Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Щодо основних економічних подій в Бельгії та Люксембурзі (15.10 – 03.11.09)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії, Фінансові послуги


Щодо основних економічних подій в Бельгії та Люксембурзі  (15.10 – 03.11.09)

(За повідомленнями ЗМІ Бельгії)

16.10.09
Міністр фінансів Л. Фріден провів п’ятиденний візит до країн Азії, який було ініційовано агенцією з розвитку фінансового сектору „Luxembourg for Finance”. Метою візиту є сприяння розширенню співпраці Великого Герцогства з країнами цього регіону. Програмою передбачена участь міністра у спеціалізованих семінарах у Пекіні, Гонконгу та Сінгапурі. До складу офіційної делегації увійшло близько 50 представників економічної та фінансової еліти Люксембургу. В кожній країні заплановані також зустрічі Л. Фрідена з міністрами фінансів цих країн.

***

26.10.09
Другий в Бельгії після банку „Фортіс” банк нідерландської групи „ING” має розділити свої активи в Бельгії, внаслідок фінансової кризи. Зокрема, має відбутися продаж страхового підрозділу „ING” і емісія акцій на суму 7,5 млрд. євро для відшкодування державних капіталовкладень з боку Нідерландів. Наведене рішення є частиною реструктуризаційного плану, представленого перед Єврокомісією, і його виконання має відбутися до 2013 р. 

***

27.10.09
Відбувся візит Міністра фінансів Люксембургу Л. Фрідена до КНР  та його зустріч з китайським колегою К. Ксюреном, в ході якої сторони обговорили шляхи активізації співробітництва.

Люксембурзький урядовець підкреслив, що реформи в КНР суттєво модернізували банківську і фінансову сферу та зробили країну привабливою для люксембурзьких інвестицій.

Л. Фріден провів переговори з керівництвом Контрольної фінансової комісії КНР, під час яких відбулася дискусія щодо реалізації положень двосторонньої угоди про розподіл фінансових продуктів. В рамках візиту для китайських фінансистів та підприємців було проведено інформаційний семінар щодо інвестиційного потенціалу Люксембургу.

***

28.10.09
Напередодні чергового саміту ЄС у Брюсселі ЗМІ широко коментують інтерв’ю Прем’єр-міністра Люксембургу Ж.- К. Юнкера, який є першим кандидатом на посаду «постійного» Президента Ради Європи у реформованому ЄС у випадку набуття чинності за Лісабонським договором. Юнкера заявив про те, що він прийме пропозицію обійняти зазначену посаду в разі її висунення йому офіційно.

28 жовтня має відбутися спеціальна зустріч між канцлером А. Меркель та Президентом Н. Саркозі для остаточного погодження позиції з цього питання.      

***

29.10.09
Бельгійська кампанія „Air Energy” виграла тендер на будівництво повітряних електростанцій у Бельгії, які у 2013-2014 рр. мають виробляти енергію вздовж бельгійського узбережжя Північного моря (22 км.). Проект має назву „North Sea Power”, його попередня вартість складає 1,5 млрд. євро.

Бельгійською державною комісією з регулювання газу та електроенергії заплановано проведення ще 4 тендерів на будівництво повітряних електростанцій на узбережжі Бельгії з метою підвищення кількості повітряних енергетичних установок до 500.

***

ЗМІ повідомляють про те, що внаслідок службової помилки одного з високопосадовців Міністерства фінансів, ім’я якого не згадується, бюджет недоотримав у період 2005-2009 рр. суми, що складає 107 млн. євро за рахунок неоплаченого ПДВ. При цьому у 2008 році цей працівник вже був засуджений на 1 рік ув’язнення через звинувачення у корупції, коли держбюджет зазнав збитків 670.000 євро. Проте, діючий Міністр фінансів Бельгії захищає згаданого співробітника, заявляючи, що ці дві справи не пов’язані між собою, і у цьому випадку йдеться про технічну помилку, а не корупційні дії.

***

30.10.09
Припинення експорту бельгійської зброї до Лівії.

Державна Рада країни анулювала ліцензію на експорт зброї до Лівії, яка була видана в червні ц.р. компанії „FN Herstal” урядом Валлонії. Дія ліцензії була припинена через позов, що його подали правозахисні оганізації Ліга з прав людини та Національний рух за мир та демократію. Підставою для анулювання стало те, що Міністр-президент Валлонії видав дану ліцензію 8 червня ц.р., на наступний день після регіональних виборів, що, на думку Державної Ради, не дало можливості детально розглянути валлонським урядом „за” і „проти” у цій справі.

***

Починаючи з 27 жовтня в Люксембурзі відкриті центри вакцинації проти грипу H1N1. За отриманою інформацією, їх послугами скористалися 761 особа в перший день та 856 осіб у другий день. У зв’язку із зверненням великої кількості людей було прийняте рішення проводити щеплення всіх без виключення, а не лише груп ризику, як планувалося раніше.

За повідомленнями фахівців, досвід Великої Британії та Швеції, в яких вакцинація вже проводиться, показує, що серйозних негативних наслідків від щеплення немає.

***

02.11.09
За оприлюдненими напередодні даними Національного інституту статистичних даних, економічне падіння в Бельгії завершилося.

У ІІІ кварталі ц.р. відзначено зростання економічної діяльності в країні на 0,5% після його послідовного зменшення протягом останніх чотирьох кварталів. Це поклало край періоду найгіршої рецесії в країні з часів Другої світової війни.

Через економічний спад понад 3 %, що відбувся у 2009, цей рік вважається найгіршим з 1939 р. Рівень ВВП країни станом на середину 2009 р. досяг рівня, який був в країні 3 роки тому.

Водночас, оцінки експертів про темпи остаточного подолання країною наслідків кризи залишаються невтішними. З урахуванням того, що рівень зайнятості реагує на тенденції в економіці з відставанням у 6-9 місяців, Федеральне бюро з планування прогнозує, що за період 2008 – 2011 рр. у Бельгії безробітними стануть загалом 175 тис. чоловік.

Зниження економічної діяльності та різноманітні програми економічного стимулювання, впроваджені федеральним урядом, призвели до найвищого показника бюджетного дефіциту в країні за останні 15 років із зростанням національного боргу. За даними економічних аналітиків, якщо федеральний уряд досягне успіху у виведенні країни з дефіциту бюджету до 2015 р. та надолуженні 20 млрд. євро протягом 2011-2012 рр., яких потребує фінансовий сектор, то лише через 4 роки рівень ВВП на душу населення та зайнятості в країні досягне докризових показників.

***

03.11.09
ЗМІ інформують про те, що чутки стосовно того, що бельгійський Прем’єр-міністр Г. Ван Ромпей є „найбільш узгодженим” кандидатом на одну з провідних посад в ЄС, набувають дедалі більш реальних обрисів. Агенція „AFP” цитує одного з дипломатів ЄС, який зазначив, що „стосовно цього імені [Ван Ромпея] існує консенсус, що рідко трапляється серед 27 глав держав та урядів ЄС. Жодна інша кандидатура не має одностайної підтримки”.

Чітку пропозицію обійняти посаду першого постійного Президента Ради ЄС  Г. Ван Ромпей отримав під час нещодавнього саміту ЄС 29-30 жовтня. Бельгійському Прем’єру, який обійняв свою нинішню посаду минулого року, виповнилося 62 роки. Сильними сторонами бельгійського політика вважається те, що він є майстерним переговірником та посередником. До його слабких сторін спостерігачі відносять те, що він є мало відомим на міжнародній арені та не має якостей харизматичного промовця.

Спостерігачі відзначають також важливість того, що кандидатура Г. Ван Ромпея має підтримку з боку Франції та Німеччини. Водночас, як підкреслюють ЗМІ, речник бельгійського уряду відмовився коментувати цю тему. Нідерландомовна газета „Де стандарт” вийшла на цьому тижні із заголовком „Ван Ромпей є не кандидатом, але фаворитом на посаду Президента Європи”.



 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки