчих – 48. Між сторонами також підписано низку двосторонніх документів на міжрегіональному рівні.
 
Договірно-правова база двосторонніх відносин постійно розширюється. Так, у 2009 р. було підписано Угоду (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом РБ щодо внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом РБ про взаємні поїздки громадян від 15.11.2001 р., Протокол про співробітництво і обміни між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки РБ на 2008/2009, 2009/2010 та 2010/2011 навчальні роки, План про військове співробітництво між Міністерством оборони України та Міністерством оборони РБ на 2010 р.
 
12.01.2010 р. набула чинності Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом РБ про військово-технічне співробітництво. 16.04.2010 р. було підписано Угоду про співпрацю між містами Дубно та Белоградчик, а 21.05.2010 р. - План консультацій між МЗС України та РБ на 2010/2011 рр.
 
В контексті подальшого розвитку українсько-болгарської договірно-правової бази на даному етапі на опрацюванні сторін знаходяться такі проекти двосторонніх документів:
 
а) Договори міждержавні

№№
п/п
Назва проекту договору
Стан опрацювання
1.
Угода між Україною та Республікою Болгарія про регулювання трудової міграції
Проект Угоди, розроблений болгарською стороною, отримано МЗС України 14.05.2008 р. Міністерство праці та соціальної політики України опрацьовувало питання доцільності укладення згаданого документа з болгарською стороною.
10.03.2009 р. Посольство повідомило МЗС РБ щодо пропозиції Міністерства праці та соціальної політики України провести двосторонні експертні зустрічі для роботи над проектом Угоди у ІІ півріччі 2009 р.
21.07.2010 р. дипустанова поінформувала МЗС РБ щодо принципової згоди Міністерства праці та соціальної політики України стосовно проведення у 2010 р. експертних консультацій з метою обговорення ситуації на ринках праці двох країн та прийняття рішення щодо доцільності укладення згаданої Угоди.
Проект Угоди знаходиться на розгляді української сторони.

 
б) Угоди міжурядові

№№
п/п
Назва проекту договору
Стан опрацювання
1.
Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво в галузі енергетики
Проект Угоди почав опрацьовуватися сторонами ще у 2004 р. З 2007 р. сторони розпочали оновлювати проект документа, враховуючи вступ РБ до ЄС. Як наслідок, відповідний проект Угоди передано до МЗС РБ 14.08.2008 р. Посольство неодноразово зверталось до Міністерства економіки, енергетики та туризму РБ з проханням пришвидшити опрацювання згаданого документа.
Проект Угоди знаходиться на розгляді болгарської сторони.
2.
Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво в галузі запобігання надзвичайним ситуаціям і ліквідації їх наслідків
 
Укладення Угоди ініційовано українською стороною у 2007 р. В березні 2008 р. проект документа було передано на розгляд болгарської сторони.
Доопрацьований болгарською стороною з урахуванням відповідних зобов’язань у зв’язку із членством країни в ЄС проект Угоди було передано до МЗС України 26.03.2009 р. Погоджений українською стороною проект Угоди 19.11.2009 р. передано Посольством до МЗС РБ.
30.06.2010 р. Рада Міністрів РБ схвалила проект загаданого документа та уповноважила Віце-прем’єр-міністра, Міністра внутрішніх справ РБ Ц.Цветанова на його підписання. 06.08.2010 р. про згадане офіційно повідомлено МЗС України.
3.
Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво у сфері пошуку і рятування в Чорному морі
 
Укладення Угоди ініційовано українською стороною. В грудні 2008 р. проект документа було передано до МЗС РБ.
Болгарська сторона 10.11.2009р. запропонувала провести в період 08-11.12.2009 р. у м. Софія дводенні консультації щодо визначення між двома державами районів пошуку і рятування у Чорному морі.
МЗС України 30.11.2009 р. звернулося через Посольство РБ в Україні до болгарської сторони з проханням надати пропозиції та зауваження до районів пошуку та рятування у Чорному морі відповідно до переданого раніше проекту Угоди з метою опрацювання згаданих пропозицій українською стороною.
Пропозиції болгарської сторони було передано Посольством РБ в Україні до МЗС України 13.01.2010 р.
Проект Угоди знаходиться на розгляді української сторони.
4.
Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво у інформаційній та видавничій сферах
Розроблений Державним комітетом телебачення та радіомовлення України проект Угоди було передано Посольством до МЗС РБ 22.03.2010 р.
Проект Угоди знаходиться на розгляді болгарської сторони.

 
в) Угоди міжвідомчі

№№
п/п
Назва проекту договору
Стан опрацювання
1.
Рамкова угода між Національним космічним агентством України та Болгарською академією наук про співробітництво у дослідженні і використанні космічного простору в мирних цілях
 
Проект Угоди почав опрацьовуватися сторонами ще у 2005 р. Узгоджений українською стороною проект документа передано до МЗС РБ 06.02.2008 р.
У зв’язку з тим, що з українського боку виконавцем Угоди є державне відомство – НКАУ, МЗС РБ поінформувало про необхідність визначення суб’єктом виконання Угоди з болгарської сторони також державного органу, яким, в свою чергу, не є Болгарське аерокосмічне агентство. Відповідно, МЗС РБ прийнято рішення щодо передачі тексту Угоди на погодження та внесення змін до Інституту космічних досліджень Болгарської академії наук, який функціонує на державній основі.
12.03.2009 р. болгарська сторона запропонувала українській стороні розробити новий проект Рамкової угоди між Національною академією наук України (НАНУ) та БАН.
29.04.2009 р. Посольство повідомило МЗС РБ, що укладання та забезпечення реалізації міжнародних договорів про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору належить виключно до компетенції НКАУ, у зв’язку з цим Угода може бути підписаною між НКАУ та БАН.
25.08.2009 р. дипустановою повторно запропоновано МЗС РБ укласти згадану Угоду на рівні НКАУ та БАН. Водночас, 31.03.2010 р. болгарська сторона поінформувала щодо незмінності своєї позиції – підписання Угоди на рівні НАНУ та БАН.
Посольством було проведено низку зустрічей з представниками БАН з метою з’ясування підстав, що перешкоджають налагодженню співробітництва між Україною та РБ у космічній сфері та підписанні відповідної Угоди. За їх інформацією, в БАН проводилась реструктуризація підрозділів, що займаються космічною проблематикою, шляхом злиття двох профільних інститутів з метою мінімізації фінансових витрат. 04.08.2010 р. відбулась зустріч із Директором новоствореного Інституту космічних та сонячно-земних досліджень П.Гецовим, який, зокрема, зазначив, що між БАН та НАНУ існують давні робочі контакти, які юридично закріплені відповідною Угодою від 1996 р. Водночас було підкреслено, що БАН за своїм статусом є автономною науковою інституцією, але підзвітною Міністерству освіти та науки РБ, що, в свою чергу, ставить під питання можливість укладення такого роду договорів. Також він поінформував, що на разі на основі Міністерства економіки, енергетики та туризму РБ триває процес створення Національного космічного агентства, який би міг стати у майбутньому суб’єктом підписання згаданої Угоди з українською стороною. Погоджено, що питання остаточного визначення контрагента з болгарського боку буде найближчим часом вирішено на рівні Голови БАН Н.Сиботінова.
Проект Угоди знаходиться на розгляді болгарської сторони.
2.
Угода про співробітництво між Національним Банком України та Болгарським Народним Банком
 
Питання щодо укладення двостороннього документа між згаданими інституціями України та РБ почало опрацьовуватися ще у 2005 р. З 2007 р. сторони розпочали оновлювати проект Угоди, враховуючи вступ РБ до ЄС.
29.02.2008 р. Посольство надіслало до НБУ запропонований болгарською стороною проект Угоди.
Опрацьований НБУ документ було передано до БНБ листом за підписом в.о. Керівника ТЕМ Посольства 11.07.2008 р.
За інформацією Директора Дирекції „Міжнародне співробітництво та європейська інтеграція” БНБ Д.Бобевої, болгарська сторона не має заперечень до проекту Угоди та готова підписати документ в редакції української сторони. Це також було підтверджено під час зустрічі Посла України в РБ В.Кальника з Головою Болгарського народного банку І. Іскровим, яка відбулась 30 квітня 2010 року.
Угода готова до підписання.

 
г) Меморандуми

№№
п/п
Назва проекту договору
Стан опрацювання
1.
Меморандум між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про партнерство і поглиблення співробітництва в галузі європейської та євроатлантичної інтеграції
 
Згідно з пунктами 4 і 5 статті 6 документу, „Цей Меморандум набуває чинності з дня його підписання. Меморандум укладається на три роки. Термін дії Меморандуму може бути продовжений на основі письмової згоди двох Сторін”. Відповідно, Меморандум чинний до 29 листопада 2008 р.
З болгарського боку внесено пропозицію щодо додаткового опрацювання сторонами згаданого Меморандуму з метою внесення відповідних змін і доповнень з урахуванням нових політичних реалій та підготовки його до підписання.
15.01.2009 р. Посольство повідомило МЗС РБ щодо згоди української сторони на продовження дії згаданого документу та готовності розглянути підготовлений болгарською стороною новий проект Меморандуму.
17.03.2009 р. болгарська сторона передала на розгляд доопрацьований проект Меморандуму, який, в цілому, повторює положення старого документа, водночас щодо європейської інтеграції України наголошується лише на підтримці перспектив більш тісного наближення до ЄС.
Доопрацьований МЗС України проект документа передано на погодження болгарської сторони нотою 09.09.2009 р.
Посольство неодноразово зверталось до МЗС РБ з проханням пришвидшити опрацювання проекту Меморандуму. У відповідь, 16.07.2010 р. МЗС РБ висловило пропозицію щодо надання українською стороною нового проекту Меморандуму, який би відображав актуальний зовнішньополітичний курс нашої держави.
Проект Меморандуму знаходиться на розгляді української сторони.
2.
Меморандум про співробітництво у сфері регулювання галузі зв’язку між Національною комісією з питань регулювання зв’язку України та Комісією регулювання зв’язку Республіки Болгарія
 
Погоджений українською стороною проект Меморандуму 20.02.2009 р. передано на розгляд болгарської сторони.
Болгарська сторона змінила ст. 3 та виключила кінцеві положення документа.
21.10.2009 р. МЗС України доручило опрацювати питання щодо підписання Меморандуму в редакції української сторони.
19.02.2010 р. МЗС РБ поінформувало щодо погодження проекту згаданого Меморандуму в редакції української сторони.
Кабінет Міністрів України 30 квітня 2010 р. своїм Розпорядженням погодив до підписання проект зазначеного Меморандуму.
За інформацією НКРЗ України, болгарська сторона звернулась з пропозицією здійснити підписання Меморандуму шляхом обміну нотами.
Меморандум готовий до підписання.

 
д) Плани і програми

№№
п/п
Назва проекту договору
Стан опрацювання
1.
Програма розвитку та співробітництва між Державною службою туризму та курортів України та Державною агенцією туризму Республіки Болгарія
 
Проект Програми почав опрацьовуватися сторонами ще у 2006 р. Погоджений українською стороною згаданий документ передано до МЗС РБ 20.11.2007 р.
За попередньою оцінкою болгарської сторони, текст запропонованої Програми практично повторює положення діючої Угоди між Урядом України і Урядом РБ про співробітництво в галузі туризму від 1996 р. На думку болгарської сторони, Програма повинна носити конкретний характер і деталізувати заходи по наповненню її загальних положень.
Посольство неодноразово зверталось до болгарської сторони з проханням пришвидшити опрацювання Програми.
Проект Програми знаходиться на розгляді болгарської сторони.

 
е) Угоди міжрегіональні

№№
п/п
Назва проекту договору
Стан опрацювання
1.
Угода про співробітництво між Радою Міністрів АРК України та Бургаською обласною адміністрацією Республіки Болгарія
Укладення Угоди ініційовано українською стороною. Текст документа погоджений обома сторонами.
Угода планувалась до підписання в ході Міжнародної конференції “Дружба та співробітництво”(27-28 травня 2010 р., м. Ялта). Водночас, у зв’язку з службовими обставинами губернатор області Бургас К.Гребенаров не зміг взяти участі у конференції.
28 травня 2010 р. під час робочої зустрічі Генерального консула України у м. Варна В.Пасічника з губернатором області Бургас К.Гребенаровим останній підкреслив, що, на його думку, згадану Угоду можливо підписати восени ц.р.
2.
Угода про розвиток міжрегіонального співробітництва між Тернопільською ОДА України та Слівенською обласною адміністрацією Республіки Болгарія
Питання щодо встановлення співробітництва між згаданими областями та укладення відповідної Угоди почало опрацьовуватися ще у 2001 р., водночас, зазначений проект не було реалізовано.
Влітку 2010 р. Посольством було ініційовано повторний розгляд проекту. В робочому порядку представники Тернопільської ОДА підтвердили зацікавленість у поновленні відповідних переговорів з болгарською стороною, про що 29.06.2010 р. було інформовано губернатора області Слівен М.Каврикова.
Очікується відповідь болгарської сторони.
3.
Угода про розвиток міжрегіонального співробітництва між Волинською ОДА України та Пазарджикською обласною адміністрацією Республіки Болгарія
Питання щодо встановлення співробітництва між згаданими областями та укладення відповідної Угоди почало опрацьовуватися ще у 2000 р., водночас зазначений проект не було реалізовано.
Влітку 2010 р. Посольством було ініційовано повторний розгляд проекту. В робочому порядку представники Волинської ОДА підтвердили зацікавленість у поновленні відповідних переговорів з болгарською стороною, про що 29.06.2010 р. було інформовано губернатора області Пазарджик Д.Баксанова.
Очікується відповідь болгарської сторони.
4.
Угода про співробітництво між містами Ялта (Україна) та Бургас (Республіка Болгарія)
 
Укладення Угоди ініційовано болгарською спільнотою, яка проживає у м. Ялта.
28 травня 2010 р. під час робочої зустрічі Генерального консула України у м. Варна В.Пасічника з мером м. Бургас Д.Ніколовим останній повідомив про наміри підписати згадану Угоду у цьому році.
5.
Угода про встановлення побратимських відносин між містами Запоріжжя (Україна) та Пловдів (Республіка Болгарія)
Укладення Угоди було ініційовано Посольством під час робочого візиту Посла В.Кальника до м. Пловдів (14.04.2009 р.).
Запорізька міська рада підтримала згадану пропозицію, про що 12.06.2009 р. було повідомлено общину Пловдів.
Очікується відповідь болгарської сторони.
6.
Угода про встановлення побратимських відносин між містами Донецьк (Україна) та Пловдів (Республіка Болгарія)
Укладення Угоди було ініційовано Посольством під час робочого візиту Посла В.Кальника до м. Пловдів (14.04.2009 р.).
Донецька міська рада підтримала згадану пропозицію, про що 26.07.2010 р. було повідомлено общину Пловдів.
Очікується відповідь болгарської сторони.

 
 
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Точне машинобудування

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки